Sunumun Önemi ve Bir Maket Örneği

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Sunumun Önemi ve Bir Maket Örneği


Müşterinizi etkilemenin en esaslı yolu elbette iyi bir tasarımla onun karşısına çıkmaktır. Ama iyi bir sunumla (yani "reklamcı"cası "prezantasyonla") işinizin etkisini ikiye katlarsınız. Ya da kötü bir sunumla tasarımınızın değerini küçültebilirsiniz.

Bazı büyük ajanslar, sırf bir broşürü makete çevirmek için veya bir afişi board'a yapıştırmak için veya herhangi bir maket örneği için bile "maketçi" adı verilen eleman çalıştırırlar. Mühim olan müşterinin, tasarımı bitmişe en yakın biçimde görmesidir.

Bundan 20 sene önce yapılan işlerin sunumu için karanlık odalar kullanılırdı. Yapılan tasarımda, bir çeşit kolaj olan pikaj adı verilen teknikle malzemeler bir araya getirilirdi. Sonra bu kolaj tasarım, istenilen ebada büyütülüp küçültülmüş haliyle kimyalı bir kağıt filme transfer edilirdi. Sonra bu sayfa kartona ya da varsa board'a yapıştırılırdı. Ve işin kötü tarafı, karanlık odadan çıkan işler siyah beyazdı. Eğer logo filan sunulacaksa fofi denilen teknik kullanılarak, pamuk ve ekolin yardımıyla renklendirme yapılırdı.

Uzatmayalım, kısacası o günlerde, şimdiki teknikler, hele 70x100 ebadında bile çıkış alınabilmesi hayal gibiydi. Şimdi, bazı başarılı sunumlarda, örneğin bir katalog tasarımının maketine bakınca filan, sanırsınız ki matbaada basılmış da gelmiş, yani bitmiş iş.

Biz tabii basit prezantasyonlardan bahsettik. Oysa esas prezantasyon, bir kampanyanın bütün olarak sunulmasıdır. Burada, kampanyanın ne kadar argümanı varsa hepsini bir arada müşterinin görüş ve beğenileri için ortaya serersiniz. Reklam filmini bile storyboard ile değil bilgisayar canlandırmasıyla sunabilirsiniz. Müşterinin etkilenme katsayısı, konseptlerinizin onayı için en geçer akçelerden biri. Ama umutmamak gerek, elbette en önemli unsur işin fikridir. Bunu beğendirmek için; bir tür ürün cilacısı olan reklamcı da kendi ürününü cilalayıp boyayarak müşterisine sunmalı.

Örneğin Fortis bankasının amblemi, Böyle bir logotaypda yeralan kutu kutu rengarenk kareciklerden oluşan bir amblemi normalde kurumsal bir müşteriye beğendiremezsiniz. Ama bunu nasıl sundularsa artık, müşterinin onayını almayı başarmışlar. Bu da küçük bir Ali Atıf Bir tarzı eleştiri olsun.

Basit işlerin sunumunda bile dikkat edilmesi gereken dolu nokta var. Maket bıçağıyla düzgün traşlanmış çıkışlar ve paspartular, kabarcık yapmadan muntazam yapıştırılmış poster örnekleri, üstüne kola damlamamış renkli print-out'lar, kırılmamış board'lar, köşesi ezilmemiş kartonlar gibi çoğalan örnekler.

Basit bir çok sayfalı broşür maket örneği


Şimdi, ileri reklamcılık için değil de, basitçe çok sayfalı bir broşür maket sunum örneği verelim. Katlanmış sayfa ölçümüz A4 olsun (sayfa sayısı farketmez). Kapaklar dahil tüm broşürün sayfalarının çıkışlarını aldığımızı varsayıyorum.



Kapak çıkışını bi kenara koyuyoruz. Kapak içini (1. sayfa) ve karşısına gelen sayfayı (2. sayfa) sayfayı açtığımız biçimiyle yanyana koyarız (şekil 1).

Daha sonra karşılıklı iki sayfanın arkasını görecek şekilde iki sayfayı birden ters çeviririz. İki sayfanın sırtlarını birbirine bireştirerek şekil 2'deki gibi selobantla yapıştırırız.

Sonra 1. Sayfanın arkasına, kapağı 3M sprey yapıştırıcı ya da prit ile yapıştırırız (şekil 3). Böylece kapak dahil ilk üç sayfanın maketi hazır.

Şimdi 4. ve 5. Sayfaları az evvel yaptığımız gibi yanyana getirerek, yine arkalarından selobantlarız.

4. Sayfanın arkasını (sol sayfa) ile 3. Sayfanın (sağ sayfa) arkasına kapağı yapıştırdığımız gibi birbirine yapıştırırız (şekil 4).

Aynı şekilde diğer sayfalarda da aynı işlemi tekrarlarız. Son sayfanın arkasına da arka kapağı yapıştırınca işlem tamamdır.

En sonunda broşürümüzün birbirine yapışmasından kaynaklanan taşmaları, eğribüğrülükleri için, selobantladığımız sırt taraf hariç 3 tarafı da maket bıçağı ve cetvel yardımıyla traşlayınca (şekil 5) müşterinize sunmak için cillop gibi bir makket hazır hale gelir.

Bir tasarımcı tasarıma gösterdiği özeni sunuma da göstermek zorundadır. Yani bütün bunların sonunda özetlemek gerekirse, vitrin kötüyse malınız dikkat çekmez.
 
Üst