Windows Xp'de Bir Kaç İp Ucu

#1
Pencerede sağ bölme özellikleri görünmüyorsa :
Bilgisayarım penceresinde araçlar-klasör seçenekleri tıkla genel bölümünde görevler kısmında klasörlerdeki ortak görevleri göster.
Sistemde meydana gelen olan olayları takip etmek :
Denetim masası-bilgisayar yönetimi-olay görüntüleyici(event viewer) burda bunların üzerine tıklayarak hata kodlarına bakarak sistemimizde ne gibi sorunlar olduğunu takip edebiliriz. Daha ayrıntılı bilgi için İnternette http://support.windows.com kısmında hatanın ayrıntısına bakabilirsiniz.

Program ekle kaldırda gözükmeyen programları görünür yapmak :
Bunun için Windows klasörü altında gizli olarak bulunan inf klasörünü görünür yapmak. Daha sonra SYSOC.INF dosyasını bularak notepad ile açın. bu programla ilgili(örneğin massenger) satırı bulup hide yazan kısmı silin. Virgülleri silmeyin. Sonra program ekle kısmında-windows komponentleri sekmesinden siliniz.


Uyarı balonlarından kurtulma :REGEDIT'i çalıştırın ve alttaki anahtarı bulun:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\Advanced

"Advanced" üzerine sağ-tık>"New" -> "DWord Value" :
Yeni alt anahtarın ismini "EnableBallonnTips" değerini ise"0" yapın:
Domaine(etki alanı) dahil olmak :XP Professional'in aksine Home versiyonu Domain'e katılmanıza imkan vermiyor
Domain'e katılma işine girişmeden önce ağ bağlantılarınızın düzgün çalıştığından emin olmalısınız. DHCP server'dan alınan veya elle girilmiş bir IP adresiyle çalışıyor olmalısınız.
Bilgisayarım sağ tuş-özellikler bölümünde değiştiri seçelim Workgroup isminin domain ismi ile aynı olmasını sağlayın. Daha sonra etki alanı(domain) kısmına calışma grubu ile aynı adı verin.
Ancak eğer Computer Account Domain sunucu üzerinde mevcut değilse sizden Domain üzerinde tanımlı ve Domain'e bilgisayar ekleme yetkisine sahip bir kullanıcı adı ve şifresini soracaktır (genellikle domainin Administrator kullanıcısı).
Bilgisayarı açıp kapayarak düzenlemeyi tamamlayın.




Artık restart ederken veya log-off ettiğinizde aşağıdaki login ekranı karşınıza gelecektir. Bu ekran XP login ekranı ile ilgili User Accounts içinden yapılan ayar ne olursa olsun böyle gelir.


Ctrl Alt ve Delete tuşlarına aynı anda basarak Log On to Windows penceresini açıyoruz.

Options > > :Burda Log on to : şeklinde ek bir seçenek çıkıyor. Bu seçenekle domain'de tanımlı bir kullanıcı ile domain'e mi yoksa bu makina üzerinde tanımlı bir kullanıc ile yerel olarak sadece bu makinaya mı login olmak istediğimizi seçiyoruz.

Log on to : alanında domain isminizi seçerseniz Domain sunucu üzerinde tanımlı kullanıcı adı ile giriş yapmanız gerekiyor. Domain üzerinde tanımlı bu kullanıcı adı yerel kullanıcılardan farklı da olabilir.
Eğer domain üzerinde tanımlı bir kullanıcı ile domain'e login olursanız bu makina üzerindeki haklarınız domain de tanımlı kullanıcının hakları ile sınırlı olacaktır. Bu genelde bu makina üzerinde hiçbir değişiklik yapamazsınız demek oluyor.

Çöken Windows sistemini kurtarmak(otomatik sistem kurtarma sihirbazı-ASRAutomated System Recovery Wizard) :
Başlat-programlar-donatılar-sistem araçları-yedekleme bölümünü seç. gelen pencerede gelişmiş seçeneğini seç. burda en altta otomatik sistem kurtarma sihirbazının seç.
Daha sonra yedek dosyanın adını ve nereye kopyalanacağını soruyor.
Yedekleme işlemi başladıktan sonra ayarların kaydedileceği disketi istiyor. Hem yedek hemde disket mevcut eğer windowsunuz hala çalışıyorsa aynı yerden verileri geri alabilirsiniz. Ancak Windows çökmüşse.

XP diğer tüm medotlarla geri getirilemeyecek şekilde çökerse ASR yedeğinden geri yükleme yapmanın zamanı gelmiş demektir.
Windows XP Professional Kurulum CD-ROM ile boot edin.


Eğer açılışta bu mesajı alırsanız herhangi bir tuşa basarak CD-ROM'dan boot edin.

Hazır olun! :allta Press F2 to run Automated System Recovery (ASR) . mesajını görür görmez F2 tuşuna basarak ASR geri yükleme moduna geçin.




Şimdi oluşturduğumuz disketi takacağız.
Sonra size sormadan format atacak sonra kurulum başlıyor. İlk başta normal Windows kurulumu şeklinde olacak. Ancak bunun sonunda Windows kurulumu yerine ASR wizard gelecek. Sonra yedek dosyamızın yerini belirteceğiz.sonra sizin sistemi kullanıcı bilgilerini aynen geri yükler. Diğer yüklediğiniz programları ayrıca yedekleyip yeniden yüklemeniz gerekir.

Recovery Console(Kurtarma Ekranı) :

Recovery Console'u çalıştırmak için Windows 2000/XP kurulum CD'sinden boot edelim. Eğer elinizdeki CD'den boot edemiyorsanız Windows XP Boot Floppy diskleri oluşturup onlarla boot edebilirsiniz.
Windows 2000
Windows 2000 Professional Setup menüsünde R tuşuna basarak
Repair Options ekranına geçelim. Önce 1 yazalım.
Daha sonra yönetici şifresini yazalım.
Şimdi komut istemine geldik. HELP komutu ile komut isteminde kullanabileceğimiz komutların listesini görebiliriz.

Bu komutlardan her birisini "komut /?" şeklinde çalıştırarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Recovery Console'da neler yapabiliriz. :

Tüm disklerin ana dizinlerine erişebiliriz.
Windows'un kurulu olduğu dizine ve alt dizinlere(C:\Winnt dizini yani) erişebiliriz.
Floppy ve CD-Rom sürücülere erişebiliriz.
Erişim hakkınız olan dizinlere disket veya cd'den kopyalama yapabilirsiniz.
Disk'ten dış medyalara kopyalama yapamazsınız.

EXIT komutunu yazıp enter'larsanız makina restart eder ve Recovery Console'den çıkmış olursunuz
 
Üst