Soluk alıp verirken vücudumuza giren havanın izlediği yol

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Soluk alıp verirken vücudumuza giren havanın izlediği yol nedir kısaca bilgi,

İnsanların sağlıklı yaşamasını sağlayan vücut sistemleridir. Sistemler birbirleriyle bağlantılı olarak çalışırlar. Solunum sistemi de insanın hayatta kalmasını sağlayan nefes alıp – verme faaliyetlerinin yapıldığı sistemdir. Birçok organ tarafından kontrol edilmektedir. Burun, soluk borusu, akciğerler ve diyafram solunum sistemi organlarındandır.

ç3-1.jpg


Soluk alıp verme işleminde göğüs kafesinde bir takım fizik kanunlarına uygun olaylar olmaktadır. Hava burundan içeri girip boğazda gırtlak ayrımında yutak sayesinde soluk borusundan ilerler ve bronşlardan akciğerlere ulaşır.

Akciğerler temizlenen hava aynı yoldan dışarı çıkar. Ağızla alınan nefesin sebebi burun ile ağzın gırtlakta birleşmesidir. Bununla beraber akciğerlerin hemen altında diyafram denen bir karın kası organı bulunmaktadır. Diyafram göğüs kafesinin genişleyip daralmasına neden olur. İç ve dış basınç dengeleyerek soluk alıp vermeyi kolaylaştırır.

Soluk alıp verme, insan için hayati bir durumdur. Bazen burundan nefes almak zorlaşır. Grip ve nezle durumlarında insanlar mecburen yeterli hava solumak için ağızlarını da kullanırlar. Havanın kirli olduğu yerlerde bu oldukça sakıncalıdır. Çünkü burundaki hava filtre yollarının havayı filtrelemesi sonucunda hava akciğerlere geçmektedir. Ağızda ise böyle bir durum olmadığından akciğerler pis hava ile dolabilir.

Ayrıca ağız ve burunun kapalı olduğu hayati durumlarda ise direk boğazdan soluk borusu bölgesinde bir delik açılır ve soluk alıp verme sağlanır. Bu acil durumlarda, ilk yardım müdahalelerinde gerçekleştirilen bir durumdur.
 
Üst