Kavala Köyü Hakkında Bilgi Merkez Trabzon

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Kavala Köyü - Kavala Köyü Merkez - Kavala Köyü Hakkında - Kavala Köyü Resimleri



İlçe: MERKEZ

İl: TRABZON

Kavala, Trabzon ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün ismi ile ilgili en önemli ip ucu sayılabilecek nokta şöyle izah edilebilir; 1461 de Trabzon'un fethinin ardınan Osmanlı'nın nüfus kayıtlarına göre (belgeleri resmi Osmanlı ve günümüz Başbakanlık arşivlerinde mevcuttur) Trabzon'da yaşayan nüfusun Türkleştirilmesi ve Müslümanlaştırılması hedefine uygun olarak bir kısım gayrimüslim özellikle İstanbul etrafına göç ettirilirken Anadolu ve Trakyanın bir çok yöresinden Türk ve Müslüman haneler de Trabzon'a nakledilmiştir. Yine aynı arşiv belgelerinde; günümüz Yunanistan'ında yer alan Kavala kentinden 3 (üç) Türk ve Müslüman hanenin Trabzon'a gönderilerek yerleştirildiği görülmektedir.

Bu arşiv belgelerine göre; "Fetihten sonra Fatih Sultan Mehmet'in yörede genel bir sayım yaptırmış olduğu biliniyorsa da, buna ait belgeler elde olmadığından ancak 1486 yılında II.Beyazıt'ın sayımları ölçü alınmaktadır. Trabzon hakkında bilgi veren en eski tahrir defterleri, başbakanlık arşivinde "Maliyeden Müdevver Defter No:28" başlığı altında bulunmaktadır. Tarihsiz olan bu defter ilk olarak 1954 yılında Ömer Lütfü Barkan tarafından kullanılmıştır.

Bufassal adlandırılan türde olan 1486 tahrir defterinde Trabzon; Akçaabat, Görele, Tirebolu, Giresun, Laz, Maçka, Torul, Sürmene, Of, Rize, Atina (Pazar) tımarları ile tımar sahiplerinin listeleri verildikten sonra, başta Trabzon şehrinde oturanların ayrıntılı bir listesi de bulunmaktadır. Tahrir defterinde şehrin halkı, mahalle ya da cemaat başlıkları altında dini guruplar olarak bölündükten sonra şehirdeki her aile reisinin de adı verilmektedir.

Fetihten sonra, mevcut müslüman nüfusuna ait olarak iskan edilen ve geldikleri yörelere göre ad alan müslüman cemaat grupları şunlardı:

1- Cemaat-i Niksar 7 hane 10- Cemaat-i Sanusak 5 hane 2- Cemaat-i Ladik 7 hane 11- Cemaat-i Amasya 31 hane 3- Cemaat-i Bafra 16 hane 12- Cemaat-i Osmancık 10 hane 4- Cemaat-i İskilip 10 hane 13- Cemaat-i Çorum 15 hane 5- Cemaat-i Gümüş 7 hane 14- Cemaat-i Merzifon 18 hane 6- Cemaat-i Tokat 25 hane 15- Cemaat-i Nefsi Samsun 12 hane 7- Cemaat-i Porhal (Turhal) 4 hane 16- Cemaat-i Zile 3 hane 8- Cemaat-i Göncanik(Gölköy) 8 hane 17- Cemaat-i Satılmış Canik 1 hane 9- Cemaat-i Kavala 3 hane 18- Cemaat-i Karakadi 10 hane Bu Müslüman cemaatların sayısı 202 haneden ibaret olup, 1486 yılındaki Müslüman nüfusunun %78,3'ünü oluşturuyordu. Bunun haricinde aynı dönemde Tokat-Niksar tarafından göç ettirilen Türk ve Müslüman nüfusun "Kağalalı" denen bir nam ile anıldıkları, bu boyun yerleştikleri yerlerin, "ğ" harfinin söyleniş zorluğu sebebi ile zamanla "v" harfi ile yer değiştirerek bu isimle anıldığı "rivayet"ini de bir yerleden okumuştum, doğrulamak için epey uğraştım, bir-iki yazıya ulaştım ama beni tatmin etmedi ve adı üzerinde "rivayet" olarak kalmıştır.

Kültür

Yöresel açıdan Trabzon'a ait tüm kültürel özellikler köyümüzde yaşanmaktadır.

Eğitim açısından Kavala Köyü oldukça başarılı ve eğitime önem veren bir Karadeniz köyüdür. Hemen hemen halkın %88 ine varan kısmı üniversite mezunudur. Köyümüzden KTÜ Rektör Yardımcısı Ahmet Uğur TURHAN -(Ortopedi ve Travmatoloji Profesörü), Karayolları Genel Müdürü(Mehmet Cahit TURHAN - (İnşaat Mühendisi), Numune Hastanesi Uzman Doktoru Hasan DEMİRKIR(KBB uzmanı), Adapazarı Büyükşehir Bel. Su İşleri İletim ve Kaptaj Şube Müdürü Alper Tunga BOZKURT( İnşaat ve Çevre Müh.). Türkiye noterler birliği baskanı Salih DEMİRKIR,Denizli Kadastro müdürü Mustafa AKTÜRK, Tedaş Karadeniz bölge eski müd. Cemil DEMİRKIR (Elektrik-Elektronki müh.), bir çok kurum ve kuruluşta idareciler gibi bürokratlar ile değişik üniversitelerde çalışan akademisyenler ve kentin eğitim camiasında önemli hizmetler veren eğitimcilerimizin de aralarında bulunduğu sayılı kişiler ile başarılı ticaret adamlarımız yetişmiştir.

Coğrafya

Trabzon merkezine 12 km uzaklıktadır. Köye ulaşım Bir cok yerden yapılabilir. Özellikle Pelitli ve Yalıncak beldelerinden köye ulaşım daha kolaydır. Kavala Köyü doğal güzelliğiyle yaşanacak bir yerleşim yeridir.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Köyde nufus yazları daha fazladır.
Yıllara göre köy nüfus verileri

2007 1350
2000 1449
1997 1393

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Günümüz de hayvancılık biraz gerilemiş olup..Halkın coğunlugu değişik işlerde çalışmakta ve aile ekonomisine katkıda bulunmaktadırlar.Köyde eğitimli kimselerin çokluğu sebebiyle köy dışı,hatta şehir dışında çalışan kitlesi oldukca fazladır..

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy

muhtarları:

2009 - Yunus TURAN
2009 - Abdulkadir Uzlu
2004 - Salih Atasoy
1999 - Salih Atasoy
1994 - Salih Atasoy
1989 - Mustafa Calap
1984 - Mustafa Calap

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu kapandı. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


Köyünüze Ait Resim Ve Bilgileri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst