Ege Bölgesi Yetişen Tarım Ürünleri Kısaca

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Ege Bölgesinde Yetişen Başlıca Ürünler,
Ege Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir,

Türkiye topraklarının en batı bölgesi olan Ege Bölgesi, deniz kenarında olması nedeniyle ılıman iklim şartları; akarsu havzaları nedeniyle de verimli toprakları olan bir bölgemizdir. Tarım için oldukça elverişlidir ve halk burada çok çeşitli ürünler yetiştirebilir.

Bunlardan söz edecek olursak ilk olarak tütün aklımıza gelebilir. Çünkü tütünün tüm Türkiye’deki payının %50′si Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. Özellikle de Bakırçay Ovası’nda çok miktarlarda yetiştirilen tütün tüm Ege kıyısında üretilir.

Zeytin de Ege Bölgesi’nde en çok üretilen ürünlerden biridir. Özellikle Edremit ve Ayvalık gibi kuzey Ege bölümünde daha çok olmak üzere tüm kıyı Ege’de zeytin yetiştirilir. Ege Bölgesi’ne karakteristik satılabilecek zeytinin Türkiye’deki toplam üretiminin %48′i buradan karşılanır.

Türkiye’deki üzüm üretiminin yaklaşık %40′ı da Ege Bölgesi’nden karşılanır. Bu nedenle Türkiye içinde üzüm üretiminde 1.sırada Ege Bölgesi yer alır. Çeşitli şekillerde pazarlanan ürünün parmak üzüm, çekirdeksiz üzüm, kuru üzüm gibi farklılıkları bulunmaktadır. Çekirdeksiz kuru üzüm en sık kullanılan üzüm ürünlerinden biridir ve Türkiye’den diğer ülkelere satılan çekirdeksiz kuru üzümün hepsi Ege Bölgesi’nde üretilir. Üzüm özellikle Gediz Ovası ve Büyük Menderes-Küçük Menderes ovalarında üretilir.

Ege Bölgesi’nde görülen Akdeniz İklimi’nin özelliklerine uygun bir diğer bitki de pamuktur. Ege’nin geniş kıyı ovalarında üretilen pamuk özellikle Büyük Menderes ve Gediz’de yetiştirilir. Pamuğun %42′si Ege Bölgesi’nde toplanır.

İncir özellikle Akdeniz İklimi’ndeki kış şartlarında yetiştirilebilir çünkü incirin kışın ılık havada yetişmesi gerekir. Bu nedenle başta Aydın’da olmak üzere Türkiye incirinin %82 ‘si Ege’de Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında yetiştirilir. İncirin de üzüm gibi bir kısmı kurutulur ve yurt dışına da satılır.

Turunçgiller de incir gibi çok sert kış iklimlerinden kötü etkilenir. Bu nedenle Akdeniz İklimi gibi kışın ılık olduğu iklimleri sever. İzmir güneyindeki kıyı ovalarında yetiştirilen turunçgil miktarı Türkiye’deki toplam turunçgil üretiminin %10′unu karşılar. Turunçgil en çok Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilir ve Ege de turunçgil üretiminde Akdeniz Bölgesi’nden sonra 2.sırada yer alır.

Pirinç bol yağış isteyen bir bitki olduğu için Ege’de çok fazla miktarlarda üretilmez. Ege Bölgesi’nde pirinç genellikle çöküntü ovalarında yetiştirilir.

Sebze üretiminde de varlık gösteren Ege Bölgesi’nde domates, patlıcan, patates, pırasa, salatalık, biber, kereviz gibi sebze çeşitleri yetiştirilir.

Yukarıda da bahsedilen meyveler dışında Ege Bölgesi’nde elma ve kiraz gibi meyveler de üretilmektedir.

İç Batı Anadolu’da ise iklim biraz daha karasallaştığı için yetiştirilen bitkinin türü değişir. Özellikle Afyon ve çevresinde yetiştirilen haşhaşın tohumundan yağ elde edilir ve kozasından morfin adı verilen ağrı kesici madde yapılır. Keyif verici madde olarak suistimal edilebildiği için devlet kontrolünde yetiştirilebilir. Türkiye’de yetiştirilen haşhaşın %90′ı bu çevreden sağlanır. Ayrıca İç Batı Anadolu’da Türkiye’de üretilen tahılın %10′unu karşılamak üzere Afyon, Denizli, Kütahya ve Uşak’ta tahıl tarımı yapılır. Yine Afyon, Kütahya ve Denizli’de şekerpancarı, nohut (özellikle Uşak’ta) ve iyi sulanan tarlalarda ayçiçeği tarımı yapılır.
 
Üst