Türkiyedeki Üniversiteler

#21
Sponsorlu Bağlantılar
Gaziantep Üniversitesi http://www.gantep.edu.tr


Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Kütüphane ve Bilgiişlem Merkezi

Kütüphane ve dokümantasyon hizmetleri toplam 7000 m'lik bir kullanım alanına sahip yeni açılan kütüphane binasında yürütülmektedir. Dört adet okuma, rezerv, bir sinema, 2 sergi, 1 bibliyografya ve bir toplantı salonundan oluşan kütüphane ve dokümantasyon merkezinde 8.00-17.00 saatleri arasında hizmet verilmektedir. Üniversite kütüphanesinin çoğu İngilizce olmak üzere toplam koleksiyonu 55.895'dir. Ayrıca 191'i yabancı 29'u Türkçe olmak üzere toplam 320 bilimsel dergiye abone olunmuştur.

1992 yılından beri kütüphane, 5 terminalle anabilgisayara bağlı olarak Internet ağına girmiştir. 1995 yılından itibaren CD-Rom ile yayın derleme hizmetleri başlatılmıştır. Üniversite Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezinde 64 MB bellek kapasiteli 7 adet disk ve birimlere bağlı 150 terminalle hizmet veren bilgisayar (VAX 6500-20) 24 saat kullanıma açıktır. Üniversite dışı bilgi iletişiminde Internet bilgisayar ağı kullanılmaktadır.

Beslenme

Üniversitenin Gaziantep ve Kilis Kampuslarında öğrencilere sadece öğle yemeği verilmektedir. Akşam yemekleri ve tatil günlerindeki tüm yemekler yurtlarda ve kampus içerisinde bulunan özel kafelerden sağlanmaktadır. Tüm bölümlerinde ve yurtlarda öğrenci kantinleri bulunmakta olup mesai saatleri içerisinde tüm kantinler öğrencilerin hizmetindedir. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Sağlık Meslek Lisesindeki kantin ve yemekhaneden, konservatuvar öğrencileri okuldaki kantin ve kafeteryadan yararlanmaktadırlar.

Burslar

Gaziantep Üniversitesi öğrencilerine; Gaziantep Üniversitesi Vakfı, TEV, S.S.K. Genel Müdürlüğü, SYDTF, Gaziantep Lions Kulübü, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Gaziantep Şubesi, TÜBİTAK, Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları Ticaret Borsaları Birliği, Gaziantep Ticaret Odası gibi kuruluşlar burs vermektedir. Tıp Fakültesinden 12 öğrenci, Kilis Meslek Yüksekokulundan 20 öğrenci EKHABYS bursu almaktadır. Konservatuvar öğrencilerine Sevda Cenap And Vakfı burs vermektedir. Burslardan toplam 200 öğrenci yararlanmaktadır.

Kültürel Etkinlikler

Üniversitede kültürel ve sosyal etkinlikler Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Kültür İşleri Müdürlüğü, Kilis Meslek Yüksekokulunda ve Konservatuvarda okul müdürlükleri tarafından yürütülmektedir.

Kültürel faaliyetler topluluklar şeklinde yürütülmektedir. Bu topluluk sayısı şu anda 13'tür. Bunlar, izcilik, bilim teknik ve araştırma, edebiyat, satranç, briç, havacılık, resim, halk oyunları, tiyatro, fotoğrafçılık, dağcılık, müzik ve çevre topluluğudur.

Topluluk faaliyetleri içerisinde öğrencilere ve personele yönelik kurslar verilmektedir. Bu kurslar, bağlama kursu, gitar kursu, halk müziği kursu, maket uçak kursu, sivil savunma kursu, satranç kursu, briç, yontu ve kil kursları gibi kurslardır.

Topluluk çalışmaları dışında çarşamba ve cuma günleri ödüllü konulu film gösterileri, toplulukların faaliyetleri olan konularıyla ilgili yarışmalar, konferanslar, söyleşiler, anma günleri, dinletiler ve dia gösterileri düzenlenmektedir.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Gaziantep Üniversitesinde spor faaliyetleri rektörlüğe bağlı beden eğitimi ve spor bölümü öğretim elemanları tarafından Sağlık Kültür ve Spor Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

Üniversitede biri yurt kompleksi içerisinde olmak üzere 2 kapalı spor salonu mevcuttur. Ayrıca, bir kondisyon merkezi birçok açık basketbol, voleybol alanları, futbol sahaları, tenis kortları ile üniversite öğrencilerine her türlü sportif faaliyetler için olanak sağlanmıştır.

Sağlık Hizmetleri

Üniversite Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Sağlık Merkezinde 3 pratisyen hekim, 1 diş hekimi, 1 psikolog, 1 fizyoterapist ve 2 hemşire ile öğrenciye sağlık hizmeti verilmektedir. Ayrıca ileri tetkik ve tedavi gerektiren hastalar Üniversite Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk edilmektedir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Üniversite Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan Sağlık Merkezinde görevli psikolog tarafından psikolojik danışmanlık hizmeti verilmektedir. Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı ile ortaklaşa psikolojik danışma hizmetleri çerçevesinde psikodrama çalışması yapılmaktadır.

İstihdam Hizmetleri

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde, mezunlarla ilişkiler ünitesi kurulmuş olup, bu ünitenin çalışmalarında mezunlara iş bulmada yardımcı olmak ve çalışan mezunların araştırmalarından faydalanmak ana amaçtır.
 
#22
Gaziosmanpaşa Üniversitesi http://www.gop.edu.tr

Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Beslenme

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tokat şehir merkezinde ve Taşlıçiftlik Kampusunda kantin, kafeterya ayrıca her yüksekokul ve fakültede, öğrencilerin öğle yemeklerini yiyebilecekleri yemekhane yeterince kantin ve büfe bulunmaktadır.

Burslar

Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencileri TEV Başbakanlık SYDTF Tokat Belediyesi, Ankara Eğitim ve İnşaat Mühendisleri Vakfı, Ereğli Kömür Havzası Amele Birliği Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı bu burslardan yaklaşık 1500 öğrenci yararlanmaktadır.

Kültürel Etkinlikler

Üniversitede periyodik olarak çeşitli konferans, sempozyum, paneller, önemli ve anlamlı günlerde öğrencilere o günün anlamına uygun toplantılar düzenlenmektedir. Öğrenciler her yıl üniversitelerarası yarışmalara katılarak çeşitli dereceler elde etmektedir.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Gaziosmanpaşa Üniversitesinin 1 adet kapalı spor salonu ve birer adet açık futbol, basketbol ve voleybol sahası vardır. Zile Meslek Yüksekokulunun 1 voleybol sahası ve 2 adet masa tenisi salonu vardır. Diğer yüksekokulların öğrencileri ilçelerindeki spor tesislerinden yararlanmaktadırlar.

Sağlık Hizmetleri

Gaziosmanpaşa Üniversitesinin Tokat'taki kampusunda öğrencilere sağlık hizmetleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sağlık birimlerinde verilmektedir. Diğer il ve ilçelerde öğrenciler devlet hastanelerine veya sağlık ocaklarına sevk edilmektedirler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri

Gaziosmanpaşa Üniversitesinde öğrencilere rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri veren birimler henüz mevcut değildir. Rehberlik hizmetleri Erbaa Meslek Yüksekokulunda bir uzman, diğer kurumlarda akademik danışmanlar tarafından yürütülmektedir.
 
#23
Hacettepe Üniversitesi http://www.hun.edu.tr

Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Kütüphane ve Bilgiişlem Merkezi

Beytepe Merkez, Tıp Merkezi, Ankara Devlet Konservatuvarı ile Sosyal Hizmetler Yüksekokulu kütüphaneleri, Hacettepe Üniversitesi Kütüphane sistemini oluşturur. Hacettepe Üniversitesi Kütüphaneleri yaklaşık 326 000 cilt kitap, slayt, film, video, elektronik veri tabanları (CD-ROM) gibi çeşitli türde kaynakların yanı sıra 1080'in üzerinde devamlı gelen süreli yayınlar koleksiyonu ile araştırıcıların sıklıkla başvurduğu, ülkemizin önde gelen bilgi/belge merkezi arasındadır. Hacettepe Üniversitesinin mevcut sistem donanımı, Merkez Kampusunda Data General MV/9600 bilgisayar sistemi, 2 adet manyetik teyp birimi, 2 satır yazıcı, 22 terminal ve 8 matris yazıcı olarak üniversitemizin ve özellikle hastanelerin yönetim destek hizmetlerinde kullanılmaktadır.

Beytepe Kampusunda ise, Data General MV/10000 bilgisayar sistemi, 2 manyetik teyp birimi, 1 kartuş şerit birimi, 3 satır yazıcı, 80 terminal, 4 plotter ve 1 adet NCS 706 optik okuyucu, hizmet vermektedir. Ayrıca bu sisteme ek olarak 4 işlemli Aviion 6240 sunucu bilgisayar (server), Aviion 3000 sunucu bilgisayar ve 2 adet Aviion 310 orkstation, Beytepe Kampusunda özellikle elektronik ağ hizmetlerinde kullanılmaktadır. Kampusta kurulu bulunan fiber optik kablo bağlantıları sayesinde elektronik ağ hizmetlerinden 600 kadar mikro-bilgisayar yararlanmaktadır. Bilgiişlem Dairesinde bulunan 95 adet mikro-bilgisayar (x86 ve pentium) yalnız eğitim-öğretim ve araştırma amaçlarına yönelik olarak mesai saatleri dışında akşamları ve tatil günleri de kullanıma açık tutulmaktadır.

Beslenme

Hacettepe Üniversitesinin Beytepe ve Merkez Kampuslarında öğrencilere ait kafeteryalar mevcuttur. Kafeteryalardan günde ortalama 8000-10000 öğrenci yararlanabilmektedir. Ayrıca, her iki kampusta ve yurtlarda özel teşebbüsün işlettiği kantinler bulunmaktadır.

Yemek listeleri, Üniversitede okuyan öğrencilerin yaş gruplarının enerji ve besin ihtiyaçları göz önünde tutularak, 3000-3500 kalori olacak şekilde, hesaplanmakta ve bir öğünde 3 veya 4 kap olacak şekilde düzenlenmektedir. Üniversite öğrencilerin tümü öğle yemeklerini, yurt öğrencileri ise öğle ve akşam yemeklerini kafeteryalardan karşılayabilmektedir.

Barınma

Hacettepe Üniversitesi kampuslarında öğrenciler için Öğrenci Yurtları, Öğrenci Evleri ve Öğrenci Misafirhaneleri olmak üzere üç farklı tipte barınma olanağı vardır. Yurtlar ve Özel Öğrenci Evleri, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev yapan yurt müdürleri tarafından yönetilmektedir.

Üniversiteye ait her iki kampusta da yer alan (Beytepe Kampusunda 5 blok, Hacettepe kampusunda 3 blok) yurtlarda toplam 4234 adet öğrenci (1858 adet kız, 2376 adet erkek) barınabilmektedir. Odalar 4'er kişilik olup, her yıl boş kontenjan oranında öğrenci kabulü yapılmaktadır. Öğrencilerin seçiminde gözetilen temel ilke öğrencinin başarı durumu ile ekonomik düzeyidir. Evim/1 ve Evim/2 misafirhanelerinde odalar, tek ve çift kişilik olup 600 kişilik barınma olanağı vardır. Beytepe Öğrenci Evlerinde odalar tek ve çift kişilik olup her katta mutfak, her blokta çamaşırhane, oturma ve televizyon odası bulunmaktadır.

Burslar

Hacettepe Üniversitesi öğrencilerine, Başbakanlık SYDTF, SSK, MEB, TEV, TÜBİTAK, Vakıfbank, İslam Kalkınma Bankası gibi kuruluşlar burs vermektedir. Bu burslardan yaklaşık 250 öğrenci yararlanmaktadır.

Ayrıca Hacettepe Üniversitesinde okuyan öğrencilere iki çeşit burs olanağı sağlanmaktadır:

1. Yemek yardımı ve üniversite yurtlarında ücretsiz barınma olanakları

2. Üniversite tarafından verilen nakdi burslar

Eğitim sırasında başvuran öğrencilere verilen karşılıksız burslar

Bazı fakülte ve bölümlerin karşılıksız olarak verdikleri başarı bursları

Hacettepe Üniversitesine girişte tıp fakültesini 1. sırada tercih edip, genel sıralamada ilk 100 öğrenciye ve diğer tüm puan türlerinde programını ilk üç tercihte yapıp, genel sıralamada ilk 500'e giren öğrencilere verilen karşılıksız burslar.

Kültürel Etkinlikler

Hacettepe Üniversitesinde kültürel ve sosyal faaliyetler, öğrencilerin ders dışı zamanlarını topluma ve kendilerine en yararlı olabilecek şekilde fakülte ve yüksekokullar ile Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütülmektedir. Üniversite bünyesinde konu alanlarına göre Türk halk oyunları topluluğu, Türk halk müziği topluluğu, Türk sanat müziği topluluğu, fotoğraf, tiyatro, sualtı sporları, mağaracılık, modern dans, turizm ve rehberlik, sağlık eğitimi, ekonomi, el sanatları, tavla, Amerikan futbolu, klasik gitar, psikolojik danışma, işletme, bisiklet, klasik dans, istatistik, biyoloji, tarih ve bunlara benzer çeşitli alanlarda toplam 56 öğrenci kulübü vardır. Bu kulüpler sergi, konser, tiyatro gösterisi, gezi ve buna benzer etkinlikler düzenlenmektedir. Beytepe Kampusunda tüm öğrenci kulüplerinin katılımıyla geleneksel Bahar Şenliği düzenlenmektedir.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Sporun, toplumsal yaşamda ve uluslararası ilişkilerdeki veriminin bilincinde olan ve her türlü sporu destekleyen Hacettepe Üniversitesinin Merkez Kampusunda 1 kapalı spor salonu, Beytepe Kampusunda 1 kapalı spor salonu, 3 voleybol ve basket sahası, 3 futbol sahası, 1 Amerikan futbolu sahası, beytepe kapalı spor salonu içinde 1 kondisyon salonu, Ankara Elmadağ'da 50 yatak kapasiteli 1 kayak evi ve teleksi bulunmaktadır. Üniversitede fakülte ve yüksekokulların katıldığı geleneksel Spor Şenliği düzenlenmektedir.

Sağlık Hizmetleri

Hacettepe Üniversitesinde Sağlık Hizmetleri Merkez ve Beytepe kampuslarında Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına bağlı Mediko-Sosyal Merkez ve Öğrenci Rekreasyon Merkezi tarafından yürütülmektedir. Merkezler Üniversite hastanelerinin çeşitli bölümleri ile işbirliği yaparak üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullar ile konservatuvarın tümüne sağlık hizmeti vermektedir. Bu merkezlerde genel poliklinik muayeneleri ile gerek psikolojik, gerekse sinir ve ruh hastalıkları, diş muayene ve tedavileri yapılmaktadır. Ayrıca merkezlerde çeşitli tetkik ve tahlil yapan laboratuvarlar bulunmakta; röntgen ve diş filme çekilmektedir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Hacettepe Üniversitesi Merkez ve Beytepe Kampusunda Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığında Psikolojik Danışma Hizmetleri verilmektedir. Ayrıca Beytepe Kampusunda Eğitim Fakültesine bağlı olarak öğrencilere rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti veren bir birim bulunmaktadır.

İstihdam Hizmetleri

Üniversite, işveren kuruluşların yetkililerini konferans vermek üzere fakültelere/yüksekokullara davet ederek ve öğrencilere staj yaptırarak, öğrencilerle işverenlerin birbirlerini tanımalarına yardımcı olmaktadır.
 
#24
Harran Üniversitesi http://www.harran.edu.tr

Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Kütüphane ve Bilgiişlem Merkezi

Kütüphane hizmetleri Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Merkez kütüphanede 7000, İlahiyat Fakültesi Kütüphanesinin 8.000, Ziraat Fakültesi kütüphanesinde 2500, Mühendislik Fakültesi kütüphanesinin 2200 adet kitap bulunmaktadır. İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi 68 kütüphane ile bilgisayar programına bağlanmıştır. Merkez kütüphane 1996 yılında Eyyubiye Kampusundaki kütüphane binasına taşınmıştır.

Bilgiişlem Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜBİM) 1994 yılında Internet ağına bağlanmıştır.

Beslenme

Harran Üniversitesinde yemek hizmetleri bir yüklenici firma tarafından yürütülmekte olup yıl içerisinde öğrencilere 180 gün yemek çıkarılmaktadır. Yenişehir ve Eyyubiye kampuslarında 200 kişilik kapasitede 2 merkezi yemekhane bulunmaktadır. İlçe meslek yüksekokullarında ve kampuslardan bağımsız bulunan birimlerde yüklenici firmanın sağladığı mekânlarda yemek verilmektedir. Bu yemekhanelerde günde ortalama 2000 kişiye yemek servisi yapılmaktadır.

Burslar

Harran Üniversitesi öğrencilerine, DSİ, TEV, Diyanet Vakfı, Başbakanlık SYDTF gibi kuruluşlar burs vermektedirler. Bu burslardan yaklaşık 30 öğrenci yararlanmaktadır.

Kültürel Etkinlikler

Harran Üniversitesinde kültürel faaliyetler Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Kültür Şubesi tarafından yürütülmektedir. Halk oyunları, Türk halk müziği, Türk sanat müziği, tasavvuf müziği, tiyatro, resim, el sanatları, fotoğrafçılık, satranç, şiir-edebiyat, halk bilimi araştırma ve derleme toplulukları faaliyetlerde bulunmaktadır. Yıl içinde çeşitli açık oturumlar, paneller, forumlar, konferanslar konserler ve çeşitli geziler düzenlenmektedir.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Spor Şube Müdürlüğünce basketbol, futbol, voleybol, kros, tekvando masa tenisi, tenis, atletizm ve hentbol takımları oluşturulmuş olup, bu dallarda üniversitelerarası yarışmalara iştirak edilmektedir. Öğrencilerin kullanımına sunulmuş Yenişehir Kampusunda 1 adet kapalı spor salonu ve futbol sahası ile Eyyubiye Kampusunda futbol ve basketbol sahaları mevcuttur.

Sağlık Hizmetleri

Harran Üniversitesi bünyesinde sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Mediko Sosyal Merkezinde 2 pratisyen doktor, 3 diş doktoru, 1 laborant ve yeteri kadar personel ile öğrencilere hizmet verilmektedir. Öğrencileri muayeneleri ile ayakta tedavileri Mediko Sosyal Merkezinde yapılmakta, gerekli görülenler Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk edilmektedir. Merkezdeki diş polikliniğinde tam teşekküllü diş ünitesi bulunmaktadır. Ayrıca laboratuarda çeşitli tıbbi tahliller yapılmaktadır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Harran Üniversitesinde öğrencilerin psikolojik sorunları ile ilgili bir birim henüz yoktur. Ancak öğretim elemanları öğrencilerin akademik sorunları ile ilgilenmektedirler.
 
#25
İnönü Üniversitesi http://www.inonu.edu.tr

Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Beslenme

İnönü Üniversitesi kampusunda 3 kantin, 1 yemekhane, 1 kafeterya bulunmaktadır. Kantin ve kafeteryadan toplam 1.200, yemekhaneden ise bir öğünde ortalama 2.500 kişi yararlanmaktadır. Kampus dışındaki fakülte ve yüksekokullarda birer adet yemekhane ve kantin bulunmaktadır.

Burslar

İnönü Üniversitesi öğrencilerine, Başbakanlık S.Y.D.F, T.E.V Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK, Malatya Eğitim Vakfı, Ticaret ve Sanat Odaları, İnönü Üniversitesi Vakfı, bazı belediyeler ve çeşitli vakıflar burs vermektedir.

Kültürel Etkinlikler

İnönü Üniversitesinde çevre, tiyatro, sinema, briç, plastik sanatlar ve şiir dallarında kulüpler ve havacılık kolu faaliyet göstermektedir. Ayrıca ulusal bayramlarda anma günlerinde konferans sempozyum, seminer, panel vb. faaliyetler ile halk oyunları müzik resim vb. etkinlikler düzenlenmektedir.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Üniversite kampusunda 5 adet açık basketbol sahası, 1 adet futbol sahası bulunmaktadır. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı binası içerisinde 1 adet kondisyon merkezi 1993 yılında hizmete girmiştir. Üniversite, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün tüm tesislerinden yararlanabilmektedir.

Sağlık Hizmetleri

Sağlık hizmetleri Üniversitenin, Sağlık Merkezinde görev yapan iki doktor, iki diş hekimi ve iki hemşire tarafından verilmektedir. Doktor tarafından gerekli görülen durumlarda ise hasta Üniversite Araştırma Hastanesinin ilgili birimlerine sevk edilmektedir. Sağlık merkezinde 2 diş hekimi, 3 doktor, 5 hemşire, 1 psikolog, 1 sosyolog hizmet vermektedir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Üniversitede psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti Sağlık Merkezinde görevli psikolog tarafından verilmektedir. Bu eleman, başvuranlara bireysel olarak ya da gruplar halinde yardım etmektedir.

İstihdam Hizmetleri

Üniversitede istihdam hizmeti veren bir büro bulunmamakta ancak, resmi kurumlar ile özel sektöre ait iş duyuruları ilan edilerek öğrencilere bu konuda yardımcı olmaya çalışılmaktadır.
 
#26
İstanbul Üniversitesi http://www.istanbul.edu.tr

Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Beslenme

İstanbul Üniversitesinin, fakülte ve yüksekokulları kentin değişik semtlerinde bulunduğundan merkezi bir kafeteryası yoktur. Her fakültenin, öğrencilerine öğle yemeği veren kafeteryası ve kantini vardır. Beyazıt ve Veznecilerde ayrıca çeşitli büfeler ve ucuz lokantalar bulmak mümkündür.

Burslar

İstanbul Üniversitesinin öğrencilerine özel ve resmi kuruluşlar ve çok çeşitli vakıflar burs vermektedirler. Başta TÜBİTAK, SYDTF, TEV, Etibank, MEB gibi resmi kuruluşlar olmak üzere Koç Vakfı, Japon Kadınları Derneği, Tahir Taner Vakfı, Vedat Ardahan, Kemal Hakkı Taner, Halis Toprak, Hacı Ömer Sabancı Vakfı, Feyzioğlu Vakfı, Ziya Gün, Çetin Büger, Doğan Akan, Aliye Şevket Pozan, Togaç Vakfı, Hüseyin Arif Terzioğlu Şevkat Yuvası, 21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı gibi özel şahısları temsil eden vakıflar, İstanbul Sanayi Odası Başkanlığı, İlaç Fabrikaları ve Ecza Depoları, ALARKO, bazı illerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, Bereket Vakfı, Hakyol Vakfı, Finans Vakfı, Türk-Evkaf Vakfı, Kuveyt Vakfı, İlim Yayma Vakfı, Hekimler Birliği Vakfı, Hanımlar İlim Yayma Vakfı, Birlik Vakfı, Anadolu Kalkınma Vakfı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Marmara Eğitim ve Kültür Vakfı İstanbullular Eğitim Kültür Sağlık Turizm Yardımları Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çağdaş Eğitim Vakfı, Yoksul Hasta Öğrenci Dostları Derneği, Türk Kalp Vakfı, bazı illerin ticaret ve sanayi odaları gibi kuruluşlar burs vermektedirler.

Kültürel Etkinlikler

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Merkez Kampusunda yer alan İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi 1990'dan bu yana İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin düşünsel ve kültürel etkinliklerini gerçekleştirme olanağı buldukları bir kültür kurumudur. Merkez binada her kulübün kendi odasının yanı sıra, öğrencilerin yararlanabileceği bir kitaplık ve tiyatro, sinema, sergi salonları bulunmaktadır. İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinin danışmanlık yaptığı kulüplere üye olabilmek için İstanbul Üniversitesi öğrencisi olmak yeterlidir. Bunlardan başlıcaları, halk ve Türk müziği, kültür-inceleme, sigara ve sağlık, sualtı, kayak, AIDS'le savaşım, briç, basın, havacılık, dağcılık, folklor, çevre ve satranç kulüpleridir. İletişim Fakültesinde radyo-TV, haber ajansı gibi kulüplerin etkinlikleri yanında 4.Boyut adlı bir de dergi çıkarmaktadır.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Avcılar Kapalı Spor Salonu, saha yüzölçümü ve konumu itibariyle olimpik ölçülere uygun bir spor kompleksidir ve basketbol, voleybol ve hentbol sporlarının müsabakaları için gerekli özelliklere sahiptir. Dört tarafı tribün olan salonumuz 2000 seyirci kapasitelidir. Geniş soyunma odaları, aerobik salonu ve diğer alt-yapı birimlerine sahiptir. Bu tesiste Avcılar Kampusundaki fakültelerin basketbol ve voleybol kız erkek takımı çalışmaları ile Spor Birliği Müdürlüğünün organize ettiği kış ve yaz spor okulları yapılmaktadır.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi-İstanbul Tıp Fakültesi ve Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü kapalı spor salonları: 1000 kişi seyirci kapasiteli ve sabah 08.00-akşam 10.00 tüm öğrencilere hizmet vermektedir. Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Spor Salonunda bulunan Ağırlık ve Kondisyon Merkezi ile sporcu öğrencilerin hizmetindedir.

Ayrıca Merkez Kampusta 1 adet halı saha ve 1 adet basketbol sahası, İletişim Fakültesinde 1 adet halı saha, Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde 1 adet halı saha, Orman Fakültesinde 1 adet mini halı saha ve 1 adet basketbol sahası, Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsünde 1 adet halı saha bulunmaktadır.

Üniversite Spor Birliğinin Üniversite takımları mevcut olup, Federasyonca düzenlenen Türkiye Birincileri Yarışmalarında antrenörler gözetiminde salonlarımızda çalışmalar yaptırılmaktadır. Üniversite Spor Birliğinin dağcılık, izcilik ve sualtı sporları branşları da bulunmaktadır. Ayrıca Üniversite takımlarının dışında basketbol takımının 1. lig bayan, genç, yıldız ve küçükler kategorisi, amatör liginde futbol takımı, voleybolda genç bayanlar takımı bulunmakta olup, bu branşlarda kız-erkek spor okulları yapılmaktadır.

Üniversite Spor Birliği ayrıca her yıl Nisan-Mayıs aylarında geleneksel Spor Şenlikleri düzenlemektedir.

Sağlık Hizmetleri

Sağlık Hizmetleri; Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığının Sağlık Birimleri tarafından yerine getirilmektedir. Sağlık birimleri poliklinik hizmetleri vermek üzere biri Beyazıtta, Rektörlük Binası yakınında, diğeri Avcılar Kampusu içinde kurulmuştur. Ayrıca Orman Fakültesi ve Devlet Konservatuvarı gibi merkeze uzak eğitim kurumların revirleri vardır. Öğrenciler ileri tetkik ve tedavi ile cerrahi girişimler için, Üniversitenin tıp fakülteleri hastanelerine sevk edilmektedir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Üniversite genellikle öğrencilerin akademik sorunları ile öğretim üyeleri ve Spor Daire Başkanlığı sağlık birimlerinde çalışan ilgili uzman hekimler ve psikologlar ilgilenmektedirler. Üniversitenin Edebiyat Fakültesi bünyesinde ise bir psikolojik danışmanlık birimi vardır.
 
#27
Kafkas Üniversitesi http://www.kafkas.edu.tr

Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Kütüphane

Üniversite Merkezi Kütüphanesi, kurulduğu tarihten beri, okuyucularına ve dokümantasyon ve enformasyon hizmetlerinin düzenli bir şekilde verilmesi için her geçen gün büyük bir titizlik göstermektedir. Başta Yüksek Öğretim Kurulu olmak üzere diğer üniversitelerle yapılan diyalog ve işbirliği neticesinde, okuyucularının her türlü bilgi tarama ve arzu ettikleri yayınlardan istifade etmeleri sağlanmaktadır.

Kütüphanenin toplam kitap koleksiyonu 1277 iken, bu sayı 1996-1997 öğretim yılında 2920'ye ulaştırılmıştır. Yabancı dillerde yayınlanan ve döviz karşılığı abone olunan 53 adet dergiler mevcuttur. Ayrıca yurt içi 77 adet sürekli abone olunan dergiler bulunmaktadır. Internet bilgi ağına bağlanan merkez uluslararası açılımı sağlamış, kütüphanecilik biliminin teknik yönleri kullanılarak koleksiyon ve kullanıcı sayısında artış sağlanmıştır.

Beslenme

Mevcut imkânlar dahilinde öğrencilere öğle yemeği verilmektedir. Mutfak ve yemekhanenin kapasitesi 800 kişiye yemek verebilecek bir duruma getirilmiş ve modernize edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin kantin ihtiyaçları tamamen giderilmiştir. Son yıllarda yemek maliyetindeki hızlı artışlara rağmen, kaliteli ve ucuz yemek yedirmeye özen gösterilmiştir. Çıkarılan yemeklerde vitamin ve kalori değerine azami özen gösterilmektedir.

Artvin Orman Fakültesi, Sarıkamış Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencileri YURTKUR'a bağlı yurtların yemekhanelerinden ve kantinlerinden yararlanmaktadır.

Burslar

Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden 24'ü SYDTF'dan, 6 öğrenci TEV'den, 7 öğrenci ise Kars Sosyal Yardımlaşma Fonundan yararlanmaktadır. Mali durumu iyi olmayan öğrencilere Üniversite tarafından yemek yardımı yapılmaktadır.

Kültürel Etkinlikler

Kafkas Üniversitesinde Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından folklor ve tiyatro çalışmaları düzenlenmektedir.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Kafkas Üniversitesinin Kars'ta bulunan kampusunda 1 adet kapalı spor salonu, 1 adet basketbol sahası, 2 adet açık futbol sahası bulunmaktadır. Artvin ve Sarıkamış'ta bulunan öğrenciler çevredeki spor tesislerinden yararlanmaktadırlar. Öğrencilerin sportif faaliyetlerden faydalanması için çeşitli çalışmalar yapılmış ve geleneksel olarak Kafkas üniversitesi 1. Spor Şöleni yapılmıştır. Bu organizasyonda öğrenciler ile katılan diğer yarışmacılar arasında dostluk ve kardeşlik duyguları geliştirilmiştir.

Sağlık Hizmetleri

Kafkas Üniversitesinde Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sağlık birimleri geliştirilmeye çalışılmaktadır. Öğrencilerin sağlık hizmetlerinden azami şekilde faydalanabilmeleri için mevcut olan 1 diş ünitesine ek olarak 1 de poliklinik hizmete sunulmuş ve yeteri sayıda sağlık personeli temin edilmiştir. Bir yıl içerisinde öğrencilerden 300'ü ne poliklinik hizmeti verilmektedir.

Artvin Orman Fakültesi ve Artvin Meslek Yüksekokulu öğrencilerinden sağlık sorunları olanlar devlet hastanesine sevkedilmektedir. Iğdır Meslek Yüksekokulu da öğrencilerinin sağlık sorunlarını il olanaklarını kullanarak çözmeye çalışmaktadır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri

Üniversiteye rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri için bir uzman alımına çalışılmaktadır. Danışmanlık hizmetleri şimdilik öğretim üyeleri tarafından yürütülmektedir.
 
#28
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi http://www.ksu.edu.tr

Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Beslenme

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı 6 ayrı fiziki alanda beslenme hizmetleri sürdürülmektedir. Her fakülte ve yüksekokul bünyesinde öğrencilerin öğle yemeklerini yiyebilecekleri yemekhane mevcuttur. Ayrıca, yeterince kantin ve büfe bulunmaktadır.

Burslar

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğrencileri Başbakanlık SYDTF ve TEV gibi kuruluşlardan burs almaktadırlar. Ayrıca Üniversite Vakfı öğrencilerden desteğe muhtaç olduğu belirlenenlere burs ve giyim yardımı yapmaktadır.

Kültürel Etkinlikler

Güzel sanatlar bölümünde halk oyunları, müzik, resim, hüsn-ü hat, kumaş boyama vb. dallarda çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca değişik konularda konferans, panel, anma günleri, sergi seminerler düzenlenmektedir. Ziraat Fakültesi binasının altında, öğrencilerin dinlenme yeri, toplu çalışma ve proje yapma alanı olarak kullandıkları mekân mevcuttur.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin1 kapalı spor salonu, 1 açık basketbol ve 1 voleybol sahası vardır. Öğrenciler Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün ildeki tesislerinden de yararlanmaktadırlar.

Sağlık Hizmetleri

Öğrencilerin sağlık sorunlarının çözümünde Üniversitenin hekimleri yardımcı olmakta, gerektiğinde öğrenciler devlet hastanelerine sevk edilmektedirler.

İstihdam Hizmetleri

Üniversitede bir istihdam bürosu yoktur. Ancak işveren kuruluşların yetkililerini konferans vermek üzere davet ederek, öğrencilere staj yaptırma imkânı sağlamıştır. İstihdam fuarı düzenlenerek öğrencilerle işverenlerin birbirlerini tanımalarına yardımcı olunmaktadır.
 
#29
Bilkent Üniversitesi
(Ankara)


Bilkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi Vakfı, Hacettepe Tıp Merkezi Vakfı ve Hacettepe Çocuk Sağlığı Enstitüsü Vakfı kararıyla, 20 Ekim 1984 tarihinde Prof. İhsan Doğramacı tarafından kuruldu. Türkiye’nin ilk vakıf özel üniversitesi olan Üniversite’mizin amacı, eğitim düzeyi, bilimsel araştırma ve yayınları, kültür ve sanat faaliyetleri ile dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almaktır. Bu hedefi yansıtmak üzere Üniversite’mize “Bilim Kenti”nin kısaltılmışı olan “BİLKENT” adı verildi.

Bilkent Üniversitesi’nin kuruluş hazırlıkları 1967’de Ankara’nın batısında geniş bir arazinin alımı ile başladı. 1970’lerin sonları ve 1980’lerin başlarında ise yukarıda sözü edilen vakıflar, bina inşaatlarına başladılar. Şu anda içlerinde Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Merkezi ve Kütüphaneyi barındıran binalar kampusun ilk binalarıdır. Bunları kafeteryalar, öğrenci yurtları, İngiliz Dili Meslek Yüksekokulu ve Öğrenci Konseyi binaları izledi. Üniversite büyüdükçe ve öğrenci sayısı arttıkça yeni inşaatların yapımı sürdü ve İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler, İşletme, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, Fen, Müzik ve Sahne Sanatları Fakülteleri, Konser Salonu, spor salonları, ana, ilköğretim ve lise düzeyinde okullarımızla, yeni kafeteryalar, iki sağlık merkezi, Doğu Kampus yüksekokulları binaları ve 5000 kişilik odeon yapıldı. 2001 ders yılından itibaren öğrencilerin hizmetine girecek iki yeni bina ise, 7400 m2 alana sahip, tamamı klimalı, son teknoloji kondisyon aletleri ile donatılmış yeni spor merkezi ile odalarında mutfak ve banyo bulunan tek kişilik yurt binasıdır. Ekim 1986’da 386 öğrenci ile eğitime başlayan Bilkent Üniversitesi bugün, 8 fakültesi, 2 lisans düzeyinde yüksekokulu, 3 meslek yüksekokulu ve 8 enstitüsü ile 10.000 öğrenciyi aşmıştır. Üniversitemizde 42 değişik ülkeden gelen çok sayıda uluslararası öğrenci de eğitim görmektedir. Üniversite'nin kısa geçmişine rağmen mezunlar, çeşitli yerli ve yabancı kuruluşlarca aranılan kişiler haline gelmişlerdir. 1988 yılında Türkiye'de bir üniversite bünyesinde ilk olarak kurulan Kariyer Yönlendirme ve İşe Yerleştirme Merkezi, öğrencilerimiz ile iş dünyamızın önde gelen şirket yöneticilerinin görüşmelerini düzenli olarak sağlamaktadır. Üniversite'mizin dünyanın önde gelen çeşitli üniversiteleri ile öğrenci değişim anlaşması bulunmaktadır. Bu üniversiteler arasında Carnegie Mellon (ABD), Georgia Institute of Technology (ABD), Johns Hopkins University (ABD), McGill (Kanada), University of Michigan, Ann Arbor (ABD), Odense (Danimarka), Purdue (ABD), Tel-Aviv (İsrail), University of California (Berkeley, Davis, Irvine, Los Angeles, Riverside, San Diego, San Fransisco, Santa Barbara, Santa Cruz) bulunmaktadır. Bilkent Üniversitesi, ülkemizdeki sıralamalarda, öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı bakımından önceki yıllarda olduğu gibi yine önderliğini devam ettirerek, eğitim düzeyi, bilimsel araştırma ve yayınları, kültür ve sanat faaliyetleri ile dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alma durumunu sürdürmektedir.
Adres:Bilkent Üniversitesi 06800 Bilkent Ankara, TÜRKİYE
Tel:+90 312 290 4000
Faks :+90 312 266 4127

_______________________________FAKÜLTELER_________ _______________________
Hukuk Fakültesi:
2002-2003 öğretim yılında öğretime başlayan Hukuk Fakültesi günümüzün gereksinmelerini dikkate alan özgün bir program uygulamaktadır. Amacımız, çok iyi yabancı dil bilen, uluslararası hukuki sorunlarla başedebilecek, donanımlı hukukçular yetiştirmektir.

Türk hukuku ile ilgili dersler (Medeni Hukuk, Ceza Hukuku, İdare Hukuku vb.) Türkçe; uluslararası boyutu olan hukuk dersleri (AB Hukuku, Uluslararası İnsan Hakları Hukuku, Uluslararası Ticari Tahkim vb.) ise İngilizce okutulmaktadır. İngilizce düzeyleri yeterli olan öğrenciler Fakülte programındaki derslere hemen başlamakta; yetersiz olanlar da İngilizce Hazırlık Programına alınmaktadır.

Uluslararası ekonomik ilişkilerin çeşitlenip yoğunlaştığı günümüzde, gerek ulusal gerekse uluslararası arenada faaliyet gösterecek hukukçuların, sağlam hukuk formasyonu yanında ekonomi ve finans gibi alanlarda da donanımlı olmaları gerekmektedir. Bu nedenle Bilkent Hukuk Fakültesi, programında bir yandan “Ekonomi”, “Muhasebe” ve “Finans” derslerine yer verirken; öte yandan da “İnternet Hukuku”, “Uluslararası Ticari Tahkim” gibi seçmeli derslerle öğrencileri güncel hukuki konularda da bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.

Eğitim Fakültesi:
Eğitim Fakültesi’nde lisans ve yüksek lisans programları uygulanır. Lisans bölümleri
İngilizce Öğretmenliği Bölümü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (yeni bölüm)
bölümleriyle eğitim ve öğretimine devam etmektedir.
İşletme Fakültesi:
İşletme fakültesinde bizler, Bilkent Üniversitesi’nin diğer fakülteleri gibi, eğitim ve araştırmanın birbirini tamamlayan ve geliştiren süreçler olduğuna inanıyoruz. Öğrencilerimizi, kendilerini çalıştıkları kurumun gelişimine ve ilerlemesine adayacak, araştırmaya önem veren yöneticiler olarak eğitmekteyiz. İşletme Bölümü ile eğitim ve öğretim vermektdir.
21. y.y.’da yöneticiler hızla değişen ve gün geçtikçe karmaşıklaşan küreselleşmiş bir iş ortamında çalışacaklardır. Bu yeni, cesur, zorlu rekabet dünyasında, yöneticiler teknolojik ve çevresel değişimlere çabuk ve etkili bir şekilde cevap vermelidir. Kendilerinden, güvenilir, analizlere dayanan doğru kararlar almaları beklenecektir. Daha da önemlisi bu kararları bilginin devamlı değiştiği zorlu koşullarda almaları gerekecektir. Bilkent İşletme programı, yeni milenyumun getirdiği zorlu rekabet koşulları ile başa çıkabilecek, uluslararası standartlarda donanımlı yönetici adayları yetiştirir.
Telefon: +90 (312) 266-4164
Fax : +90 (312) 266-4958
e-mail : fba@bilkent.edu.tr

İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi:
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, İktisat Küresel ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi
Uluslararası İlişkiler bölümlerinden oluşmaktadır.
Üniversite’de öğretim dilinin İngilizce olması, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğrencilerinin de, diğer programlarda olduğu gibi, ilgili bilim alanlarında en son gelişmeleri yakından izlemelerine olanak sağlamaktadır.

Fakülte’de öğretim küçük sınıflarda yapılmakta, öğrenciler derslerde öğretme-öğrenme sürecine aktif bir biçimde katılmaya özendirilmektedir. Konular karşılıklı tartışma yöntemi ile ele alınarak, öğrencilerin bunları derinlemesine irdeleme yeteneklerinin geliştirilmesine önem verilmektedir. Eğitimde, öğrencilerin kendi kendilerine öğrenebilir bireyler haline gelmeleri için özel bir çaba harcanmaktadır. Tüm olanaklar, yabancı dil bilen, sağlam bir düşünce yapısına sahip, kendisini yenileyebilen kişiler yetiştirmek için kullanılmaktadır.

Fakülte’nin öğretim üyeleri dünyanın önde gelen üniversitelerinde eğitim ve araştırma yapan bilimcilerden seçilmiştir. Ayrıca bölümlere konferans ve seminerler vermek üzere tanınmış araştırmacılar gelmektedir. Bunlar arasında Nobel Ödülü alanlar da bulunmaktadır.
Tarih Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora, diğer bölümlerde ise hem lisans, hem de lisansüstü programlar uygulanmaktadır.
Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi:
Fakülte'de dört yıllık lisans, ilgili enstitüde ise yüksek lisans ve doktora programları uygulanır. Fakültemide ;
Güzel Sanatlar -Grafik Tasarım -İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı -İletişim ve Tasarım -Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım -bölümlerinden oluşmaktadır.
Öğrencilerini çağdaş tasarım, grafik ve sanat dallarında yetiştirme amacını güden Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Öğrenci Seçme Sınavı’nda en az EA 185 ve üstü alanlar arasından özel yetenek sınavı ile Güzel Sanatlar, Grafik Tasarım ve İletişim ve Tasarım bölümlerine öğrenci almaktadır. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ve Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım bölümleri Öğrenci Seçme Sınav sonuçlarına göre Merkezi Yerleştirme ile öğrenci almaktadır. (Bu iki bölümden birine girebilmek için "ÖSYS Tercih Formu" nda işaretlemeniz gerekmektedir.)
Sekiz blok eğitim, bir yönetim ve bir konferans merkezi yapısı ile bunlarla bütünleşmiş dış mekanlardan oluşan Fakülte’miz, ülkemizin en çağdaş atölyeleri ve laboratuvar araç-gereçleri ile donatılmış bir eğitim-öğretim ortamını oluşturmaktadır. Fakülte’de, bütün Üniversite’ye hizmet veren bir saydam (slide) arşivi ve bir de sanat galerisi bulunmaktadır. Uluslararası ve yurt içi yarışmalarda pek çok ödül almış olan öğretim üyeleri ders vermekte ve atölye yönetmektedirler. Öğretim üyeleri ile öğrencilerin yapıtları, gittikçe daha çok sayıda ödül kazanmakta; özellikle afiş çalışmaları yurt içi ve yurt dışında sergilenmekte, bir bölümü uygulanmaktadır. Fakülte elemanlarının yapıtları, uluslararası bienal ve karma sergilere çağrılmaktadır. İlgili yayın ve eleştiriler ile Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da adını duyurmaktadır.

Eğitime olduğu kadar araştırmaya da önem veren Fakülte’de uluslararası düzeyde çalışmalar sürdürülmekte; araştırma ve eğitim çalışmaları, yabancı ülkelerden gelen ünlü öğretim elemanları ile desteklenmektedir.

Mühendislik Fakültesi:
Mühendislik Fakültesi’nde lisans, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü’nde ise yüksek lisans ve doktora programları uygulanır.
Bilgisayar Mühendisliği -Elektrik ve Elektronik Mühendisliği -Endüstri Mühendisliği bölümlerinden oluşmaktadır.

Mühendislik Fakültesi’ndeki eğitimin amacı öğrencilere ilgili mühendislik alanlarındaki bilgi birikimini aktarmanın yanı sıra, yaratıcılığın, araştırma tekniklerinin ve kendini yenileyebilme yeteneğinin kazandırılmasıdır. Fakülte’de, günümüzün hızla gelişen dünyasında bilim adamının ve mühendisin işlevi göz önünde tutularak, bilginin kendisi kadar bilgiye erişme ve ondan yararlanma yöntemlerine de önem verilmektedir.

Mühendislik alanlarındaki lisans programlarına sağlam bir temel oluşturmak amacıyla matematik, bilgisayar bilimleri, fizik, kimya ve temel mühendislik dersleri ile başlanmaktadır. Lisans programlarının üst sınıflarında özel teknik derslerin ağırlığı artmaktadır. Bu programlarda, ayrıca ekonomi, sosyal bilimler ve bu gibi alanlarda seçmeli derslere de yer verilmektedir. Lisansüstü programlar büyük ölçüde araştırmaya yöneliktir. Bu programlarda, konularında dünyaca ünlü bilim adamları tarafından üst düzeyde ders ve seminerler verilmektedir. Araştırma laboratuvarları en yüksek nitelikli bilimsel araştırmalara olanak verecek şekilde, gelişmiş araç ve gereçlerle donatılmıştır. Öğrencilere, sınırsız denebilecek ölçüde bilgisayar olanakları sağlanmıştır.

Mühendislik Fakültesi’nde bugüne kadar yapay üs, bilgisayar destekli grafik, veri tabanı sistemleri, nöron ağları, paralel algoritmalar, esnek imalat sistemleri, üretim sistemlerinde çizelgeleme, enformasyon kuramı, optik haberleşme, sinyal ve görüntü işleme, çok büyük boyutlu tümleşik devre tasarımı, optimizasyon kuramı, sistem kuramı ve kontrol gibi önemli ve güncel konularda çok sayıda üst düzey arastırma yapılmış ve bu araştırmalar uluslararası saygınlığı olan bilimsel dergilerde yayınlanmıştır. Öğretim üyesi başına düşen bilimsel yayın sayısı dikkate alındığında, Fakülte’mizin dünyadaki en seçkin mühendislik fakülteleri arasında yer aldığı görülür.
Fen Fakültesi:
Fizik -Kimya -Matematik -Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinden oluşmaktadır.
Bilinenlerin ötesinde bilinmeyenleri anlamak tutkusu temel bilimlerde araştırmanın dürtüsü olmuş, bu arada ortaya çıkan birçok buluş uygarlığımızın temelini oluşturan uygulamalara yol açmıştır. Yarım yüzyıl önce elektron fiziğindeki gelişmeler ve transistörün bulunuşu mikroelektroniği ve bilgisayarları ortaya çıkarmıştır. Günümüzde temel bilimciler, yakın bir gelecekte yüksek teknolojinin temelini oluşturacak fotonik bilgisayarlar, raylar üzerinde uçan süperiletken trenler ve atomsal boyutta elektronik aygıtlar için araştırma yapmaktadırlar. DNA’nın çözümlenip dışarıdan atomsal seviyede değişime uğratılması, kendi kendini düzenleyen moleküllere dayalı bilgisayarların yapımı, atomların dizilerek yoğun bilgi depolama yöntemleri, temel bilimlerin araştırma hedefleri arasındadır. Geçmişte değişik mühendislik dallarını doğuran temel bilimlerin, gelecekte de çığır açacak bu buluşlarla yeni mühendislik dallarının ortaya çıkmasına yol açması beklenmektedir.

Fen Fakültesi bünyesindeki Fizik, Kimya, Matematik ile Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinde 2000’li yıllar hedeflenmektedir. Üst düzeyde eğitim ve araştırma çalışmalarını sürdürmekte olan bu bölümler, ülkemizdeki en yetenekli ve iyi yetişmiş öğrencilerin ilgisini çekmektedirler. Bu bölümler kısa geçmişlerine karşın, ortaya çıkardıkları özgün bilimsel araştırmalar ve temel bilimlere yaptıkları önemli katkılarla uluslararası bilim çevrelerinde saygınlık kazanmışlardır. Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi, ülkemizde temel bilimlerin gelişip ileri bir düzeye ulaşmasında önderlik etmektedir. Bu kapsamda Fakülte, öğrencilerine bilgisayar ağırlıklı, modern görsel ve işitsel yöntemlerle desteklenen en üst düzeyde eğitim vermekte, onların nitelikli birer araştırmacı olarak yetişmesine özen göstermektedir.

Fen Fakültesi’nde dünyaca tanınmış yabancı araştırma kurumları ile yoğun bilimsel ilişkiler kurulmakta, kuramsal ve uygulamalı araştırmalarla bilime önemli katkılar yapılmaktadır. Fakülte bu işlevini, konularında tanınmış Türk ve yabancı bilim adamları ve titizlikle seçilmiş diğer araştırmacı kadrosu ile gerçekleştirmektedir. Fakülte’deki bölümler kendi programlarına ek olarak Üniversite’nin diğer bölümlerine de temel bilimlerin çeşitli konularında dersler vermektedirler.
İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi:
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı -Arkeoloji ve Sanat Tarihi -Felsefe bölümlerinden oluşmaktadır. Bu bölümlerde programların özünü, genel olarak insanın yaratıcı yönü, özel olarak da İngiltere ve Amerika gibi büyük Batı ülkelerinin ve dünyanın evrensel anlam ve değer taşıyan uygarlık, kültür, edebiyat ve sanat ürünleri oluşturmaktadır. Fakülte’nin tüm bölümlerindeki programlar, Türkiye’nin gelecekteki insangücü gereksinimine cevap verecek şekilde hazırlanmıştır.

İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi’ndeki bölümlerin programlarında, öğrencilere özellikle Fakülte içindeki diğer bölümlerin derslerinden de yararlanarak, bilgi ve becerilerine başkalarını ekleme ve böylece kendilerini çok yönlü geliştirme olanakları tanınmıştır. Bu programlarda öğrenciler, kendi bölüm derslerine, ikinci bir yabancı dil dersini, fen bilimleri ya da sosyal bilimler içerikli başka bir dersi, bilgisayar programlama dersini, müzik, resim veya öteki sanat dalları arasından seçecekleri bir dersi ekleme olanağına sahiptirler.

Fakülte öğretim üyeleri dünyaca tanınmış üniversitelerde araştırmalar yapmış, doktoralarını bu tür kurumlarda tamamlamışlardır. Bu Fakülte’nin öğretim üyelerinin önemli bir bölümü İngiliz ve Amerikalı’dır.
Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi:
Müzik -Tiyatro bölümlerinden oluşmaktadır.
Üniversite’nin ilk üç fakültesinden biri olarak 1986 yılında kuruldu. Fakülte, müzik ve sahne sanatları alanlarında uluslararası standartlarda eğitim vermek üzere, ülkemizde fakülte düzeyinde kurulan ilk yükseköğretim kurumudur. Bilkent Üniversitesi’nin kuruluş amacı, "Eğitim-öğretim düzeyi, bilimsel araştırma ve yayınları, kültür ve sanat faaliyetleriyle, dünyanın önde gelen eğitim, bilim, kültür ve sanat kurumları arasında seçkin bir yer almak"tır. Bu ideal, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi için de yol göstericidir.

Fakülte’nin bugün uluslararası düzeyiyle tanınan eğitim-öğretim birimleri, uluslararası sanat kuruluşları, aynı nitelikteki sanat organizasionları ard arda geliştirildi. Müzik ve tiyatro alanlarında, "ülkemizin bugünkü ve gelecekteki ihtiyacına uygun nitelikte, üst düzeyde yaratıcı, yorumcu, eğitimci ve araştırmacı sanatçılar yetiştirmek" Fakülte’nin ana hedefidir.
Lisans ve lisansüstü programlar, genç müzikçileri, tiyatrocuları, ulusal ve uluslararası sanat etkinliklerine katılacak ve katkıda bulunacak düzeylere getirmek üzere hazırlandı.
Ayrıca, müzik eğitiminin mümkün olan en küçük yaşlardan başlatılması gereği olarak, İlköğretim ve lise devrelerinden oluşan bir Müzik Hazırlık Okulu da aynı hedefler doğrultusunda planlandı, kuruldu. Bu okula, anaokuluna kadar inen özgün eğitim programları eklenmiş, müzik eğitiminin yaygınlaştırılması amacıyla, herkese açık yarızamanlı eğitim programları geliştirilmiştir.

Mezuniyet sonrası eğitimin önemi dikkate alınarak Müzik ve Sahne Sanatları Enstitüsü kuruldu. Çalışmalar ulusal kültür birikimimize dayalı evrensel düzeyde bir sanatsal eğitim, yaratı, araştırma, ve etkinlikler ortamı yaratılmaya yönelik olarak hızla geliştirildi. Sanatın toplumsal ve evrensel kimliği, sanat eğitiminin de erkenden dinamik bir yapıda toplumla ve uluslarası sanat çevreleriyle bütünleşmesini gereksindirir. Bu bağlamda, ülkemizde nitelikli sanat beğenisini geliştirmek, toplumumuzun sanat yaşamına ve dünya sanat ortamına aktif bir biçimde katılmak, katkıda bulunmak da Fakülte’nin ana hedefleri arasındadır .

Türkiye’de alanında öncü bir çalışma yöntemi geliştiren Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi; anaokuldan doktora düzeyine kadar uzanan uluslararası eğitim birimleri, profesyonel sanat toplulukları ve sanat organizasyonları ile "Uluslararası Sanat Merkezi" olma yolunda ileri adımlar atmıştır.
Uluslararası Sanatsal Organizasyonlar
Bilkent Akademik Konserler Dizisi (1995)
(Türk ve yabancı şef, solist ve koroların iştiraki ile BASSO’nun yıllık dizi konserlerini içerir. Yılda 100’ü aşkın konser gerçekleştirilmektedir.)
Bilkent Uluslararası Anadolu Müzik Festivali (1994)
(Sanat yaşamına 1994 yılında kazandırılmıştır. Festival’in amacı; evrensel boyutlarıyla müzik sanatının en seçkin örneklerini, en seçkin topluluk ve solistler aracılığıyla, ülkemizin kültürel ve doğal zenginlikleriyle birlikte, tarihsel bir doku içinde canlandırmaktır. Festival’in ana teması "müzik diliyle barış ve dostluk çağrısı"dır.)
Uluslararası F. Chopin Piano Yarışması (1999)
(Bilkent Chopin Merkezi adına, A.Adnan Saygun Müzik Araştırma ve Eğitim Merkeziy’le bağlantılı olarak gerçekleştirilecektir)

ESERİNİM
 
Üst