Doğubayazıt Ekonomisi

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Doğubayazıt Ekonomisi



İlçenin ekonomisi hayvancılığa, ticaret ve tarıma dayanır.
Ovanın bir kısmının çoraklığı, diğer yerlerin fazla yüksekliği, bitkisel Üretimi sınırlamıştır. Düzlük yerlerde buğday, arpa, az miktarda da şeker pancarı yetiştirilir. Sulama gelişmemiş, tarım ilerlememiştir. Tarım, genelde ihtiyacı karşılamak amacıyla yapılır. Hayvancılık birinci, tarım ikinci plandadır ve ilçenin genelinde hayvancılık gelişmiştir. Kışları az kar yağdığından ve yaylalardan otlak olarak faydalanıldığından, yüz binlerce koyun ve sığır beslenir; ihtiyaç fazlası satılan yün, yapağı, deri, yağ ve peynir Üretilir. Köylerdeki halk geçimini, hayvanlar ve elde edilen hayvan Ürünlerinden sağlar. Sazlık çevresindeki köyler halkı, buradaki kamışı biçmek suretiyle ihtiyacını karşılar, artanını da satar.
Şehir merkezinde dünyanın değişik yerlerinden getirilmiş çeşitli eşyaların satıldığı ticaret yerleri ve günlük gelip giden iranlılar, ticareti canlı tutmaktadır. Gürbulaktaki Açık Pazar ile yerli ve yabancı turistler buranın ekonomisine, bu arada ticaretine katkıda bulunmaktadır.
ilçede Halı ve kilim dokumacılığı özellikle Barkaklı ve Karabulak köylerinde oldukça ileri durumdadır. ilçe de bir yem fabrikası ve gazoz imalathanesi vardır. M.T.A. tarafından ilçede ponza rezervi bulunmuştur.
Doğubeyazıt ve köylerinin yiyecek, Sebze, meyve ve benzeri ihtiyacını büyük ölçüde Iğdır karşılamaktadır.
GELİR KAYNAKLARI
Doğubeyazıt'daki ticari haraket,Doğu Anadolu'nun vilayetleri dahil,hiçbir yerinde görülmemektedir.İran'la imzalanan sınır protokolü ilçe ticaretini canlı tutmaktadır.Ancak bu ticaret,bireysel olarak yapıldığından,kollektif bir çalışma henüz görülmemektedir.İlçe merkezi Doğubeyazıt'ın sınır ilçesi olma avantajını ve trustik özelliğini değerlendiren iktisadi bir konuma sahiptir.İlçe ekonomisi için;sınır ticareti,ithalat ve ihracat ile canlılık kazanmaktadır.Ayrıca,açık pazardan gelen ithal mallar nedeniyle çevre il ve ilçelerden alışverişe gelen insanlar,aynı zamanda ilçenin diğer işletmelerine de önemli ekonomik katkı sağlamaktadır.Bu ticari hareketlilik devam ettiği sürece Doğubeyazıt'ımızın çok gelişeceği ve güzelleşeceği kesindir.
HAYVANCILIK: İlçemiz hayvancılık bakımından büyük bir potansiyele sahiptir.Hayvan sayısında (küçükbaş hayvancılık)'70'li yıllarda ilçeler bazında Türkiye'de birinci sırayı almaktadır.Son zamanlarda köylerden ilçeye göç nedeniyle bu sayıda azalma olmasına rağmen,yine de ilçeler genelinde önemli bir yer tutmaktadır.İlçe topraklarının %11'i çayır, %43'ü mera,%18,5'i ekilen tarım arazisi,%21'i yayla olarak kullanılır.Bu hayvancılık için yeterli imkanların varlığını göstermektedir.Olumlu bir hayvancılık politikası ve kurulacak entegre hayvan tesisleri veya teknik donanımlı hayvan ürünleri ile ilgili tesisler hayvan ıslahı ve hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.
TARIM: İlçemizde yeterli su kaynakları olmadığından ve iklim şartlarının sert olmasından ötürü yapılan tarımcılık yok denilecek kadar azdır.Yaz aylarının kurak,kış aylarının soğuk geçmesi nedeniyle yetiştirilen bitki çeşidi sınırlı sayıda olmasına rağmen ilçemizde her türlü meyve ve sebze, yem bitkisinden endüstri bitkisinden endüstri bitkisine kadar çok sayıda bitki türü yetiştirilmektedir.
Son dönemlerde sondajlama çalışmaları ile elde edilen su yapılan tarımın randıman vermesi;Doğubeyazıt ovası için oluşturulacak su şebekesi ile tarımın çok iyi olacağını şimdiden haber vermektedir.
BALIKÇILIK: Sınırlarımız içinde bulunan Balık Gölü'den gelen akarsu üzerinde küçük göletler inşa edilmesiyle,tatlı su balıkçılığında büyük gelişmeler sağlanmıştır.Genellikle alabalık,sazan ve kefal üretimi için uygun şatlar mevcuttur.Ortapedik tedavilerde ilaç olarak kullanılan kırmızı pullu "kızıl alabalık"ise bu göl ve göletlerde yetişrilmektedir.
ARICILIK: Yayla ve meraların bolluğu,doğal çiçek zenginliği arıcılık için eşsiz kaynaktır.İlçe halkının çok az bir kesimi arıcılıkla ilgilenip,çiçek balını üretmektedir.
SANAYİ: 1976'ta kurulmuş bulunan bir yem fabrikası mevcuttur.Faaliyet bulunan küçük sanayi sitesinde bulunan ilçenin sanayileşmesi açısından gelecek için büyük önem taşımaktadır.Ayrıca son zamanlarda faaliyette bulunan bir küp şekeri imalathanesi bulunmaktadır.
DAĞCILIK: Dünyaca ünlü Ağrı Dağı'nın Doğubeyazıt ilçesinin sınırları içerisinde bulunması nedeniyle gerek ülkemiz dağcılarının gerekse dünya dağcılarının ilgi odağı durumundadır.
Yılın on iki ayı zirvesindeki karları erimeyen Ağrı Dağı'nda genellikle Temmuz,Ağustos ve Eylül aylarında dünyanın her tarafından gelen dağcılar yerli mihmandarlar rehberliğinde dağa tırmanırlar.Rehberlik hizmetleri verilmek üzere ilçe merkezlerinde dağcı dernekleri mevcuttur.Sert bir tabiata sahip olan Ağrı Dağı dağ truzmine yılın kısa bir süresi imkan verildiği halde ilçemizin truzim gelirine önemli katkıları olmaktadır.Ağrı Dağı turizmine katkı sağlamak amacıyla uygun süreden beri sözü edilen teleferik projesi günümüzde henüz uygulamaya konulmamıştır.
İleriki zamanlarda gerçekleşmesi durumunda dağ turizmine çok büyük katkısı olacağı kesindir.
AVCILIK: Dört tarafı dağlarla çevrili olan Doğubeyazıt ilçesinde yılın değişik mevsimlerinde av yapılmaktadır.İlçenin dağlık kesimi her türlü av hayvancılığını bünyesinde barındırdığından dolayı avcılar için çok büyük kaynak oluşturmaktadır.Genellikle ev mevsimlerinde en çok tavşan,keklik,yabani ördek,kurt,tilki avlanmaktadır.Doğubeyazıt ilçesinde av merakından dolayı avcılar birliği oluşturulmuştur.Av sırasında evcilleştirilmiş Tazı gibi ev hayvanlarıda kullanılmaktadır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Üst