Mardin dara köyü harabeleri

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Mardin dara köyü harabeleri


DARA KÖYÜ İLÇEMİZİN YAKINLARINDA BULUNAN TARİH KOKAN BİR YER BU GÜZELLİK HAKKINDA BULDUĞUM VE KENDİM KATTIĞIM BİLGİLER..
Mardin'de Müze ilk olarak 1947 yılında Zinciriye (Sultan İsa) Medresesi binasında hizmet vermeye başlamıştır.Bina orijinal olarak Süryani Katolik Patrikliği olarak yapılmıştır.Mardin'in güneydoğusunda, yaklaşık 30 km uzaklıkta, bugünkü adı ile Dara köyü olarak anılmaktadır. Eski Mezopotamya Bölgesi'nin en ünlü kenti iken, bugün küçük bir köy yerleşimi haline gelmiştir. İmparator Anastasios'un (İsa'dan sonra 491-518) girişimi ile 506 yılında kurulmuştur. Askeri amaçlı bir garnizon şehri olarak yaptırılmıştır.
TARİH:18 OCAK.2005yazan:eek:ktay ekinci
Yerin altında bir dünya...
Bu dileği öğrenerek Dara'yı gezmeye başladığımızda ''şaşkınlık'' la ''hayranlık'' arasında kalıyoruz. İran Hükümdarı Dara Yuvanişin tarafından yaptırılan kent, İsa'dan sonraki yüzyıllarda da İranlılar ile Romalılar arasında el değiştirmiş; 7. yüzyılda Arapların eline geçmiş, 15. yüzyıla kadar yerel beylik ve devletler tarafından yönetilmiş; sonra da hep Osmanlılarda kalmış.

Dara'nın yaptırdığı söylenen, olağanüstü bir mimarlık ve mühendislik anıtı olan ''yeraltındaki zindan'' a, yine görülmemiş düzgünlükteki merdivenlerinden indiğimizde neye uğradığımızı şaşırıyoruz.

Anlatması olanaksız bu ''görkemli mekân'' için daha sonra bilgilerine başvurduğumuz Prof. Dr. Oktay Belli ile Prof. Dr. Selçuk Ahunbay yapının, zindan olarak da kullanılmakla birlikte aslında bir ''su sarnıcı'' olduğunu söylüyorlar.

Tek başına bu etkileyici yeraltı dünyası bile Dara Köyü halkının ne kadar eşsiz bir hazine üzerinde yaşadıklarını kanıtlıyor. Ne var ki köylüler aynı tarihsel zenginliğin kendileri için aslında bir mağduriyet değil, tam tersine başlı başına bir kalkınma ve zenginlik kaynağı olmasını hedefleyen bir kültür politikasının rehberliğinden yoksun kaldıkları için, belki de çok iyi bildikleri ''ayrıcalıklı konumları'' nı asla değerlendiremiyorlar.
kendi bilgilerim:dara köyünün gizeminde en büyük rol belkide içinde bulunduğu hapishane bu hapishanenin bu kadar önemli olmasının sebebi rivayete göre tam bilmiyorum ama önemli bir insanın din adamının bu hapisanede tutsak tutulduğu bu insanın tırnaklarıyla bir tünel kazarak hapisaneden köy dışına kadar bir tünel kazıp çıkmasıdır.ayrıca hapisande bulunan bir kuyunun içine eskiden esirlerin diri diri atıldığı söyleniyor.......

sizlere şehrimizin tarihi açısından bilgiler sundum umarım doğru bilgilerdir iyi forumlar esen kalın
 
K

Kayıtsız Üye

#8
bende gitim o yer altındaki zindana ve gerçekten o güzeliyi anlatmak çok zor okadar güzelki bize rehberlik eden küçük çocuklardı ve çok güzel anlatıyorlardı ama ne yazıkki ordaki tarihi mezarlıklara gidemedik geç gitiyimiz için yasaktı saat 7 8 gibi kapanıyormuş malesef gerçekten orayı ve mardinin bütün güzeliklerini görmelisiniz herkese rahatlıkla tevsiye edebilirim
 
K

Kayıtsız Üye

#9
Ilk ögretmenligimi 40 yıl önce bu köyde yaptım. Hem tarihi eserlerini hem de misafir perver insanlarını unutamıyorum. Hele şevki ağanın acı kahvesini... öldü ise allah rahmet eylesin.allah nasip ederse ilk fırsatta ziyaret edeceğim.ögretmen şahittin ünal.
 
Üst