1. Dünya Savaşı Öncesi Türk Hava Kurumu Uçakları Resimleri Bilgiler

#1
Sponsorlu Bağlantılar
1. Dünya Savaşı Öncesi Türk Hava Kurumu Uçakları Resimleri Bilgiler

R.E.P

Türk Hava Kuvvetleri’ne, o zamanki adıyla Ordu Ali-i Osmani’ye katılan ilk uçağımızdır. Robert Esnaoult-Pelterie tarafından tasarlanan ve üretilen bu uçak ilk uçuşunu 1912’de yapmıştır. Aynı yıl servise girmiş ve Firma ile Harbiye Nezareti (Savunma Bakanlığı) arasında varılan anlaşma gereğince Osmanlı Ordusu’nda havacılığı geliştirmek üzere alınması planlanmış ilk uçak 15 Mart 1912’de, Sultan Reşad’ın tahta çıkma yıldönümü törenlerinde Osmanlı Ordusu’na katılmıştır. Yedi adet sipariş edilen bu uçağın beşi bir kişilik, ikisi ise iki kişiliktir. Tek kişilik uçaklardan biri yerde yalnızca rule eğitimi yapmak için kullanılmıştır. Son uçak trenle İstanbul’a nakledilirken Sırplar tarafından el konulmuştur. Bu uçaklarla ilgili olarak 28 Mart 1912’de Binbaşı Mehmet Cemal’in yazdığı rapor aynen şöyledir:



1.inci REP.......... Çift kumandalı mektep tayyaresi olup ikiyüz metreden ziyade irtifaya çıkamaz....
2. nci REP..........Bir kişilik talim makinası olup daha tecrübeleri icra olunurken silindirleri patladı; yedek silindirler takıldı
3.üncü REP...........Rule makinası olup müptedilerine yerde yürümelerini temin için talim makinası
4.üncü REP...........Harp makinası olup Nuri Efendi’nin idaresinde Selanik’e götürülmüş ve Balkan Savaşı sırasında orada terk edilmiştir.
5.inci REP..........Harp makinası olup bendeniz Ayastefanos(Yeşilköy) üzerinde tur yaparken sukut etti (motoru durdu). Tamiratına ihtimam verilmedi (özen gösterilmedi)
6.ncı REP..........Harp makinası olup Nuri efendi idaresine verilmiş ise de bir kişiden ziyade adam kaldırmadığı için kıymet’i harbiyesi yoktur.
7.nci REP...........Harp tayyaresi olup gelirken Sırplar tarafından yakalanmıştır.

R.E.P.ler 1914’de hizmet dışı bırakılmıştır.


Deperdussin
1912 yılında Fransız Deperdussin firması tarafından yapılan uçağın tek (Deperdussin) ve iki kişilik (Deperdussin D) modelleri Hava Kuvvetlerimizin ilk savaş uçağıdır. 12 Mart 1912’de Harbiye Nazırı’nın baskısı üzerine Heyeti Vekile tarafından kabul edilmiş ancak tahsisat bulunmaması nedeniyle konu Mahmut Şevket Paşa tarafından Muavenet-i Milliye Cemiyeti’ne götürülmüştür. Cemiyetin verdiği paralara 30 altın da Paşa ilave etmiştir. Kampanyaya Mısırlı Prens Celaleddin ve Sultan Reşat ta katılmış ve toplanan paralarla Fransa’dan ikisi tek kişilik, biri iki kişilik olmak üzere üç uçak alınmıştır. Uçaklardan birine “Osmanlı” diğerine “Prens Celaleddin” ismi verilmiştir.

Bir kişiliği eğitim, iki kişiliği keşif uçağı olarak alınmasına karşılık her ikisi de eğitim amaçlı kullanılmıştır.

''Prens Celaleddin” isimli uçak Nuri Bey komutasında İstanbul-Kahire yolculuğunu yaparken 14 Mart 1914’de Yafa civarında düşmüş, pilotu da şehit olmuştur.
Deperdussin’ler 1914’de servis dışı bırakılmışlardır.
Özellikleri
Mürettebat: 1 (D-modelinde 2), motor: 1 ad. 70HP Gnome (D-modelinde 80HP Gnome), kanat açıklığı:10.65m, uzunluğu: 7.30m, yüksekliği: 2.69m, azami kalkış ağırlığı: 770kg, azami hızı: 105 km/saat(deniz seviyesinde, menzili: 650 km. silah donanımı: yok



Bleriot XI
25 Temmuz 1909’da Louis Bleriot, kendi uçağı olan Bleriot-XI ile Fransa’dan İngiltere’ye tarihi Manş uçuşunu gerçekleştirdi.
Son derece dikkati çeken bu gösteri sonrasında uçağı Fransa ve İtalya silahlı kuvvetleri’nde hizmete girdi. 1912 yılında Britanya ve Osmanlı İmparatorlukları da aynı uçağı kullanmaya başladılar
İki kişilik Bleriot XI-b uçağından Osmanlı Ordusu’nda iki adet kullanılmış, birincisini Serasker Rıza Paşa hediye etmiş ve 1912’de hizmete girmiştir. Aynı uçağın değişik modeli olan, yine iki kişilik XI-2 modelinden de üç adet ve tek kişilik modeli olan “Penqouin” modelinden de üç adet hizmete girmiştir.
Osmanlı Ordusu’nda kullanılmamış olan üç kişilik “CI-3” tipi de mevcuttur.

Özellikleri

Mürettebat/Crew: 1-2, Motor/engine: 1 x Gnome 80 HP, kanat açıklığı/wingspan: 10.36m, uzunluğu/length: 8.20m, yüksekliği/height: 2.57m, boş ağırlığı/empty weight: 335 kg, azami kalkış ağırlığı/max.take-off weight: 600 kg, azami hızı/max.speed: 106 km/saat, menzili/range: 370 km, silah donanımı/armament: none/yok


Bristol
İngiliz yapımı iki kişilik tek satıhlı keşif uçağıdır. Bristol Prier-Dickson Monoplanes Inc. tarafından yapılan bu uçak “Bristol R-1912” ve “ Bristol Military Monoplane” olarak ta bilinir. 1911’de tasarlanmış ve ilk uçuşunu 1912’de yapmıştır. Aynı yıl hizmete girmiştir. Hava Kuvvetleri’mizde de hizmete girişi aynı yılda olmuştur. Uçaklar satın alınmadan önce 4 subayımız pilot ve motor eğitimi için bu firmaya gönderilmişlerdir (ekli resim). Toplam 4 adet satın alınmıştır. İki kişilik olmalarına rağmen motorlarının yeterince güçlü olmamaları nedeniyle hiçbir zaman iki kişiyle havalanmamışlardır.

Tamamı 1914’de servis dışı bırakılmıştır.
özellikleri
Mürettebat/Crew: 2, motor/engine:Gnome piston engine/pistonlu motor, gücü/power: 80 HP, kanat açıklığı/wingspan: 12,80m, uzunluk/length: 8,25m, yükseklik/height: 2,75m, boş ağırlığı/empty weight: 350kg, azami ağırlığı/max. take-off weight: 600 kg, kanat alanı/wing surface area:26,0 m2, azami hızı/max. speed: 114 km/h, menzili/range: 240 km

-Harlan
Harlan “Eindecker” Gothaer Fabrik-Almanya tarafından 1911 yılında tasarımı ve üretimi yapılmış ve aynı yıl hizmete girmiş tek satıhlı bir keşif uçağıdır. Hava Kuvvetleri’nin kurulması ve malzeme temini için arayışa girmiş olan Osmanlı Harbiye Nezareti tarafından, diğer tek satıhlı uçaklara ilaveten 1912 yılında Almanya’dan iki adet satın alınmıştır. Balkan Savaşı sırasında cepheye gönderilen iki uçağın ikisi de birliklerimizin Pınarhisar tarafına çekilmeleri neticesi Bulgarlar’ın eline geçmiştir.

özellikleri
Crew/mürettebat: 2, motor/engine: ARGUS pistonlu sıra motor/in-line engine, gücü/output: 100 HP, kanat açıklığı/wingspan: 13,80 m, uzunluğu/length: 9,10m, kanat alanı/wing area: 29,00m2 , boş ağırlığı/empty weight: 600 kg, azami kalkış ağırlığı/max. take-off weight:900 kg , azami hızı/max. speed: 110 km/h, azami menzili/max. range: 470 km.


-D.F.W Mars Pfeil
Mars Pfeil Leipzig’de bulunan bir Alman fabrikası olan D.F.W. (Deutsche Flugzeug Werke) tarafından üretilmiştir. İlk üretilen model tek satıhlı olup bilahare gövde değiştirilmeksizin iki satıhlı modeli geliştirilmiştir. İlk uçuşu 1912’de gerçekleşmiş, aynı yıl Almanya ve Türkiye’de hizmete girmiştir. Almanya’dan alınan iki uçağı getiren iki Alman pilot derhal Osmanlı Silahlı Kuvvetleri bünyesine alınmışlardır. İki uçaktan biri Çorlu’ya, diğeri ise Gelibolu’ya götürülmüş ancak rüzgar tesiriyle parçalanmıştır.
Özellikleri
Mürettebat/crew: 2, motor/engine: 1 x Benz in-line/sıra motor, gücü/power: 200 HP, kanat açıklığı/wingspan: 12,77m, uzunluk/length: 7,91m, yükseklik/height: 2,74m
 
Üst