Windows Üzerinde Kurulumsuz Linux Kullanımı

#1
CoLinux Nedir?
CoLinux(Cooperative Linux ) Windows işletim sistemi üzerinde kurulumsuz Linux sistemleri çalıştırmaya yarayan bir projedir. Herhangi bir linux dağıtmı özelleştirilerek CoLinux aracılığı ile windows üzerinden kullanılabilir. CoLinux hem kendi ağınızda bir makineymiş gibi davranabilir(Native/Bridge mode ) hem de ağınıza sizin makineniz arkasından(NAT ) bağlanması sağlanabilir.

Kurulum
Internetten indirilen coLinux-yyy.exe dosyası çalıştırılarak kurulum başlatılır. Kurulum normal windows programlarınını kurulumundan farksızdır. Aşağıdaki ekran görüntüleri önemli kurulum adımları açıklamaktadır.


Şekil - 1


Şekil - 2

Bir sonraki adımda CoLinux’un bride mode işlevselliği gösterebilmesi için sisteme winpcap paketinin kurulması gerektiği belirtiliyor. http://winpcap.polito.it/install/bin..._3_1_beta4.exe adresinden winpcap’in son sürümü edinilerek sisteme kurulmalıdır. Eğer sistemde bridge mode desteği kullanılmayacaksa kuruluma gerek kalmaz


Şekil - 3

Bir sonraki adımda coLinux ile birlikte hangi Linux dağıtımını kullanmak istediğiniz sorulur, burada “no download” seçilerek geçebilir ve sonra kendiniz CoLinux’un sayfasından desteklenen dağıtımlardan birini indirebilirsiniz. Kurulum ve yapılandırmaları Debian Linux seçili olduğunu varsayarak devam ettiriyorum. Debian Linux’u sectigimde yaklaşık 18MB lik bir dosya internetten indirilirilir. Bu dosya CoLinux’u kurduğunuz dizindedir. Herhangi bir sıkıştırma programı ile açılabilir.


Şekil - 4

Bir sonraki adımda CoLinux’un ağda herhangi bir makine gibi görünmesi(bridged mode ) için gereken Tap32 sürücüsünün yüklenmesi ile ilgili mesaj görünüyor , burada Continue Anyway seçilerek yükleme işlemine devam edilir.


Şekil - 5

Yapılandırma
CoLinuXun kurulu oldugu dizine(örnekte C:\Colinux dizini idi ) geçilerek buradaki default.conf.xml dosyası wordpad ya da benzeri bir editörle açılarak aşağıdaki düzenlemeler yapılır;

Not : Örneklerde Colinux kurulumunda tavsiye edilen Debian Linux kullanılmıştır. Diğer dağıtımları kullanabilmek için CoLinux’un sitesinden yardım alınabilir. Diğer dağıtımlar içinde ayarlar benzerdir.

Internetten indirilen debian dağıtımı C:\colinux\Debian-3.0r0.ext3.1gb\ dizini altında Debian-3.0r0.ext3.1gb ismi ile bulunmaktadır. Bu dosya yolunu default.conf.xml dosyasında gerekli yere yazalım.

Düzenleme öncesi,
<block_device index="0" path="\DosDevices\c:\coLinux\root_fs" enabled="true" />
düzenleme sonrası,
<block_device index="0" path="\DosDevices\C:\colinux\Debian-3.0r0.ext3.1gb\Debian-3.0r0.ext3.1gb" enabled="true" />
düzenleme öncesi,
<block_device index="1" path="\DosDevices\c:\coLinux\swap_device" enabled="true" />
düzenleme sonrası,
<block_device index="1" path="\DosDevices\c:\coLinux\swap_device" enabled="false" //>
Memory size değeri CoLinux için ne kadar fiziksel bellek alanı tahsis edileceğini belirtir. <!-- this line allows you to specify the amount of memory available to coLinux -->
<memory size="64" />
Dosya kaydedilerek çıkılır.

Internet Erişimi
Halihazırda bir internet bağlantınız varsa bunu paylaştırarak CoLinux’un kullanması sağlanabilir. NAT ve ya bridge modda çalışmasına göre farklı ayarlar yapılmalıdır. http://wiki.colinux.org/cgi-bin/coLi...346e5bbfe41a37 adresinde hem NAT hem de bridge mod için gerekli erişim ayarları detaylıca anlatılmıştır. Makinenin alan adlarını çözümleyebilmesi için /etc/resolv.conf dosyası oluşturularak içerisine geçerli bir DNS sunucu ip adresi girilmelidir.
Mesela
nameserver 193.192.100.100
şeklinde.

Çalıştırma
CoLinux’u çalıştırabilmek için Başlat > Çalıştır’a gelinerek cmd komutu yazılır. Ardından aşağıda ekran görüntüsünde görülen komutlar çalıştırılır.


Şekil - 6

Ve aşağıdaki pencere açılarak CoLinux emirlerinizi bekler.


Şekil - 7

Bundan sonra sisteminiz herhangi bir şekilde internete bağlı ise bağlı olan arabirim üzerinden internet paylaştırma seçeneği işaretlenerek CoLinux’un internete açılması sağlanabilir.
 
Üst