Kabızlık Nasıl Geçer - Kabızlık Nasıl Giderilir?

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Kabızlık Nasıl Geçer - Kabızlık Nasıl Giderilir?

Birkaç basit önlemle kabızlıktan kaçınabilir ya da kabızlığı hafifletebilirsiniz.

* Dışkılama hissi gelince gecikmeden tuvalete gitmelidir. Ertelemeler bir süre sonra bağırsağın bu haber verme fonksiyonunu yitirmesine ve artık size haber vermemesine neden olur. Dışkı bağırsakta ne kadar uzun süre kalırsa o kadar sertleşir ve kurur.


* En iyisi günün aynı zamanında, sabahları işe gitmeden önce tuvalete gitmelidir. Vücut fonksiyonları için düzen önemlidir. Nasıl her gün aynı saatte uykuya alışmış birinin o saatte uykusu gelirse, dışkılama düzenini de oluşturmak önemlidir. Tuvalete çıkmak hissi yoksa bile belirli saatte tuvalete gidip 10 ila 15 dakika oturmak bir gazete/mecmua okumak dışkılama düzenini sağlamak bakımından yararladır.

* Kabızlığa karşı alınan ilaçlar sadece kısa süre alınmalıdır. Sürekli alınırsa bağırsak artık ilaçsız çalışmayacak duruma gelir. Ayrıca bir süre sonra bağırsakların alıştığı bu ilaçlar etkisiz olur. Ayrıca ilaçların yan etkileri ve zararları da vardır.

* Dışkının kurumasını önlemek için günde en az 8 bardak su içmelidir. Alkol ve kafeinli içeceklerden kaçınmalıdır.

* Lifli yiyeceklerin (sebze, meyve, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, kepek, patates kabuğu vb.) tüketimini arttırmalıdır. Bu maddeler sindirilmediği için dışkıyı hacimli ve yumuşak tutar. Beyaz ekmek ve peynir
gibi işlenmiş yiyecekleri azaltınız.

* Düzenli egzersizlerin (yürümek, karın kaslarını güçlendirici hareketler) vücut fonksiyonlarını iyileştirici ve karın kaslarını güçlendirici etkileri kabızlığın önlenmesinde de yararını gösterir.

KABIZLIK İLAÇLARI
Kabızlık tedavisi için ve ameliyattan önce bağırsakların boşaltılması için kullanılan ilaçlara laksatifler denir. Laksatifler etkilerine göre sınıflandırılır.
1- Lifli maddeler: Bu maddeler dışkının su tutmasını sağlar. Böylece dışkı yumuşar ve hacimi büyür. Tablet ya da granül biçiminde ağızdan alınır (Metamüsil, Citrusel, Psyllium, vb.) tam etkisini birkaç gün içinde gösterir. Genelde kronik (müzmin) kabızlık tedavisinde kullanılır. Doğal besinlerimizdeki lifler gibi etki yaptıklarından uzun süre kullanım için en emin tedavidir. Bol su ile birlikte yatmadan önce alınmalıdır. Bol su ile alınmazsa dışkı kitlesi bağırsak tıkanması yapabilir. Yan etkileri bağırsak gaz yapımını artırmasıdır.

2- Osmotik laksatifler: En sık kullanılanı sentetik şeker olan ve vücutta yıkıma uğramayan laktüloz'dur. (Duphalac, Levolac vb.) Bu maddeler dışkının su kaybını önler. Dışkı miktarını artırmaz ancak yumuşak tutar.

3- Kayganlaştırıcı maddeler: Dışkıyı yumuşatır ve kayganlaştırır. Sıvıparafin (sokol) bu amaçla kullanılır. Ancak uzun süre kullanmamalıdır. Çünkü bağırsağı tahriş eder ve bazı vitaminlerin emilimini önler.

4- Tuz bazlı laksatifler: Örneğin, sodyumhidrojenfosfat (Fleet Enema, B.T. Enema) çabucak bağırsak boşalmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Üç ile dört ile saat arasında etkisini gösterir. Bu tür laksatifler osmotik etkileriyle vücuttan bağırsağa su çekerler. Kolonoskopid'e, bağırsak ameliyatından ya da röntgen filminden önce yalnız bir kez kullanılmalıdır. Uzun süre kullanıldıklarında dehidratasyon'a (vücudun susuz kalması) ve kan elektrolitlerinde bozukluklara neden olur. Tansiyonu olan, kalp ve böbrek hastalarında kullanılmamalıdır.

5- Uyarıcı laksatifler: Bu laksatifler (bekunis, pursennid vb.) bağırsak kaslarını uyararak bağırsak hareketlerinin artmasına neden olurlar. Hızla bağırsak boşalması sağlarlar. Genellikle öteki ilaçların etkisiz olduğu zaman kullanılır. Sürekli alınmamalıdır. Çünkü doğal bağırsak hareketlerinin kaybolmasına ve neden olur.
 
K

Kayıtsız Üye

#2
selamlar,
Aslında kabızlık sorunu olmayan biriyim günde bir kez sabahleyin düzenli olarak tuvalet alışkanlığım vardır.Bir haftadan bu yana kabızlık değil ancak tuvalet ihtiyacım seyrekleşti yani 2 gün çıkmadığım oldu bunun nedeni ne olabilir beslenme düzenimde bir değişiklik yapmadım, yapısal olarak zaten suyu az tüketen biriydim , halen öyleyim.Sorumu cevaplayacağınızı umuyorum teşekkür ederim
 
K

Kayıtsız Üye

#3
kabızlıkla ilgili bir çok defa doktora gittim ilaç verdiler. Kesin bir sonuç alamadım şimdide oruç tutuyorum. bu konuyla ilgili sıkıntım var. ne yapabilirim bir şey önerirmisiniz.şimdiden önerileriniz.için teşekkür ederim.
 
K

Kayıtsız Üye

#4
ben 165 boy 65 kiloyum 15 yaşındayım kaç gündür tuvalete gidemedim ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun
 
N

nikler

#6
benım olumda kabız bunu nasıl gıdere bılırım dışkı çıkarmaya korkuyor ne yapa bılırım yardımınızı beklıyorum
 
K

Kayıtsız Üye

#7
En sonunda kabızlıktan kurtulacaksınız !!!!!!!!!!!!!!!! :
Aksamalerı 2 veya 1 tane kıvı yıyın yatmadan önce cünkı kıvıde çok b vtamını vardır ve kabızlıgı gıderıyor !!!.
Tek cözüm budur 100 de 100 dogru !!!!
 
D

Davud

#8
Benım oğlum 6 yasında bir haftadır kabızlık sorunu yaşıyor. Ne yapmam gerekıyor 2 gündür tuvalete çykmady?
 
Üst