Telefonum Çalındı Ne Yapmalıyım?-Çalıntı telefon için yapılması gerekenler

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Telefonum Çalındı Ne Yapmalıyım?-Çalıntı telefon için yapılması gerekenler - Telefonum çalındı nereye başvurmalıyım - Çalntı telfonlar hakkında yapılması gerekenler- telefonum- telefon- telim çalındı - telefonum kayboldu nasıl kapatırım - telefonum kayboldu ne yapmalıyım - çalıntı telefon- telefon çalma cezası


Telefonum Çalındı Ne Yapmalıyım?
Çalıntı telefon için yapılması gerekenler

Çalıntı telefon için;
Kayıp çalıntı ihbarı
1- Cep telefonumu kaybettim/çaldırdım. Ne yapmalıyım?
5392 sayılı Kanunun 25c maddesinde “elektronik kimlik bilgisini ait cihazı çalınan, yağmalanan, cihazını kaybeden veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan kişiler öncelikle cihazının elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için Kurumun Bilgi ve İhbar Merkezi’ne başvurur.” hükmü ile Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazlara Dair Yönetmeliğin 11 nci maddesinin birinci fıkrasında “Cihazları beyaz listede yer alan kullanıcılar; çalınma, yağmalanma, kaybolma veya her ne suretle olursa olsun rizası dışında elden çıkma durumlarında cihazlarının elektronik haberleşme şebekesinden hizmet almasını engellemek için telefon yolu ile ihbarda bulunur” hükümleri yer almaktadır.
Söz konusu hükümler uyarınca Bilgi ve İhbar Merkezi’ni telefon ile aramanız halinde cihazınızın haberleşme şebekesinden hizmet alması engellenecektir.

2- Bilgi ve İhbar Merkezi’ne nasıl ulaşırım?

Bilgi ve İhbar Merkezi’ne Türkiye’nin her yerinden 0312 232 23 23 numaralı telefonları aramak sureti ile ulaşabilirsiniz. Merkezimiz 7 gün 24 saat esasına göre çalışmaktadır.

3- Kayıp/çalıntı ihbarı nasıl gerçekleşir?
Kayıp/çalıntı ihbarının gerçekleşmesi için hat sahibi olan kişinin telefon ile ihbarda bulunması gerekmektedir. İhbar sırasında kişinin vermiş olduğu bilgiler doğrulanmak üzere ilgili GSM İşletmecisine iletilir. Kişinin verdiği bilgilerin doğrulanması halinde cihazın haberleşmeye kapatılması işlemi gerçekleşir.

4- İhbarın onaylandığını nasıl anlarım?
İhbarda bulunduktan sonra cihazın IMEI numarası “www.mckstk.gov.tr” adresinden sorgulandığında “çalıntı ihbarı yapılmış cihaz” ibaresi görünmektedir. İhbar doğrulandıktan sonra yapılan sorgulamada söz konusu ifade “çalıntı cihaz” ibaresine dönüşmektedir.
İhbarı doğrulanmayan kişilere kısa mesaj (SMS) gönderilmesi sureti ile bilgi verilmektedir.
Ayrıca, Bilgi ve İhbar Merkezi’ni arayarak ihbar sonucunu öğrenmeniz mümkündür.

5- Kayıp/çalıntı cihazımın bulunmasını istiyorum. Ne yapmalıyım?
Telekomünikasyon Kurumu; cihazı çalınan, yağmalanan, her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan veya cihazını kaybeden kişilerin başvurusu üzerine cihazın elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesine veya açılmasına yetkili kılınmıştır.
Kurumumuzun çalınan, gasp edilen veya kaybedilen telefonları bulmak ve ilgili kişiye teslim etmek gibi görevleri bulunmamaktadır.
Kayıp/çalıntı cihazların bulunması, takip edilmesi ve bulunarak teslim edilmesi konularında gelen taleplere ilişkin olarak Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bütün Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilen yazıya ulaşmak için tıklayınız.

6- Satış yaptığım dükkanımdan kullanılmamış cihazlarımı çaldılar. Çalan kişilerin satmasını ya da kullanmasını engellemek için ne yapmalıyım?
Kullanılmamış (sıfır) cihazların ihbarı evrak yolu ile Kurumumuza yapılmaktadır. İhbarda bulunabilmek için firma yetkilisinin kimlik bilgileri, firmanın vergi numarası, çalınan cihazlara ait fatura nüshaları, kolluk kuvveti tutanağı belgelerinin bir dilekçe ekinde sunulması gerekmektedir
Sisteme girilen ihbar neticesinde cihazların bloke işlemi gerçekleşecek ve IMEI numarası sorgulamalarında “çalıntı cihaz” ibaresi görüleceği için söz konusu cihazların satılması ve kullanılması engellenmiş olacaktır.
7- Kayıp/çalıntı ihbarında bulunduğum cihazımı buldum. Tekrar haberleşmeye açılmasını nasıl sağlarım?
İhbarınızı ancak ihbarda bulunduğunuz yöntem ile iptal edebilirsiniz. Örneğin, Savcılık talimatı ile haberleşmeye kapatılmış olan cihaz Savcılık talimatı olmaksızın açılamaz. Telefon ile alınmış bir ihbar sonucu kapatılan cihaz; ihbarda bulunan kişinin araması ve kimlik bilgilerinin doğrulanması halinde haberleşmeye açılmaktadır.


Alıntı

 
Son düzenleme:
K

ke_nan

#2
arkadaşlar
bundan 3 ay önce benimde dükkanımdan cep telefonum çalındı.bende faturasıyla ve ıme numarasıyla birlikte savcılığa başvurdum ve cep telefonum 3 ay içinde bulundu.çalan dükkanıma herzaman gelen müşterim çıktı.sizde sakın bulunmaz demeyin.işin ucunu bırakmayın....
 
Üst