Dua ve ibadet arasında nasıl bir ilişki var kısaca

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Dua ile ibadet arasında nasıl bir ilişki vardır kısaca,

İnsanlar mensup oldukları dinin gerekliliklerini yerine getirmek için uğraşırlar. Bunun için zaman ayırırlar, üzerine düşerler özen gösterirler, en iyisini yapmaya çalışırlar. Yeryüzünde birçok din olduğu kabul edilen sistemler bulunmaktadır. Bunların birkaçı tahrif edilmiş dinlerdir.

Allah yeryüzüne tek ve son olarak İslam dinini göndermiştir. İslam dininde de ibadet kuralları bulunmaktadır. İslam’ın şartları kısmında bu ibadetlerin başlıcaları sayılmaktadır. İslam dininde emredilen ibadetler, dini yaşama gereğidir.

ibadet.png


İbadet, Allah’a kulluk yapma vazifeleridir. Dua ise Allah’a yalvarma, Allah’tan isteme, Allah’a sığınma halleridir. İbadetler başlı başına bir duadır. Şeklen yapılan dua olarak kabul edilir. Dualar ise genelde ibadetlerin sonunda yapılan bir Allah’a halini arz etme durumu olarak tamamlayıcı bir unsurdur.

İki yönden ibadet ve dua ilişkisinden bahsedilebilir. Birincisi ibadetlerin kendine has dualar olması, ikincisi ibadetin tamamlayıcısı olarak yapılan hal arzı faaliyetidir. Bu nedenle dua ve ibadet birbirinden ayrılamaz ve birbirinin içinde bulunan unsurlardır.

İbadet etmede sınır vardır. Çünkü İslam, fıtrat dinidir. Bu insana gönderildiği üzerinde durarak sosyal hayatın gerekliliğinin de önemini vurgulamaktadır. Bunun dışında bir insanın ihmaller sonucunda başka sonu kötü neticelenecek olaylara yer vermemesi kapsamında ibadetler gereğinden fazla yapılabilir.

Duada ise bir sınır yoktur. Duanın belki özel vakitleri olabilir fakat her an dua edilebilir. Zaman ve mekanla mukayyet olmayan duada, dua eden kişi sınırsız isteklerde bulunabilir. Çünkü veren Allah’tır. Bu nedenle hayırlısı istemek en güzelidir.
 
Üst