Televizyonun Zararları Maddeler Halinde

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
televizyonun zararları nelerdir - televizyonun çocuklara zararları - televizyonun olumsuz etkileri - gereğinden fazla televizyon izlemek - televizyon bağımlılığı

Doğru yerde doğru zamanda izlenmediği zaman zararı olan televizyon, popüler olmasının altında yatan neden insanların çaba sarf etmeden ekranı kontrol edebilmesidir. Neyse ki günden güne halkın bilinçlenmesine bağlı olarak televizyon izleme oranları gitgide düşmektedir.

Kontrollü olarak izlendiğinde yararlı olan kutu, kontrol aşıldığında kişide geri dönüşümü mümkün olmayan rahatsızlıklara neden olmaktadır. Televizyon eğlendirici olduğu gibi öğretici de olabilir, ihtiyaçlarımızı karşılayabilir.

Sorun, insanların televizyonu gereğinden fazla izlemeleri. Ve kendilerini bu huydan vazgeçirmek için hiçbir şey yapmamaları. Özellikle çocuklar daha sonra yetişkinler üzerindeki etkilerini izah eden makaleyi sabırla sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.

* Görselliğe hitap ettiği için aklın zayıflamasına neden olur. Diğer bir tabirle hafızayı fakirleştirmektedir.

* Kişiliği etkilemekte, en ciddi konularda bile ciddiyetsiz olmayı veya saldırgan olmayı geliştirmektedir. İnsanları tembelliğe sevk eder.

* Aşırı televizyon izlemek kişide görme zafiyetine neden olur.

* California’ da yapılan araştırmalar televizyonun çocuklar üzerine olan etkisini gözler önüne sermiştir. Sonuca göre televizyon seyretme oranı ile imtihan sonuçlarının düşmesi arasında doğru orantı olduğu görüldü.

* Kanada’ da yapılan bir diğer araştırmanın sonucu ise şöyle; televizyonun öğrencilerde sözlü ifade kabiliyetini büyük ölçüde gerilettiği, dil ve ifade gücünü büyük ölçüde dumura uğrattığı belirlenmiştir.

* İzlenilen programların çoğu insanı uyuşturmaya yönelik programlardır. Bu da insanın kendine ve çevresine vakit ayıramamasını sağlar. Kişi çevresi ile fazla bir paylaşım içinde olmaz.

* Uzmanlar, sürekli televizyon izleyen çocuklarda erken dönemde görülebilecek tehditleri belirlediler. Televizyon müptelası çocuklar kanser, otizm, erken ergenlik gibi risk faktörlerine daha fazla sahipler.

* 2 yaşından küçükler kesinlikle izlememelidirler. Çocuklarda görülen sıkıntılar ise şöyle: Bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Melatonin adı verilen(gece 23.00 ile sabah 05.00 saatleri arası salgılanır, ayrıca hücre yenileyici ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiricidir) hormonun salgılanmasını baskılıyor. Melatonin eksikliğinden dolayı DNA yapısı bozulabiliyor. Uyku sorunları, vücutta yağ birikimi gibi olumsuz etkileri bulunmaktadır.

* Televizyondaki reklamlar çocukları dengesiz beslenmeye teşvik ediyor. Ebeveynler bu konuda neredeyse çaresiz.

* Televizyon izleyen kişilerde yapılan bir araştırmaya göre, televizyonun kişilerin enerjilerini çekip aldığını ve kendilerini tükenmiş, bitkin hissettirdiğini yansıtmışlar.

* Televizyon insanlar üzerinde bağımlılık yapma özelliğine sahip.

* Aşırı derecede televizyon seyredenler az televizyon seyredenlere göre kendilerini belirgin bir şekilde daha huzursuz, sinirli, sabırsız ve daha az hoşgörülü, yaratıcı, mutlu hissediyorlar. Televizyonu aşırı izlemek insanı yalnızlığa itiyor.

* Televizyon izlemek, okuma becerisi üzerine son derece negatif etkiye sahip. Dil gelişimini ve sosyalleşmeyi azaltıyor.

alıntı
 
Üst