Yaylıyaka Köyü Hakkında Bilgi Merkez Van

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Yaylıyaka köyü - Van yaylıyaka köyü - Yaylıyaka köyü resimleri

ilçe: merkez

il: Van

Tarihi
Köyün tarihi Urartular dönemine dayanmaktadır. Köyün adı Kürtçe'de suyun hırçınlığı anlamına gelen Avdır'dan gelir. Günlük kullanımda bu "v" harfinin düşmesiyle Adır halini almış ve halen köy Adır olarak bilinmektedir. Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra köyün adı Yaylıyaka ismini almıştır.

Kültür
Yaylıyaka Köyü'nün mutfağında Van mutfağında bulunan bütün eşsiz tatları bulabibilirsiniz.Bunlar:

1. Kahvaltılık

Mırtoğe(un helvası) yöresel isimi mırtoğedir.
Otlu peynir,
Kaymak,
Köy yumurtası,
Tereyağı,
Gıncırok,

2. Ana Yemekler

Helise,
Keledoş,
Dolma,
Dut yaprağı sarması,
Kızartılmış yeşil bakla,
Gırar sıve,
Fırında inci kefal,

3. Çorbalar

Ayran aşı çorbası.

Turizm
Turizm açısından köy büyük bir potansiyele sahiptir. Fakat yatırımların olmaması turist sayısının az olması bu potansiyelin ekonomiye etkisini engellemektedir.Van Gölü kıyısında yaklaşık 7km uzunluğunda kıyısının olması ve bu kıyının yaklaşık %75'nin kıyı turizmine elverişli olması yaz döneminde günü birlik de olsa yerli turizme hizmet etmektedir. Köye ait ve köye yaklaşık 1km açıkta bulunan Adır Adasının da turizme açılmasıve burada bulunan kiliselerin restore edilmesi özellikle kültür turizmi açısından hem yerli hemde yabancı turistleri çekecek ve köy halkına yeni bir iş alanı ve istihdam sağlayacaktır.

Coğrafya
Jemorfoljik ve jeolojik açıdan değerlendirildiğinde köy Van Gölü tektonik çöküntüsü üzerinde göl sularınan ulaşamadığı ve muhtemelen üst taraftan akan akarsuyun getirdiği alüvyonların biriktiği küçük bir delta ovasına kurulmuştur. Van merkezine 40 km uzaklıktadır.Van Gölü'nün kıyısında bulunup eşsiz manzarasıyla göz doldurmaktadır.

İklim
Yaylıyaka Köyü öncelikle Türkiye'nin büyük bir bölümünde etkili olan kurak ve yarıkurak iklimin etkisi altındadır.Bu kurak iklimin etkisi altında karasallık etkili iken köyün çevresine göre çukurda kalması ve göle yakın olması kısmende olsa ılıman bir etki hissedilir.İran-Turan Fito coğrafya bölgesine giren köyün yaylasında ve meralarında yazın sararan otlar yetişirken ağaç türleri olarak da akkavak, akasya, karaağaç, iğde ve endemik olarak sayıları sadece 4 tane olan değişik bir ağaç türü de bulunmaktadır.Çalı türü olarak da kuşburnu, kızılcık, yetişmektedir.Kültür bitkileri olarak da elma, armut, kayısı, üzüm, şeftali, erik, dut, badem, kiraz, vişne, fındık ve ceviz yetiştirilir.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 -
2000 846
1997 -

Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmakla birlikte çoğunluk inşaatta çalışmaktadır. Yeni nesil gençlerin eğitime yönelmesi köyün geleceğinin bir yönde iyileşeceğinin sinyallerini vermektedir. Köyde kültür ürünü yetiştiriciliği de önem kazanmaktadır yetiştirilen ürünler elma, armut, kayısı, vişne, kiraz, dut, şeftali, üzüm, fındık yetişmektedir. Bunlardan elma ve kayısı dışında diğerlerinin bir ekonomik getirisi yoktur. Sebze yetiştiriciliği köyde bostan yerlerde adı verilen ve sadece kendi ihtayaçlarını karşılamak için üretimi yapılmakatadır. Bostanlarda yetiştirilen sebze ve baklagillerde köy halkı tarafından turşu, konserve, salça vb. yapılmaktadır. Bu ürünler de yine köy halkının kendi ihtiyaçları için yapılmaktadır.




Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Mehmet Uçkan
2004 - Mehmet Elçi
1999 - Mehmet Elçi
1994 - Mehmet Elçi
1989 - Mehmet Elçi
1984 - Mehmet Elçi



Altyapı bilgileri
köy altyapı bakımından çok yetersiz bir köyün gerekleri olan sağlık ocağı ortaöğretim okulu ve düzgün bir yol yok



yaylıyaka köyü resimlerini bu başlık altında paylaşabilirsiniz
 
Üst