Şükürle İlgili Hadisler, Şükür İle İlgili Hadis

Eylül

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Şükür Hadisleri


Şükür İle İlgili Hadisi Şerifler

Sevgili Peygamberimiz her hal ve hareketinde hamd ve şükür hâli içinde bulunmuştur. Aişe -radıyallahu anha- onun bu durumun u şöyle anlatır Nebî -sallallahu aleyhi ve sellem-, gece ayakları şişinceye kadar namaz kılardı. Ona

– Niçin böyle yapıyorsun ey Allah'ın Resûlü? Oysa Allâh senin geçmiş ve gelecek hatâlarını bağışlamıştır, dediğimde:

-Şükreden bir kul olmayayım mı? buyurdu. (Buhârî, Tefsîr, 48/2)

Resulullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- bu sözleriyle, Cenâb-ı Hakk'ın bahşetmiş olduğu nimetlerin, kulluğu azaltmaya değil, aksine teşekkürü artırmaya vesile kılınması gerektiğini bildirmiştir. Kulun hiç günahı olmasa dahî, lutfedilen ilâhî nîmetlere şükredebilmesi tâkatinin üzerindedir. Bu bakımdan da acziyet içinde istiğfâr etmek, kulluğun zarûretindendir. Böylece insan, kulluğa devam ile şükrünü ve Allâh'a yakınlığını artırır. Efendimiz'in bu ulvî duygularına Mevlânâ'nın şu sözleri ne güzel tercümân olmaktadır:

-Nimete şükretmek nimetten daha hoştur. Şükrü seven kimse şükrü bırakır da nimet tarafına gider mi? Şükretmek nimetin canıdır. Nimet ise deri gibidir, kabuk gibidir. Çünkü seni dostun kapısına ancak şükür götürür. Nimet insana gaflet verir. Şükretmek ise uyanıklık getirir. Sen aklını başına al da şükür tuzağı ile nimet avla.

-Allah’a çok şükreden bir kul olmayayım mı? Neden böyle yapmayayım? Halbuki yüce Allah Kur’an’ında üzerime şu ayeti indirmiştir:


-Göklerin ve yerin yaradılışında gecenin ve gündüzün gidip gelişinde elbetteki aklı selim sahipleri için ibret verici deliller vardır” (Al-i imran 190)

Şükür, İslâmiyete uymak demektir. Dinimizin emirlerine uyan şükretmiş olur.

Allahü teâlâ, Musa aleyhisselama buyurdu ki: (Bir kimse, kendine verdiğim nimeti benden bilip kendinden bilmezse, nimetlerin şükrünü eda etmiş olur. Bir kimse de, rızkını kendi çalışması ile bilip, benden bilmez ise, nimetin şükrünü eda etmemiş olur. İ. Gazali

Şükür, kendini o nimete layık görmemektir.


Şükür, Allahü tealanın verdiği nimetleri Onun sevdiği yerlerde kullanmaktır.


Allah Teâlâ, kitabında şükrü zikir ile beraber zikretmiştir.

Andolsun! Allah'ı anmak en büyük (ibadet)tir. (Ankebût/45)

Öyleyse beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, nankörlük etmeyin.(Bakara/152)

Eğer siz Allah'ın nimetlerine şükredip' iman ederseniz Allah size niye azap etsin?
(Nisâ/147)

Şükredenlere ise muhakkak mükâfat vereceğiz(Âlu İmran/145)
 
Üst