Çoruh Nehri Üzerindeki Barajlar Hangileridir ?

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Çoruh Nehri Üzerindeki Barajlar

Artvin'de Çoruh Nehri üzerine inşa edilen, Türkiye'nin en büyük barajı olan Deriner Barajı'nda 2011 yılı Ağustos ayında test üretime geçileceği bildirildi.



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, geçen hafta yaptığı Doğu Karadeniz bölgesindeki hidroelektrik santralleri (HES) ziyaretleri kapsamında Deriner Barajı'nı gezdi.


Köktaş'a bilgi veren Proje Direktörü Mahmut Görücü, Türkiye'den ERG İnşaat Tic. San. A.Ş. liderliğinde, Rusya'dan Technostroyexport, İsviçre'den Stucky, ABB, Sulzer Hydro Ltd ve Hydro Vevey şirketlerinden oluşan konsorsiyum tarafından yapılan Deriner'in, Çoruh Nehriüzerindeki ilk büyük baraj, beton kemerli barajlar arasında yükseklik bakımından Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 6. büyük barajı olduğunu söyledi.


50 yıla göre dizayn edilen barajın 2011 yılı Ağustos ayında tamamlanarak test üretimine başlanacağını anlatan Görücü, 2011 yılı Aralık ayında da 4 üniteden birinin üretime geçeceğini bildirdi.


Baraj tamamlandığı zaman yaklaşık 2 milyar metreküp su toplanacağını ve yıllık 2 milyar 300 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretileceğini kaydeden Mahmut Görücü, Çoruh Nehri'nin yaklaşık 5'te 1'inin kullanılacağını ifade etti.


Teknolojik ve mühendislik olarak en yeni teknolojilerin kullanıldığı projede 5 milyon metreküp beton kullanıldı, bu 500 bin konut anlamına geliyor. Olası bir depreme karşı barajı çevreleyen tepelerin sağlamlaştırılması için her biri 200 tonluk çivilerle zemin birbirine bağlandı.


1998 yılı Ocak ayında yapımına başlanan barajın şu ana kadar yüzde 85'inin tamamlandığını dile getiren Görücü, projenin yüzde 70'inin Türk mühendisler tarafından yapıldığını, çalışan işçilerin de yüzde 90'ının Türk olduğunu kaydetti.

Projede şu anda bin 100 kişinin çalıştığını belirten Görücü, projede çalışan bayanların oranının sadece yüzde 1 olduğunu, onların da ofis personeli olarak çalıştığını söyledi.
Alıntı
 

SeLeN

Yönetici
Editör
#2
ÇORUH NEHRİ
Artvin İlimizle özdeşleşmiş olan Çoruh Nehri, yıllık ortalama 6,3 Milyar m3 lük akış hacmine sahip olup, Nehrin toplam uzunluğu 431 km. dir.
Çoruh Nehri' nin 410 km. lik kısmı Ülkemiz sınırları içerisinde, 21 km. lik kısmı ise Gürcistan sınırları içerisindedir.
Bayburt İlindeki Mescit dağlarından doğup Gürcistan' ın Batum İlinden Karadeniz'e dökülen Çoruh Nehri, yılda 5,8 milyon m3 rusubat taşımaktadır. Türkiye' de en fazla erozyona maruz kalan havzalardan biridir.
Enerji üretilebilecek toplam düşü 1.420 m. olup, Ülkemizin en hızlı akan Nehridir.
Türkiye' nin geleceği için çok önemli projeler demetini oluşturan �ÇORUH VADİSİ� ana kolu üzerinde, E.İ.E. tarafından 1962 yılında başlayan etüt çalışmaları sonucu, 10 adet Baraj ve yan kollar üzerinde 17 adet Baraj ve Nehir tipi H.E.S. Tesisleri İnşaatı planlanmış olup, toplam 27 adet tesisten yılda 10,3 Milyar KWh yıllık enerji üretimi gerçekleştirilecektir. Bu da Türkiye' de üretilen toplam enerjinin (151 Milyar KWh) % 7' si, Hidroelektrik enerjinin ise (2004 yılı üretimi 47 Milyar KWh) % 22' sidir.
Artvin ili sınırları içerisinde, Çoruh Nehri ana kolu üzerinde 5 adet baraj projesi olup, mansaptan membaya doğru Muratlı, Borçka, Deriner, Artvin ve Yusufeli Baraj ve H.E.S. Tesisleridir. Berta çayı kolu üzerinde ise Bayram ve Bağlık Barajları yer almaktadır.
Bu projelerden Muratlı Barajı ve HES Tesisleri İnşaatı tamamlanarak hizmete girmiş olup, Borçka ve Deriner Barajlarının inşaatlarına devam edilmektedir. Yusufeli, Bayram ve Bağlık Barajları 2005 Yılı yatırım programı ve uygulama planında yer almaktadır.
 
N

nihal

#3
Türkiye'nin ve avrupanın en büyük barajı Atatürk Barajı'dır. yanlış bilgi vermişsiniz! DSİ sitesinde yazıyor !!
 
Üst