Karadere Köyü Hakkında bilgi Almus Tokat

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Karadere Köyü Almus - Karadere Köyü Hakkında - Karadere Köyü Tanıtımı - Karadere Köyü Resimleri




Bilgiler
Nüfus 556 [1] (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 60900
Alan Kodu 0356
Yönetim
Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi
İl Tokat
İlçe Almus

Karadere, Tokat ilinin Almus ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihi

Köyün adının köyün içerisinden geçen Yeşılırmak'ın kollarından birisi olan Karadere çayından geldiği söylenir. Köyün tarihi bilinenin aksine çok eskidir. Köyden daha yukarlarda iki adet Karadere adlı yerleşim yerleri ile Yeniköy isimli yeride sayarsak birkaç kez merkezinin değiştiğini söyleyebiliriz. Ancak özellikle 90'lı yıllarda definecilerin kazılarında bulunan mezar taşları, bu mezarlardaki eşyalar ( şişe, öd suyu) değerlendirildiğinde burasının eski Rum yerleşim bölgesi olduğunu düşünebiliriz. Ancak Osmanlı kaynaklarında Kafirni bölgesinin seraskerlik olduğu belirtildiğinden yine Kafirnideki kale kalıntıları, Horasan harcı v.s dikkate alındığında önemli bir Türk askeri bölgesi olduğu ortaya çıkacaktır.
Kültür

Köyün gelenek ve görenekleri açısından tipik bir Anadolu Türk köyüdür.Bazı terimlerin Öztürkçe kullanılıyor olması Ortaasyadan gelen kavimlerden birisi olduğunu göstermektedir. Örn yoğurt,süt= ağartı.Düğünleri Kayseri, Adana,Isparta,Aydın, K.Maraş yörük Türkmen düğünleriyle aynı olduğu görülecektir.
Coğrafya

Tokat iline 54 km, Almus ilçesine 18 km uzaklıktadır.Ormanların yoğun olduğu görülmeye değer bir yerdir. Özellikle köye ait Sarıçiçek yaylası ile köyün idari sınırlarıda bulunan başka köylere ait yaylalar Doğu Karadeniz Bölgesindeki yaylaları hatırlatmaktadır.Arazi engebelidir.Köy ormaniçi köy kategorisindedir.
İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 556
1997 424
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köydeki arazinin kıt ve engebeli olması, artan nüfus, hayvancılığın son yıllarda ekonomik önemini yitirmesi sebebiyle son 20 yıldır köyden dışarıya göç çoktur. Özellikle İstanbul,sultanbeyli,ümraniye,esenyurt Gebze( Çayırova), Çorlu, Keşan ilçeşerinde köyde bulunan hane sayısı kadar herbir yerleşim yerinde hane vardır.
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Hayri Sevgioğlu
1999 - Hasan Sevgi
1994 - Şükrü Sevgi
1989 - Şükrü Sevgi
1984 - Halil Işık
2009 - Hayri Sevgioğlu

Altyapı bilgileri

Köyde 1967 yılından beri ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Telekoma ait elektromekanik santral vardır.Köy yolu önceleri asfalt iken ilçeye sağlanan su şebekesi sebebiyle bozulan köy yolu bir dahada yapılmamıştır. Özellikle kış ve bahar aylarında yolda ulaşım sorunları olmaktadır.




Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net




Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst