Yerebatan Sarnıcı'nın Özellikleri ve Tarihçesi Hakkında Bilgi

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Yerebatan Sarnıcı'nın Özellikleri ve Tarihçesi Hakkında Bilgi
Yerebatan Sarnıcı'nın Özellikleri ve Tarihçesi

Günümüzde yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Yerebatan Sarnıcı ya da yabancıların deyimiyle Bazilika Sarnıcı, M.S 542 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılmıştır. sarayın su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan Yerebatan Sarnıcı İstanbul Sultanahmet’te yer almaktadır.

Yerebatan Sarnıcı’nın Özellikleri:

Yerebatan Sarnıcı 9.800 metrekarelik büyük bir alanı kapsar. 336 sütunun her birinin yüksekliği 9 metre yüksekliğindedir ve her sırada 28 tane olmak üzere 12 sıra halindedir.

Yerebatan Sarnıcı ve Medusa:

Sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sütunun altında kaide olarak kullanılan iki Medusa başı Roma Çağı heykeltraşlık sanatının şaheser örneklerinden biridir. Medusa’yla ilgili mitolojiye dayandırılan birçok efsane bu sarnıcı daha da gizemli kılar. Bir söylenceye göre Medusa yeraltı dünyasının dişi canavarı olan üç Gorgonadan biridir. Bu üç kız kardeşten yalnızca yılanbaşlı Medusa olumludur ve kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahiptir. O dönemde büyük yapıları ve özel yerleri kötülüklerden korumak amacıyla Gorgona kafalarının resim ve heykellerinin konulduğu, Medusa’nın da bu düşünceyle buraya yerleştirildiği zannedilmektedir. Bir başka rivayete göre Medusa siyah gözleri, uzun saçları ve güzel vücudu ile övünen bir kızdı. Uzun zamandan beri Zeus’un oğlu Perseus’u sevmektedir. Bu arada Athene de Perseus’u sevmekte ve Medusa’yı kıskanmaktadır. Bunun için Athene, Medusa’nın saçlarını korkunç yılanlar biçimine sokar. Artık Medusa kime baksa, baktığı kimse taş kesilir. Daha sonra onu bu biçimde gören Perseus heyecanla Medusa’nın büyülendiğini düşünerek başını keser, başını eline alıp düşmanlarını taşa çevirerek birçok savaşlar kazanır. Bu vakıadan sonra Medusa’nın eski Bizans’ta kılıç kabzalarına ve sütun kaidelerine ters ve yan olarak işlendiği söylenmektedir.

Günümüzde Yerebatan Sarnıcı:

1987 yılında turistlerin ziyaretine açılan Yerebatan Sarnıcı müze olmasının yanı sıra ulusal ve uluslararası birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.
 
Üst