Pınarbaşı Köyü Hakkında Bilgi Merkez Karaman

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Karaman İli Köyleri - Merkez Pınarbaşı Köyü - Pınarbaşı Köyü Hakkında Bilgiler - Pınarbaşı Köyü Resimleri


Pınarbaşı, Karaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Pinarbasi Koyunun kurulusu 1850 li yillarda Malatyadan goc eden Kiya Ramadan Aganin koyun 300 metre ustundeki Kucukduz mekisine yerlesmesiyle baslamistir.Ilerleyen yillarda cevredeki kucuk yerlsim alanlarindanailelerinde bu alana yerlesmesiyle koy halini almistir.Delibas isyani sirasinda isyancilarin koyun hemen yanindaki ormanlik alana saklanmalari nedeni ile cikan catismalarda koy tamamen yanmistir.Yangindan sonra koyun bir bolumu Karaman merkeze goc etmis kalan bolumu ise asagidaki kismen bataklik olan Dutdibi mevkisindeki pinarin cevresinde yeni yerlesimlerini kurmuslardir.Koyun adi cevresine kuruldugu iki pinar nedeniyle Pinarbasi olarak anilmistir.

Kültür

Pinarbasi koyu kultur yonunden cevre koylerle benzerlik gostersede kendine ozgu adetleride vardir. DUGUN VE EGLENCELER=Dugunler Persembe gunu kahve icme adi altinda erkelerin kahvede eglence yapmasi ile baslar.Cuma gunu dugun evlerine bayrak dikilir ve aksam damada kina yakilir.Cumartesi aksamai kiz evinde kinagecesi yapilir gecenin ileleyen saatlerinde Oglanevinin erkekleri kahvede toplanarak kiz evine eglenceler esliginde Kosma adi verilen ziyareti yaparlar.Pazargunu ogle namazindan sonra dualar esliginde gelin cikar.Dugunlerde yemek olarak 80 li yillara kadar etli pilav fasulye ve zerde tatlisi ikram edilirdi ne yazikki son yillarda koyden kent merkezlerine olan yogun goc nedeni ile bu adetten vaz gecilmistir.Yine son zamanlarda nadirende olsa Araboyunu koyun gencleri tarafindan oynanmaktadir.

SAYA=Cobanlarin sonbaharda uzerlerine koyun derisi giyip canlar takarak maniler esliginde hak toplama merasimidir. OYUNLAR=Koyun kendine ozgu oyunlarida mevcuttur.Kalgic adi verilen oyun genelde sonbahar ve ilkbaharda koyun cocuklari arasinda harmanda oynanan guc ve teknige dayali ucu sivriltilmis 60 santim civarindaki mese daliyla oynana bir oyundur.

Guvercin Taklasi=Genelde askerlik oncesi gencler arasinda 4 kisilik iki grup arasinda oynanan tamamen guc ve surate dayali bir oyundur. Akkus Karakus Oyunu.Harmanda iki grup arasinda yassi bir tasin cimen rengine boyanip atilmasi daha sonra bu tasin cayirlar arasinda aranip bulunmasina dayanan bir oyundur.Cimen rengine boyanan tas bir hakem tarafindan butun oyuncularin sirti tasin atilacagi yone donukken atilir daha sonra her iki grupta tasi aramaya baslar.Yassi tasi bulan grup karsi tarafin sirtina binmeyi hakeder ve hakemin yanina kadar boyle geri donerler.

Coğrafya

Karaman merkezine 18 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfusu:

2000:430
1997:0

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Hayvan Sayısı

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

> 2004 - Murat Mutlu
> 1999 - Ahmet Kaplan
> 1994 - Hasan Delen-Mustafa Saglam
> 1989 - Ahmet Karapinar
> 1984 -Ali Tas

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır . Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı yok ama sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.








Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst