Ram Upgrade için dikkat edilmesi gerekenler ve bilgiler

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Ram Upgrade için dikkat edilmesi gerekenler ve bilgiler..

Ram Upgrade için dikkat edilmesi gerekenler ve bilgiler

Bir Apple Macintosh’unuz veya bir PC’niz var ve Ram Upgrade yapmak istiyorsunuz. Bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenleri ve açıklamaları burada elimden geldiğince anlatmaya çalıştım, umarım faydası olur.

Öncelikle Mac’inizin veya PC’nizin hangi ram tipini kullandığını bilmeniz gerekiyor. Bu DDR, DDR-II, SD-Ram olabilir. Ben en çok kullanılan DDR-Ram’lerden örneklerle anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle basit terimlerden başlayalım.

CPU : Central Processing Unit, yani işlemci.

FSB : Front Side Bus, yani işlemcimizin makine üzerindeki diğer bileşenlerle iletişim kurabilme hızı. Aynı zamanda bellek sistemine ulaşma hızı olarakta tanımlayabiliriz.

CAS Latency: Column Address Strobe Latency, Anlaşılır dilden açıklaması, raminizin yaptığınız işlemlere dolayısıyla cpu’nuza verdiği tepki süresi. Bu süre ne kadar düşük olursa işlemleriniz o kadar kısa zamanda gerçekleşir.

Soru: CPU’mun Front Side Bus’ını nasıl öğrenebilirim ??
Cevap: CPU’nuzun Front Side Bus’ını System Preferences’tan yada internetten küçük bir araştırma yaparak öğrenebilirsiniz.

Örneğin, Mac-Mini G4 1.25’in Front Side Bus’ı 166Mhz. Bunu 2’yle çarpınca gerçek hızı görmüş oluruz buda 333 Mhz’dir. Bu da ram dilinde PC 2700 Ram kullanmamız gerektiği anlamına geliyor. Ama DDR-Ram’ler geriye dönük çalışabildikleri için 400 Mhz’lik bir modül kullanmanızda bir sakınca yoktur. Asıl problem ram zamanlamalarına karşımıza çıkıyor.

Ram alırken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de ram’in CAS Latency süresi. Bu 2, 2.5 , 3 şeklindedir. Ram timinglerinde en düşük süre en çabuk işlem yapabilme hızını getirir. Yani Ram’imiz hem internal hem de external işlemlere ne kadar çabuk cevap verirse işlemlerimizde o kadar hızlı gerçekleşir.

Soru: Şimdi CL3 ram’le upgrade etsem ne olur?
Cevap: Ram miktarınız artar dolayısıyla performansınız artar.

Soru: Eee Peki CL2,5 ram’le upgrade etsem ne olur?
Cevap: Ram’inizin cpu ya tepki vereceği zaman aralığı kısalacağı için bi kere hızınız artar. Hızınıza bağlı olarak ta performansınız ve verimliliğiniz de CL3 ram e göre 30% daha fazla olur.Yani vereceğiniz fiyat farkına değer. (Bence tabi)

Ram konusunda başınızın ağrımaması ve maximum kalite ve performans için Kingston veya OCZ tercih etmelisiniz. (Bence tabi)

Soru : Şimdi farklı özelliklerde ramleri yanyana kullanırsanız problem yaşarmısınız?
Cevap: - Duruma göre yaşayabilirsiniz de yaşayabilirsiniz de. Ramleriniz çalışır ama timingleri aynıysa ama frekansları farklıysa düşük frekanslı olanın hızında çalışacağı için yavaş çalışır. Ama eğer latency leri tutmuyorsa problem yaşarsınız. Latency leri eşitse fakat saat hızları farklıysa bir problem olmaz ama hem saat hızları hem latency leri farklıysa o zmn sorun yaşarsınız. Burda önemli nokta CPU’muzun Front Side Bus’ını bilirsek hangi hızdaki rami kullanacağımızı da biliriz. Gerçi 400 Mhz lik bir DDR aldığınız takdirde düşük hızlarda da çalışabileceği için bir sorun yaşamazsınız. Tabi Kingston’ın HyperX ramleri var. 433-466-500 gibi uzayan bir hız listesi ve latency’leri inanılmaz düşük olan ramler topluluğunu insanlık sınırları dışında oldukları ve fiyatlarını da göz önünde bulundurarak değerlendirmeye almıyoruz.

Soru: Benim anakartımda Dual Channel denilen birşey var. Bu nedir ve bu nasıl kullanılıyor?
Cevap: Dual Channel Ram demek, basit olarak iki rami aynı veri yolunu kullanan iki farklı ram modülüne takıp, veri yolunda ki bant genişliğini arttırmaktır. Bu da direk olarak işlem yapabilme kapasitenize ve tabii ki hızınıza pozitif yönde etki eder.

Dikkat etmeniz gerekn ram modüllerinizin zamanlamaları, hızları ve ram çiplerinin üzerindeki kodlar. Dual Chanel olarak kullanılacak ram modüllerinin latency’leri ve hızları aynı olmalıdır. Ram’lerin üzerindeki çüplerdeki kodlarında stabilite için mümkün olduğunca birbirine yakın olması gerekir. Bu gibi durumlarda uyuşmazlık problemlerini ortadan kaldırmak için Dual Channel Kit’ler satılıyor.

Örneğin Kingston bütün ramlerinde Hynix kullanmıyor. Ben Hynix,Samsung,Kingston ve Eudar çipli CL3 Kingston ramler gördüm. Ben Hynix çipli olanları tercih ediyorum.

Soru: Benim DDR-Ram’imimin üzerinde PC3200 - 30330 yada buna benzer birşeyler yazıyor. Bunlar ne demek?
Cevap :Bu kodlar Ram’imizin frekansını ve Latency’sini gösteriyor.

Şimdi kodu inceleyelim.

PC 3200 - 30 3 3 0

Koddaki kısımları isimlendirelim.

PC 3200 => A

30 => B

3 => C

3 => D

0 => E


A kodu
A Kodu (PC 3200) modülün bant genişliğini gösterir. Yani 3200 dediğimiz bizim 3.2 GB / Sec büyüklüğünde bir bant genişliğini simgeler.

B Kodu
B kodu (30) 30 aslında 3.0’dır ama decimal olarak göserilmez kod üstünde. Bu DDR ram’imizin SDRAM CAS Latency Timing’ini gösteriyor. Burda Ram’imizin CAS Latency’sinin 3.0 olduğunu anlıyoruz.

C Kodu
C kodu (3) SDRAM minimum t RCD zamanlamasıdır. Yani RAS to CAS Delay. Bu ram’im internal gecikme süresini gösterir. Örneğin, 2 - 2 - 2 - 5 timing set’te 3. değer yani 2 bizim tRCD zamanlamamız. Bu değeri mümkün olduğunca düşük tutmak gerekiyor.

D Kodu
D kodu (3) bizim tRP değerimiz. tRP, ram modülleri arasındaki geçiş zamanını gösteriyor.

E Kodu
E Kodu (0) JEDEC Version’dur. JEDEC ’in açılımı Joint Electronic Devices Engineering Council’dır. Bu amcalar elektronik cihazlarda kullanılan standartları belirler birbirlerine uyumlu olsunlar diye.

alıntıdır

 
Üst