Dinimizde Temizliğin Önemi Nedir - Dinimizde Temizliğin Önemi Hakkında Bilgi

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri - temiz olmanın bireye faydaları - temizliğin topluma yararları - abdest almak - gusul abdesti - teyemmüm nedir


Temizlik, insan ve toplum için çok önemlidir. Çünkü temizlik, sağlıklı olmanın başta gelen şartıdır.

İnsan vücudunu yıpratan, insanı huzursuz ve mutsuz eden, hatta onu ölüme kadar götürebilir hastalıklara yol açan en büyük etken, pisliktir. Hastalıklardan korunmak isleyen kimse bedeninin, elbisesinin, yiyecek ve içeceklerinin, çevresinin temizliğine önem vermelidir. Temizliğe gereken önemi vermeyen kimse hastalıklara ortam hazırlamış demektir

Temizlik, yalnızca bedenin, elbisenin, çevrenin temizliği gibi maddî temizlik ten ibaret değildir insanın, Allah'ın emirlerini yerine getirme si, güzel ahlâka sahip olması, kötülüklerden ve günahlardan kaçınması da temizliktir. Bu temizliğe manevî temizlik denir.

Dinimiz temizliğe büyük önem vermiş ve insanın her bakımdan temiz olmasını öğütlemiştir. Kuranıkerim'deki "Elbiseni temiz tut. Kötü şeyleri terk (etmeye devam) et. ayetinde hem maddi temizlik hem de manevî temizlik emredilmekte; ",,,Şunu iyi bilin ki Allah, .„ temizlenenleri, sever." ayetinde de Cenabı hakkın temiz olan kimseleri sevdiği belirtilmektedir. Peygamber Efendimizin: 'Temizlik, imanın yarısıdır. buyurmuş olması da dinimizde temizliğe verilen önemi gösteren bir diğer delildir.

Temiz olmanın birey ve toplum ağsından pek çok yararı vardır. Temizliğin bu yararlarını şu şekilde belirtebiliriz:

a. Temiz Olmanın Birey Açısından Yararları

1. Maddi temizliğe önem vermenin birey açısından en önemli yararı, sağlığın korunmasındaki olumlu katkısıdır.

2. Temizliğe önem veren, temiz ve düzgün giyinen kimse, toplumda saygı görür. Temiz ve düzgün giyinmek, saçların bakımını yapmak, tırnakları kesmek, dişleri fırçalamak her insanın kendisine, ailesine ve toplumuna karsı saygısının bit gereğidir. Bundan dolayı insanın, başkalarını rahatsız edecek şekilde kirli olan elbiseyi giymemesi, kılık kıyafetin temiz ve düzgün olmasına özen göstermesi lâzımdır.

3. Temizlik, insanın beden sağlığının korunmasında olduğu gibi ruh sağlığının korunmasında da önemli bir etkendir. Bedenen sağlıklı olmayan insan mutlu olama/ Bu da onun ruh sağlığının bozulmasına yol açar.

4. Ahlâkî yönden temiz olmak da insan için yararlıdır, İslâm dini, bedenin, elbisenin ve çevrenin temizliğine önem verdiği gibi ahlâkî temizliğe de büyük önem verir. Manevi yönden temiz olmayı öğütleyen dinimiz, bunun gereği olarak yalancılık, ikiyüzlülük, cimrilik, tembellik, kibir, gurur, çekememezlik, kul hakkını gözetmemek, ana ve babaya karşı gelmek, /ulûm ve haksızlık yapmak gibi insana yakışmayacak huy ve davranışları yasaklamıştır.

b. Temiz Olmanın Toplum Açısından Yararları

Temiz olmak, birey açısından olduğu gibi toplum açısından da çok yararlıdır. Temi k olmanın toplum açısından yararlarını şu şekilde belirtebiliriz:

l. Toplum sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken en önemli temizlik, çevre temizliğidir. Çevre temizliğinin toplum için başta gelen yararı, insanların sağlığına olumlu katkılarının olmasıdır, insan sağlığının korunmasında suyun ve havanın temizliği çok önemlidir.

Havanın ve suyun kirli olması ise toplumdaki herkesin Bağlığını olumsuz yönde etkiler. Bundan dolayı dinimiz; evlerin, iş yerlerinin ve çevrenin temizliğine dikkat edilmesini emretmekte ve çevrenin kirletilmesini yasaklamaktadır. Öyleyse her insanın çevre temizliğine özen göstermesi hem inancının gereğidir hem de topluma karşı insanlık görevidir.

Hiç kimsenin bîr başkasının sağlığını tehlikeye atmaya hakkı yoktur. Bu bakımdan her birey, çevre temizliği konusunda çok dikkatli ve titiz olmalı, bunu bir görev bilmelidir. Çünkü çevre temizliği konusunda duyarlı davranmak, toplumun olduğu kadar bireyin de yararınadır.

2. Çevre temizliğinin sağlığa olumlu etkisinin yanında kalkınma ve turizm açısından da önemi büyüktür. Ülkemizin gelir kaynaklarından birisi de turizmdir. Turizm, sağladığı gelirle ülkenin kalkınmasına katkıda bulunur. Çevre temizliği de turizmi etkiler. Sokağı, çarşısı, pazarı, suyu, havası,., temiz olmayan bir ülkeye turistlerin gelmesi uzak bir ihtimaldir. Yerli ve yabancı her insan, gidip gezdiği, dinlendiği, yemek yediği, yattığı, alış veriş yaptığı her yeri temiz görmek, temiz bulmak ister.

Günümüzde çevre kirliliği, büyük boyutlara ulaşmıştır. Bunun önlenmesi, devletin olduğu kadar millet olarak bizim de görevimizdir. Bizler bu konuda duyarlı olmalı ve çevremizi temiz tutmalıyız. Çevreyi kirleten kimseleri de mutlaka uyarmalıyız.

Öğrenciler olarak dikkat edeceğimiz önemli bir nokta da okulumuzu ve onun çevresini temiz tutmaktır. Okulumuzun temiz olması, evimizin temizliği kadar önemlidir. Çünkü zamanımızın büyük bir kısmı okulumuzda geçmektedir.

Sınıfı, koridoru, avluyu kirletmek, hem kendi sağlığımızın hem de arkadaşlarımızın sağlığının zarar görmesine neden olur. Buna sebep olmaya da hiçbirimizin hakkı yoktur. Öyleyse bu yerleri temiz tutmalı ve asla kirletmemeliyiz.

Okula ait eşyalar da devletin ve milletin malıdır. Eğitim ve öğretim görebilmemi/ için hazırlanan sıraları, tahtayı, masayı kirletmek, sıraların üzerine yazı yazmak iyi bir öğrenciye asla yakışmaz. Bunlara zarar vermek kendi kendimize zarar vermektir.

3. Maddi ve manevî kirlerden arınmış ferilerin oluşturduğu bit toplum, mutlu, huzurlu ve sağlıklı olur, Bu toplumda insanlar, birbirlerine güvenirler, birbirlerini sever ve sayarlar. Herkes üzerine düşen görevi yerme getirir.. Böyle bir toplumda akrabalık, komşuluk, arkadaşlık bağları gelişir. Temiz bir fert, temiz bir aile ve temiz bir toplum meydana gelir. İnsanlar, yarınlarından endişe etmeden mutlu, huzurlu, güvenli, barış içerisinde bir hayat sürerler.

Gusül abdesti

Hanefi mezhebinde guslün farzı üçtür:

1- Ağzın hepsini iyice yıkamak.

2- Burnu yıkamak. Burundaki kuru kir altını ve ağızdaki, çiğnenmiş ekmek altını yıkamazsa gusül sahih olmaz.

3- Bedenin her yerini yıkamaktır. Bedenin, ıslatılmasında harac olmayan yerlerini yıkamak farzdır. Yıkanan yerleri ovalamak lazım değil ise de, müstehaptır.

(Allahü teâlâ buyuruyor ki:

Şu üç şeye devam eden, gerçek dostumdur. Bunları terk eden de, gerçek düşmanımdır. Bu üç şey, namaz, oruç ve cünüplükten gusüldür.)

Göbek içini, bıyık, kaş ve sakalı ve altlarındaki derileri ve baştaki saçları ve ferci yıkamak farzdır. Gözleri, kapalı küpe deliğini, sünnet derisi altını yıkamak farz değildir, müstehaptır. Kadınlar, örülü saçın diplerini ıslatınca, örgüyü yıkamak lazım değildir. Saç dipleri ıslanmazsa, örgüyü açmak lazım olur. Örülmemiş saçların her tarafını da yıkamak farzdır. Tıraş olursa, kesilen saçları [ve diğer kılları ve tırnakları] yıkamak lazım değildir
Teyemmüm

Teyemmümü gerektiren haller nelerdir?

Abdest almak veya gusletmek için, su bulunmazsa veya su olduğu halde kullanılması mümkün olmayan durumlarda, temiz toprak, kum, kireç ve taş gibi toprak cinsinden temiz bir şey ile Hanefi’de vakit girmeden önce de teyemmüm edilir. Diğer üç mezhepte, vakit girmeden önce caiz değildir.

Teyemmümü gerektiren başlıca haller şunlardır:

1- Abdest ve gusül için temiz su bulamamak (Şehirde her zaman su aramak farzdır.)

2- Su kullanmaya mani olan hastalık, su kullanınca soğuktan ölmek veya hasta olma tehlikesi.

3- Suyun yanında zarar verecek olan düşman veya yırtıcı, zehirli hayvan bulunmak.

4- Hapiste olup, su kullanamamak.

5- Ölümle tehdit edilmek.

6- Yolcu olup, yanında içme suyundan fazla su bulunmamak.

7- Kuyu olsa da, su çıkarma imkanı olmamak.

Teyemmümün farzı üçtür:

1- Niyet etmek.

2- İki elin içini temiz toprağa sürüp, yüzün tamamını mesh etmek.

3- Elleri temiz toprağa vurup, önce sağ ve sonra sol kolu mesh etmek.

Teyemmümün farzı ikidir, diyenlere göre, ikinci ve üçüncü farzı bir farz olarak söylenir.

alıntı
 
K

Kayıtsız Üye

#2
Çok eksiğiniz var ve çok yanlış yazmışsınız. Bir yazacağınıza bi t yazmışsınız.
 
4

4.üncü sınıf

#3
Temizlik dinimiz açısından çok önemlidir.Çünkü dinimizde abdest,kalp temizliği vardır...
 
K

Kayıtsız Üye

#5
minecraft oynayan var mı var sa ultimc.nitrado.net 1.7.2 gelinnn bukkit server herkezi
bekelrizzzzzzzzzzz!!!!!
 
Üst