Yeşilyurt köyü

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Yeşilyurt Köyü'^nün Tarihi 1965'ten önce köye 3 km. uzaklıkta olan kışla(topuk)kışları eski yerleşim yerinde olduğundan yazları ise büyük alaz küçük alaz'da oturduklarından kışla ismi almıştır.1965'te şimdiki yerleşim yeri olan yeşil olduğundan dolayı bu ismi almıştır ve Bademli köyünün mezrası iken muhtarlık olmuştur. Kışla denilen yerde bayazıt ailesi,taslak ailesi,akpınar ailesi,aktaş ailesi,ateş ailesi olarak yaşamakta idiler. Kışları kışlada,yazları ise büyük alaz ve küçük alaz'da hatta yakın zamana kadar bütün ailenin bir mazı ağacı vardı. Bu ağaçların altında konaklıyorlardı.Kışlada oluk denilen suyu çok tatlı olan bir çeşme vardı.1985 yılında bu su köye çekilmiştir.

Kültür Köy gelenek ve göreneklerine bağlıdır.Köy misafirperverdir. KÖYÜN MEŞHUR YEMEKLERİ Yahni yemekleri,tereyağlı bulgur aşı,Tarhana ve çorbası,İçli köfte,Zeytinyağlı Dolma ve sarma,zeytinyağlı bazlaması,togası meşhurdur.

Kahramanmaraş iline 44 km, Türkoğlu ilçesine 22 km uzaklıktadır.Köyün kuzeybatı kısmında Pirli denilen dağda 1000 ağaca yakın yabani zeytinlik vardır.Kuzeyde Nergizlik taşı ve dikilikaya vardır.Curuğun özleği,denilen yerde maki(kesme ağaçları)vardır.Büyük alaz küçük alaz mesire yeridir.Yıldız denilen mevkide yıldız baba türbesi vardır.Emeviler döneminde islam ordularının Ukkaşiye'de ordu komutanı Ökkeşiye hazretlerinin şehit düşmesi ile ordu komutanlığını yıldız babanın komuta alması ve onun da bu mevkide şehit düşerek en yüksek dağa türbesi yapılmıştır. Baharda çevre köyler buraya ziyarete gelmektedir. ulaşım şose yolla sağlanmaktadır.Yeşilyurt'un güneyinde A. gedik ve körmen kayası ve çamlı gediğin şekerobaya bakan kısmında birçok mağara vardır.Etilerden kalma antik çağa ait zamanında arkeolojik çalışma yapılmadığından hazine avcıları tarafından kaçak kazı yapılarak orman dikim esnasında birçok mağara kapatılmıştır.Göğceren mevkii körmen kayalarının alt kısmı ve a.gediğin arka kısmında çeşitli kalıntılar yakın zamana kadar vardır.Tarla sürerken yok edilmiştir.Kuzeydoğu kısmı olan sarınç'ın alt kısmında sırtlan ini bulunmaktadır.Eskiden ormanlarında aslan,sırtlan,kaplan,kurt,tilki,tavşan,kınalı keklik,ger kekliği,bıldırcın ve karataka bulunmaktaydı.Ormanların bilinçsizce yok edilmesi ve suların köylere çekilmesi ile bu hayvanların nesli tükenmiştir.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.


Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 205
1997 195
Köy nüfusunun çoğu çevre illere göç etmiştir. Bir kısmı memuriyet kısmıyla başka illerdedir.Köyde yaşlı nüfus çoğunluktadır.
<<<<<<<<Ekonomi>>>>>>>>> Köyün arazisinin yetersiz olması ve suyun olmaması nedeniyle tarım yok denecek kadar azdır.Köy son zamanlarda zeytinciliğe önem vermiştir.Köyün yüz ölçümünün bir kısmı çamlıklarla kaplıdır.Bu nedenle hayvancılık yok olmuştur.
Muhtarlık [değiştir]
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Ahmet Bayazıt
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
YAPI Yeşilyurt köyü'ne girildiğinde evlerin önünde ağıl duvarları ile çevrilidir.Her evin çatısı kiremittir.57 tane ev vardır.Köyde cami vardır.Köyde okul olup kullanılmadığı için taşımalı eğitim vardır.Her evde yetersiz olsa da içme suyu vardır.Köyün sağlık ocağı yoktur.Altyapı,kanalizasyon yoktur.Şirin bir anadolu köyüdür.
 
Üst