Akçakaya Köyü Pamukova Sakarya

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Pamukova Akçakaya Köyü - Akçakaya Köyü Hakkında - Akçakaya Köyü Tanıtımı - Akçakaya Köyü Resimleri





Köy Muhtarı: OSMAN IŞIK


Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon:
0 264 5514152

Cep Telefonu:
05447485423

COĞRAFİ DURUM :

Akçakaya köyü, E25 karayoluna 9 km uzaklıkta, yaka adı verilen Yörede kurulmuştur. Kuzeyinde Kemaliye ve Hüseyinli, doğusunda Hüseyinli ve Bacı, güneyinde İsebalı ile Şeyhvarmaz, batısında Ahılar köyü ile komşudur.

Köy ovayı çok iyi gören, yerde kurulmuştur. Köyün önemli mevkileri; Çakılarası, Aselkayası, Yalecik, Dedikalanı, Tahtacık, Sazakkenarı, Celepçayırı, Enizler, Aksekiler, Sarımeşelik,Yukarıbağlar, Dikilitaşaltı, Guzgun, Asaraltı, Hırsızyatağı, Tilkikayası, Emzepınarı, Holluklupınar, Kaynar, Teknekaya, Durmuşdere, Düzbayır, Akkavaklar,Yaka ve Erenler’dir.

KÖYÜN TARİHİ :

Köyün kuruluşu ve adının nereden geldiği hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bizanslılar döneminde para (akçe) basım merkezi olduğu, Akçakaya adının da buradan, ya da köyün civarındaki mermer kayalıklarının renginden geldiği sanılmaktadır.

Selçukluların Anadolu’ya hakim olmasından önceki yıllarda, bu günkü Akçakaya Köyünün kurulu olduğu yerin; yörede İznik (Nicea) den sonra en büyük yerleşim merkezi olan Terbos ili olduğu bilinmektedir. Bazı tarihçiler ise Emevi orduları tarafından 705 Yılında fethedilen Rinsel Tekfurluğunun; Akçakaya köyü ve civarı olduğunu iddia etmektedir.

Akçakaya tarihi eser bakımından ilçenin en zengin köyüdür. Köyde kilise kalıntıları, tapınak ve taş mezarlar bulunmaktadır. Dikili taş anıtı, köyün simgesi gibidir. Üzerindeki yazılar, yerli ve yabancı araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Köy civarından çıkan bazı tarihi eserler halen İzmit Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesindedir. Köy ve civarı 26 Mart 1991 Tarihinde sit alanı ilan edilerek, koruma altına alınmıştır.

EKONOMİK VE SOSYAL DURUM :

Köy halkı, genellikle çiftçilikle uğraşır. Başlıca gelir kaynakları, hayvancılık, bağcılık ve tarım ürünleridir. Köy arazisi, sulanmamasına rağmen, toprakları çok verimlidir. Tarım, oldukça gelişmiş olup, modern tarım aletleri kullanılmaktadır. Köyde, bir ilkokul ve lojmanı mevcuttur. Köyün öğrenim düzeyi, çevre köylere göre daha yüksektir. Köyde bir camii ve kadrolu imamın Kur’an-ı Kerim öğrettiği kuran kursu mevcuttur.

Köyün önemli sülaleleri; Osmanlılar, Keyalar, İmamlar, Mollalar, Garsenler, Hacılar, Kocaeliler, Tumbanlar, İbramkeyalar, Ustalar, Kamburkızlar, Havizler, Vezirler, Baklacılar, Çamhasanlar, Tenekeciler, Hacıahmetler, Dudular, İsmetkeyalar ve Zilalar gibi sülalelerdir.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Çevre köyler arasında yolu asfalt olmayan tek köydür.KÖY geçlerinin öğrenim düzeyi diğer köylere oranla en yüksek köydür. HER akçakayalının ilçede şahsına ait evi bulunmaktadır


Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.






Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst