Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri Ve Özellikleri

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Türkiyedeki Başlıca Müzik Türleri
Türkiyedeki müzik türü ve özellikleri

Ülkemizdeki başlıca müzik türleri


* Geleneksel Türk müziği: Ezan, dua, ilahi, mehter müziği gibi

* Klasik Türk müziği: Türk sanat müziği

* Halk Müziği: Türküler, uzun havalar

* Klasik Batı Müziği: Opera ve bale müzikleri gibi (Türkçe)

* Popüler müzik: Türk Pop Müziği, Türkçe Rock Müzik, Türkçe dans müziği, arabesk, Türkçe caz, özgün müzik, protest müzik, fantezi müzik gibi


“Ülkemizdeki müzik türleri”ni sayın Sayan üşenmemiş saymış. Ortaya “acılı acısız arabesk”le başlayan aşağıdaki liste çıkmış. Bu liste, galiba, 2-3 Mayıs 2002 günlerinde İTÜ’de yapılan, az katılıma rağmen büyük bir ciddiyetle devam eden ve Yar. Doç. Göktan Ay’ın düzenlediği ve yönettiği “Müziksel (-sel olmasa n’olur?!!) Gelişmemizin Değerlendirilmesi Sempozyumu”nda (“bilgi şöleni” denilebilirdi) dağıtılmış.

1-Acılı ve acısız arabesk müzik,
2-Arabesk halk müziği,
3-Arabesk müzik,
4-Arabesk pop müziği,
5-Arabesk sanat müziği,
6-Arap müziği,
7-Azeri müziği,
8-Balkan müziği,
9-Batı sazlarıyla halk müziği,
10-Batı sazlarıyla sanat müziği,
11-Caz müziği,
12-Country müzik,
13-Çigan müziği,
14-Çocuklar için batı tarzı müzikler,
15-Çocuklar için Türk müziği,
16-Çok sesli halk müziği,
17-Çok sesli koro ve orkestra müzikleri,
18-Dans müziği,
19-Doğu müziği,
20-Ege müziği,
21-Ermeni müziği,
22-Film müzikleri,
23-Gençlik müzikleri,
24-Güneydoğu Anadolu müziği,
25-Halk müziği oyun havaları,
26-Hard rock müziği,
27-Hint müziği,
28-İlahiler,
29-İspanya müziği,
30-Jenerik müzikleri,
31-Karadeniz müziği,
32-Klasik Türk müziği,
33-Konçertolar,
34-Latin Amerika müziği,
35-Marşlar (yerli ve batı),
36-Metal müziği,
37-Mevlevi müziği,
38-Modern müzik,
39-Nefesler (Bektaşi müziği),
40-Opera müziği,
41-Operetler,
42-Orta Anadolu müziği,
43-Oyun havaları Sanat müziği,
44-Özel sanat müziği konser müzikleri,
45-Özgün halk müzikleri,
46-Özgün müzik,
47-Pop caz müziği,
48-Popüler folk müziği,
49-Popüler müzik,
50-Rap müziği (rep),
51-Reggae (regi) müziği,
52-Reklam müzikleri,
53-Ritm sazlarıyla yapılan müzik,
54-Roman müziği,
55-Romantik Türk müziği,
56-Salon orkestrası repertuvarı,
57-Saz eserleri,
58-Senfonik müzik,
59-Tasviri saz eserleri,
60-Trakya müziği,
61-Türk dini müziği,
62-Türk hafif sanat müziği,
63-Türk halk müziği,
64-Türk sanat müziği,
65-Türkçe sözlü hafif batı müziği,
66-Yöresel âşıklar müziği,
67-Yunan müziği.
 
#2
Ülkemizdeki Müzik Türleri ve Özellikleri

Anadolu’da Selçuklular döneminden başlayarak günümüze kadar Türk müziği farklı gelişme alanları göstermiştir. Bu alanlar, aydın kesimin kentlerde geliştirdiği klasik müzik, Anadolu insanının yüzyıllar boyu dolaysız söylemi olarak gelişen Türk Halk müziği, dinsel müzik ve mehter müziğidir. Çağdaş müziğin temelini oluşturan Batı’daki çokseslilik ise Türkiye'de müzik türü olarak ancak Cumhuriyet sonrasında benimsenmiştir. Özellikle son yıllarda büyük gelişmeler kaydeden pop, rock ve caz müzik ise ülkede sevilerek dinlenen diğer müzik türleridir.

Çoksesli Türk Müziği

Atatürk'ün önderliğinde müzik çalışma ve gösterilerinde çağdaş müzik ile Türk Halk müziğinin esas alındığı ve uluslararası müzik teknik ve araçlarının kullanıldığı Batı müziğine yöneliş hareketi başlamıştır. Çoksesli müziğin kuramına ilişkin kitaplar yayınlanmış, Türk Halk müziği ve kaynakları konusunda araştırmalar yapılmıştır. Gerek yurtdışına gönderilen öğrenciler, gerekse yurtdışından getirtilen Joseph Marx, Paul Hindermith, Carl Ebert ve Béla Bartok gibi uzmanlarla temel kurumların oluşturulmasına başlanmıştır.
1936 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nın kurulmasıyla halk müziğini Batı’nın çoksesli düzeni içinde işleme çalışmaları da ağırlık kazanmıştır. Cumhuriyet'in ilk besteci kuşağını oluşturan Cemal Reşit Rey, Ahmed Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Ferit Alnar, Necil Kazım Akses gibi sanatçılar, Batı'nın değişik konservatuarlarında yetişmiş, farklı müzik akımlarının etkisinde kalmış olmalarına rağmen Türkiye'de çoksesli müziğin yerleşmesi ve ulusal bir okul kurulması için çalışmışlardır. Nitekim ilk kuşak besteci öğretmenlerinin yolundan giden daha sonraki kuşaklar bir yandan halk müziğine dayanan, öte yandan batılı akımlardan kaynaklanan Türk beste ekolünü yaratmışlardır. Aralarında önemli üslup ve anlayış farkı bulunmasına rağmen ilk kuşak bestecilerin ortak özelliği halk müziğinden yararlanmaları, yapıtlarında yerel motifler ve folklorik ezgilere yer vermeleridir. Türk folkloru üzerine araştırmalar ve derlemeler yapan Adnan Saygun, izlenimciliği ulusalcı bir tutuma dönüştürmüş, yabancı ülkelerde verdiği konferans ve konserlerle Türk müziğinin tanıtılmasında büyük rol oynamıştır. Yapıtları pek çok ülkede çalınan Ahmed Adnan Saygun'un, Paris ve New York'ta seslendirilen "Yunus Emre Oratoryosu" dünya çapında tanınmıştır.
Ülkede çoksesli müziğin yaygınlaşmasında, en eski senfonik topluluk olan " Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası"nın payı büyüktür. Yurt çapında verdiği sayısız konserler ile çoksesli müziği yayma ve sevdirmede öncülük eden bu orkestra; Almanya, ABD, Fransa, İspanya, İtalya, Güney Kore gibi daha pek çok ülkede verdiği yurtdışı konserleri ile de Çoksesli Türk müziğinin dünyaca tanınmasını sağlamıştır. İstanbul, İzmir, Antalya ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestraları da bugün gerek yurtiçi gerekse yurtdışı konser turneleriyle etkinliklerini sürdürmektedir. Devlet orkestraları dışında Bilkent Senfoni Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Akbank Oda Orkestrası önemli özel orkestralar arasında yer almaktadır.
Çoksesli müzik alanında yabancı toplulukları yöneten, yurtiçi ve yurtdışında plak dolduran Hikmet Şimşek,
Gürer Aykal, Rengim Gökmen ve Betin Güneş gibi ödüllü orkestra şeflerinin yanısıra, üstün yetenekli çocuklar için çıkarılan yasa ile yurtdışında eğitim gören dünyaca ünlü müzisyenler de yetişmiştir. İdil Biret (piyano), Suna Kan (keman), Güher ve Süher Pekinel Kardeşler (piyano), İsmail Aşan (keman), Fazıl Say (piyano) ve Gülşen Tatu (flüt) uluslararası yarışma–larda ödül kazanan ve plak dolduran ünlü Türk müzisyenlerinden bazılarıdır.

Klasik Türk Müziği


Türkiye’ye özgü bir tür olan sanat müziği 15. yüzyılda Osmanlılar döneminde saray çevresinde gelişmiş, 19. yüzyıla kadar sürekli gelişme göstermiştir. Ancak nota örnekleri 17. yüzyıldan itibaren görülmektedir. Yalnızca Türk müziğine özgü "koma", aralıklı diziler yoluyla birçok makamlar yaratılmıştır.
Ney, tanbur, ud, kanun, kemençe, kudüm, def/daire, zil (halile), geleneksel sanat müziğinde kullanılan çalgılara örnek gösterilebilir.
 
K

Kayıtsız Üye

#9
Klasik Türk Müziği

Türkiye’ye özgü bir tür olan sanat müziği 15. yüzyılda Osmanlılar döneminde saray çevresinde gelişmiş, 19. yüzyıla kadar sürekli gelişme göstermiştir. Ancak nota örnekleri 17. yüzyıldan itibaren görülmektedir. Yalnızca Türk müziğine özgü "koma", aralıklı diziler yoluyla birçok makamlar yaratılmıştır.
Ney, tanbur, ud, kanun, kemençe, kudüm, def/daire, zil (halile), geleneksel sanat müziğinde kullanılan çalgılara örnek gösterilebilir.
 
K

Kayıtsız Üye

#10
güzel olmuş bana da faydalı oldu daha göstermedim ama inş. yüksek alırım fakat birz az olmuş sanki :)
 
K

Kayıtsız Üye

#11
cok saolun ama keşke geleneksel müzik klasik batı müziği flanda olsaydı bence daha iyiy olurdu bide simdi onları arycam
 
K

Kayıtsız Üye

#12
hiç yardımcı olmadınııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııız teşekkürler
 
Üst