Sivas Hanlı Köyü

#1
Sponsorlu Bağlantılar


Köye Hanlı Adının Veriliş Sebebi

Mahalli rivayetlere göre, köyün ilk kurulus yeri olan “Han önü” mevkiindeki büyük bir han varmis. Bu yüzden“hani olan köy anlaminda“ buraya Hanli adi verilmis. Hanli köyünün bulundugu simdiki yerde de hiç bir zaman han eksik olmamistir. Halen köyün içinde eski bir han ayakta kalmayi basarmistir.

Tarihi

Hanli köyü ilk olarak”Han Önü” adi verilen mevkiye kurulmustur. Burasi Kizilova köyü ile Hanli arasinda, hanliya tahminen 1,5 – 2 km uzaklikta bir yerdedir. Köyü kuranlar burada bir süre yasadiktan sonra ilk yerlerini terk ederek köyün simdiki yerine gelip yerlesmisler. Burasi sazlikmis. Zamanla suyu çekildikce köy de genislemis. “Sultan IV Murat Bagdati fethe giderken her 10 km`de bir han yaptirmis. Bunlardan birisi de Hanli köyünün haniymis.” 1844 tarihli temettüat defterine göre, 78 haneli Hanli köyü ilbeyli yöresinin en kalabalik köyüdür. Köyde han olmasi ve önemli bir yol üzerinde bulunmasi nedeniyle Hanli köyünden bir çok yerli yabanci seyyahlar geçmistir. 1851 yilinda Hanli`ya ugrayan A Mordtmann sunlari yaziyor; “Saat 06 sularinda Sivasà 8 saat uzakliktaki Hanli`daydik. ... Hanli ismini Seyyah Niebuhr da yüz yil önce duymustu. Büyük bir ihtimalle geldigimiz yerin tam adi Latifin Hani ( Kiepertìn haritasinda bulunan Kialteh adini kimse duymamis). Latifin hani 70-80 haneden ibaret, 5000 kurus vergi ödemekle yükümlü bir Müslüman köyü. Köylüler geçimlerini tahil ve hayvan yetistirmekle temin ediyor. Tüm yöre çiplak oldugundan yakacak olarak tezekten baska bir sey beklenemezdi. Ancak köyün kahyasinin kucaginda, bizi ve diger misafirleri ( bir molla, bir dervis ve dört yolcu) isitmak için kesilmis odun görünce çok sasirmistik. Molla dervis ve kahya çok konuskandir. Gecenin yarisina kadar sohbet ettik”. 1890 yilinda Sivasà gelen Vital Cuinet Hanli`yi Sivas Merkez kazasina bagli bir nahiye olarak göstermistir

Kültür

Hanlı da yaşayan türkler (yörükler);çok misafirperver insanlardır. yol üzeri olmasından dolayı hergün birçok yolcu burada konaklama ihtiyacı duymuş ve köyün ileri gelenleri OSMANKAALLERİN(koçaklar) misafir ağarlamak için büyük oda denilen odaları vardı ve gelen misafirler o odada konaklarlardı DELİİMAMGİL (Özdemirler) Hüseyin Özdemir bu köyün ileri gelenlerindendir ve uzaktan gelen misfirlere yardımlarından dolayı civar köylerde çok tanınmış bir Ağadır (Vefatı 1985). CİNAGİLLER(ATAMANLAR)( maksutgil) ( apdigil)(deveciler)(apogil)tarafından en iyi şekilde ağırlanmışlardır.özellikle maksut hanesinin kapılarını yolda kalmışlara hep açık tutmuştur ve ün salmıştır.C

köyün mutfağı oldukça zengindir.arazisi çok geniştir

çevre köylerin hanlı arazisinden faydalanmasına eskiden gelen o hoşgörü anlayışı çerçevesinde müsamaha gösterilmektedir..
Tarihi ve Doğal Güzellikleri

Aptigil’in rizanin mülkü olan yolcu hani Anadolu köy Hanlarinin önemli örneklerinden biridir. Bu yolcu hani Savranogullarindan (Emrullah ogullari) Osman efendi adinda bir zat tarafindan hayrat olarak yaptirilmistir. Gelen geçen yolculardan hiç bir ücret alinmadigi rivayet edilmektedir. Eski Sivas-Kayseri yolu üyerinde ve Kayanin Önü adi verilen mevkiide köprü tarihi bir köprüdgrç Köy sinirlari içerisinde, Ibrahim Özdemirin, Nazim Çimkenin, Hacikagalin Ömerin ve Süriyegil’in Misafir odalari tarihi degere sahip oyma tavanli eski yapilardir. Köy arazisi içinde Çukur Pinar adli kükürtlü su kasinti ve yaralara iyi gelir. Bu su dogal kaynaktir ve çukur bir yerden kaynadigi için bu adi almistir

Meşhurları

Com’un Abdullah denilen kisi II. Abdülhamid’in tahttan indirilmesinde saraydaymis. Bu olaya sahit oldugu anlatilmaktadir. Bu köyden yetisen ve Hanli’li Hoca namiyla anilan Hasan Han’in Sivas Meydan Camiinde 40 yil hatimle teravih namazi kildirdigi rivayet edilmektedir. Osmankagilin Miese Kari adiyla bilinen kadinin efsunlu olduguna inanilirdi. Bu kadin yilanlari eliyle yakalar ve köyden uzaklastirirdi. Özellikle nazar degen öocuklari bu kadina okuttururlardi. Okudugu öocugu eliyle sivazlayarak gönderirdi. Birde Cennet kari adiyla bilinen kadin çok iyi bir halk hekimiydi. Çevre ve uzak köylerden, Sarkisla’dan, Sivas’tan, Hatta Kayseri’den ona hastalar gelir, ‚Dalagini kestirip’ giderdi. Dalak kestirmek o yillarda önemli bir tedavi sekliydi. Uzun bir süreden beri Sivas Ziraat Odasi baskani olarak görev yapan Ahmet Ataman Hanlilidir. Köyeden okuyup yetisen su isimleri siralayabilirim; Ögretmenler; Haci Mehmet Kizkapan, Haci Sakarya, Emin koçak, Yusuf Uzun (Suan Hanli köyü ilkogretim okul müdürüdür.)Adem Uzun, Hakki Yatakçi, Mahmut kiliç,Yilmaz Çaliskan, Gazi Aciöz, Semsettin Aciöz,Abdullah kinaç, Aliriza Ataman ve yeni atamasi yapilan Ersin Sakal. Ayrica Dr. Mesut aciöz, Dr. Aynur aciöz, Dr. Esen Aciöz.

Coğrafya

Sivas Ili Merkez ilçesinin Kayadibi Bucagina baglidir. Sivasin güney batisinda ve il merkezine 58 km uzaklikta olup, denizden yüksekligi ortalama 1250m civarindadir. Köy genel olarak “kayanin basi“ adi verilentepenin bati etegindeki düzlüge kurulmustur. Bir miktar evleri ise Ziraat adi verilen tepenin bati eteginde yer alir. Köy zemini yumusak topraktan olusur. Eskiden köyün içinden Sivas-Kayseri karayolu geçmekteydi. Trafik kazalarini önlemek amaciyla bu yol daha sonra çevre yolu seklinde köyün güneyine kaydirilmistir.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
1844 390
1915 536
1970 997
1990 1052
1997 846
2000 761
2007

Ekonomi

Köyün temel geçim kaynagi tarim ve hayvanciliktir. Ayrica son zamanlarda köylüler Pancar ekimine Agirlik vermektedirler.1990 yili Emlak ve arazi Vergisi Beyannamelerinden cikarilan sonuca göre, köyün toplam 13516 dönüm arayisi bulunmaktadir. Bu arayinin 10137 dönümü kiraç, 1879 dönümü taban, 1500 dönümü ise sulaktir. Köye ilkokul 1327-1328 (M. 1911-1912) senelerinde yapilmistir. Ortaokul 1973 yilinda hizmete girmistir.Düzenli bir sekilde ilk ve ortaokul binalari ise 1986 yilinda tamamlanarak hizmete girmistir. Halkin okuma ve yazma orani , %95 civarindadir. Hanli köyünün Kireci çok meshurdur. Eskiden, Çevre köyler kireç için hanliya gelir , buradan kireç yükleyerek köylerine götürürlerdi. Yine köyün coragi, tandir topragi, kil ve höllügü begenilenerek kullanilir. Köy halkinin tamamiSünni ve Hanefi Mezhebindendir. Köyde elektirik, telefon, içme suyu, cami, ilekögretim okulu ve saglik ocagi vardir. Köyün kuzeybatisindan Sivas-Kayseri demir yolu geçer ve tahminen 2 km batisinda Hanli Istasyonu yer alir.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2007 - Abdulaziz Özdemir
2004 - Abdulaziz Özdemir
1999 - Abdulaziz Özdemir
1994 - Abdulaziz Özdemir
1989 - İbrahim ÖZDEMİR
1984 - İbrahim ÖZDEMİR

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik, sabit telefon ve ADSL bağlantı vardır.
 
Üst