Ortakavak Köyü Hakkında Bilgi Talas Kayseri

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Ortakavak köyü - ortakavak köyü talas - ortakavak köyü hakkında - ortakavak köyü resimleri



İlçe: TALAS - İl: KAYSERİ

Ortakavak, Kayseri ilinin Talas ilçesine bağlı bir köydür.

Sosun Oymağı: Bu Türkmen obası M.1500 yıllarında Erciyes dağı civarında görüldü. Sosun adıyla Erciyes dağı eteklerinde bir köy kurmuşlardır. Bugün Talas ilçesine bağlı köyün adı Orta Kavak olarak değiştirilmiştir. 1522’de 13 nefer, 1543’te 28 hane nüfusları vardı. Erciyes dağı eteklerine yerleşmeden önce 1484 yılında Irmak Kenarı nahiyesindedirler ve Kadalasun mezraında kalan oymak burada 5 hane nüfusa sahiptir. 1570 yılında nüfusları 28 haneye çıkmıştır.[103] Köyümüz bilinen ve aktarılan kaynaklara göre 1514 lü yıllarda Ali İskender Beyin soyundan gelen Beyazıt, Kilis, Maraş, Erzurum Beyazıtlı, Gaziantep.Beyazıtoğlu, Türkmen, Yörükan, taifesinden Beyazıtoğullar nın bir kolu olan bir grup Kahraman Maraş' dan gelerek eski adı Sosun olan bu Köye yerleşmişler, Köyümüz Kayseriye 45 km ve Tomarza yolunu takiben Sakal tutan' ı müteakip Süleymanlı köyünden sonraki köydür. Doğusunda Gülveren, Batısında Yamaçlı Güneyde İncili (Tıravşın) Kuzeyde Süleymanlı Köyleri bulunmaktadır.

Asker uğurlama ve karşılama ,hasta ziyaretleri, Cenazelerde yemek ve misafir ağırlama, hac uğurlama karşılama gibi her türlü faaliyetlerde beraber olmaları yaşanan en güzel geleneklerimizdendir, bu alanda örnek bir köy olduğu kesindir GELENEKLERİMİZDEN BAZILARI

KIZ İSTEME

KAHVE İÇME

NİŞAN ŞERBET

DÜZEN KAYIT GÖRME

DÜĞÜNLER

BAYRAK KALDIRMA

GELİN ALMA

ASKER UĞURLAMA

HACI UĞURLAMA

Kayseri iline 43 km, Talas ilçesine 40 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. kışları genelde yağışlı ve soğuk yazları ise sıcak ve kurak geçer.

Köyümüz gelir kaynakları eskilerde Soğan ve Yoğurt ticareti ile ünlü bir köydü. Kırsal alan olması ve sulama imkanlarının olmaması neden ile genellikle Arpa, Buğday , Soğan ,Sarımsak, Patates yoğun olarak ekilir. Son zamanlarda Kabak ekimi ile dikkat çekmektedir , meyve sebze ekim yok denecek kadar az ve ticareti yapılmamaktadır, azalmasına rağmen yinede Hayvancılık ön planda gözükmektedir.

Meyve bahçeleri az sayıda özellikle Kayısı ve Elma ağaçları yetiştirilmektedir, meyve ağacı dikim faaliyetleri devam etmektedir.

Köyümüz iş gücü bakımından Yoğun olarak İnşaat sektöründe faaliyet göstermektedir. Genel olarak Sıva, Duvar ,Fayans, Boya türü işçilik sektöründe faaliyet gösterilmektedir.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köy yolları parke taşı ile döşelidir




Köyünüze Ait Resim Ve Bilgileri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst