Google Adsense Nedir?- Adsense Nasıl Ortaya Çıktı?- Adsense Programından Nasıl Yararlanırım?

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Adsense Nedir?

Google AdSense webmasterler için web sitelerinden gelir elde etmenin en hızlı ve belki de en kolay yoludur.
Google Adsense reklamlarına örneği bu sayfanın üst kısmında görüyorsunuz. ‘Goooooogle Reklamları’ veya ‘Public Service Ads by Google’ (‘Google Genel Hizmet reklamları’) yazısıyla görüntülenir. Bu reklamlar kendiliklerinden "Google AdWords" olarak adlandırılır, ve webmasterlerin sayfalarında bu reklamları göstermesine izin veren para kazanma sistemine de "Google AdSense" denir.

Google – Adsense SSS Bölümünde - Google AdSense nedir? Sorusunu aşağıdaki şekilde cevaplıyor:
"Google AdSense web site yayıncılarının içerik sayfalarında konuyla ilgili Google reklamları göstermesi ve para kazanmasının hızlı ve kolay bir yoludur. Program ücretsizdir ve Google sitenizdeki veya arama sonuç sayfalarınızdaki her geçerli tıklama için ödeme yapar.”

Adsense Nasıl Ortaya Çıktı?

Google Adsense içerik sayfalarında reklamların yayınlanması istemi olarak 2003 ün Mart ayında ortaya çıktı. İlk başlarda programa yalnızca büyük – ziyaretçi sayısı fazla olan siteler katıldı. Bir süre sonra ayda birkaç bin ziyaretçisi olan küçük siteler de Adsense kullanmaya hak kazandılar.
Geçtiğimiz 2004 senesinin sonlarına doğru Google adsense programına Türkçe siteleri kabul etmeye başladı. Böylece ülkemizde Adsense yoğun olarak kullanılmaya başladı.

Adsense Programından Nasıl Yararlanırım?

Yapmanız gereken Google AdSense ana sayfasına girerek Başvurmak için buraya tıklayına tıklamak olacaktır. Başvurunuzu tamamlayıp gönderdikten sonra cevap e-postası alacaksınız. Bu e-postanın gelme süresi web sitenin lisanına göre 3 günle 1 ay arasında değişiyor. Olumlu veya olumsuz mutlaka bir yanıt alırsınız. Eğer yanıt olumsuzsa web sitenizin neden programa katılmayacağı açıklanır, sitenizin eksiklerini giderdikten sonra tekrar başvurabilirsiniz.

Olumlu yanıt alırsanız (bunun için program kuralları bölümüne göz atabilirsiniz) Kayıt olurken seçtiğiniz e-mail adresi ve şifrenizle sisteme giriş yapıp Reklam ayarları bölümünden sayfanıza uygun reklamları seçip HTML kodlarını sayfanıza yapıştırabilirsiniz. Böylece, reklamlar sayfanızda yayınlanmaya başlayacaktır.

Google AdSense Kazancınızı Artırmak İçin İpuçları.

AdSense kazanç potansiyelinizi artırmanıza yardımcı olmak için aşağıdaki uygulaması kolay ipuçlarını derledik.

1. Reklamlarınızı sayfanın üstünde gösterin.

Reklamları sayfanın kaydırılmadan görülebileceği bir kısmına yerleştirmek reklamların ziyaretçileriniz için daha kolay okunur olmasını sağlayacak ve tıklanma potansiyelini artıracaktır.

2. Farklı reklam biçimlerini deneyin.

Tüm web sayfaları birbirine benzemez, bu yüzden web sayfalarınıza uygun olanı bulmak için farklı reklam biçimleri kullanmayı deneyin. AdSense yayıncılarının seçmeleri için birçok reklam biçimi sunuyoruz. Her biçimin örneğini Reklam Biçimleri sayfamızda görebilirsiniz.

3. Reklam renk kombinasyonlarını özelleştirin.

* Reklam üniteleriniz için özel renk kombinasyonları kullanmayı deneyin. Böylece reklamlarınızın metin, arkaplan ve çerçeve renklerinin web sitenizle uyumlu olduğundan emin olabilirsiniz. Kendi renk paletleriniz oluşturmak için geniş renk yelpazemizi kullanabilir veya 20 öntanımlı kombinasyondan birini seçebilirsiniz. Renk paletlerini kullanırken şunları yapmanızı öneririz:
o Reklamın arkaplan rengini sayfanızın arkaplan rengiyle aynı veya benzer yapın.
o Reklamın çerçeve rengini sayfanızda kullandığınız bir renk olarak seçin.
o Reklamın başlığının rengini sayfa metninizin rengine yakın yapın.
o Reklam adresinin rengini sayfanızdaki linklere yakın yapın.
* Ayrıca aynı anda 4 farklı renk paletini kullanmayı seçebilirsiniz.
* Reklam renklerinizi ve renk paletlerinizi düzenleme hakkında daha fazla bilgi alın.

4. Google botunun site içeriğinize erişmesine izin verin.

AdSense potansiyelinizi artırmak için site içeriğinizin içerik tarayıcımız tarafından ulaşılabilir olması önemlidir. Sitenizdeki bazı mekanizmalar tarayabileceğiniz ve reklam oluşturmada kullanabileceğimiz içerik miktarını kısıtlayabilir:

* Robots

Bir robots.txt dosyanız varsa, dosyayı silin veya dosyanın başına aşağıdaki iki satırı ekleyin:

User-agent: Mediapartners-Google*
Disallow:

Bu değişiklik botumuzun site içeriğinizi tarayabilmesini sağlar, böylece size içeriğinizle ilgili AdWords reklamlarını sunabiliriz.

* Çerçeveler

Sayfanız çerçevelerden oluşuyorsa, içerikle ilgili reklamların sunulabilmesi için AdSense reklam kodunu içeriğin yer aldığı çerçeve yerleştirin. Reklam kodunu boş bir çerçeveye veya sadece grafik veya dinamik içerik içeren bir çerçeveye yerleştirmek, içeriği taramamızı ve hedeflenmiş reklamlar sunmamızı engelleyecektir.

Ayrıca, çerçeveli sayfalar için reklam kodu oluştururken Reklam düzen kodu sayfasında Çerçeveli sayfa kutusunun işaretli olduğundan emin olun.

* Giriş/Onaylama gereksinimleri

AdSense reklam kodunu erişim için bir hesap veya şifre gerektirmeyen web sayfalarına yerleştirin. Google tarayıcıları kullanıcı adı ve şifre isteyen sayfaları indekslemek için optimize edilmemiştir, bu nedenle bu sayfalara içerikle ilgili reklamlar sunulamaz.

5. Sitenizde görünmesini istemediğiniz reklamları filtreleyin.

* AdSense size hesabınızın Ayarlar bölümünden bir URL filtre listesi oluşturma imkanı sunar. Filtre listenize eklediğiniz adreslerden gelen reklamlar web sitenizde görünmeyecektir. Bu, sayfalarınıza rakiplerinizin ve diğer istenmeyen reklamların sunulmasından kurtulmanın hızlı ve kolay bir yoludur. Filtre listenize eklediğiniz adreslerden gelen reklamlar web sitenizde görünmez, fakat siteleri filtrelemenin sayfalarınızda görünecek reklam sayısını düşürerek potansiyel kazancınızı azaltacağını unutmayın.
* URL filtre listesi oluşturma hakkında detaylı açıklamak için lütfen buraya tıklayın.
* Lütfen adresini görmek için hiçbir reklama tıklamayın. Bu, sistemimize hileli tıklama olarak kaydedilebilir. Gerçek adresi bulmanın en iyi yöntemleri için SSS™mizi okuyabilirsiniz.

6. AdSense reklamlarını metinle dolu sayfalara yerleştirin.

AdSense reklam kodunu sitenizdeki genel olarak metin içeren sayfalara yerleştirin. Bir sayfanın içeriğini belirlemek için sadece metinlerden yararlanırız. Bu yüzden, Google™ın hedefleme teknolojisi sıkça güncellenen sayfalara reklam hedeflemek için optimize edilmiş olsa da, resim ağırlıklı veya Macromedia Flash gibi dinamik medya içeren sayfalara içerikle ilgili reklamlar sunamayabiliriz.

7. Basit ve temiz sayfalar oluşturun.

Ziyaretçiler genelde bir dakikadan az bir sürede sayfayı gözden geçirirler. Ziyaretçilerinizin aradıklarını kolayca bulabileceklerinden ve ilgisiz şeylere boğulmayacaklarından emin olun. Okunabilirlik, temiz navigasyon ve yüklenme hızı iyi tasarlanmış bir web sitesi demektir.

Font renklerinizin arkaplan renginiz üzerinde kolayca okunabildiğinden emin olun. Gözleri yormayan bir font boyutu seçin, ve sitenizin kolay anlaşılabilmesi için nokta imleri veya yatay çizgiler gibi simgeler kullanın. Ek bilgi için aşağıdaki Google arama terimlerini kullanabilirsiniz:

Web sitesi tasarım ipuçları
Etkin web site navigasyonu
Web tasarımı okunabilirliği

8. Performans takibi için kanallı kullanın.

Kanallar sayfalarınızın performansını takip edebilmeniz için mükemmel bir yoldur. Sayfalarınızı AdSense için optimize etmeden önce ve sonra, büyük afişlerinizin kulelerinize karşı nasıl gittiğini görmek veya bir alan adını diğeriyle karşılaştırmak için onları kanallara ayırın. Renk seçimlerinizin tıklama oranınızı nasıl etkilediğini bile görebilirsiniz.
 
Üst