Erzurum'da ulaşım - Erzurum Ili Ulasim Olanaklari

NeslisH

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Erzurum ilinin ulaşımı karayolu, havayolu ve demiryolu ile yapılmaktadır.

İlimizin eski ipek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle; karayolu ağırlık kazanmakta olup, Avrupa ülkelerinden Asya ülkelerine yapılan yolcu ve eşya (TIR) taşımaları ilimizden geçen E 80 Karayoluyla yapılmaktadır.

Ayrıca, ilimizden havayoluyla Ankara ve İstanbul' a direkt seferler olup, diğer illere ise aktarmalı olarak uçak seferleri düzenlenmektedir.

Demiryolları ile Erzurum-Kars ve Erzurum-Erzincan istikametlerine düzenli olarak yolcu ve eşya taşımacılığı yapılmaktadır.

KARAYOLLARI

Erzurum ili konum itibariyle komşu illerin karayollarının kesiştiği bir noktada bulunmaktadır.

İlimiz; doğuda Kars, Ağrı, Ardahan, batıda Erzincan, güneyde Bingöl ve Muş; kuzeyde ise Bayburt, Rize ve Artvin illeriyle karayolu bağlantısına sahiptir.

Bu illerle ulaşım; ağır kış şartlarına rağmen kar mücadele ekiplerinin yoğun çalışmaları sonucunda, aralıksız sağlanmaktadır.

Erzurum ili sınırları içerisinde 1125 Km. devlet, 563 km. il yolu olmak üzere toplam 1688 km. karayolu mevcuttur.

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI

İlimizin komşu illerle demiryolu bağlantısı 1939 yılında sağlanmış olup, ilimiz hudutları içindeki demiryolu ağı 200 km' dir. İlimizin Erzincan, Kars ve Malatya illeriyle direkt demiryolu bağlantısı vardır.

HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI

Hava trafiğine 1966 yılında açılan Erzurum Havaalanı, Türk Hava Kuvvetleri ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü arasında İmzalanan protokole göre sivil ve askeri uçuşlara, 1993 yılından beri de uluslararası hava trafiğine açılmıştır- Şehir merkezine 10 km. mesafede bir havaalanıdır.
Erzurum havaalanında 3810/30 ve 3810/45 m ölçülerinde iki adet pist mevcuttur. Pistin yıllık kapasitesi 17.000 adet uçağın iniş ve kalkışma müsaittir. Yıllar itibariyle artış gösteren bu kapasite 1997 yılı için 2200'dür. Ayrıca 140/70 m. ölçülerinde iki uçak kapasiteli apron mevcuttur. Rakım 1757 metredir.
 
Üst