İyi Huylu Nazsız Çiçek...Lavanta

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
İyi Huylu Nazsız Çiçek...Lavanta



Lavanta,”faydaları, iyi huyluluğu, kokusu” dolayısıyla balkonumuzda yer bulması gereken bir çiçek. Yazı serince geçirmeyen her yerde büyüyor, serpiliyor. Bu nazsız çiçek, çalı gibi büyüyor ve kışın kardan etkilenmiyor. Çiçekleri de yaz boyunca açtığından bütün yazı çiçekli geçirebilirsiniz.
Sokaklarda yaz ortasına doğru sepet içinde kilo kilo satıldığını gördüğümüz, kolonyasını, çayını kullandığımız lavantanın büyütülebilecek bir bitki olduğu çoğumuzun aklından geçmiyor.



Kokusuyla ferahlık veren, astım hastalarının rahat nefes almasını sağlayan bu sakin bitkinin yalnızca tarlalarda ve bahçelerde yetiştiğini düşündüğüm için, ben de ne arama zahmetine girmiş, ne hakkında bilgi edinmiştim. İstanbul’un Adalar’ına gelişigüzel yayılmış lavantayla asıl karşılaşma, Ayvalık’ta bir serada. Bir fide halinde satılan lavantayı alıp beyaz bir saksıya dikip, elimde saksıyla İstanbul’a dönüşüm geçen yıl.



Ayvalık’tan İstanbul’a göç eden lavanta, yazın son günlerini ağustos güneşi altında geçirdi. Esasen bir dış mekan bitkisi olan bu hoş hokulu çiçeği sonbaharda içeri almadıysam da, kışın üzerinde iki karış kar görünce üzüldüm.

Soluk zeytin yeşili ince uzun dallarının rengi, kışın bahara el veren son günlerinde beje çalan yeşile döndü. “Sanki biraz boy attı” tesellisine sığınarak toprağını değiştirip onu yeni bir saksıya aldım, unuttum.



Mayısa kadar bir daha dönüp bakmadığım lavanta mayısın son günlerinde eski soluk yeşil yapraklarının yanına yine buğulu bir yeşile sahip yeni yapraklar çıkardı. Böyle gider derken, bir anda yeşil yaprakların ucunda henüz açılmamış morları fark ettim.

Haziran ayında iyice dallanan budaklanan, boy atan lavanta, mor çiçeklerini de açtı. Uzaktan kokusunu alamadığınız çiçeklerin kokusuna varmak için, avucunuzla ovuşturmak yeterli. Yavaş yavaş rüzgâr esen zamanlardaysa, ortalığı çok hafiften kokusuyla dolduruyor.



Ballıbabagillerden 28 çeşidi olan lavantanın çiçeklerini kurutup dolaba koymak gerektiğini söylemeye gerek yok. Ama küçük bir bohça yapıp yastık kenarına tutturunca her uyuyuşunuzda kokusu tazeleniyor ve rahatlatıcı özelliği yüzünden iyi bir uyku vaat ediyor. Lavantayı bileklere, boynuna sürmek de algının gün boyu açık kalmasına neden oluyormuş.

O kadar nazsız bir çiçek ki, çalı gibi büyüdüğünden kışın kardan etkilenmediği gibi, doğrudan güneşi alan balkonlarda da yerini yadırgamıyor. Lavantanın çiçekleri yaz boyu açtığından, yaz sonuna en azından size yetecek kadar bir kurutmalık çiçeğiniz oluyor.



Balkonun bir saksısını ayırabileceğiniz bu çiçeği şimdilerde Mısır Çarşısı’nda da bulmak çok kolay. Fidesi 2 YTL ile 5 YTL arasında değişiyor. Balkonda biraz fazladan yeriniz varsa, üç-dört lavanta fidesini yan yana dikerek çit yapmak mümkün. Uzadıkça boylarda birazcık kısaltmak kaydıyla…

Lavanta balkonlarda “faydaları, iyi huyluluğu, kokusu” nedeniyle yer bulması gerekenlerden… Yazı serince geçirmeyen her yerde büyüyor, serpiliyor.

 
Üst