Yesil ile mavinin kucaklastigi sirin ilce Piraziz-Giresun

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Gelenek ve Göreneklerimiz

Evlenme çağı: Erkek çocukların evlenme çağı Piraziz yöresinden acıken dönüşü olarak kabul edilir.
Kızlarda ise, 16 yaşından sonra kabul edilmektedir.

Kız beğenme ve isteme:Erkek evlenme çağına gelince ana-baba kız aramaya başlar.Delikanlının isteği varsa öncelikle o kızı, yoksa eş dost tavsiyesi ile görüşü usulü kız beğenilir. Gelin adayı kızın konuşması terbiyesi ve becerisi gözlenir. Oğlan tarfı kız görmeye gider. Kızın evcimenliğini anlatmak için öncelikle evin tuvaletine ve görülmeyen yerlerin temizliğine bakılır. Kız beğenilmişse istenilmeye karar verilir. Kız istemeye gitmeden önce kız evine haber salınır.

Delikanlının annesi; babası ve akrabalarının bir hayat teşkil edilir.Bu heyete DÜNÜRCÜ adı verilir. Dünürcüler kız evine vardıklarında hoşbeş faslından sonra dünücülerden yaşlı birisi kızın babasına ‘Canabı Allahın emri Hz.Peygamber’in kavli ile biz sizleri hısım olarak görmek istiyoruz. Sizde de bizi hısımlığa uygun görürmüsünüz’der.Kız babası vermeyecekse gerekçeyi açık kızın nüfus cüzdanı bir tabla üzerinde kız tarafından hazırlanmış bir şişeye sarılı olarak erkek tarafına veya veliline verilir.Nişan günü kalabalık bir grupla kız evine gidilir.Gelinle damat adayı ortaya getirilir.Gelin adayının sağ koltuğuna Kuran-ı Kerim, sol koltuğunda kuru pasta türü şeyler konulur.Erkek tarafından bir kişi nişan yüzüklerini takar kurdeleyi keser, serbest içilir, hayır ve dualar yapılır.


DÜĞÜN

Erkek ve kız tarafı eksiklerini tamamlandıktan sonra düğün günü kararlaştırılır.Davetiyeler bastırılır.Bilhane köylerde davetiye dağıtılırken hatırı sayılı kişiler davetiyenin yanı sıra horoz, tavuk, tatlı veya hediye paketleriyle düğünü çağırma adettir.Düğün Cuma günü akşamı başlar.Pazar akşamı son bulur.Kız evinde cumartesi akşamı gecesi ağırlıklı düğün töreni yapılır.Düğünün en önemli bölümlerinden biri kına gecesidir.Kına gecesi Cuma akşamları yapılır, Gelin adayının kız arkadaşları toplanır.

Uzun zaman oyun ve türkülerle eğlenir, gece geç vakiiten sonra bir tepsi üzerinde yoğurulmuş kına, gelinin kayın babasının gelin ve damadı simgeleyen mumlar yakılarak tepsi bir genç kızın başından gelin alır, kına türküsü söyleyerek 7 kez dolaşırlar. Daha sonra gelin sandalyeye oturarak acıklı türkü ve ağıtlarla gelini ağlatmaya çalışırlar gelinin eline bozuk para bağlanır.Damatla karşılaşınca bozuk parayı damadın cebine koysunlar uğur getirsin diye, damadın cebine koyar.Pazar günü gelin alma günüdür. Öğle namazı kılındıktan sonra damat ortaya getirilir.Damadın yanında saldıç vardır.Damada verilen bahşişler halkın huzurunda söylenir, toplanan bahşişlerden bir miktar damadın cebine konur.Gelin alayı düzenlenir, gelin evine gidilerek gelin, eşyaları ile getirilir.
Son yıllarda damat, gelin almaya gider olmuştur.Damadın evine getirilen gelin için, gelinin kardeşi damadın annesi (Kaynanası) babası ( Kaynatası) olan ev-yer-yurt isterler.Biraz sonra gelinlik içindeki gelin ve gelin alayı damadın evine gider.Bir hafta sonra damat gelini yanına alırak yakınları kaynanasına (kavum) “yumurta yemeye” gider.Yemekten sonra üstü kapalı bir tabak için de pişirilmiş yumurta veya ceviz getirilir.Getirene damat tarafından bahşiş verilir.Bu adete kavum denir.



KINA TÜRKÜSÜ :D

Kınamı yoğurdular anam
Hamur ettiler anam hamur ettiler
Benim kız adımı, gelin ettiler
Eyvah anam eyvah anam
Ben gelin oldum
Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar
Arşı arşı memlekete kız vermesinler
Annenin bir tanesini hor görmesinler
Uçağan da kuşlara malum olsun
Ben annemi özledim
Hem annemi hem babamı
Ben köyümü özledim
Çevirdim eteğimi anam
Soktum belime
Ayrılık yollarını anam
Aldım elime

YEMEKLERİMİZ

Lahana (Çorbası,diblesi,sarması)
Isırgan çorbası
Keşkek
Pezik mıhlaması
Yeşil fasulye kızartması-fasulye turşusu ve yemekleri
Hamsi (Kızartması) Tava, içlisi (Hamsi Böreği)

Sebze türü yemeklerimiz fasulye; patlican;kabak;biber; patatesten yapılan yemekler Hanur’mi yemekler ve tatlılar.Su böreği tulumba tatlısı, baklava, fındıklı börek, ve çeşitli tatlılar
 
Üst