Özgüven ve Motivasyon Konu Anlatımı - Aöf Halkla ilişkiler Dersleri

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
özgüven nedir - içsel motivasyon - başarı güvencesi nedir - insanlarla doğru iletişimin kuralları

Kendimize güven duymalı, inanmalı ve kendimizi önemli hissetmeliyiz, olumsuz düşüncelerden uzaklaşmalı, çevremizi, iletişim içinde olduğumuz kişi ya da kişileri izlemeli ve dinlemeliyiz. Kendi gücümüze, yeteneklerimize, sorumluluklarımıza sahip çıkarak kendimizle kuracağımız barışık bir iletişim, başkalarıyla iletişimimizi de iyileştirecektir.

İçsel motivasyonun ön koşulu kendimize inanmak ve güvenmektir. İki aşaması vardır. İlk aşaması zihinseldir ve nereye gideceğimizi aklımızda oluşturmamızdır. İkinci aşaması, gideceğimiz yere varmak için harekete geçmektir. İçsel motivasyon düşünce ve eylemde başarının anahtarıdır. Başarılı bir içsel motivasyon için enerjiye gereksinimiz vardır. Kişinin harcaması gereken enerji, vücudunun ve aklının ne durumda olduğuyla ilgilidir. Sözü edilen enerji kişilik özelliklerimizle çok ilgilidir. Kişiliğimiz insanlara kısa zamanda birçok şey söyler.

Kişiliğimizin en sağlam kalelerinden biri özgüvendir. Özgüven de motivasyonun temellerindendir. Özgüven, kendimizi irdelememiz ve yeteneklerimizi, arzularımızı gerçekleştirebileceğimiz konusunda kendimize güvenmemizdir. Bizi bekleyen fırsatlar sınırsızdır ve heyecan vericidir. Kendimizi nasıl gördüğümüz, kendimize inancımız ve inancımızı başkalarına aktarabilme becerimiz bu fırsatları nasıl değerlendireceğimizi belirler. Özgüven kendini beğenmişlik değildir.

İçsel gücü açığa çıkaran ve kişiye hareket cesareti veren alçakgönüllü incelemeye dayanır. Kendini ateşleyen kişi artılarını ve eksilerini bilir ve eksilerini sürekli artıya dönüştürür. Risk olsa bile hare kete geçmekten korkmaz, çünkü eylemin bir öğrenme süreci olduğunu bilir. Özgüven ve isteklendirme insanın yaşamında olumlu eylemlerin ortaya çıkmasını sağlar. En iyiyi ortaya çıkarma konusunda umudu ve olumlu düşünceyi kendimizde korumalıyız.

İnsanlar, birçok kez sonucun ne olacağından bütünüyle emin olana kadar harekete geçmezler. Diğer bir deyişle faaliyetlerine daha başlamadan, başarı güvencesi beklerler. Bu elbette tümden yanlış bir beklentidir.

Çünkü fırsatlar ancak motive olmuş insanlara gelir. Bizler de güvence beklemeden eyleme geçmeli, en iyi yeteneklerimizi kullanarak amaçlarımızı gerçekleştirmeye çalışmalıyız.

Başarısızlıklarımızdan yılmamalı, başarısızlıklarımızdan yapıcı dersler çıkartabilmeliyiz. Böyle düşünmek insanların içlerindeki en iyiyi ortaya çıkarmalarını sağlar. En iyiyi orta ya çıkarma konusunda umudu ve olumlu düşünce gücümüzü geliştirebilmeliyiz. Bu durum, kişiliğimizin bir özelliği olarak diğer insanlarla doğru ve yapıcı iletişim kurma becerimizi de geliştirir.


alıntı
 
Üst