Dilekçe Ne Demek – Dilekçe Nasıl Yazılır - Dilekçe Özellikleri

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Dilekçe Nedir, Dilekçe Nasıl Yazılır, Dilekçe Ne demek, Dilekçe Örnekleri, Dilekçe Yazma Teknikleri, Dilekçe Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dilekçe, bir isteği bildirmek, bir şikayeti duyurmak veya herhangi bir konuda bilgi vermek amacıyla resmi veya özel kurumlara-kuruluşLara yazılan resmi yazıdır. Hayatı boyunca herkes,çeşitli işlerinin ve dileklerinin görülebilmesi için, çeşitli devlet dairelerine dilekçe verir.

Bir okula girmek için okul müdürlüğüne, bir daireye memur olmak için O dairenin ilgili müdürlüğüne, bir hakkının aranması için mahkemelere ve başka çeşitli yerlere, dilekçeler verilir.

Dilekçe, herkesin zaman zaman yazmak zorunda kalabileceği bir mektup türüdür.

Dilekçe yazarken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:


1. Dilekçe çizgisiz beyaz kağıda (A4) yazılır. teksir kağıdı, çizgili kağıt veya yarım kâğıt kullanılmaz. dilekçe metni genellikle kısa olur. ancak bazı özel durumlarda kâğıdın ön yüzü yeterli olmazsa kağıdın arka yüzüne yazılmaz ikinci bir kağıt kullanılır.

2. Dilekçe bilgisayarla, daktiloyla veya (mavi yada siyah mürekkepli) dolma kalemle yazılır. tükenmez kalemle veya kurşun kalemle dilekçe yazılmaz.

3. Dilekçe metni fazla uzun olmayacağı için yazı, sayfaya bakışım kuralı dikkate alınarak güzel bir kompozisyonla yerleştirilmelidir. (yukarıda kağıdın dörtte biri kadar, sol tarafta en az 3 cm ve sağ tarafta 1 cm boşluk bırakılmalıdır.)

4. Dilekçeye sorunla ilgilenecek kuruma (veya makama) hitapla başlanır. hitaplar kurumun idari yapısına uygun olmalı ve eksiksiz yazılmalıdır: ankara valiliğine, meram kaymakamlığına, kayseri büyük şehir belediyesi başkanlığına, selçuk üniversitesi rektörlüğüne, fen-edebiyat fakültesi dekanlığına, gibi.

5. Dilekçe, hangi kuruma veriliyorsa bu makamın adı başa yazılır. Kurum adının sağ altına kurumun bulunduğu şehir adı yazılır.

6. Hitaptan sonra paragraftan itibaren dilekçenin metnine geçilir. kısa bir tanıtımdan sonra dilek (istek, sorun veya durum) yazılır. dilekçede ciddî, resmî ve saygılı bir üslûp kullanılır. yapılması istenen, talep edilen her neyse, en kısa şekilde fakat tam olarak açıkça ifade edilir. gereksiz ayrıntıLara ve kişiselliğe yer verilmez.

7. Bir konuda üst makamın bilgilendirilmesi amaçlanmışsa “….durumu bilgilerinize saygılarımla arz ederim”, üst makamın bir sorunu çözmesi, bir işlemi başlatması isteniyorsa “gereğini saygılarımla arz ederim”,
yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa “izninizi saygılarımla arz ederim” gibi saygı ifadeleriyle son bulmalıdır.

8. Doğru, düzgün, özenli ve temiz bir Türkçeyle yazılmalıdır.

9. Yazım ve noktalama kurallarına dikkat edilmelidir.

10. Mutlaka imzalanmalıdır. Bir dilekçede sadece bir kişinin imzası bulunur ve imzasız dilekçeler geçersiz sayılır.

11. Dilekçe sahibi adını ve açık adresini belirtmelidir. Sol alt köşeye adres yazılıdır.

12. Dilekçeye eklenecek ek belgeler yazının sonunda “ekler” başlığı altında maddeler halinde sıralanmalıdır. Evrakın kaybolmaması için (varsa) ekler mutlaka belirtilir.

13. Konunun belirlendiği metin bölümünde. Bu bir şikâyet dilekçesiyse, şikâyet sağlam kanıtlara dayandırılır. Eğer iş isteme dilekçesiyse, öğrenim durumu, yaş, kısa bir öz geçmiş, kurumca aranan seçkin nitelikler açık seçik belirtilir.

Dilekçe Örneği

ÖĞRENCİ BELGESİ ALMAK İÇİN DİLEKÇE ÖRNEĞİ

Tarih

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ DEKANLIĞI’NA

Fakültenizin ……………………. Bölümü……………………… numaralı öğrencisiyim …………………………………………………… verilmek üzere öğrenci belgesinin hazırlanıp tarafıma verilmesini saygılarımla arz ederim.

Adres: Adı Soyadı ve İmzası
Tel:






Ekleri Olan Dilekçe Örneği

ÖĞRENCİ KİMLİĞİNİ KAYBEDENLERİN MÜRACATTA VERMELERİ GEREKEN DİLEKÇE ÖRNEĞİ

Tarih

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA


Fakülteniz ……………………Bölümü ………………………. numaralı öğrencisiyim. Üniversitemiz Kartlı Geçiş ve E-Cüzdan uygulaması dahilinde almış olduğum öğrenci kimliğimi kaybettim. Gerekli belgeler ekte sunulmuş olup, tarafıma yeni bir öğrenci kimliği düzenlenmesini arz ederim.

ADRES ADI SOYADI VE İMZASI

EK:

1- 1 ADET RESİM

2- 1 ADET BANKA DEKONTU (KİMLİK ÜCRETİNİN YATIRILDIĞINI BELİRTEN)

3- GAZETE İLANI
 
#2
Dilekçe Nasıl Yazılır ve Dilekçe Örnekleri





On yıllık bir eğitimci olarak iddia ediyorum ki, bu kısacık yazıyı dikkatle okuyan herkes, dilekçe yazmayı öğrenecek ve bir daha unutmayacak.

Öncelikle ihtiyacınız olan şey, güven duygusu. Merak etmeyin, bu konuda da size yardımcı olacağım. “Yazı yazmayı biliyor musunuz?” “Yapmayın hocam, bu da soru mu şimdi?” dediğinizi duyar gibi oluyorum. Hayır, şaka yapmıyorum. Dilekçe yazma konusunda kendinize güvenmeniz için yazı yazmayı biliyor olmanız yeterli. Herkes yazı yazmayı bildiğine göre, artık gönül rahatlığıyla dilekçe yazmaya geçebiliriz.

BAŞLIK – RESMÎ KURUM ADI
Kâğıt kalemi elimize aldık, yazı yazmaya başlayacağız. Bir yazıda öncelikle ne gerekir? Tabi ki “başlık”. Konu ne olursa olsun bir yazı yazacağımız zaman öncelikle bunun bir başlığı olmalıdır. Peki dilekçenin başlığı ne olur? İstek ve şikayetinizi bildiren dilekçenizi vereceğiniz resmî kurumun adı, dilekçenin başlığı olur. Kısaca dilekçenizi hangi kuruma verecekseniz, o kurumun adını büyük harflerle yazacaksınız. Soruyorum şimdi size, bir kâğıda resmi bir kurumun adını yazmak çok mu zor? Elbetteki değil.

İstek – Şikâyet
Başlığınızı attıktan, yani kurum adını yazdıktan sonra sıra geldi derdinize. Bir paragraf halinde, dilekçeyi vereceğiniz kurumdan isteğiniz ya da şikâyetçi olduğunuz durum neyse kısa ve öz bir şekilde yazacaksınız. Örneğin “…’nın yapılmasını istiyorum.” yahut “…’dan şikâyetçiyim diyeceksiniz.”

Saygı Sözü – “Gereğini arz ederim.”
İsteğinizi ya da şikâyetinizi yazdığınız paragraftan sonra, satır başı yaparak şu cümleyi yazacaksınız: “Gereğini arz ederim.” Bana göre bu bölüm, çok önemli. Çünkü aradan yıllar geçse de bir dilekçe için başlık, yani kurum adı ezberlemenize gerek yok. Çünkü hayatınızın hangi döneminde, nerede, hangi kuruma dilekçe vermeniz gerekeceğini şimdiden tespit etmeniz olanaksız. İstek ya da şikâyet paragrafı da öyle. Kısaca bir dilekçede kurum adı değişir, istek veya şikayetler değişir, fakat saygı sözü “Gereğini arz ederim.” değişmez. Öyle ki bir dilekçede ezberlemeniz gereken tek cümle bu. “Gereğini arz ederim.” Sözü bir dilekçenin olmazsa olmazıdır, bu bir gelenek olmuştur. Yıllar sonra dilekçe yazmanız gerektiğinde, hatırlamanız gereken tek cümle bu.

Tarih – Ad-Soyadınız - İMZA
Saygı sözünden sonra, metnin sağ alt köşesine alt alta gelecek şekilde, önce tarihi yazacaksınız, sonra ad-soyadınızı yazacaksınız ve altına imzanızı atacaksınız. Bu bölüm de gerçekten kolay. İnsanın dilekçeyi yazdığı günün tarihini bilmesi çok zor değil. Ad-soyadı derseniz, daha kolay. Eh imzayı da atarsınız artık. Burada en çok karıştırılan şey, tarihin yazının üstüne mi, yoksa altına mı atılacağıdır. Bunu öğrenelim. Önce yazı, sonra yazının altına tarih.

Adres
Evet şu an dilekçeniz hazır. Ancak karşı tarafın gerektiğinde bize ulaşabilmesi için yazınızın sol alt köşesine kendi adresinizi yazacaksınız. Adressiz dilekçe olmaz. Adres yazmayı unutmayacaksınız. Yıllar sonra hatırlamanız gereken şey, dilekçeye adresin de yazıldığıdır.

(EK)
Şunu da hatırlatayım, bazen dilekçeyle birlikte kimlik fotokopisi, tecil belgesi, diploma gibi başka belgeler de vermeniz gerekebilir. Bu durumda, sol alt köşeye EK yazarak bu belgelerin adlarını 1., 2., 3… diye alt alta yazarsınız. Bu, verdiğiniz belgelerin kaybolmaması içindir.

Tebrik ederim, artık dilekçe yazmayı biliyorsunuz. Nasıl, hiç de korktuğunuz gibi değilmiş değil mi? Hâlâ şüpheniz varsa, yukarıdaki başlıkları birkaç kez sırasıyla tekrar edin.

Şimdi dilekçe yazmayı bilen kişiler olarak gelin isterseniz, dilekçe konusunu adamakıllı pekiştirelim. Ne dersiniz?

DİLEKÇE
Bir istek veya şikayeti bildirmek amacıyla resmi ya da özel kurumlara verilmek üzere yazılan yazılara “dilekçe” denir. Dilekçeler de iş mektubu olarak kabul edilir.

Kişi çevresinde gördüğü birtakım yanlışlık ve eksikliklerden rahatsız olduğunda, bu durumu çözüme kavuşturmak için resmi ya da özel kurumlardan yazılı talepte bulunur. Dilekçe, kişinin bir yasal hakkıdır. Dilekçenin sunulduğu kurum, kişiye yasal süre içerisinde mutlaka bir cevap vermek zorundadır.

Dilekçeye eskiden “istida”, “arzuhal” denirdi.

Dilekçe, konusuna göre uzun veya kısa yazılabilir. Ayrıntıya inilmemeli, kısa ve özlü bir anlatım benimsenmelidir. Dilekçede resmî ve ciddî bir üslûp kullanılır. Lâubali ve yapmacık ifadeler, gereksiz süslemeler, abartılı anlatımlar dilekçenin ciddiyetini bozar.

Dilekçe, A4 boyutundaki çizgisiz beyaz kâğıda, siyah veya mavi mürekkepli kalemle, gayet okunaklı ve düzgün bir el yazısıyla yazılır. Dilekçe elle yazılabildiği gibi daktilo veya bilgisayarda da yazılabilir. Dilekçe yazarken kâğıdın üst, sol, sağ ve alt taraflarında belli bir boşluk bırakılmalıdır.

Dilekçe Planı

  • Kurum Adı: Dilekçenin sunulacağı kurumun adı, kâğıdın üst tarafına satırı ortalayacak şekilde yazılır. Kurum adının tamamı ya da adı oluşturan sözcüklerin ilk harfleri büyük yazılır.
  • Kurum adının sonuna gelecek şekilde bir alt satıra kurumun bulunduğu il ve ilçe adı yazılır.
  • Dilekçe Metni: Dilekçeyi yazan kişi kendisini kısaca tanıtır. İstek veya şikâyetini kısa ve öz bir anlatımla dile getirir.
  • Saygı Sözü: İstek veya şikayetin dile getirildiği paragraftan sonra satırbaşı yapılır. “Gereğini arz ederim.”, “Gereğini rica ederim.”, “Gereğini bilgilerinize sunarım.” gibi saygı sözlerinden biri yazılır.
  • Alt makamdaki bir kişi üst makama yazıyorsa “Gereğini arz ederim.”, üst makamdaki biri alt makama yazıyorsa “Gereğini rica ederim.” sözünü kullanır.
  • Tarih: Saygı sözünden sonra, metnin sağ alt köşesine tarih, gün/ay/yıl olarak yazılır.
  • Ad-Soyad, İmza: Tarihin hemen altına dilekçeyi yazan kişi adını, soyadını yazar, hemen altına imzasını atar.
  • EK: Eğer dilekçe ile birlikte başka belgeler de sunulacaksa, metnin sol alt köşesine “EK” yazılıp altına bu belgelerin adları numara verilerek sıralanır.
  • Adres: Sol alt köşeye dilekçeyi yazan kişinin adresi yazılır.

Dilekçe, tablo1:


 
Üst