Muğla Bodrum -Turgutreis

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Muğla Bodrum -Turgutreis




Sahil boyunca ta bir baştan bir başa nerede durursan dur neresinden bakarsan bak fark etmez günün hep güzel bittiği yerde olduğunu hissedersin… Zeytin ağaçlarının dibinde kıpkırmızı sardunyalar ayaklarının altında dipsiz bir deniz başının üstünde Ege'nin derin mavili gökyüzü… Bodrum Yarımadası'nda gün batımının en güzel olduğu yerde; Turgutreis'tesindir...
Bodrum koskoca bir yarımadaya yayılmış irili ufaklı birbirinden farklı 'koy-köy'lerden oluşuyor aslında. Hepsi insanı kendine değişik vaatlerle çeken çektiği yerde tutup öylece büyüleyip bırakan. Bu 'koy-köy'lerin arasında en büyük olanı Turgutreis gün be gün büyüyen bir sahil kasabası. Çok değil bundan on yıl önce içinden incecik toz toprak bir yol geçen küçüğün de küçüğü bir köyken hiç kimseler yüzüne bakmazken; bugün Bodrum'a alternatif bir merkez konumunda. Upuzun kumsalları kendine özgü barlar sokağı marinası kocaman pazar yeri büyük marketleri aradığınız her şeyi bulabileceğiniz çarşısı yoğun ve hareketli nüfusuyla 'tatil demek Bodrum'da olmak demek' diyenlerin son yıllardaki gözdesi.




BEŞ YÜZ YILLIK GEÇMİŞ

Gözde bir tatil yöresi olarak on yıl önceye ancak gidiyorsa da yerleşim olarak baktığınızda geride bir beş yüz yıl bırakıyor Turgutreis. Zira buraya adını veren Osmanlı amirali Turgut Reis bundan beş yüz yıl önce bugünkü Karabağ köyünde hayata gözlerini açmış. Savaşlarda edindiği başarılar gösterdiği kahramanlıklar doğup büyüdüğü yere adının verilmesini kendi gitse de isminin baki kalmasını sağlamış. Ama Turgutreis'in tarihi elbette Amiral Turgut Reis'le başlamıyor. Kıyı Ege'nin tamamında olduğu gibi Antik Yunan'ın da öncesine ta Lelegler'e kadar geriye gidiyor. Tatilciler ya da belediye tarafından ilgiye değer bulunmasa da Turgutreis sırtlarındaki kaya mezarlar bunun kanıtı niteliğinde.
Turgutreis bir belediye olarak bakıldığında merkez dışında birçok yerleşime sahip: Kadıkalesi Akçabük Akyarlar Bağla ve Aspat sınırları içinde olan belli başlı koylar. Büyük tatil köyleriyle Kadıkalesi Turgutreis'le Gümüşlük arasındaki sınırda duruyor. Adını Helenistik dönemde yapılan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir kadı tarafından kullanılan kaleden alan Kadıkalesi Turgutreis'e aheste yürüyüşler ve bisiklete binmek için son derece elverişli olan 4 kilometrelik ağaçlıklı sevimli bir yolla bağlanır.

Bodrum Yarımadası'nda hiç şüphesiz girilecek en güzel denize sahip Akyarlar ise denizle iç içe geçmiş bir günün bir balık sofrasıyla akşama bağlandığı en güzel noktada durur. Yaz boyu insanı hafifleten cümle yelkencileri ve sörfçüleri mest eden Turgutreis rüzgârı Akyarlar koyuna pek değmez. Söz konusu rüzgâr almayan daha sakin bir koy olunca Akyarlar'ın en büyük rakibi aynı zamanda komşusu olan Karaincir’dir. Karaincir yaz tatilini denizden çıkmadan geçirmeyi tercih edenleri sezon boyunca kendine çeker. Bir zamanlar deniz korsanları tarafından inşa edilen ve bugün hâlâ ayakta kalan kalesi ve tadına doyulmaz suyuyla meşhur Aspat ve tekne turlarının gözdesi Bağla Turgutreis'e bağlı diğer turistik kıyılar arasında yer alır ve Bodrum'da kamp yapmak isteyenler için en ideal yerlerden biridir diyebiliriz.
 
Üst