Keçili Köyü Hakkında Bilgi Yahşihan Kırıkkale

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Yahşihan Keçili Köyü Bilgileri - Keçili Köyü Hakkında - Keçili Köyü Tanıtımı - Keçili Köyü Resimleri


Keçili , Kırıkkale ilinin Yahşihan ilçesine bağlı bir köydür.

İlçe:YAHŞİHAN

İl: KIRIKKALE

İle Uzaklığı:31km

İlçeye Uzaklığı:24km

Rakım:973 m

Tarihi

Keçili Köyü, Kırıkkle kurulmadan önce, bu gün Ankara'nın bir ilçesi olan Kalecik' e bağlı bir köydür. Cumhuriyetten sonra Kırıkkale'de savunma sanayinin kurulması ve ilçeye dönüşmesinden sonra köy Kırıkkale' ye bağlanmıştır. Kırıkkale'nin il olması ile de Yahşihan köyü ilçeye dönüşmüş ve Keçili köyü buraya bağlanmıştır.

Keçili Köyü'nün Horasan'dan geldiği eskiler tarafından hep söylenegelmiştir. Horasan'dan gelirken neler yaşanmış, daha önce nerelerde konaklanmış, neler yapılmıştır? Bu konular araştırmaya muhtaç konulardır. Ancak Keçili köyüne yerleşmenin, eskiler tarafından anlatılmış bir hikâyesi vardır. Topluluğun bir ileri geleni, daha önce yaşadıkları yerde, gene ileri gelenlerden birisinin karısı ile aşk yaşar ve bu yasak aşk yüzünden yaşadıkları yeri kadınıda da kaçırarak terk etmek zorunda kalır. Bugün Keçili Köyünün güney batısında Yanık Kışla ya da Kuzören denen yere kabileleri ev olarak bilinen yerleşirler ve burada yaşamaya başlarlar. Bir gün köye bir dilenci gelir. Bu dilenci köyde kimsenin olmadığı bir zamanda köyü ateşe verir. Daha sonra anlaşılacaktır ki bu dilenci köyden birine kaçan gelinin kocasıdır. İçindeki intikam ateşini dindiremeyen eski koca, iz sürerek eski karısının yaşadığı yeri bulmuş ve Köyü yakarak intikamını almıştır. O zamanlar, Keçili köyünün bu gün bulunduğu yerde Kazmaca köyünün öküz damları vardır. Geçici olarak o kışı geçirmek üzere öküz damlarına yerleşirler ve bir daha çıkmayarak burayı yurt edinirler. Burası bu günkü Keçili köyünün bulunduğu yerdir.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri

Gelenek ve göreneklerine çok değer veren bir köy olarak bilinir.Hiç bir şekilde hiç bir kimse acı ve güzel günlerinde yalnız bırakılmaz.

Köyde misafirperverlik bilinen bir ananedir.Bu gelenek yaklaşık 10 adet köy odası ile desteklenmiştir.Bu odalar sülale adları ile anılır.Köyde tarihsel olarak yakın zamana kadar cirit oyununun oynandığı,güreş tutulduğu bilinmektedir.

Yemekleri genel olarak İçanadolu kırsalına özgü yemeklerdir. Ancak çevrede çok bilinen su kabağı yemeği,Yarma aşı bulgur aşı, toyga aşı pıt pıt aşı ham bostan salatası, Narpuz cacığı tere yağı ile yapılan yağ ve pekmez omacı PITPIT AŞI sayılabilir. Hamur işi olarak -yöre ismi ile-" saçkıran, kete, kömbe, içli börek" vardır.Yufka ekmeği buğdayın lezzetine bağlı olarak doyumsuzdur.

Köyün bağcılık ve arıcılık konusunda üstün deneyimleri ve başarıları vardır.Uzun yıllar boyunca çevrenin üzüm ihtiyacını karşılamıştır.Son zamanlarda bal üreticiliği tescil edilmiştir.

Köyün "Bükün bahçe mevkiinde" akarsu bölgelerinde sebze ve meyve yetiştiriciliğ yapılır.Çevrede çok lezzetli olarak bilinen taze fasulye,domates,karpuz ve kavun yetiştirilmektedir.Erik çeşitleri,Armut çeşitleri,dut ve kayısı köye özgü meyvelerdir.

Köyün sakinleri iş imkânları için köy dışına çıkmışlar, Türkiyenin her köşesinde iş bulmuşlardır. Bürokrat, siyasetci, Asker,İşadamı, gibi meslek sahibi olmuşlardır.,Köyün en yakışıklı badigardı Durmuş TÜRKOĞLU dur.Nedim KARADOĞAN ın oğlu mikaili de unutmamk lazım bu arada . Köyde bulunan halk zamanla acından ölmemek için Kırıgınkaleye göç etmiştir. Barinin oğlu Kubilayında artık köyümüzün kuşlarını avlamaktan vazgeçmesini istiyoruz.Kırıgıngale fayda etmeyince köyün gençleri ankaraya iş bulmaya gitmişlerdir.Bazıları oto yıkamada,bazıları cipsi satmada,kimisi kuaförde çalışmaktadır.allahtanki önceden erkunt ları vardı bu sefer oto yıkama çıkmıştır.DEVAMI BİZİM KÖYLÜLER BAŞKA İŞE GEÇİNCE

Coğrafya

Kırıkkale iline 27 km, Yahşihan ilçesine 18 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 12
2000 323
1997 293

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009- Arif ÖZDEMİR
2004 - Arif ÖZDEMİR
1999 - Muhterem KAPLAN

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.







Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net


Keçili Köyüne ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
K

Kayıtsız Üye

#2
yolları bozuk cukur atlama oynuyoruz tamir ve rotbalanş parasını kim vereçek
 
K

Kayıtsız Üye

#3
benim güzel köyüm keçili burcu burcu kokar yahsihan ilçesi *-*-*-keçiliköyü
 
Üst