Mesruriye Köyü İnegöl Bursa

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Mesruriye Köyü İnegöl Bilgileri - Mesruriye Köyü Hakkında - Mesruriye Köyü Tanıtımı - Mesruriye Köyü Resimleri




İlçe: İNEGÖL - İl: BURSA


Köy Muhtarı: METİN BAYTEKİN



Muhtarlık Erişim Bilgileri:



Telefon:

0224 733 11 23


Cep Telefonu:

0532 630 65 13

Bursa
Bilgiler
Nüfus 197 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 16700
Alan Kodu 0224
Yönetim
Coğrafi Bölge Marmara Bölgesi
İl Bursa
İlçe İnegöl
Web Sitesi
Mesruriye, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köy;Osmanlı İmparatorluğu dönemi 2.Abdulhamit (cennet mekan hakan)zamanında (rivayata göre amcası Sultan Abdülazizin hanımı acara kökenlidir.) 1878 harbi olarak bilinen (93harbi )harp sonrası mağlup olan imparatorluk Anadolunun müslümanlaştırılması ve Türkleştirilmesi amacıyla Anadoluya Kafkas ve balkanlardan yoğun göç yaptırılmıştır.Müslüman Türk unsuru Anadolunun Demografik yapısını değiştirmiştir.Köy halkı gürcü dilini konuşur.Gürcistana bağlı Acara federasyonu Batum bölgesinden gelmiştir.Halk birbirinin akrabasıdır.Köy halkının kökeni Kıpçak Türküdür. Selçuklular dönemi Anadoluya giriş için öncü akıncılar olarak kafkas acara bölgesine yerleştirilmişlerdir.Örf ve adetleri bölgeye has özelliktedir.İnsanlar sert mizaçlıdır.130-140yıllık tarihe sahiptir.

Kaynaklar:prof.Osman TURAN(selçuklular tarihi). Yılmaz Öztuna(Türkiye Gazetesi yayınları). Bayrak gazetesiyayını çınar dergisi 10 11 2006sayı Bayrak Gazetesi Yayını Çınar Dergisi10.11.10.2006sayısı.Tarihçi Hikmet SOFU

Dünya Gündemi gazetesi 1-8 Temmuz 2007.pazar sayfa 9

Kültür

Köyümüz bir gürcü koyüdür insanları cok sıcakkanlı ve misafirperverdir. Köy halkı Kafkas kültürüne sahipolup muhafazakar yapıdadırlar. kafkas yöresine has yemekleri vardir.Bulardan bazıları Hasuta doşorva,gerçki lobyay,cadi,papa, phal lobyay,cumuri,sinori,hapişorva,pelverda,katmişorva ,skelido,kvelimohrakuli,vs. köyde düğünlerde kafkas oyunları oynanır. yaşlı erkekler kabalaği denen el örme atkıyı başlarına bağlarlar.kadınlar ise saya ehrami denen siyah örtü veya athi denen örtüyü giyerler. Köyden birçok öğretmen mühendis teknisyen hoca siyasetçi müftü polis sanayici esnaf memur bilim insani yetişmiştir.

Coğrafya

Bursa iline 74 km, İnegöl ilçesine 30 km uzaklıktadır. Oylat kaplıcalarının doğusundadır Köy ormanlık içi köydür her tarafı yeşildir, Çam kayın gurgen kestane,gıbi ağaçlarla kaplıdır

İklim

Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 197
1997 197

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy çalışkan dır.Ormanda devlet orman işletmesinde çalışırlar tomruk ve odun taşırlar orman işleri köyün can damarıdır. köyüngelirlerinden biri de kestanedir, köy fındık üretiminde de iddialıdır 100-150ton fındık üretir, köyde ahududu üretimi de meşhurdur. ayrıca ceviz ve kiraz elma armut çilek gibi meyvalar de yetiştirilir.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Köylü 1977-78 genel seçimlerini protesto etmiştir.(yolu ve suyu olmadığı için)

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Selahattin YILMAZ
2004 - Metin Baytekin

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Üst