Bekirler Köyü Yığılca Düzce

KaRDeLeN

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Düzce İli Köyleri - Bekirler Köyü Yığılca - Bekirler Köyü Hakkında - Bekirler Köyü Tanıtımı - Bekirler Köyü Resimleri





Düzce

Bilgiler
Nüfus 642 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 81950
Alan Kodu 0380
Yönetim
Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi
İl Düzce
İlçe Yığılca



Bekirler, Düzce ilinin Yığılca ilçesine bağlı bir köydür. 120 haneli olup Çorak ve Melenkıyısı adıyla 2 mahallesi bulunmakadır. 1937-1938 yıllarına kadar Çukurören ve Resüller, Çorak mahallesi de Bekirler köyüne bağlı bir muhtarlık idi. İlçe merkezine 13 Km. mesafede olup, bunun 5 Km.'si grup yolu, 7 Km.'si ise asfalt yapıya sahip virajlı yol ile ilçe merkezine ulaşımı sağlanmaktadır.



Tarihi

Köy, adını, köy mezarlğında metfun bulunan Bekir Efendi'den almıştır.


1300 yıllarının sonlarında Bolu ve Kocaeli sancakları arasında önemli bir merkez olan Konuralp ve Yığılca (Yılanluca) bölgesi 1954 yılında ilçe olmuştur.


İlçenin kurulması Orhangazi'nin komutanlarından biri bu bölgede yığınak yaptığı için isminin değişerek Yığılca adını aldığı bilinmektedir.


İlçenin kurulmasından sonra en eski köyler; Kırık, Aksaklar (Aksak dede),Hacılar Köyü, Yağcılar,Redifler ve Bekirler köyüdür. Orhangazi'nin uç beylerinden Bekir Bey'in adından gelmektedir. Gaziler köyünün eski adı Şıhlar'dır.

Kültür

Gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur.


Köy halkı Türk İslam kültürüne sahiptir.

Düğün Gelenekleri : Evlenme yaşı oldukça erkendir.Kızlar 15-16, Erkekler 18-20 yaşları arasında evlenmektedirler.Kız ve erkek tarlada, bahçede konuşur anlaşırlar ve ailelerin rızası olursa düğün yapılır, olmazsa kaçarak evlenirler.Ailelerin rızası kadar köy muhtarının da rızası önemlidir. Oğlan tarafından üç kadın gözleme veya ekmek, yağ ve helva ile kız tarafına dünürlüğe giderler.Eğer rızaları olursa karşılıklı belirlenen bir günde söz kesilir ve şerbet içilir.Başlık veya süt hakkı isteyen kız babası ayrıca isteklerini belirten bir de liste hazırlar. Köylerde tutulan bir tellal belirlenen bir cuma günü köy halkını düğüne okur.

Cuma günü çeyiz hazırlanır.Yörede çeyiz “ çeniz ” olarak söylenmektedir.Çeyiz almaya kız evine gelindiğinde gelinin sandığına kardeşi oturur ve kapı kilitlenir.Ancak bahşiş karşılığı kapı açılıp çeyiz verilir.Cuma günü çeyiz verilir. O gece “oğlan evlisi” çalarlar oynarlar.Düğün masraflarını karşılamak üzere oğlan tarafından ala keçi parası alınır .
Pazar günü kız evine gelin almaya gidilir.Gelin eve getirildiğinde kaynatasından teslim parası alınır.Gelin arabadan ancak bu şekilde indirilir.Gelin alınırken silahlarla mermiler atılır.Ateş yakılır ve nişan dökülür.Nişanda çanak, çömlek, altın veya para hediye edilir.Bir kişi çıkar kimin ne hediye ettiğini yüksek sesle herkese duyurur.Eskiden gelin kadife fistan şal giyip ve başına altın pullarla bezeli fes takıp üzerine pullarla işlemeli “al örterken” günümüzde beyaz gelinlik giymektedir.
Gelin oğlan evine girdikten sonra kapıdan içeri girerken kapı eşiklerine yağ sürer bunun anlamı evdekilerle yağ gibi geçinmesini dilemektir.Gelin odasına girdikten sonra beş on dakikalığına damatla görüşür daha sonra damat dışarı çıkar eğlencelerden sonra imam nikahı kıyılır ve gerdek gecesinin ertesi evdekilerin eli öpülür duvakla birlikte düğün sona erer.Duvakta kız tarafından gelenler ellerinde börek tepsisi ile birlikte gelip tepsiyi satın alır ve gelinle yengeleriyle birlikte yenilir.Daha sonra gelin avucundaki buğdayı etrafına saçarak önce kayınvalide ile daha sonra yedi genç kızla oynayarak duvak biter.
Düğün sırasındaki oyun ve eğlencelerde erkek tarafında davulcu gırnatacı ve köçek bulunmaktadır.Erkek tarafında dövülen keşkek kız evinde kız evinde cumartesi kına gecesi sonrasında yenilmektedir.Kına dağıldıktan sonra “yas etme” geleneği yerine getirilmektedir.Kına bittikten sonra gelin ailesinin fertlerine tek tek sarılarak yas edilmektedir.
Çocuğun adı hemen doğduğu gün konulur. Genellikle ecdattan birisinin adı tercih edilir.Loğusa yatağı yedi gün durur, yedinci gün çocuk beşiğe yatırılır.beşiğe yatırma merasimle olur. Güzel sesli hoca hanımlar çocuğu alır, uzun ömürler dileyerek beşiğe yatırır. Sonra taş bebek ninnisi okunur. Taş bebek beşikte yatar ninni Sütün bengül bengül akar ninni Açtım yorganı yüzüme bakar ninni Mevlâm sana ömür versin ninni Bu ilahide sonra dua edilir.Davetlilere yemekte verildiği olur. KIRKLAMA Çocuk, doğumunun kırkıncı günü anası ve akrabası ile hamama götürülür. Ebe evvela çocuğu daha sonra annesini yıkar.Fakat, kırklanırken çocuk anasına gösterilmez, şayet anne çocuk kırklanırken görürse hastalanır. Bu hastalığa Kırkbastı adı verilir.

YÜRÜME Çocuğun çabuk ve iyi yürümesi için bir Cuma günü iki ayağı ip ile bağlanır ve mahalli mescidine götürülür.Namazdan sonra mescitten ilk çıkan erkek bu ipi keser.Buna köstek kestirme adı verilir.

Coğrafya

Düzce iline 52 Km., Yığılca ilçesine 14 Km. uzaklıktadır.


Görülecek Yerleri: Topalalan yaylası ve geniş mesire yerleri, Bekirler Köyü-Melenkıyısı mahallesi arasında bir mağara, Köye 4 km uzaklıkta Somun Yuğlandı kayası ve mağaraları, dere yataklarında barınakları bulunmaktadır. Buralarda küçükbaş hayvancılık yapılırken ekmek somunu çobanın elinden düşüp yuvarlanmasından dolayı Somun Yuğlandı kayası adı verilmiştir.Ardından melen kıyısı bolgesınde alabalık mercan vb.balık yetıstırme cıftlıgı bulunmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 530
2000 642
1997 725
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Kekikli mevkinde doğa kekiği yetişmektedir. Köyün ekonomisi; orman ürünlerine, tarıma, hayvancılığa dayalıdır. 1985 yılından sonra Yığılca'nın genelinde olduğu gibi fındıkçılığa önem verilmiş olup, en güçlü ekonomik kaynağını teşkil etmektedir. Yetişmekte olan genç nesil belli eğitimini aldıktan sonra yurt içi ve yurt dışı göçler vermekte olup geçimini de başka yerlerde memur ve işçi statüsüyle sağlamaktadır.

Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarlaR ÖMER TOPRAK ÖMER TOPRAK ÖMER TOPRAK

Altyapı

2 ilköğretim okulu, 3 camisi (bırı yapım asamasında) bulunmaktadır. Okulların eğitim amaçlı bilgisayar donanımı mevcuttur. Bir kooperatifi bulunmaktadır.


Köyle ilgili görüntü amaçlı video ve fotoğraf görüntü çalışması devam etmektedir.






Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi


Kaynak : Yerel Net







Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst