Yolageldi Köyü Havsa Edirne

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Havsa Yolageldi Köyü - Yolageldi Köyü Hakkında - Yolageldi Köyü Tanıtımı - Yolageldi Köyü Resimleri




Köy Muhtarı: İSMAİL ESEN

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon: 0 (284) 369 10 04

Cep Telefonu: 0 (532) 317 89 47

Yolageldi, Edirne ilinin Havsa ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün halkı Selvi kazası ve Selvi kazasının Dereli,Buvatma ve Yamak köylerinden gelmiştir.

Köyümüz Edirne ili Havsa ilçesine bağlıdır. İlçeye uzaklığı 12 km.’dir. Nüfusu 1151’dir. 273 hanedir. Birçok ailenin birbirleriyle kan bağı bulunmaktadır. Köyün kurucusu Hacı İbrahim Ağa ve oğlu Kasım Yolageldili olduğu belirlenmiştir. Köyümüzün kuzeyinde Hazinedar, güneyinde Kuleli, doğusunda Mutlu, batısında Taptık, güneybatısında Necatiye köyleri bulunmaktadır. Köyümüzün doğu kenarında İnece deresi akmaktadır. Haznedar köyünden sonra iki kola ayrılan dere köy sınırları içinde iki ayrı koldan akmakta, ana dere ve bayır altı deresi olarak adlandırılmaktadır. Geçmişte yazın suyu kesiliyorsa da günümüzde Kayalı Barajı’ndan sürekli su verilmekte ve sulama yapılmaktadır. Bugün köyümüzde yaşayanların atalarının Bulgaristan’ın Servi kasabası ve bu kasabaya bağlı çok yakın olan Buvatma, Yamak köylerinden 1878 yılı Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra yaşadıkları yerleri terk ederek köyümüze geldikleri bilinmektedir. Bulgaristan’dan gelişte, köylülerin bir kısmının Tekirdağ ilinin Mahramlı- Karacakılavuz, Bursa Kemalpaşa, Çanakkale Lapseki- Suluca köyüne yerleştikleri saptanmıştır. Halen oralarda akrabalıkların olduğu geliş-gidişlerin yapıldığı bilinmektedir. 10 aralık 2008 tarihinde DOĞAN GÜNCAN tarafından güncellenmiştir.

Kültür

Köyün gelenekleri :köyün düğün geleneği,

köyde sünnet veya evlenme düğünleri yapıldığı zaman düğün hane sahibine herkez gücü yettiği kadar kapalı zarf içinde isminide yazarak yardım parası verir böylece düğün günü ve gecesi yapılan yemek çalgı vesaire masrafları komşular tarafından sağlanmış olur.

köyün yemekleri:tarhana

köyün yemeklerinden olmassa olmazlarının arasında modern adı ile tarhana çorbası er hane de kış boyunca yetecek kadar, sonbahar ayında hazırlanıp mutfağa konulur.

yolageldi çorbası

Özellikle düğün yemekleri ile birlikte yapılan yolageldi çorbası adı verilen ve paça adı ilede anılan bir yemek çeşidi vardır.

Dini bayramlarımızın ilk günü

Bayram sabahı topluca camilerinde bayram namazı kılındıktan sonra merkez camii önünde toplanılarak ,en yaşlıdan en küçüğe doğru topluca bayramlaşılır, dargınlar da birbirleriyle bayramlaşır, topluca mezarlığa giderek kur'an okunur ve yakın akrabaların mezarları ziyaret edilir.

Coğrafya

Edirne iline 38 km, Havsa ilçesine 13 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus :2000 - 1151

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır.kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik sabit telefon ve internet erişimi vardır


Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst