Zamanin Popüler Hava Taşiti Zeplin'in Tarihi Bilgiler

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Zamanin Popüler Hava Taşiti Zeplin'in Tarihi Bilgiler

Zeplin adını Alman asıllı olan Ferdinand von Zeppelin'den alır. Ferdinand 1836’da Baden, Konztans’da doğar. Bir ömrü cephelerde geçen bir Alman subayıdır ama zepline olan aşkı onu “sanayici” yapar.

1890’da emekli olunca kolları sıvar, adamlarıyla geceli gündüzlü çalışır, 2 Temmuz 1900’da LZ-1’i havalandırmayı başarırlar.


Alman hükümeti bu çalışmalara bigane kalmaz, onları saldırı amaçlı zeplinler yapmaya yönlendirir ve tutar bir donanma kurar.
Zeplinler yekpare gibi görünseler de kafes kafestirler ve her hücreye ayrı ayrı gaz basarlar. Hatta bir zaman sonra her hücreye bir balon sıkıştırır, riski dağıtırlar.

Gece kovboyları

1. Cihan harbi kopunca Almanlar “Gece yarısı kovboyları” adını verdikleri 111 zeplinle İngiltere’ye gider gelir, kaldırabildikleri kadar bombayı hedefe bırakırlar.
Alaca karanlıkta Britanya’ya doğru yola çıkan zeplinler, kentleri ışıklarından fark eder, bombaları atınca fazla oyalanmazlar. -*******- Ancak savaş hızlanınca zeplinlerin de havası kaçar. Güçlü motorları olan uçaklar daha fazla iş yapar ve daha az hedef olurlar. Eğer bir zeplin uçakla karşılaşırsa hiç şansı kalmaz, onda bu cüsse varken bir yere kaçamaz. Kaldı ki hidrojenle dolduruldukları için cephane gibidirler, infilak ufacık kıvılcıma bakar.

Askeri zeplinler sümenaltı edilirken barışçı modeller hergeçen gün kendini aşar, boyları 128 metreden 245 metreye çıkar. 1927 sonbaharında ZL-59 adlı bir zeplin havada 96 saat kalır ve 7 bin km yol yapar. Bir sonraki yıl Kaptan Eckener yönetiminde Atlantik’i aşar. 1932 yılından itibaren Lufthansa firması dünyanın dört bir yanına sefer açar. O yıl zeplinler milyonlarca km yol yapar, yüzbinlerce mektup, onbinlerce yolcu, tonlarca yük taşırlar.

Almanlar bu işi ciddiye alır, hem iskeleti büyütür hem motorları güçlendirmeye bakarlar. Nitekim “Graf Zeppelin” adı verilen gök gemisi Eylül 1928’de hizmete girer ve 133’ü okyanus aşırı olmak üzere 590 seferi kazasız belasız tamamlar. Düşünün 1.6 milyon kilometreyi arkada bırakırlar.



Sessiz sarsıntısız

Bu kalender ve konforlu alet yağına suyuna bakılmak kaydıyla problemsiz uçar. Kaldı ki yolcularına sessiz, sarsıntısız, keyifli bir seyahat imkanı sunar. Hatta 1929’da dünya çevresini dolanır, “21 günde devr-i alem” yapar.
Zeplinler zamanla Alman ekonomisinin reklam panosu kesilir, Von Zeppelin’den sonra nöbeti devralan Dr. Hugo Eckener’in geliştirdiği uçan gemiler büyük akis uyandırırlar.

Avrupa ve ABD semalarında kibirle dolanan Alman zeplinleri, Amerika’ya varınca yolunu gözleyen kalabalığı “siren çalarak” selamlar. Nitekim sarı kafalar 1936 yılında adını efsanevi Alman mareşali Hindenburg’dan alan devasa bir zeplin yapar alayiş ve gulgule ile sefere çıkarırlar. Bu alametin boyu tam 305 metredir, düşünün Titanice 20 metre fark atar. Her biri 1100 beygirlik dört dizel motordan hareket alır ki bunlar Mercedes tarafından özenle imal edilir ve sessizlikleri ile tanınırlar. Bu gök transatlantiği; yüz yolcu taşıyabilir ve 160 km sürat yapar. En güçlü gemilerin bir haftada aldıkları menzili 2 günde aşar. Arkada bulunan ve tamamen camla kaplanan kısmın manzarasına doyulmaz. Böylesi bir panoramik görüntü günümüz tayyarelerinde bile yakalanamaz.

Ah helyumları olsa!

Almanlar bu zepline yanıcı bir gaz olan hidrojen yerine, tehlikesiz bir gaz olan helyum koymak isterler, ancak doğal helyum kaynaklarına sahip olan Amerikalılar mal satmaya yanaşmazlar. Nitekim korktukları başlarına gelir 6 Mayıs 1937 günü yağmurlu bir havada Amerika’ya ulaşan ve Manhattan üzerinde düşman çatlatan zeplin, New Jersey’in Lakehurst havaalanına yanaşır. Ancak tam iskeleler atılırken alev alır. Amerikalılar yıldırım çarptı açıklamasında bulunsalar da Almanlar suikast yapıldığına inanırlar. Radyolar naklen yayına geçer, gazeteler havacılık tarihinin ilk kazasını manşete taşırlar.

Verilen 36 kayba rağmen zeplinler güvenli araçlardır. Almanları yaşanan kaza değil 2. Cihan Harbi yıkar. Savaş yıllarında kolay vurulabilen zeplinler yola çıkamazlar. Müttefikler dahasını da yapar, zeplin fabrikalarına saldırır, işi kesintiye uğratırlar. LZ-130 ve LZ-131 adlı dev gemiler inşa halindeyken tesisi başlarına yıkarlar.*****

Dönüşü muhteşem

Zeplinler bugün için bile dikkate alınacak vasıtalar. Zira kullanılan Helyum hidrojen gibi alev almaz. Delik, yırtık olsa bile haznelerdeki gaz tamamen boşalmaz. Bütün hücreler hava kaçırsa bile geminin yere inmesi 3 gün sürer, ama fırtına kopmuş, kasırga çıkmış o başka...

Zeppelin firması 60 yıllık bir aradan sonra LZ-NT07 adıyla yeni bir ürüne hazırlanıyor. NT “new teknoloji” demek oluyor, bunlarda alüminyum çatının yerine üçgen fiberglaslar kullanılıyor ve iki yanda bir, kuyrukta bir olmak üzere 3 motorla yönlendiriliyor. Yeni nesil motorlara aşağı yukarı açı verilebiliyor, hem tırmanış hem de iniş rahatlıkla sağlanıyor.

Dünyaca ünlü Alman şirketi Cargo Lifter, “şimdiye kadar üretilenlerin en büyüğü” diye tanıttığı dev zeplin, 15 kamyonluk yükü rahat kaldırabiliyor. Taşımacılığa yeni bir soluk getirecek olan proje Alman Hükümeti ve Deutsche Bank tarafından destekleniyor...

 
Üst