İzmire Yakın Yunan Adaları Hangileridir

Eylül

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
İzmire Yakın Adaları
İzmire Yakın Yunan Adaları hangileri

İzmire Yakın Yunan Adaları

Girit
Girit Adası tarihi ve kültürü ile başlı başına güzel bir adadır. Yunan Adalarının turizme en elverişli, en çok rağbet gören adasıdır. Girit adası bir çok tarihi olay atlatmış ve bununla ilgili birçok kalıntısı vardır. Bembeyaz evler, Girit'i mükemmel bir görüntü haline getirmiştir. Girit Adası'nın tarihi evlerini, tarihi binalarını, eskiden kalma Yunan kalıntılarını gezebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra tekne turuna da çıkabilir mavinin güzelliğine daha da fazla doyabilirsiniz. Girit'te gidebileceğiniz diğer yerler ise: Faistos ve Knossos Gortis'teki arkeolojik sitler, Samarya geçitleri, Remos'ta bulunan Venedik kalesi ve Aradena'dır...
Girit ismi birçok görüntüyü akla getirir: Gezilecek tarihi yerler, gürültü ve trafiğin yoğun olduğu ticaret kentleri, kırsal alanları kaplayan milyonlarca zeytin ağacı, neon ışıklı barların ve yüksek sesli müziğin olduğu hareketli dinlenme yerleri, limandaki ufak balıkçı teknelerini izlerken yenen iki kişilik romantik bir akşam yemeği, tırmanılacak dağlar, binlerce kişiyle aynı yerde güneşlenerek geçirilen bir gün, yazın günde 15 saatlik gün ışığı, kışın ise dağlarda 1 metrelik kar. Burada herkes için bir şeyler vardır ve adadaki bu çeşitlilik en seçici turisti bile memnun eder.
Girit'te her mevsim hakkıyla yaşanır. Baharda tepeler çiçeklerle ve güneşin sıcaklığıyla olgunlaşan buğdaylarla kaplanır, yavrular doğar ve keçi sürüleri taze otlaklardan en iyi şekilde yararlanır. Yaz başında tahıllar hasat edilir ve arazi toprak rengine bürünür. Kuş sesleri yerini cırcır böceği seslerine bırakır. Akşamüstleri havaya hanımeli kokusu hakim olur. Yaz ortasında Giritliler sıcaktan kaçmak için gölge ararken ziyaretçiler güneşlenmek için gruplar halinde güneşe çıkarlar. Taşrada keçi sürülerinin güneşin kavurduğu tepelerde yiyecek için dolaşırken çıkardıkları çan sesleri uzaktan duyulabilir.
Sonbaharda hava biraz soğur ama mevsim sonu güneşi daha alçaktan doğup batarken renkler birbirine karışarak sıcak bir manzara oluşturur. Evlerin sıvaları kırmızı bir ton alır, üzümler olgunlaşır ve yer çekimi dolgun meyvelere sihirli değneğini dokundurur. Kısa bir süre sonra, dağlar karla kaplanır, odun dumanı havayı sarar ve kalabalık insan grupları kış sporları merkezlerini doldururken yaşlı insanlar sıcak şöminelerinin başına çekilir. Zeytin hasatı yılın en önemli zamanıdır. Bu mahsulün adada büyük bir saltanatı vardır çünkü azımsanmayacak kadar uzun süredir Giritlilere kaynak olmuştur. Milyonlarca ağaç, insanın toprağa bağımlılığının göstergesi gibi, yamaçları ve kıyıları örter.
Her tozlu patikada ve kent sokağında tarihin ayak izleri görülebilir.

Rodos
Rodos adası, Yunanistan'a bağlı olan 12 adadan en büyüğüdür. UNESCO tarafından "kültürel miras" olarak koruma altına alınan adanın, doğusunun Akdeniz'e batısının, Ege denizine kıyıları vardır. Konumu ve yılın her günü güneş alan sahilleri, St. John şövalyelerinin izlerini taşıyan tarihi güzellikleri ile dikkat çekici bir yerdir. Mitolojik tanrıların Rodos adasını, denizin içinden güneş tanrısı "Helen" için yaratıldığına inanılan bir çok efsane ile Rodos Adası, yılın her mevsimi gezmek ve keşfetmek için çok güzel bir yer.


Faliraki Bölgesi
Rodos Adası'nın 15 kilometre kuzeyinde kalan bu tatil beldesi, bir çok turisti bu bölgeye çekmeyi başarmıştır. Eskiden sadece bağ bahçe olan bu yer şu anda güzel plajları, cıvıl cıvıl eğlenceli hayatıyla tam bir tatil şehridir.
Muazzam kumlarında güneşlenmenin tadını çıkarabilir, plajlarında bulunan restoran ve kafelerinde leziz yemekler yiyebilir, her türlü deniz aktivitesine katılabilirsiniz. Ayrıca heyecan arayanlar için go-kart, bungee-jumping gibi bir çok spor aktivitesi de bulunuyor. "Aqua Park'ta" eğlenceli dakikalar yaşabilir ve çok meşhur olan kaplıcalarında sıcak suyun keyfini çıkarabilirsiniz.
Faliraki'den yapılan bir çok tekne turuyla güzel koyları gezebilirsiniz. Özellikle ziyaretçilerin çok fazla ilgisini çeken bir koy olan "Antony Quinn Koyu" ve "Ladiko Koyu'nu" gezebilirsiniz. Her yerde deniz aynı, kum aynı, güneş aynı demeyin. Her yerin her koyun ayrı bir güzelliği vardır.

Lindos Bölgesi
Lindos adanın doğusunda yer alan bir köydür, fakat ziyaretçiler tarafından çok fazla ilgi görüyor. Beyaz evleri, dar sokakları tepede bulunan kalesi ve bu kaleden görülen şehir manzarası ile çok gözde bir yerdir.
Kaleye ulaşmak için eğlenceli seçeneklerden bir tanesi ise eşekler sırtında yolculuk yapmaktır. Eşek sırtında geçecek bir yolculuk ardından ayaklarınızın altına serilecek olan manzarada işin bir başka güzel boyutu.


Midilli (Lesvos) Adası
Midilli adası Yunanistan'ın 3. büyük adasıdır. Adanın kuruluşu MÖ. 10. yüzyıla dayanır. Tarihte Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlılar tarafından yönetilmiştir. Nüfusu 97.000 olup adanın turizme olan ağırlığı dışında en büyük geliri tarımdır. Adanın limanı Mitilene'dir. Liman 19. ve 20. yüzyıldan kalma binalar ile çevrilidir. Kentte müzeler, tarihi kaleler, adaya özgü seramik çeşitlerinin satıldığı atölyeler bulunur. Suyunun çok güzel olması Midilli Adası'nı uzo üretiminde önemli bir yer haline getirmiştir.
Sokakları biraz dar olduğundan araçların motor sesleri sizi biraz rahatsız etse de, sakin koylara geldiğinizde kendinizi çok rahatlamış hissediyorsunuz. Midilli Adası'nda görülmesi gereken yerler, batı bölümündeki Sigri ve yakınlarında bulunan Eressos. Kuzeyde ise en turistik bölge olan Molivos, Asspos ve balıkçı köyü Sykamia'dır.
Bir zamanlar kadın şair Sappho'nun yaşadığı Eressos, özellikle görülüp gezilmesi gereken yerler arasında. Eressos sahilinde duvarlarda şaire ait yazıları görebilmek mümkün. Bu nedenle dünyanın her yerinden 10 binlerce kadın turist Eressos sahillerine bu yazıları görmek ve sahilde deniz manzarasını seyrederek hayallere dalmak için geliyor. Duvar yazılarından birtanesi " İyi kızlar cennete, Kötü kızlar Lesvos'a".


Sisam (Samos) adası
Türkiye'ye en yakın Yunan adası Sisam... Uzun yıllar Osmanlı'nın susam gereksinimini karşıladığı için Sisam adası olarak anılan, Osmanlı'dan bağımsızlığını kazanan ilk ada olan Sisam, 10'u halen Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan 12 antik İon kentinden biridir.
Sisam Adası, Tasoz, Semadirek, Limni, Midilli, Sakız ve İkarya adalarıyla beraber Kuzey Ege Adaları olarak adlandırılan grupta yer alıyor. Sisam, 478 kilometrekare yüzölçüme ve yaklaşık 36 bin yerleşik nüfusa sahip. Tarihi oldukça eskilere, milattan önce 2500 yılına dek gidiyor. Altın çağını ise İyonya Ligi'ne katıldığı milattan önce 7. yüzyıldan itibaren yaşıyor. Özellikle şarapları ve kendine özgü kırmızı çömlekleriyle İyon ticaret, kültür ve sanat dünyasının önemli bir merkezi oluyor. 15. yüzyıldaki Osmanlı hakimiyetine kadar, güney kıyısındaki Pitagoryon şehri adanın merkezi olarak kalıyor. Pitagoryon hemen akıllara ünlü bilgin ve matematikçi Pisagor'u çağrıştırıyor. Burada bir kelime benzerliği yok; zira Pisagor, doğduğu ve yaşadığı şehre adını veriyor. Bugün Pitagoryon adanın Güney

Ege'ye açılan kapısı. Duvarlarını begonvil ve sarmaşıkların süslediği Ege mavisi evleri, kesme taşlı dar sokaklarıyla Pitagoryon bize Bodrum'un turizmden nasibini almadığı yıllardaki halini anımsatıyor. Adanın başlıca turizm merkezi olmasına rağmen "herşey dahil" turizmin esiri olmamış ve böylelikle insanları doğallığını, mimarisi de özgünlüğünü koruyabilmiş. Pitagoryon'a iki kilometre uzaklıktaysa, dünyanın sekizinci harikası diye nitelendirilen Eupalinos Tüneli yer alıyor. Tünel, milattan önce 6. yüzyılda ünlü tiran Polikatres zamanında mühendis Eupalinos tarafından inşa edilmiş ve onun adını almış. Kastro Dağı'nın bir kilometre içine kadar ilerleyen bu antik dönemin mühendislik harikası, bugün UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Adanın güney sahilinde son derece el değmemiş koylar bulunuyor. Bunlardan en ünlü olanı Dilek Yarımadası'nın ucunda yer alan ve Bayrak Adası'nın sadece bin 100 metre uzağındaki Psili Ammos kumsalı. Güneyde yer alan diğer bir koy da incekumdan harika kumsalı ve birbirinden hoş tavernalarıyla Votsalakia. Buradan sonra yol, adanın en yüksek noktası bin 440 metrelik Kerkis Dağı'na doğru zigzaglar çizerek yükseliyor. Yolda ilerlerken Pyrgos, Koumaradei, Marathokampos gibi küçük dağ köyleri yakınlarında, yol kenarına sıralanmış bal, zeytinyağı ve incir satış yerleri, bize bir kez daha Heredot'un binlerce yıl önceki sözünü anımsatıyor.




Sakız Adası
12 adadan Osmanlı Devleti'ne ilk bağlanan Sakız adını, güney kesiminin neredeyse tümünü kaplayan sakız ağaçlarından alıyor. Bugün Yunanistan'ın 'Doğu Ege Adaları' vilayetinin bir ilçesi Sakız. 'Ada'nın bugünkü kimliğinde Chios merkezinde Osmanlı izleri görülürken, özellikle korsanlardan kaçınmak üzere kurulan köylerde Ortaçağ'ın izlerini görebilmek mümkün.


Mykonos Adası
Mykonos Adası yunan adalarının en seçkin adasıdır. Ege denizinde en renkli gece hayatı ve eğlence mekanları bu adadadır.
Genelde farklı cinsel tercihlere sahip insanlara ev sahipliği yaptığından yunan adaları içerisindeki en çılgın yaşam tarzına sahip adadır. Sabah saatlerine kadar hiç durmadan hareket ve eğlence dolu barlar, gece kulüpleri, eğlence merkezleri ve müzikli restoranlar kısacası hareket bulabileceğiniz her şey bu adadadır.
Bunların yanı sıra renkli balkonları ile sokakları süsleyen bembeyaz badanalı evleri ve rıhtım boyunca uzanan değirmeler, Mykonos adasında yunan kültürünü bir başka yaşatır.
Mykonos adası özellikle dünya sosyetesinin en uğrak yeridir. Gece hayat ve eğlence bu adada her şeydir. Tatil, gezi, alışveriş ve eğlence aktivitelerinin yanı sıra dalış severler içinde tercih edilebilecek bir adadır.
Eğer dalış sporları yapıyorsanız Paradise Beach'deki dalış noktalarında bu aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Dalış yapmak istiyorsanız yine bu bölgedeki dalış kurslarında eğitim alarak hocalar eşliğinde dalgıçlık yapabilirsiniz.
Balayı çiftlerinin de uğrak yerlerinden biri olan Mykonos balayı tatili konusunda çiftlere de değişik imkanlar sağlayabiliyor. Balayı çiftlerine özel otellerin konforunun yanı sıra otel manzaraları da müthiş güzelliklere sahip. Özellikle de gün batımını görmeye değer.
Mykonos tatil, balayı, eğlence, deniz, kum ve plaj gibi aktiviteleri yaşayabileceğiniz hareketli bir yunan adalarından birisidir.

Santorini Adası
Santorini balayı seçimlerinde en çok tercih edilen adalardan birisidir. Adanın tamamı turizm üzerine kuruludur. Her yıl 1 milyon turist Santorini kraterini görmek için bu adaya gelir.
Santorini yunan adaları içinde balayı tatili için tercih edilen en popüler adadır. Balayı çiftleri kraterin müthiş gün batımı manzarası eşliğinde nikahlarını yaparak unutulmaz bir balayı tatili geçirirler.
Binlerce yıl önce volkanik bir patlama sonucu oluşan krater adanın turizmde en çok tercih edilen yer olmasına sebep olmuştur.
Adanın bu krater görünümü hilale benzediğinden mistik ve güzel bir tatil keyfi yaşamak isteyenler için Santorini adası 1 numaralı seçenektir.
Aynı zamanda mitolojik bir tarihe sahip olan Santorini Adası'nda bazı arkeologlar tarafından bir zamanlar Atlantislilerin yaşadığı düşünülmüştür.
Santorini adasında dilerseniz limandan kalkan botlarla kraterin ortasında bulunan adalara giderek turlara katılabilirsiniz. Adalarda şifalı olarak bilinen sular bulunmaktadır. Bu sularda yüzebilir ve dinlenebilirsiniz. Adanın bir simgesi haline gelen eşek taksiler ile yolculuk yapmayı ihmal etmeyin.
Santorini Adası şarapları ile ünlüdür Buradaki bağ sahipleri cüzi bir ücret karşılığında mezede sunarak şaraplarını tattırma fırsatını verir. Adada yemek zevkini müthiş bir görünüme sahip krater manzarası eşliğinde bir restoranda yaşayabilirsiniz.
Ayrıca Santorini Adası gece hayatında Mykonos Adasından bir sonraki duraktır. Birbirlerine kısa mesafeler uzaklığındaki eğlence mekında güzel vakit geçirmenize olanak tanır.
Santorini balayı, tatil, eğence, gezi, yemek, romantizm, tur ve gezi gibi aktiviteleri yaşayabileceğiniz en popüler yunan adasıdır.
 
Üst