Altınçevre Köyü Hozat Tunceli

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Altınçevre Köyü Hozat - Altınçevre Köyü Hakkında -Altınçevre Köyü Tanıtımı -Altınçevre Köyü Resimleri




İlçe: HOZAT - İl: TUNCELİ


Köy Muhtarı: SELMAN ÖZCAN


Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon:

0 428 562 30 11



Tunceli
Bilgiler
Nüfus 130 [ (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 62400
Alan Kodu 0428
Yönetim
Coğrafi Bölge Doğu Anadolu Bölgesi
İl Tunceli
İlçe Hozat
Web Sitesi [2]

Altınçevre, Tunceli ilinin Hozat ilçesine bağlı bir köydür.



Tarihi

köyün eski adı inciğa olup çok şirin birköy olduğu için inci tanesi gibidir manasındadır köy yeni adını 1950 lerden sonra ki isim değişikliklerinden sonra ALTINÇEVRE ismini almış olup ismi gibide çevresi yeşilliklerle kaplı iki yanından dereler geçen meyve ve sebze yetiştiren cevizinin besin değeri yüksek olan bir köydür.
Kültür [değiştir]

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında sölyebildiklerimiz şunlar olabilir.

Köylüler bayram namazı sonrası birbirleiyle bayramlaşırlar. fakat bu yetmez herkes birbirine ev ziyaretlerine gider. Akşamları hava karardıktan sonra köyün ortasında büyük bir ateş yakılır ateş yanıp köz haline geldikten sonra köyün özel yemeklerinden olan GÖMME pişirilr sorada tere yağı yoğurt dökülür ve lezzetli bir biçimde tüm kylülerce yenir sonrada halayla çekilir.ertesi gün mezarlıklar ziyaret edlir sonra gözeler denilen yerde yağlı ekmekler külünçeler yapılırsonrada topluluklar halinde şarkılar türküler söylnip köye dönülür. Düğünleri muhteşem olup üşgün üç gece düğün olur.Düğünlerinde davul ve klarnet eşliğinde düğün sahibi ev ev gezerek düğüne tüm köylüyü davet eder. Sonrada köylüler düğüne giderken düğün sahibinin ihtiyaçlarına göre hediyeler götürür bu hediyeler küçükbaş hayvandan tutunda pirincine kadar tereyağından şekerine kadar herkes yardımlaşmalarda bulunur. Son gün artık gelin almaya gidilir orada davul ve klarnet öyle güzel birağlama havası çalarki en katı yürekli insalar bile gelin çıkarma zamanı ağlarlar.Sonrada köyün ziyaretleri gezilir damat yıkanmaya kürepınar denilen yerde yaz veya kış farketmez damat urada yıkanır oradan gelir gelinin başına çerezin içinde paralar dolsusu bir mendil bırakır.
Coğrafya

köy 1980 öncesi 150 hane nüfusu 450. 1980 yılı sonrası büyük göç vermiştir en çok göç Elazığ Adana İstanbul ve İzmir göç olmuştur köy yaz aylarında nüfus çok yoğun olur. köy'ün doğu'sunda Geçimli(Ergen)batı'sında yeni doğdu (kilise) güney'inde Karabakır (Bargini) kuzey'inde İn köyü bulunmaktadır.Altınçevre Köyünde Ermenilerden kalma kilse kalıntısı, köyün batısından akan dere üzerinde tabi olark (tandır) göl bulnur gölün devamında şelale vardır özellikle kış ve bahar aylarında suyun bol olduğu zaman görülmeye deger. Köy'ün güneyi büyük sıra kaya'lıklarla çevrili olup kayalıkları üst kıyı düz ova biçiminde ekilebilir tarım arazisi mevcuttur. sıra kayalarda oluk şelalesi vardır bu şelalenin yüksekligi 30 metredir. Bir kaya içi oyularak 5 kişi kalabilecek kadar köy halkının delik taş diye tabir ettikleri eser bulunmaktadır.
İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 130
1997 155
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olup sebzecilik ve meyvecilik'in köy'ün ekonomisinde önemli yeri vardır.
Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. [Sağlık evi] vardır fakat faal değildir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.





Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst