Kurtşeyh Köyü Hakkında Bilgi Sivrihisar Eskişehir

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Kurtşeyh Köyü Sivrihisar - Eskişehir - Kurtşeyh Köyü - Sivrihisar - Kurtşeyh Köyü Hakkında



Kurtşeyh, Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesine bağlı bir köydür.

Köy Muhtarı: HAMDİ DEMİR

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon: 0222 7418209
Cep Telefonu: -

Tarihi
Köy; Hititler zamanında kurulmuştur. Köyde zamanla çeşitli kavimler hüküm sürmüştür. Bunların en uzun süreli hüküm süreni köyü kuran Hitiler'dir. Sonra Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar'dır.
Köyde genellikle Yörük, Kıpçak ,manav ve muhacir halk bir bütünlük içerisinde yaşar. Ayrıca eski şaman adetleri bilinmeden yaşatılmaktadır.
Köyün yakınında eski yerleşimlere ait bir köy daha bulunmaktadır. Hâlâ günümüzde eski mezarlar bukunmaktadır. Sakarya Irmağı burayı üç taraftanda çevirdiği için ada denişlmiştir. Sivrihisar çevresinde burayı pek az kişi Kurtşeyh olarak bilir
Köyün adı, köy civrındaki eski yerleşimlerin birinde yaşamış bir şeyhden gelmektedir. Şeyhin taştan yaptığı yalaklarla kurtları beslediği bilinmektedir. Eski cami mevkisindeki ören yerlerinde hala kurt yalağı ismini taşıyan bir bölge vardır

Kültür
Köyün kelem dolması, bamya çorbası, arabaşı, kapaması, bazlaması, sık sık et ve sebze tüketilir. Düğünlerde ise Cuma çıkışı yaşlılar Allah rast getirsin demeye düğün evine giderler. Burada yaşlılara yemek ikram edilir. Akşam köy halkı düğün evine toplanır çalgı çalınır oynanır, gece 11-12'ye kadar düğün devam eder. Bundan sonra çalgı kahveye iner orada çalar. Cumartesi günü çalgı, sabah 11'de çalmaya başlar.
12-13 arası köye yemek ikram edilir. Düğün yemekleri; bamya çorbası, pilav (pirinç pilavı), et, üzüm hoşafı, helva gibi yemekler verilir. Yemekten sonra kız evine nişan kurmaya köy halkı ile gidilir. Burada bir iki saat eğlenildikten sonra tekrar eve dönülür.
Gece şenlikler başlar. İlk olarak sakal tıraşı yapılır. Bu, damadın akrabalarından seçilerek yapılır. Gece 10 gibi, dede ve ekibi çıkar. Dede şöyle olur: 1 kişi şeçilir. Tenha bir yerde bu adama çarşaf giydirilir. Dede oynatılır. Dedenin yanında iki efe ve iki kadın vardır (kadın görünümünde erkek). Bundan sonra kına merasimi düzenlenir. Bu gece de sona erer.
Pazar sabah 11 de gelin almaya gidilir. Gelin geldikten sonra içeri girmeden kurban kesilir, daha sonra arabadan inmemmek için naz yapan gelin kıza, oğlan babası hediye vererek gelini indirir dua edilir. Daha sonra çocuklara para saçılır. Misafirlere yemek ikram edilir. Düğün böylece sona erer.
Ertesi gün güvey kaldırımı denilen akrabalara yemek verilir. Böylece düğün tam anlamıyla sona erer. Köyün giysileri ise; kadınlarda yazmanın üstüne çar denilen beyaz örtü örtülür, şalvar yöresel giysidir. Düğünlerde genç kızlar sarka giyerler, erkekler ise bildiğimiz kıyafetleri giyerler.

Coğrafya
Eskişehir iline 138 km, Sivrihisar ilçesine 38 km uzaklıktadır.

İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 160
1997 443

Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık
erleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - HAMDİ DEMİR
2004 - HARUN DAMLACA
1999 - HARUN DAMLACA
1994 - HARUN DAMLACA
1989 - HAMDİ DEMİR
1984 - HAKKI Akbaş

Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır köyün ilk öğretim okulu kullanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ama kulllanılmamaktadır.Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.




Kaynak: Vikipedi , Yerel Net​
 
Üst