Önemli Tarihi Eserler

Eylül

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Dünyadaki Önemli Tarihi Eserler


Önemli Tarihi Eserler Nelerdir


Artemis Tapınağı

Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiştir. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan tapınaktan geriye bugün sadece bir iki mermer parçası kalmıştır. Türkiye'deki antik kent Selçuk İzmir'de bulunmaktadır. Tapınak Lidya Kralı Kroisos tarafından başlatılmış 120 senelik bir projenin eseridir.

İskenderiye Feneri

Mısır’da İskenderiye Limanı’nın karşısındaki Pharos Adası üzerine yapılmış. İnşaası M.Ö. 285-246 yılları arasında süren Fener, Ptolemy-Batlamyus-Soter ve Ptolemy tarafından yaptırılmıştı. Kaidesi ile birlikte 135 metre yüksekliğinde olan fener, beyaz mermerden yapılmış.

Zeus Heykeli

Yunanlılar, Yunanistan’ın batı kıyısında Peloponnesus denen bölgedeki Olimpos’ta Zeus adına bir tapınak yaptırmışlardı.

Euromos

Halk arasında Ayaklı olarak bilinen kalıntılar Milas – Söke karayolunun 13. kilometresinde, Selimiye Bucağı yakınlarındadır. Bugünkü karayolu, antik kentin içinden geçmektedir. Yörede Mylasa’dan sonra en önemli kent olmasına rağmen Helenistik dönemden önceki tarihi hakkında fazla bir bilgi yoktur.

Gizemli Maya Sarayı

2.000 yıl önce Kuzey Guatemala’daki Cancuen Sarayı’nda oturan Maya kralları, ülkeyi buradan yönetirlerdi. Arkeologlar, bu bölgede orman dokusunun altında Maya Krallığı’nın bulunduğunu 1905 yılından beri biliyorlardı, ancak kazılarda çok önemli bir kalıntı bulacakları hiç akıllarına gelmiyordu.

Babil’in Asma Bahçeleri


Babil'in Asma Bahçeleri, MÖ 605'den itibaren 43 yıl hüküm süren Babil Kralı II. Nebukadnezar tarafından yapılmıştır. Daha zayıf bir rivayete göre ise MÖ 810 yılından itibaren 5 yıl hüküm süren Asur Kraliçesi Semiramis tarafından yapılmıştır.

Mısır Piramitleri

Dünyanın yedi harikasından günümüze kadar ulaşan tek eser, Mısır’daki Keops Piramididir. Mısır’ın başkenti Kahire yakınındaki Nil Nehrinin batısında bulunan Giza Yaylasında bulunmaktadır.

Topkapı Sarayı

İstanbul’da Sarayburnu sırtları üzerinde bulunan saraydır. Topkapı, Osmanlı padişahlarının Dolmabahçe Sarayı yapılıncaya kadar oturdukları saraydır. Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmağa başlamış, giderek yeni bölümler eklenmiştir. 1924′ten beri müze olarak kullanılan sarayda Fatih’ten Abdülmecit’e kadar bütün hükümdarlar oturmuştur. Sarayın çevresi surlarla çevrilidir. Kıyı kesimindeki surlar Bizans çağından kalmadır.

Versailles Sarayı


Fransa’da, Paris dolaylarındaki saray ve müzedir.

Yerebatan Sarayı

İstanbul’da eskiden kalma büyük sarnıçtır. Yerebatan Sarayı adıyla anılan Bazilika Sarnıcı, İstanbul’da Ayasofya ile Cağaloğlu arasında bulunan büyük bir sarnıçtır. Günümüzde de içinde su bulunan bu büyük kapalı sarnıç, kentin su ihtiyacını karşılamak üzere îlkçağ’da yapılmıştı.

Paskalya Adası

Şili’nin batısında Büyük Okyanus’ta ada. Yüzölçümü 179 km2. Bu volkanik ada adını, Hollandalı Jacob Roggeveen tarafından 1772 yılının Paskalya günü keşfedilmiş olmasına borçludur.

Selimiye Camii

Edirne’deki ünlü Türk camii. Kanunî Süleyman’ın oğlu Selim II tarafından Edirne’de ünlü mimar Sinan’a yaptırılan Selimiye Camii, selâtin camilerinin en ünlülerinden biridir. Yapımı 1569′dan 1675′e kadar 6 yıl sürmüş ve yaptıran padişahın adıyla anılması için de Selimiye adı verilmiştir. Mimar Sinan bu camiyi yaparken o zamana kadar hiç bir mimarın başaramadığı bir işi başarmış, önceki büyük cami ve kiliselerde görülmemiş bir ustalıkla bütün camiyi tek bir kubbeyle örtebilmiştir.

Keops Piramidi

Keops Piramidi ya da diğer adıyla Büyük Piramit, Giza Platosu’ndaki diğer sekiz piramidin arasında yaklaşık 30′uncu enlemde Nil Nehri’nin deltası üzerinde bulunmaktadır. Mısırlılar’ın mimari başarısında yüksek bir noktayı göstermektedir. Ancak nasıl inşa edildiği ya da hangi firavunun inşa ettirdiği hakkında fazla bilgi yoktur.
 
Üst