Nevruz Bayramı İle İlgili Bilgi ve Yazı

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Nevruz hakkında Bilgi Kısaca,
Nevruz Bayramı ne zaman kutlanır önemi ile ilgili yazı

Türk Ulusal Kültüründe Nevruz Günü

Türk kültüründe ayrıcalıklı bir yere sahip olan Nevruz, binlerce yıldan beri kutlanan bir bayramdır, ilkbahar mevsimine girilirken uyanan doğa, şiirimize, müziğimize, öykülerimize ve gelenekleri­mize, kısaca kültürümüze etki etmiştir.


Türk dünyasının büyük bir coşkuyla kutladığı ve Türk soylu halkların ortak bayramı olan Nevruz, doğanın canlanarak, yeni­den dirilişini anlatır. Nev, yeni; rûz ise gün anlamına gelmektedir Nevruz, gece ile gündüzün eşit olduğu, “gün dönümü” olarak aa adlandırılan, ilkbaharın geldiği 21 Mart gününe denk gelmektedir.
Nevruz ile doğa yeniden doğarak canlanır ve yeni bir hayat başlar. Nevruz günü; iyiliği, bereketi temsil eden baharla, kötülü­ğü ve düşmanlığı temsil eden kışın kavgasını da sembolize eder.
Nevruz; yeni yılın, baharın, sevginin, neşenin, kardeşliğin ve dostluğun başlangıcıdır. Nevruz Bayramı ise barışın, hoşgörünün ve kardeşliğin bayramıdır. Bu bakımdan Nevruz, birlik ve beraber­liğin bir simgesidir,
Nevruz, çeşitli Türk topluluklarında Yeni Kün, Yengi Kün, Yeni Yıl, Yengi Gün, Ergenekon, Çağan, Ergenekün, Ulustın, Uluğ Küni Baba Marta, Bahara Kavuşma, Ulaşma, olarak adlandırılır, Ana­dolu’da ise Nevruz; Sultan-ı Nevruz, Mart Dokuzu ve Nevruz Sulta­nı gibi adlarla anılır, Türk dünyasında Nevruz adı değişime uğra­yıp Naaruz, Navruz, Navriz ve Nevris olarak anılmaktadır, Nevruz’un Türk dünyasında yaklaşık yirmi beş, Anadolu’da ise kırka yakın adı vardır,
Tarihi süreçte Hun, Göktürk, Uygur, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde Nevruz, bayram olarak kabul edilmiş ve çeşitli eğlencelerle kutlanmıştır, Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’ün önderliğinde 1923, 1924, 1926 yıllarında “Ergenekon Bayramı” adı altında Nevruz kutlamaları yapılmıştır. Nevruz Bay­ramı, günümüzde de Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Özbekistan Cumhuriyetleri ve Altay, Hakas, Tataristan özerk böl­gelerinde resmi bayram olarak kutlanmaktadır.
Yurdumuzda Nevruz Günü kutlamalarında kırlarda uçurtma­lar uçurulur, boyalı yumurtalar tokuşturulur, yakılan Nevruz ateşi üzerinden iyi dilekler tutularak atlanır, Örs üzerinde demir dövülür, Komşulara yemekler, tatlılar dağıtılır, Nevruz Günü, barış, kardeş­lik, dostluk ve hoşgörünün yaşandığı bir gün, bir bayram olarak coşkuyla kutlanır,
Nevruz kutlamalarının amacı; yurdumuzda ve Türk dünyasın­da gelenek ve göreneklerimizin canlı tutulmasını, nesilden nesile aktarılmasını, Türk dünyasının yakınlaşmasını, ortak kültürel bağla­rın kuvvetlenmesini sağlamaktır.
Okullarda, aynı kökten geldiğimiz, tarihsel, kültürel, dil ve inanç birlikteliğimiz olan Türk cumhuriyetleri öğrencilere tanıtılır, Onlar hakkında coğrafi, siyasi, ekonomik ve daha birçok konuda bilgiler verilerek öğrencilerin bu ülkeleri daha yakından tanımala­rı sağlanır, 21 Mart günü, Türk dünyası ile ortak kültürümüzün ese­ri olan edebî metinler okunur, resimler, fotoğraflar sergilenir, Folk­lor gösterileri yapılır, Varsa, ilimize Türk devletlerinden gelen öğ­renci veya soydaşlarımız okula davet edilerek konuşma yapma­ları sağlanır,
Nevruz Günü etkinlikleri olarak okul yöneticileri, okul persone­li, öğretmenler ve öğrenciler, okul bahçesinde yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atlarlar, Yumurta tokuşturup çuval yarışı ya­parlar. Çeşitli etkinliklerle birlik ve beraberliği, kardeşliği, dostluğu, barışı eğlenerek, neşeyle kutlarlar.
 
Üst