İslamda Nişan Ve Nişanlılık Hakkında Bilgi

Eylül

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
İslamiyette Nişan Ve Nişanlılık Şartları ve Kuralları

İzdivaçın gerçekleşeceği iki kişi ve aileleri tanışmaları, görüşmeleri ve aralarında anlaşmalarının ardından nişan töreni yapılır. Nişanın bir nevi anlamı sözleşmedir. Nişan töreninden itibaren o kızı artık kimse istemez. Ülkemizde de bu gelenek sürdürülür . Bu gelenek İslâmda da vardır.

Peygamberimizde, Hz. Âişe validemizle izdivaç kararının ardından üç yıl nişanlılık evresi geçirmiştir. Bunun da bilinmesiyle nişan bir nevi Peygamber sünnetidir.

Nişan töreniyle birlikte aileler tanışır ve ilişkiler sıkılaşır. Bu törenle birlikte akrabalık bağlarının temelleri atılır. İki tarafta bu törenin münasebetiyle hediyeleşir ve diğer bir aşama olan düğünün hazırlıkları başlar. Evlenecek kişilerin nişanlılık simgeleri yüzüktür. Erkeğe altın haram kılındığı için ona gümüş yüzük seçilir.

Bu nişanlılık evresinde bir takım nedenlerle yüzük atılabilir. Bu münasebet bitirilebilir. Çünkü sorunların gösterildiği bu dönemde bu yapılmazsa gelecekte evliliğin yıkılması daha kötü sonuçlar doğurur. Bu dönemde aileler ve izdivaç yapacak kişiler birbirini daha iyi tanıdığı için eğer evlilik gerçekleştirmek için aslında uygun olunmadığına karar verilirse nişanlılık döneminde münasebetin bitmesi daha uygundur.

Nişan akitinin bitirildiği durumlarda, iki tarafta birbirlerine gönderdikleri hediyeleri geri verebilirler. Alınan hediyeler kullanılmış veya bir sıkıntı olmuşsa bu hediyelerin karşılığı maddi açıdan da karşı tarafa iade edilebilir. Yalnızca bu evrede şuna dikkat edilmelidir ki ; taraflar henüz daha evli olmadığının bilincine varmalı ve yasak çizgisini aşmamalıdırlar.
 
Üst