Türkiyedeki Üniversiteler

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Türkiyedeki Üniversiteler


Abant İzzet Baysal Üniversitesi http://www.ibu.edu.tr
Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Beslenme

Üniversitenin Bolu Merkez, Düzce, Akçakoca ve İzzet Baysal Kampusunda düzenli öğle yemeği servisi yapılmaktadır. Kampuslarda önceden haber verilmek koşulu ile akşam yemeği de verilebilmektedir. AİBÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire başkanlığı denetiminde beslenme ve diyet uzmanlarınca düzenlenen yemek listeleri Bolu'daki kampuslarda özel bir firma tarafından, diğer kampuslarda da Üniversite elemanlarınca hazırlanmakta ve en ekonomik ücretle öğrencilere sunulmaktadır.

Barınma

Abant İzzet Baysal Üniversitesine bağlı 800 kız, 1440 erkek öğrenci için olmak üzere toplam 2240 öğrenci kapasitesi olan bir yurt bulunmaktadır.

Ulaşım

Üniversitenin İzzet Baysal Kampusu şehre 12 km. uzaklıktadır. Ulaşım, üniversiteye ait otobüsler ve özel bir kooperatifin otobüsleriyle sağlanmaktadır. Otobüsler şehir merkezinden, 15 dakika aralıklarla kalkmaktadır. Öğrenciye kente gidip gelmelerini sağlayacak sürekli servis hizmeti mevcut olup, gece 22.30'a kadar çalışmaktadır.

Burslar

Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencilerine Başbakanlık SYDTF (55), EKHABYS (15), Bolu ili SYDTF (27), TEV (4) gibi kuruluşlar burs vermektedir. İzzet Baysal Vakfı 1994-1995 öğretim yılından itibaren öğrencilere burs verme kararı almıştır. Burs miktarı, o yılın ekonomik şartlarına göre düzenlenmektedir.

Kültürel Faaliyetler

Üniversitede kültürel faaliyetlerin yürütüldüğü İzzet Baysal Kültür Merkezi, 3 kat ve 3 bloktan oluşmaktadır. Binada; Büyük (Mavi) Salon (balkonu ile birlikte 514 kişi kapasiteli), Çok Amaçlı Pembe Salon (balkonu ile birlikte 208 kapasiteli), ayrıca Sergi Salonu, Bale ve Folklor Çalışma Salonu, Müzik Oda Bölümleri bulunmaktadır. Kampustaki kültürel etkinlikler Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve İzzet Baysal Kültür Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile yürütülmektedir. Üniversitede yapılan etkinliklerin yanı sıra her yıl düzenli olarak yapılan başka etkinlikler de bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, her yıl 11 Mayıs'ta yapılan ve 1996 yılında yedincisi gerçekleşen "Geleneksel İzzet Baysal Şükran Günü" kutlamalarıdır. İl çapında yapılan bu kutlamalara Üniversitede de çeşitli etkinliklerle katkıda bulunmaktadır. Gelenekselleştirilen bir diğer etkinlik de ağaç bayramlarıdır. Bugüne kadar yapılan ağaç bayramlarında Kampusa yaklaşık 10 bin fidan dikilmiştir.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Kampusunda, modern bir Spor Merkezi mevcuttur. Kuruluşunda mevcut olan 250 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu onarılarak hizmete sunulmuştur. Ayrıca İzzet Baysal Kampusunda çok amaçlı bir spor merkezi inşa edilmiştir. Bu merkezde biri 300 seyirci kapasiteli olmak üzere 2 adet kapalı spor salonu, sauna, şok havuzu, egzersiz fizyoloji laboratuarı ve kondisyon salonu bulunmaktadır. Dördüncü kapalı spor salonunun da temel atma çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca açık alan basketbol ve futbol sahalarına bir çim futbol sahası daha eklenmiştir.

Üniversitede sportif yarışmalar da düzenlenmektedir. Bunlar, Yükseköğretim Kurumları arası yarışmalar, Spor Kulübü aracılığıyla kulüpler arası yarışmalar, Spor Şenliği yarışmaları, İzzet Baysal Günleri içerisindeki spor etkinlikleri ve özel yarışmalar olarak özetlenebilir. Basketbol, voleybol, futbol, badminton, kros, masa tenisi, tekvando, judo, karate sporlarında ferdi birincilikler, grup birincilikleri ve Türkiye üçüncülükleri elde eden Üniversite Spor Kulübü ayrıca, badminton spor dalında birinci lige çıkmıştır.

Sağlık Hizmetleri

Kampusta tam donanımlı Sağlık Merkezi ve yine tam donanımlı iki ambulans bulunmaktadır. Sağlık Merkezinde 2 doktor, 2 hemşire ve 1 sağlık memuru görev yapmaktadır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri

Abant İzzet Baysal Üniversitesin de henüz bir rehberlik ve psikolojik danışma merkezi bulunmamakla birlikte tüm öğrencilerin barınma ve ulaşım sorunlarının yanı sıra her türlü akademik sorunlarını iletebilecekleri bir Öğrenci Sorunları Danışma Merkezi bulunmaktadır. Öğrenci, danışmanıyla çözemediği akademik ve sosyal problemlerini Öğrenci Sorunları Danışma Merkezine getirir. Merkez, mezun olan öğrencilere, talep etmeleri halinde iş bulmalarında da yardımcı olmaktadır
 
#2
Adnan Menderes Üniversitesi http://www.adu.edu.tr/


Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Kütüphane ve Bilgiişlem Hizmetleri,

Üniversitenin Merkez Kütüphanesi Bilgi Bankası ve Otomasyon sistemiyle, ulusal ve uluslar arası bilgilere anında oluşan çağdaş kütüphanelik ve kütüphane otomasyonunda yetişmiş yeterli sayıda elemanla hizmet veren birimde ödünç verme, kataloglama, sınıflama vb. bir çok kütüphanecilik hizmetleri bilgisayarlarla yapılmaktadır.

Merkez Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ege Üniversitesi üzerinden Internet’e bağlıdır. İstenilen yaklaşık 110 ülke ve 5000'den fazla bilgisayar ağından oluşan Internet bilgileri okuyuculara anında ulaştırılmaktadır. Kütüphane resmi tatil günleri hariç, 08.00-22.00 saatleri arasında kesintisiz olarak hizmet vermektedir.

Beslenme

Kaliteyi artırmak ve daha iyi hizmet üretmek amacıyla, yemekhaneler Üniversite genelinde özelleştirilmiştir. Ayrıca üniversiteye bağlı tüm fakülte ve yüksekokullarda kantin bulunmaktadır. Merkez Kampusunda hizmete giren Öğrenci Sosyal Tesislerindeki kantin ve kafeteryada tüm öğrencilere soğuk ve sıcak içecekler ve yiyecekler sunulmaktadır.

Burslar

Adnan Menderes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu öğrencileri Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu SYDTF'den burs almaktadır.

Kültürel Etkinlikler

Öğrencilerin boş zamanlarını yapıcı bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olmak, ruhsal, bedensel ve düşünsel gelişimlerine yön ve hız vermek üzere çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlikler yaptırılmaktadır.

Öğrenciler, katılmak istedikleri kültürel ve sosyal etkinlikler için öğretim yılı başında Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca yapılan ilanlara başvurmaktadırlar.

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu binasında hizmete girecek sinema salonunda öğrenciler vizyondaki tüm filmleri videodan izleme imkânını bulabileceklerdir. Öğrenciler, Üniversite Rektörlüğünün desteği ile Nisan ayının ilk haftasında Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında tiyatro, fotoğraf sergisi, şiir dinletisi, slayt gösterileri ve konserler düzenlemektedir.

Üniversitede sürdürülen kültürel ve sosyal faaliyetlerden bazıları şunlardır: Fotoğrafçılık, resim, satranç, sinema, şiir-drama, tiyatro, Türk halk oyunları, Türk halk müziği.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Üniversitede öğrencilere boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri için, çeşitli alanlarda spor yapma imkânları sunulmaktadır. Öğrenciler, katılmak istedikleri sportif faaliyetler için öğretim yılı başında Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca yapılan ilanlara başvurmaktadırlar. Sportif etkinliklere katılan öğrenciler için birimler arası çeşitli yarışmalar düzenlenmekte ve öğrencilerin bölge ve ülke çapında yarışmalara katılmaları sağlanmaktadır.

Her fakülte ve yüksekokulda masa tenisi masaları, Merkez ve Güney Kampusunda basketbol ve voleybol sahaları ile minyatür futbol sahası, Germencik'te kapalı spor salonu bulunmaktadır. Ayrıca Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı spor tesislerinden de yararlanılmaktadır. Üniversitede sürdürülen spor etkinliklerinden bazıları şunlardır: Basketbol, voleybol, hentbol, futbol, masa tenisi, güreş, jimnastik.

Sağlık Hizmetleri

Üniversiteye kayıtlı tüm öğrencilere sağlık hizmetleri, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sağlık merkezi tarafından verilmektedir.

Ailesi veya kendisi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmayan öğrencilere, Üniversiteye sağlık karnesi verilmektedir. Bu öğrencilerin ilaç ve tedavi gederleri mevcut mevzuat çerçevesinde Üniversite Sosyal Hizmetler Bütçesinden karşılanmaktadır. Ailesi veya kendisi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı öğrencilerin ilaç ve tedavi giderleri ise bağlı bulundukları sosyal güvenlik tarafından karşılanmaktadır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Adnan Menderes Üniversitesinde rehberlik ve psikolojik danışma merkezi adı ile bir hizmet birimi bulunmamaktadır. Bunun yerine öğrenci sorunları ile ilgilenecek Gençlik Sorunlarını Araştırma ve Yardım Merkezi (GESAYAM) adlı bir birim kurulmuştur.

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan GESAYAM'ın amacı öğrencileri gençlik çağına özgü ruhsal sorunlar konusunda bilgilendirmek, gerektiğinde yardımcı olmaktır. Öğrenciler sorunları olduğunda ya da herhangi bir konuda danışmak üzere GESAYAM'a başvurmaktadırlar. GESAYAM'ın bir başka amacı da üniversite öğrencilerinin ruhsal, toplumsal yönden ne tür özellikler gösterdiğini ve ne tür sorunlar yaşadığını belirlemeye yönelik araştırmalar yapmaktır. Bu araştırmalar belirli anketler uygulanarak gerçekleştirilmektedir. Bu tür araştırmalarda etkin biçimde görev almak isteyen öğrenciler GESAYAM'a başvurmaktadırlar.
 
#3
Afyon Kocatepe Üniversitesi http://www.aku.edu.tr

Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Beslenme

Afyon Kocatepe Üniversitesinin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin Afyon Meslek Yüksekokulunun Uşak Mühendislik Fakültesinin, öğrencinin öğle yemeği yiyebildiği birer yemekhanesi vardır. Ayrıca, Uşak Eğitim Fakültesinin, Uşak Meslek Yüksekokulunun, Uşak Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun, Bolvadin ve Karahallı Meslek Yüksekokulunun birer adet kafeteryası ve kantini vardır ve bu tesislerden 500 öğrenci yararlanmaktadır. Diğer kurumlarda sadece kantin bulunmaktadır. Fen-Edebiyat Fakültesi ve Teknik Eğitim Fakültesi öğrencileri Afyon Meslek Yüksekokulunun tesislerinden, Afyon Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri ise Sağlık Meslek Lisesinin kafeteryasından yararlanmaktadırlar.

Barınma

Afyon Kocatepe Üniversitesinin Banaz Meslek Yüksekokuluna ait 20 kişilik, Uşak Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun Uşak Üniversitesi Vakfına ait kız öğrenci yurtları vardır.

Burslar

Afyon Kocatepe Üniversitesinin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden 47 öğrenci çeşitli kurumlar tarafından verilen burslardan yararlanmaktadır. Afyon Meslek Yüksekokulundan 3 öğrenci TEV'den, 20 öğrenci SYDTF'den, 2 öğrenci TİGEM'den ve 3 öğrenci Eskişehir Sanayi Odasından burs almaktadırlar. Bolvadin Meslek Yüksekokulundan 8 öğrenci de SYDTF'nin burslarından yararlanmaktadır.

Kültürel Etkinlikler

Afyon Kocatepe Üniversitesinin çeşitli fakülte ve yüksekokullarında kültürel faaliyetler öğretim üyelerinin önderliği ile yürütülmektedir. Yeni açılan kurumlarda çeşitli etkinlikler için planlamalar yapılmaktadır. Öğrencilerin boş zamanlarında dinlenebilmesi ve ihtiyaçlarını giderebilmesi için bütün fakülte ve yüksekokullarımızda sosyal tesisler bulunmaktadır.

Halk oyunları ekibi Afyon, Kafkas, Ağrı, Adıyaman Kars ve Artvin yöresi oyunlarına hazırlanmıştır. Denizli'de yapılan üniversitelerarası halk oyunları yarışmasına katılan üniversite ekibi Kars yöresi oyunları ile jüri özel ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca Afyon Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu kurum, kuruluş ve dernekler arası halk oyunları yarışmasına katılan üniversite ekibi 2 birincilik, 2 ikincilik elde etmişlerdir.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Üniversitede öğrencilerin sürekli etkin ve yaygın sportif faaliyetler yapmaları hedeflenmekte ve bu faaliyetler için her türlü imkan sağlanmaktadır. Basketbol, futbol, karate ve tekvando branşlarında etkin çalışmalar yapılmış ve bu branşlarda üniversiteler arası yarışmalara katılım sağlanmıştır. 1996 Mayıs ayında Gençlik ve Spor Şöleni çerçevesinde düzenlenen etkinliklerden Futbol turnuvasına 18 takım, Voleybol turnuvasına 12 erkek, 7 bayan takımı, basketbol turnuvasına 11 erkek, 6 bayan takımı katılmış olup dereceye giren fakülte ve yüksekokullara ödülleri dağıtılmış ve bu tür faaliyetler teşvik edilmiştir.

Sağlık Hizmetleri

Afyon Kocatepe Üniversitesinin Afyon'da bulunan öğrencileri Üniversitenin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sağlık tesislerinden, diğer il ve ilçelerdeki öğrenciler devlet hastanelerinden ve sağlık ocaklarından yararlanmaktadırlar.
 
#4
Akdeniz Üniversitesi http://www.akdeniz.edu.tr

Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Kütüphane ve Bilgisayar Hizmetleri

Akdeniz Üniversitesi Kütüphanesinde 25000'in üzerinde kitap ve çok sayıda süreli yayın okuyucuya sunulmaktadır.

Birçok gelişmiş ülkede kullanılan Internet iletişim ağı Akdeniz Üniversitesi kütüphanesinde iki terminal aracılığıyla hizmet vermektedir. Ayrıca Standart Medline, Expres Medline, Agricol, Cab Abstract, NTIS ve Sport gibi CD'ler ile tarama yapılıp bilgisayar çıktısı alınabilmektedir.

Beslenme

Akdeniz Üniversitesi Merkez Kampusunda 1 adet öğrenci yemekhanesi, 1 adet öğrenci lokali ile 12 adet kantin-kafeterya bulunmaktadır. Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine Kampus içinde bulunan Merkez Öğrenci Yemekhanesinde hafta içi günlerde öğle yemeği verilmektedir. Kampus dışındaki birimlerde bulunan öğrenciler için mevcut öğrenci yemekhanelerine merkez mutfaktan yemek taşınarak öğrencilerin beslenmeleri sağlanmaktadır. Yemekten faydalanmak isteyen öğrenciler, yemek katılım payı olarak yemek maliyetinin yarısını ödemekte, geriye kalan yarısı da Sosyal Hizmetler Bütçesinden karşılanmaktadır. Üniversite Yönetim Kurulu Kararı gereğince, toplam öğrenci sayısının % 5'i oranındaki ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere ücretsiz yemek sağlanmaktadır.

Barınma

Devlet yurtlarının kapasitesinin Akdeniz Üniversitesi öğrenci için yetersiz olması nedeniyle, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından öğrencilerin barınmasını sağlamak amacıyla şehir genelinde çalışmalar yapılmaktadır. Öğrencileri barındırmak isteyen pansiyon, otel, apartman daire ve özel yurt yöneticileriyle; evini öğrenciye kiraya vermek isteyenler ve evinde öğrenci barındırmak isteyen aileler ile barınma yeri arayan öğrencilerin istekleri değerlendirilmekte, öğrencilerin uygun yerlere yerleşmeleri sağlanmaktadır.

Burslar

Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine; TEV, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Akdeniz Üniversitesi Kalkındırma ve Geliştirme Derneği, Akdeniz Üniversitesi Kurulmasına Yardım ve Destekleme Vakfı, TÜBİTAK, Başbakanlık SYDTF, MEB, MTA, İktisadi Kalkınma Vakfı, Sabancı Vakfı gibi kuruluşlar burs vermektedir. Akdeniz Üniversitesi öğrenimlerine devam edebilmek için ekonomik desteğe ihtiyaç duyan öğrencelere çeşitli kaynaklardan sağlanan gelirler Sosyal Hizmetler birimi tarafından burs olarak verilmektedir.

Burs verilecek öğrencilerin tespiti amacıyla, Burs ve Sosyal Hizmetler Yürütme Kurulu tarafından yapılan değerlendirmede, öğrencilerin sosyo-ekonomik ve başarı durumları esas alınmaktadır.

Kültürel Etkinlikler

Öğrencilerin ilgi alanlarına göre ders dışı zamanlarını değerlendirmek yeni ilgi alanları oluşturmalarını birlikte dinlenme ve eğlenme alışkanlığı kazanmalarını; güzel sanatlar ve teknoloji ile ilgili yeni gelişmeleri izlemeleri, isterlerse bu faaliyetlere katılmalarını sağlamak; doğa ve insan sevgisiyle sosyal ilişkileri geliştirmek; birlikte üretim, birlikte paylaşım, birlikte çözüm yolları bulmak, bütün bunların sonucunda da kendi özgüvenlerinin gelişmesine yardımcı olmak amacıyla 23 öğrenci kulübü kurulmuş ve verimli bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kulüplerden bazıları: Atatürkçü Düşünce Kulübü, Bilgisayar Kulübü, Briç Kulübü, Çevre Kulübü, Dağcılık Kulübü, Ekonomi Kulübü, Felsefe Kulübü, Fen Kulübü, Folklor Kulübü, Gezi ve Rehberlik Kulübü, Hafif Müzik Kulübü, Modern Dans Kulübü, Öğrenci Bilimsel Araştırma Kulübüdür. Akdeniz Üniversitesi öğrenci kulüpleri sergi, şiir dinletisi, sempozyum, konferans, panel, seminer, gösteri, gezi, konser gibi etkinlikler organize etmektedir. Ayrıca öğrenciler, üniversitelerarası yarışmalara da bu kulüpler aracılığıyla katılabilmektedirler.

Kulüplere üye olmak isteyen öğrencilerin, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Bölümünden temin edeceği formu doldurarak aynı yere teslim etmeleri gerekmektedir. Bu kulüpler faaliyetlerini Atatürk Konferans Salonu, Merkez Öğrenci Lokali, Kültürel Etkinlikler Salonu, Tiyatro ve Dans Salonu ve El Sanatları Kulübü Çalışma Atölyesinde gerçekleştirmektedirler.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile Spor Birliği Başkanlığı, öğrencilerin beden ve ruh sağlığı yönünden geliştirilmesi, öğrencilerin ders dışı zamanlarını değerlendirmelerini sağlamak amacıyla her türlü spor ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmakta, çeşitli sportif faaliyetler ile spor şöleni ve şenlikler düzenlenmektedir.

Bu faaliyetler sırasında sporcu öğrenciler Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce düzenlenen üniversitelerarası spor yarışmalarına katılmakta, branşlarında Türkiye birinciliği kazanan ya da milli olan sporculara Spor Birliğince kredi olanağı sağlanmaktadır. Üniversite şenliklerine katılan öğrencilere ise başarı belgesi kupa ve şilt verilmektedir. Bunların dışında Üniversitede sporun geliştirilmesine, yaygınlaşmasına yönelik seminer, sempozyum, panel, ve konferanslar düzenlenerek öğrencilerin bilgi ve becerilerinin arttırılması sağlanmaktadır. Üniversitelerarası müsabakalarda basketbol, voleybol, hentbol, futbol, badminton, masa tenisi, güreş, judo, tekvando, kayak ve kros yarışmalarına katılan Akdeniz Üniversitesi, önemli sonuçlar almıştır.

Spor Birliği, kampus içinde standartlara uygun bir çim futbol sahası, basketbol, voleybol, hentbol, badminton, tenis sporlarının yapılabileceği açık alanlara sahiptir. Ayrıca örtülü alan olarak kondisyon merkezi, sıcak sulu duş kabinleri, öğrencilerin spor bilgilerini arttırmak için ve diğer dışı zamanlarını değerlendirmek için spor kütüphanesi mevcuttur.

Kampus sahası dışında Topçular mevkiindeki Fen-Edebiyat Fakültesi binasının içinde basketbol, voleybol ve badminton sporlarının yapıldığı bir kapalı spor salonu mevcuttur. Üniversite öğrencileri çalışma saatlerinde ve tatillerde bu sahalardan yararlanabilmektedirler.

Sağlık Hizmetleri

Akdeniz Üniversitesinde öğrencilerin sağlık hizmetleri Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığınca yürütülmektedir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Akdeniz Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şubesince öğrencilerin psikolojik, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarının giderilmesi yönünde çalışmalar yapılmakta ve sosyal hizmet faaliyetleri yürütülmektedir. Faaliyetler sırasında öğrenciler ile gerekli haberleşmeyi ve koordinasyonu sağlamak amacıyla bir rektör yardımcısının başkanlığında her fakülte ve yüksekokuldan birer temsilcinin bulunduğu Akdeniz Üniversitesi Burs ve Sosyal Hizmetler Yürütme Kurulu oluşturulmuştur. Ayrıca Üniversitede her fakülte ve yüksekokulda öğrencilere rehberlik ve akademik danışmanlık hizmeti veren görevli öğretim elemanları bulunmaktadır.

İstihdam Hizmetleri

Üniversitede mezun öğrencileri izleme ve irtibat bürosu adı altında bir birim mevcuttur.
 
#5
Anadolu Üniversitesi http://www.anadolu.edu.tr


Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Beslenme

Üniversitenin Merkez Kampusunda yer alan her fakülte ve yüksekokulun öğrenci kantini vardır. Merkezi yemekhaneden ise 7.000 öğrenci yararlanmaktadır. Bilecik ve Bozüyük Meslek Yüksekokulları ile Sivil Havacılık Yüksekokullarının Kafeteryaları vardır. Kampus dışındaki fakülte ve yüksekokulların 1'er adet kantini ve kafeteryası bulunmaktadır.

Barınma

Üniversiteye bağlı olarak sadece Bilecik'te kız ve erkek yurdu vardır.

Burslar

Anadolu Üniversitesi öğrencilerine Koç Vakfı, TÜBİTAK, PTT, Sabancı Vakfı, ETİBANK, MTA, Türk Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, İl Sosyal Dayanışma Vakıfları, çeşitli vakıflar, üniversite vakıfları ve çeşitli özel kuruluşlar burs vermektedir.

Kültürel Etkinlikler

Anadolu Üniversitesinde, ilgili birimlerdeki sanat eğitiminin yanı sıra, ders yılı boyunca da sürekli olarak kültür ve sanat etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.

Her yıl ekim ayında düzenlenen Uluslararası Eskişehir Festivalinin etkinliklerinin tamamına yakını Anadolu Üniversitesinin salonlarında gerçekleştirilmektedir. Festivalde dünyanın ünlü sanatçı ve toplulukları konser vermekte ya da gösteri yapmaktadır. Ders yılı boyunca, Atatürk Kültür ve Sanat Merkezinin salonlarıyla, Toplantı Salonu ve Kongre Merkezi de çeşitli etkinliklere sahne olmaktadır. Hemen her gün bir ya da birkaç sanat etkinliğinin yer aldığı Anadolu Üniversitesinde ayrıca, Yaylı Çalgılar Oda Orkestrası, Tiyatro Anadolu, Türk Sanat Müziği Korusu, Türk Halk Müziği Korosu, Çok Sesli Gençlik Korosu, Halk dansları Topluluğu düzenli programlarla izleyicilerin karşısına çıkmaktadır. 400 kişilik sinema salonu da sunduğu kaliteli filmlerle öğrencilerin hizmetindedir. Ayrıca, Eskişehir'deki çeşitli kurumlar çok sayıda kültür ve sanat etkinliği düzenlemekte, öğrenciler bunlardan da büyük ölçüde yararlanmaktadır.

Hemen her birimde, birimin adını taşıyan öğrenci kulüpleri bulunmaktadır. Ayrıca, öğrenciler kendi ilgi alanlarına göre çeşitli kulüplerde çalışmaktadır. Bu çalışmalara diğer birimlerdeki öğrenciler de katılmaktadır. Bu kulüplerin bazıları Basın Kulübü, Eğitim İletişimi ve Planlaması, Tiyatro, Fotoğraf Sinema, Müzik Kulübü, Bilgisayar, Satranç, Özgür Düşünce, Atatürkçü Düşünce, Caz, Tarih-Edebiyat, Doğa ve Çevre, Tiyatro Kulübü , Kültür ve Kitaplık Kulübü, Satranç ve Zekâ Oyunları Kulübüdür.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Anadolu Üniversitesine Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin de yararlandığı spor salonu, tenis kortları, kapalı yüzme havuzu, futbol sahası, açık hava voleybol ve basketbol alanları gibi spor tesisleri bulunmaktadır. Anadolu Üniversitesi Spor Kulübünde bini aşkın lisanslı sporcu, yerel, ulusal ve uluslararası karşılaşmalara katılmaktadır. Ayrıca, Spor Birliği kanalıyla Anadolu Üniversitesi öğrencileri üniversitelerarası yarışmalara da katılmaktadır. Her yıl düzenlenen Spor Şenliğinde ise değişik spor dallarında karşılaşmalar yapılmakta, bu karşılaşmalara da yüzlerce öğrenci katılmaktadır.

Sağlık Hizmetleri

Anadolu Üniversitesi öğrencileri, Yunus Emre Kampusundaki Mediko Sosyal Hastanesinden yararlanmaktadırlar. Yataklı bir tedavi kurumu niteliğindeki Mediko Sosyal Hastanesinde öğrenciler psikiyatriden göze, dişten genel cerrahiye kadar hemen her alanda sağlık hizmeti alırken, gerektiğinde Eskişehir'deki diğer hastanelerin de hizmetlerinden yararlanma olanağına sahiplerdir. Tam teşekküllü bir sağlık kuruluşu olan Mediko Sosyal Hastanesinde her an hizmete hazır 4 ameliyathane, 4 diş ünitesi ultrason ve röntgen laboratuvarları, klinikler, biyokimya laboratuvarı, öğrencilere hizmet sunmaktadır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri

Anadolu Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi bünyesindeki "Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi", öğrencilerin üniversiteye ve çevreye uyum sağlamalarına yardımcı olmak ve onların bireysel sorunlarına çözüm bulmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının görev yaptığı Merkez, "Barınma-Eve Yerleştirme Servisi", "Yarı Zamanlı İş Bulma Servisi" ve "Uyum Programları" ile öğrencilere yardımcı olurken, dileyen öğrenci de çeşitli sorunlarına çözüm bulmak için Merkeze başvurabilmektedir.

İstihdam Hizmetleri

Çeşitli işletmelerle birlikte "kariyer günleri" düzenlenmekte ve bu toplantılarda mezun adaylarıyla işletmelerin yöneticileri bir araya getirilmektedir. Eğitim birimlerince işletmelerin yöneticileri konferans vermek üzere davet edilerek ya da öğrencilere çeşitli işletmelerde staj yaptırılarak öğrencilerle işverenlerin birbirlerini tanımalarına yardımcı olunmaktadır. Bunların yanı sıra ilgili yasa ve yönetmelikler çerçevesinde öğrencilere Anadolu Üniversitesi'nin çeşitli birimlerinde yarı zamanlı iş olanağı sağlanmaktadır.
 
#6
Ankara Üniversitesi http://www.ankara.edu.tr


Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Kütüphane ve Bilgiişlem Hizmetleri

Fakülte ve yüksekokulların kendilerine ait kütüphaneleri ve okuma salonlarının yanı sıra Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi kitaplığında bulunan 15 bin adet değerli el yazması eser ile birlikte yaklaşık 1 milyon kitap öğrenci ve tüm personelin yararlanması için arşivlenmiştir.

Fakülte ve yüksekokullarda kurulu bulunan ve daha özel çalışmalarda kullanılan alt bilgisayar birimleriyle işbirliği içinde çalışmalarını sürdüren üniversite bilgi işlem merkezi, tüm araştırma çalışmalarına uygun verilerin elde edilmesine uygun olarak düzenlenmiştir. Ayrıca Internet ve CD-Rom kanalıyla uluslar arası veri ağlarına giriş sağlanmaktadır.

Beslenme

Ankara Üniversitesinin kentin değişik semtlerinde yer alan fakülte ve yüksekokullarının her birinde 1 kantin ve 1 yemekhane bulunmaktadır. Tüm Fakülte ve yüksekokulların yemekhanelerinde bir yemek firması tarafından hazırlanan zengin çeşitli öğle yemeği öğrencilere ucuz fiyatla verilmektedir. Ayrıca Cebeci semtinde bulunan Öğrenci Evinde çabuk hazırlanan sıcak yemek ve çay, meşrubat servisi yapılmaktadır.

Barınma

Çankırı'da bulunan 660 kapasite kız ve erkek yurdu ile Kastamonu'da bulunan 270 kapasiteli yurtların dışında, 50 kapasiteli kalecik Meslek Yüksekokulu Öğrenci Yurdu da hizmetini sürdürmektedir. 1998'de hizmete açılan Cebeci Kampusundaki Milli Piyango Öğrenci Evi, (Kız Öğrenci Yurdu) de öğrencilerin barınma ihtiyaçlarına cevap verecek çağdaş bir düzenleme ile hizmete sunulmuştur.

Burslar

Ankara Üniversitesi öğrencileri başta Başbakanlık SYDTF, MEB, TEV olmak üzere PTT, TOBB, TÜBİTAK, MTA, TKİ, DSİ, Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı, Emekli Sandığı, Zonguldak Amele Birliği Vakfı, Darüşşafaka Cemiyeti, Sabancı Vakfı, Koç Vakfı, Yaşar Holding, Türk Eczacılar Birliği, Ankara Eczacılar Kooperatifi, Rotary Kulüp gibi kamusal ve özel kuruluşlardan burs almaktadırlar. Ayrıca Hukuk, Diş, Tıp, Eğitim Bilimleri Fakültelerinde öğretim üyeleri yardımlaşma komisyonları tarafından öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak yardımlar yapılmaktadır.

1993 yılında kurulan Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı, ÖSYM sınav sonuçlarına göre Ankara Üniversitesini tercih eden ilk 500 öğrenciye burs verilmesi ve fakültelere bilgisayar vs. gibi araç gerecin temini konularında çalışmaktadır.

Kültürel Etkinlikler

Türk sanat müziği, Türk halk müziği, çok sesli koro, el sanatları, fotoğrafçılık, gitar, modern dans topluluğu, satranç, halk dansları topluluğu, ut. kanun ve keman dallarında açılan kursların yanı sıra konserler, sergiler, geziler, konferanslar, yarışmalar, video film gösterileri düzenlenmektedir.

Her yıl nisan ayının başında düzenlenen Kültür Haftası süresince Türk sanat müziği, Türk halk müziği, çok sesli koro, pop müzik-rock müzik, pop caz konserleri üniversitenin Farabi ve Morfoloji salonlarında gerçekleşmektedir. Bu konserler gelenekselleşen 15-21 Mayıs tarihlerinde kutlanan Gençlik Haftası'nda da yinelenmektedir. Kültür Haftası süresince Güzel Sanatlar Galerisinde açılan fotoğraf, resim, ve el sanatları sergilerinin yanı sıra DTCF Farabi Salonunda fakültelerin tiyatro gösterileri de sergilenmektedir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin çevreyi ve tarihi yerleri tanımaları açısından düşük ücretlerle geziler düzenlenmektedir.

Bu etkinlikler dışında, her fakülte, kendi konu alanına uygun olarak çeşitli etkinlikler düzenlemektedirler. Örneğin İletişim Fakültesinde sinema gösterileri düzenleyen ve "Görünüm" dergisi çıkaran gruplar, İlahiyat Fakültesinde Türk Tasavvuf Müziği Korosu vardır. Hukuk Fakültesinde Demokrasi Kuşağı, Diş Hekimliği Fakültesi'nde paramedikal, Eğitim Fakülte özel eğitim, psikoloji, halk eğitimi, drama, istihdam vb. konularda oluşturulan klüpler, panel, sempozyum vb. toplantılar düzenlemektedirler. Ayrıca her fakültede resim, müzik, fotoğrafçılık vb. alanlarda öğretim üyelerinin önderliğinde çalışmalar yapılmaktadır.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Ankara Üniversitesinin Cebeci Kampusunda bir kapalı spor salonu olup bundan çevredeki bütün fakültelerin öğrencileri yararlanmaktadır. Ayrıca Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin voleybol, basketbol ve tenis kortlarını içeren 1 spor salonu vardır. Eczacılık Fakültesinin 1 kapalı spor salonu, 1 açık basketbol sahası ve tenis kortu, Fen Fakültesinin açık futbol sahası, İlahiyat Fakültesi'nin basketbol, voleybol, masa tenisi salonları vardır ve öğrencileri güreş, futbol ve badminton turnuvalarına katılmaktadırlar. Veteriner Fakültesinin basketbol ve voleybol oynanabilecek 1 sahası ve mini futbol sahası, Ziraat Fakültesinin 1 kapalı spor salonu, 1 halı futbol sahası ve tenis kortları vardır.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun 1 kapalı spor ve 1 kondisyon salonu, 1 açık basketbol salonu, 1 tartan atletizm pisti ve 1 açık tenis kortu bulunmaktadır. Kastamonu Meslek Yüksekokulunda futbol, voleybol, basketbol ve hentbol sahaları, tenis kortu, bilardo, jimnastik ve masa tenisi salonları, Çankırı Meslek Yüksekokulunda, 1 kapalı spor salonu, 1 açık futbol sahası ve 1 masa tenisi salonu vardır. Öğrenciler çevrede bulunan başka kurumlara ait tesislerden de yararlanmaktadırlar.

Üniversitenin basketbol, hentbol, voleybol, masa tenisi, atletizm, futbol, badminton, güreş ve tekvando takımları her yıl yükseköğretim kurumlar arası spor karşılaşmalarına katılmaktadır. Her yıl üniversite düzenlenen geleneksel Spor Şenliğine birçok öğrenci yarışmacı olarak katılmaktadır. Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilere yönelik doğa sporları etkinlikleri gerçekleştirmektedir. bu etkinlikler çerçevesinde Türkiye'nin çeşitli alternatif turizm alanlarında dağcılık, havacılık, mağaracılık, kamp ve yürüyüşler gerçekleştirilmiştir.

Side Öğrenci Rekreasyon Merkezi

1987 yılından itibaren hizmet veren Side Öğrenci Rekreasyon Merkezi Side'ye 20 km. uzakta bulunan Çolaklı'dadır. İki yüz yatak kapasiteli Merkez her bir devre 12 gün olmak üzere 9 devrede öğrencilere hizmet vermektedir. Mevcut tesiste bina içi ve bina dışı düzenlemeler yapılmakta olup, yenileme çalışmaları her yıl sürmektedir.

Gölbaşı Dinlenme Tesisi

1989 yılından bugüne dek yaz aylarında cumartesi ve pazar günleri tam gün, diğer günler akşamları olmak üzere, restoran şeklinde mensuplarına hizmet veren tesis Ankara'dan 20 km. uzaklıkta bulunan Mogan Gölünün kıyısındadır. Tesiste futbol, voleybol, tenis sahaları, atletizm, pisti, bisiklet ve koşu parkurları ve açık sosyal tesisleri mevcuttur.

Ilgaz Dağı Rehabilitasyon Merkezi

Ilgaz Dağı milli parkı içinde bulunan 250 yataklı tesisin inşaatı bitmiş olup en kısa zamanda üniversite öğrencilerinin hizmetine açılacaktır. Tesis tamamlandığında öğrencilerin spor ve rekreasyon amaçlı kullanımlarına açılacaktır. Ayrıca tesiste sempozyum, seminer, gibi toplantılara da hizmet verecek alanlar olacaktır.

Elmadağ Beden ve Ruh Sağlığı Tesisi

Her yıl Kasım ayından Mart ayı sonuna kadar cumartesi ve pazar günleri açık tutulan tesis 150 yatak kapasitesi ve kafeteryasıyla hizmet vermektedir.

Sağlık Hizmetleri

Ankara Üniversitesinde sağlık hizmetleri Cebeci'de bulunan Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sağlık birimlerinde verilmektedir. Ayrıca değişik kampuslarda 1'er doktor bulunmaktadır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesine bağlı bir Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi vardır ve bu birim yakın çevredeki fakültelerin öğrencilerine de psikolojik danışma hizmeti vermektedir. Diğer fakültelerde öğrencilerin akademik sorunları ile öğretim üyeleri (akademik danışmanlar) ilgilenmekte, psikolojik sorunu olanlar Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına başvurmaktadırlar.

İstihdam Hizmetleri

Üniversitenin öğretim üyeleri istihdam sorununa yardımcı olmaya çalışmaktadırlar. Örneğin Eğitim Bilimleri Fakültesinde kurulan "İstihdam Komisyonu" mezunları izlemekte, istihdam kuruluşları ile bağlantı kurmakta ve mezunların istihdam olanaklarını artırmaya çalışmaktadır.
 
#7
Atatürk Üniversitesi http://www.atauni.edu.tr


Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Beslenme

Atatürk Üniversitesinin Erzurum Kampusunda 10.000 kişinin yemek yiyebileceği bir yemekhane vardır. Ayrıca her fakülte ve yüksekokulun birer kantini bulunmaktadır. Ağrı ve Erzincan'da bulunan fakülte ve yüksekokulların tüm öğrencilerinin yararlanabilecekleri kantin ve yemekhaneleri vardır. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı her yıl 400 öğrenciye ücretsiz yemek verilmektedir.

Barınma

YURTKUR imkânlarından başka Erzurum merkezinde Kızılay'a ait birer kız ve erkek öğrenci yurdu ile özel sektöre ait yurt binaları da mevcuttur.

Burslar

Atatürk Üniversitesine bağlı çeşitli fakülte ve yüksekokullarda bulunan öğrencilerden bir kısmı alanları ile ilgili kurumlardan burs almaktadırlar: Ziraat Fakültesi öğrencileri TEV, Koç Holding, Sabancı Holding gibi kuruluşlardan, Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri TEV'den, SYDTF'dan öğrenci Hasta Yoksul Öğrenci Derneğinden; Kâzım Karabekir ve Erzincan Eğitim Fakülteleri öğrencileri MEB'den, SYDTF'dan; Mühendislik Fakültesi öğrencileri SYDTF'dan TEV'dan Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencileri TÜBİTAK, TEV ve Sabancı Holdingden, İlahiyat Fakültesi öğrencileri Türk Diyanet Vakfından, SYDTF'dan, Faysal Finans Kurumundan; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri Etibank'tan, Sağlık Hizmetleri M.Y.O. öğrencileri TEV'dan, SYDTF'dan, karşılıksız burs almaktadırlar.

Ağrı Eğitim Fakültesinden bir grup öğrenci SYDTF'dan, Erzincan Meslek Yüksekokulu öğrencileri SYDTF'dan, EKHSDYV ve TEV gibi kuruluşlardan burs almaktadırlar. Her yıl Üniversitenin Kalkındırma Vakfı kaynaklarından ilk 50 öğrenciye karşılıksız burs verilmektedir.

Kültürel Etkinlikler

Atatürk Üniversitesinde eğitim-öğretim ve bilimsel faaliyetlerin yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler ayrı bir önem taşımaktadır. Özellikle derslerinden artan zamanlarını iyi değerlendirebilmeleri için, öğrencilere birtakım imkânlar, sunulmuştur. Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümünün sahneye koyduğu çeşitli gösteriler, her hafta tekrarlanırken, Kültür Müdürlüğü bünyesinde açılan Halk Oyunları, Türk halk müziği ve Türk hafif müziği çalışmalarına her yıl yüzlerce öğrenci katılmaktadır.

Sinevizyon ve multivizyon sistemleri ile donatılmış iki mükemmel oditoryuma ve bir kültür sitesine sahip olan Atatürk Üniversitesinde panel, sempozyum, konferans gibi toplantılar sık sık yapılmakta toplu gezilere imkân tanınmakta, bilgisayar ve yabancı dil kurslar gibi, öğrencilere yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu arada, ünlü sanatçı ve grupların katılımı ile konserler de verilmektedir.

Ağrı ve Erzincan'daki fakültelerde bu faaliyetler Kültürel Faaliyetleri Yürütme Kurulu gibi organlarca düzenlenmektedir.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Atatürk Üniversitesi kampusunda kapalı spor salonu ve açık stadyum bulunmaktadır. Öğrenciler ildeki spor tesislerinden yararlanabilmektedirler. İlahiyat Fakültesinin güreş salonu ve masa tenisi salonu bulunmaktadır.

Erzincan Eğitim Fakültesinin kapalı spor salonu, açık basketbol ve voleybol sahası, Hukuk Fakültesinin futbol, ve tenis sahası, Meslek Yüksekokulunun 1000 m2 lik çok amaçlı açık spor sahası vardır. Ağrı Eğitim Fakültesinin kapalı spor salonu, futbol, basketbol ve voleybol sahaları vardır.

Sağlık Hizmetleri

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük sağlık merkezi olan Araştırma Hastanesini bünyesinde bulunduran Atatürk Üniversitesi, tüm üniteleri ile hem yöre halkına, hem de öğrencilere hizmet vermektedir. Bölgede 10 milyonu aşkın kişiye sağlık hizmeti veren Araştırma Hastanesinde 1 yılda 200 bin kişi poliklinik muayenesi olurken, yaklaşık 20 bin hasta ise, yatak tedavisi görmektedir.

Bu arada Milli Savunma Bakanlığından Üniversiteye devredilmiş bulunan 800 yatak kapasiteli yeni hastane araç-gereç donanımı sağlanarak hizmete açılacaktır.

Bunun dışında Atatürk Üniversitesinde öğrencilere çok yönlü hizmet sunan Sağlık Kültür ve Spor Dairesi mevcuttur. Bu daire başkanlığı bünyesinde 5 doktor, 2 diş hekimi, 2 hemşire, 3 sağlık teknisyeni ve diğer idari personeli ile öğrencilere hizmet vermektedir. Yine bu merkezdeki laboratuvarda çeşitli tetkikler yapılabilmektedir. Gerekli durumlarda ise, öğrenciler Araştırma Hastanesine sevk edilmekte, muayene, yatak tedavisi ve ilaçları karşılıksız sağlanmaktadır. Ayrıca öğrencilere diş tedavileri için, Diş Hekimliği Fakültesi ücretsiz hizmet vermektedir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Atatürk Üniversitesinin Kâzım Karabekir ve Ağrı Eğitim Fakültelerinde öğrencilere rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri verilmektedir. Diğer kurumlarda öğrencilerin akademik sorunları ile öğretim üyeleri ilgilenmekte, psikolojik sorunları olanlar Sağlık, Kültür ve Spor birimine gönderilmektedirler.
 
#8
Balıkesir Üniversitesi http://www.balikesir.edu.tr


Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Beslenme

Üniversitenin il merkezinde, birimlerine yönelik beslenme hizmetleri, Beslenme Müdürlüğünce yürütülmekte, Necatibey Eğitim Fakültesinin alt katında bulunan mutfak yemek dağıtım yapılmaktadır. Çıkartılan günlük ortalama yemek sayısı yaklaşık 2.500'dür. Üniversitenin ilçelerdeki birimlerine yönelik beslenme hizmetleri ise, ilgili yerlerdeki büyük lokanta ya da yemek fabrikaları ile anlaşmak suretiyle yürütülmekte olup, çıkarılan günlük ortalama yemek sayısı da yaklaşık 2.000 olmuştur. Türk ve akraba topluluklarından gelen öğrencilere ücretsiz yemek kartı dağıtılmaktadır. Her fakülte ve yüksekokulun mevcudunun % 1'i oranında, muhtaç öğrencilere ücretsiz yemek kartı verilmektedir.

Burslar

Balıkesir Üniversitesinin Necatibey Eğitim Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu öğrencileri, MEB, TEV, Başbakanlık SYDTF, Vakıflar Bankası, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı gibi kuruluşlardan burs almaktadırlar. Bu burslardan yaklaşık 500 öğrenci yararlanmaktadır. Balıkesir Üniversitesi Vakfı ihtiyacı olan öğrencilere burs vermekte ve yemek yardımı yapmaktadır.

Kültürel Etkinlikler

Balıkesir Üniversitesinin daha önce kurulmuş olan fakültelerinde Türk Halk ve Türk Sanat Müziği koroları, tiyatro, resim, sinema, fotoğraf, satranç ve briç klüpleri kurulmuş olup kültürel faaliyetler Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının önderliğinde yürütülmektedir. Yeni fakülte ve yüksekokullarda da bu faaliyetlerin planlanmasına çalışılmaktadır.

Öğrenci Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Düzenleme Yönergesi çerçevesinde Atatürkçü Düşünce, Bilim, Doğa Çevre ve Gezi, Edebiyat ve Kitap, Gönüllü Abla ve Ağabey, Halkoyunları, İletişim ve Haberleşme, Müzik (Türk Sanat-Türk Halk), Resim, Sinema ve Fotoğrafçılık Toplulukları ile öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirmelerine yardımcı olunmaktadır. Üniversitede her yıl düzenli olarak nisan veya mayıs aylarında Bahar Şenlikleri düzenlenmektedir.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesinin 1 kapalı spor salonu, birer açık futbol, voleybol ve basketbol sahası, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksekokulunun, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun birer adet basketbol ve voleybol sahaları ve masa tenisi salonları vardır. Yeni kurulan fakülte ve yüksekokulların bu tür tesisleri henüz kurulmamış olup öğrenciler çevrede mevcut spor tesislerinden yararlanmaktadırlar.

Üniversitede her yıl düzenli olarak Kasım-Aralık aylarında "Rektörlük Kupası" nisan-mayıs aylarında da "Bahar Şenlikleri" yapılmaktadır.

Sağlık Hizmetleri

Üniversitenin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan ve öğrencilere sağlık hizmeti veren Mediko-Sosyal Merkezi 2 doktor, 4 hemşire, 1 diş hekimi ile görev yapmaktadır. Merkezde tüm öğrencilere sağlık hizmeti verilmektedir. Genellikle tedaviler ayakta yapılmakta, hastalığın ciddi olması halinde hastaneye sevk gerçekleştirilmektedir. Merkez bünyesinde bir "Diş Tedavi Ünitesi" ile bir "Tahlil Laboratuarı" da kurulmuş olup 1995-1996 öğretim yılı başında faaliyete geçirilmiştir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Balıkesir Üniversitesinin Necatibey Eğitim Fakültesinde görevli bir psikolog tarafından haftada 2 gün öğrencilere psikolojik danışma hizmeti verilmektedir. Diğer kurumlarda öğretim üyeleri öğrencilerin akademik sorunları ile ilgilenmektedirler.

İstihdam Hizmetleri

Balıkesir Üniversitesinde mezunlara iş bulmada yardımcı olacak bir büro yoktur. Yalnız çevreden iş talebi geldikçe öğrencilere duyurulmaya çalışılmaktadır.
 
#9
Boğaziçi Üniversitesi http://www.boun.edu.tr


Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Kütüphane ve Bilgiişlem Merkezi

1863 yılında "Harvard La School" tarafından hediye edilen 200 kitaplık koleksiyonla kurulan üniversite kütüphanesinde, bugün çeşitli dillerde yaklaşık 300.000 adet yayın bulunuyor. Öğrenciler genel koleksiyon dışında Referans Koleksiyonu, Yakındoğu Koleksiyonu, Süreli Yayınlar Koleksiyonundan ve Görsel İşitsel Bölümden de yararlanabilirler. Görsel/İşitsel Merkezde video ve film gösterileri izlenebilir, ayrıca plak ve CD'lerden oluşmuş zengin bir müzik koleksiyonundan da yararlanılabilir. Süreli Yayınlar Bölümünde çeşitli yabancı dergi ve gazetenin yanı sıra günlük gazeteler de bulunmaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgiişlem Merkezi (BUBİM), Güney Kampustaki binasında Boğaziçi Üniversitesinin 400'ü aşkın bilgisayarını aynı yapıda bütünleştiren yerel bilgisayar ağını işletmektedir. Bu merkez ulusal ve uluslararası iletişim ağlarına bağlantısı, kişisel bilgisayar laboratuvarları ve elektronik haberleşme imkânları ile üniversite çalışanlarına ve öğrencilerine 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir.

Beslenme

Kampusta 1 yemekhane ve 4 kantin bulunmaktadır. Yemekhaneden yaklaşık 5.000 öğrenci yararlanmaktadır. Kuzey Kampustaki 1200 kişilik kafeteryadan öğrencilere öğle ve akşam servisleri hafta içinde saat 12:00 - 14:00 ve 18:00-19:00 arasında yapılır. Üniversitenin çeşitli yerlerinde bulunan kantinler (Kuzey Kafe, Orta Kantin, Teras Kantin, Kafe Turizm, Market) öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır.

Barınma

Üniversitenin Güney Kampusunda birinci, üçüncü ve dördüncü erkek yurtları ile birinci kız yurdu, Kuzey Kampusta ise ikinci ve altıncı erkek yurtları ile ikinci kız yurdu, ayrıca Hisarüstü Kampusunda bir erkek yurdu ve Uçaksavar Kampusunda birer kız ve erkek yurdu bulunmaktadır. Diğer yandan, Üniversitenin Uçaksavar Kampusunda "Superdorm" adını taşıyan yurdun, 515 öğrenci kapasiteli oda birimleri, 50 araçlık kapalı otoparkı, 250 izleyici kapasiteli yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, kitaplığı, kantini, bilgisayar, hobi ve masa tenisi odaları, kondisyon salonu, depo ve çamaşırhaneleri bulunmaktadır.

Burslar

Boğaziçi Üniversitesi Burs Ofisi çeşitli kişi ya da kuruluşlar tarafından verilen burs olanaklarını araştırır, üniversite öğrencilerine burs vermek isteyen kuruluşların duyurularını ilan eder, başvuru formlarını öğrencilere iletir ve bu yardıma en fazla ihtiyacı olanları saptamaya çalışır. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine burs veren belli başlı kuruluşlar şunlardır: Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (200 öğrenci), Koç Vakfı (26 öğrenci), Alarko (15 öğrenci), Ünilever-İş (2 öğrenci), Finans Vakfı (8 öğrenci), Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Vakfı ve Mezunlar Derneği belirli sayıda öğrenciye burs vermektedir. Burs Ofisi bu bursların kime verileceğini belirlemekte ayrıca öğrencilere okulun çeşitli birimlerinde (yemekhane, kütüphane vb.) iş imkânları sağla***** da maddi destek yaratmaktadır.

Kültürel Etkinlikler

Üniversitede 31 adet öğrenci kulübü vardır. Bu kulüplerin kültürel faaliyetleri Öğrenci İşleri Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Bu faaliyet alanlarından bazıları çevre, edebiyat, bilim eğitim araştırma, fotoğraf, güzel sanatlar, radyo, satranç, briç, Yeşilay, Türk müziğidir. Boğaziçi Üniversitesinde kültürel faaliyetler için 5 büyük toplantı salonu vardır. Ayrıca her fakülte ve yüksekokul binasında toplantı salonları bulunmaktadır.

Spor Tesisleri ve Etkinlikler

Boğaziçi Üniversitesinde, öğrenciler ilgilendikleri alanlarda spor etkinliklerine katılabilirler. Üniversitede yapılan spor dalları şöyledir: Aerobik, Amerikan futbolu, atletizm, badminton, basketbol, bisiklet, eskrim, futbol, hentbol, jimnastik, judo, karate, kayak, kürek, masa tenisi, step, sutopu, tekvando, tenis, triatlon, voleybol, yelken ve yüzme.

Spor tesislerinin kampuslara göre dağılımı ise şöyledir:

Uçaksavar Spor Kompleksi

Çim futbol sahası (90x110m), 6 kulvarlı tartan atletizm pisti, tam donanımlı fitness center 2500 seyirci kapasiteli spor salonu

Güney Kampusu

Kapalı spor salonu, masa tenisi odası, 4 tenis kortu, açık basketbol sahası, yüzme havuzu (50x15), 5 tekne kapasiteli kürek kayıkhanesi

Kuzey Kampusu

Açık basketbol sahası, 1 tenis kortu.

Hisarüstü Kampusu

Sentetik zeminli futbol alanı (ışıklandırılmış).

Sağlık Hizmetleri

Üniversitede revir vardır. Revirde dahiliye uzmanı, operatör, psikolog, diş hekimi ve ortopedist bulunmaktadır. Revirde tedavisi mümkün olmayan hastaların üniversite veya devlet hastanelerine sevki yapılmaktadır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri

Bu hizmetler Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Araştırma ve Uygulama Merkezi (BÜREM) tarafından verilmektedir.

BÜREM konu odaklı seminerler ve grup çalışmaları yoluyla öğrencilerin kendilerini ve çevrelerini daha iyi tanımalarını ve bu konularda bilinçlenmelerini sağlar; başarılı, dengeli öğrencilik deneyimi kazanmalarına yardımcı olacak ve kendilerine uygun mesleklere yönelmelerini kolaylaştıracak kişisel alt yapı çalışmaları düzenler.

İstihdam Hizmetleri

Üniversitenin Amerika Birleşik Devletleri ile yakın ilişkisi olması nedeniyle yüksek derece ile mezun olan öğrenciler bilhassa Amerika Birleşik Devletleri Üniversitelerinde (Harvard, MIT, Princeton Üniversiteleri gibi) burslu olarak master ve doktora çalışmaları yapmaktadır. Mezunların tamamına yakın bir kısmı iş bulmaktadır.
 
#10
Celal Bayar Üniversitesi http://www.bayar.edu.tr


Öğrencilere Sağlanan Hizmetler

Beslenme

Celâl Bayar Üniversitesinin Merkez Kampusunda kantin ve kafeterya olarak kullanılan 5 adet tesis mevcut olup bundan 900 öğrenci yararlanmaktadır.

Eğitim Fakültesinin ve Tütün Eksperliği Yüksekokulunun birer adet yemekhanesi ve kantini, Salihli Meslek Yüksekokulunun 40 öğrenciye hizmet veren bir yemekhanesi vardır. Alaşehir Meslek Yüksekokulu öğrencileri ise Ege Üniversitesi kampusundaki tesislerden yararlanmaktadır.

Burslar

Celâl Bayar Üniversitesi öğrencileri MEB., Başbakanlık SYDTF, TEV, Koç Vakfı gibi kuruluşlardan burs almaktadırlar. Burslardan yararlanan öğrenci sayısı yaklaşık 1000 kadardır.

Kültürel Etkinlikler

Öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirmelerine yardımcı olmak, onlarda estetik duygular geliştirmek ve kültür değerlerini onlara tanıtmak amacıyla müzik çalışmaları yapılmaktadır. Bu alanda Üniversite bünyesinde Klasik Türk Müziği Korusu kurulmuştur ve koro konserleri verilmektedir. Halk oyunu çalışmalarına büyük önem verilmekte, özellikle Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Eğitim Fakültesi öğrencileri bu alanda yoğun çalışmalar yapıp yarışmalara katılmaktadırlar.

Spor Tesisleri

Üniversitenin Manisa merkezinde 2 adet kapalı spor salonu, 1 adet açık yüzme havuzu, 1 adet açık basketbol ve voleybol sahası, 1 adet jimnastik salonu, 1 adet açık futbol sahası ve 1 adet tenis kortu, Demirci de ise 1 adet kapalı spor salonu, 1 adet açık basketbol-voleybol sahası ve 1 adet açık futbol sahası, Tütün Eksperliği Yüksekokulunun masa tenisi, basketbol ve voleybol tesisleri vardır.

Alaşehir Meslek Yüksekokulunun öğrencileri Ege Üniversitesi Kampusundaki tesislerden yararlanmaktadırlar. İktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencileri her yıl belirli dönemlerde Manisa yöresindeki dağlara tırmanışlar düzenlemektedir.

Sağlık Hizmetleri

Öğrencilerin muayene ve tedavileri Sağlık Kültür ve Spor Dairesi bağlı Mediko Sosyal Merkezinde yapılmakta, gerektiğinde öğrenciler Üniversitenin Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine de sevk edilmektedir. Üniversitenin dışında bulunan fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görmekte bulunan öğrenciler bulundukları yerdeki Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık merkezlerinde tedavilerini yaptırmaktadırlar.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri

Celâl Bayar Üniversitesinde öğretim elemanlarınca akademik danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Ayrıca Eğitim Fakültesinde bir uzman, psikolojik danışma hizmetleri vermektedir.

İstihdam Hizmetleri

Üniversitede bir istihdam bürosu yoktur. Ancak işveren kuruluşların yetkililerini özellikle iktisadi ve idari bilimler fakültesinde konferans vermek üzere davet ederek ve öğrencilere staj yaptırarak, öğrencilerle işverenlerin birbirlerini tanımalarına yardımcı olunmaktadır.
 
#11
Cumhuriyet Üniversitesi http://www.cumhuriyet.edu.tr


Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Kütüphane ve Bilgiişlem Merkezi

Cumhuriyet Üniversitesi akademik ve idari görevlileri ile öğrencilerinin yararlanabileceği kütüphane, üç kattan oluşan ve 2000 m² lik oturum alanına sahip özel binasında hizmet vermektedir. Dört okuma salonu içerisinde 225 adet okuyucu çalışma yeri ve 1 sergi salonu mevcuttur. Ayrıca Üniversite Hastanesinde Merkezi Kütüphaneye bağlı bir birim kütüphanesi vardır.

Kütüphane, öğretim yılı boyunca çalışma günlerinde 08.00-17.30; bitirme sınavları dönemlerinde 08.00-12.00, 13.30-17.30 saatleri arasında açıktır. Kütüphanede yaklaşık 22.000 kitap, 21.000 ciltli dergi olmak üzere toplam 43.000 yayın bulunmaktadır. Devam eden süreli yayın sayısı 197'dir. 1994-1995 eğitim-öğretim yılında bu yayınların 634'i okuyucu tarafından ödünç alınmıştır. Kütüphaneye 1995 yılında Internet bağlantısı sağlanmıştır.

Beslenme

Cumhuriyet Üniversitesinde aynı anda 5200 kişinin yemek yiyebildiği merkezi kafeteryada beslenme hizmeti verilmektedir. Çıkarılan yemeklerde doyuruculuk ve 1100-1500 kalsiyum arası esas alınmaktadır. Yemekler haftalık kartla ve günlük fişle üç çeşit olarak verilmektedir.

Burslar

Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri Başbakanlık SYDTF, Sivas Ticaret Odası, KTTC Nadir Şirketler Grubu, Türk Ticaret Odası, MEB, SSK, Koç Vakfı gibi kuruluşlardan burs almaktadırlar. Burslardan yaklaşık 200 öğrenci yararlanmaktadır. Ayrıca Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı tarafından ihtiyacı olan öğrencilere burs verilmektedir.

Kültürel Etkinlikler

Sosyal ve kültür etkinlikleri Kültür Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmekte ve Türk halk müziği, Batı müziği tiyatro etkinlikleri, model uçak, planör kursları, briç, satranç tavla, fotoğraf, resim ve el sanatları sergileri, video film gösterimleri, geziler, konferanslar, paneller, açık oturumlar, halk oyunları gibi çalışmalar yapılmaktadır.

Spor Tesisleri ve Spor Etkinlikleri

Kampus alanı içerisinde standartlara uygun 500 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu mevcuttur. İlave olarak bir kondisyon salonu vardır. Salonda her türlü salon sporu yapma imkanları mevcuttur. Ayrıca, 2 futbol, 1 basketbol, 2 voleybol açık saha ve her bölümde masa tenisi sporu yapma olanağı vardır.

Cumhuriyet Üniversitesi Kampusu içerisinde sportif etkinlikler Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi tarafından düzenlenmektedir. Salon, saha ve doğa sporlarından oluşan 12 branşta faaliyet gösterilmektedir. Bu faaliyetler üniversite içi ve üniversitelerarası olarak yürütülmektedir. Üniversite için fakülte ve yüksekokullararası yarışmalar 12 dalda yapılmaktadır. Bu takımların tüm ihtiyaçları Sağlık Kültür ve Spor Dairesi tarafından karşılanmaktadır.

Sağlık Hizmetleri

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde Sağlık Merkezinde 8.00-17.00 saatleri arası 2 pratisyen doktor, 1 diş hekimi, 2 hemşire ve 1 sağlık memuru ile hizmet vermektedir. Modern cihazlarla donatılmış Merkez Tabipliğinde çeşitli tahliller yapıldığı bir laboratuvar ve 10 yatak kapasiteli bir revir mevcuttur.

Hasta öğrenciler doğrudan sağlık karnesiyle başvururlar. Ayakta tedavisi gerçekleştirilemeyen ya da bulaşıcı hastalığı olan hastalar kampus içerisinde bulunan Üniversitenin Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk edilmektedir. Daha ileri düzeyde tetkik ve tedavi gerektiren öğrenciler il dışına sevk edilerek ücretleri Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimi Bütçesinden ödenmektedir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Cumhuriyet Üniversitesinde öğrenci sorunları ile öğretim üyeleri ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sağlık Birimi ilgilenmektedir.
 
#12
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi http://www.comu.edu.tr


Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Kütüphane ve Bilgiişlem Hizmetleri

Üniversitede öğrencilerin okuma ve kaynak kitap ihtiyaçlarının giderilmesi, bilimsel araştırma ve çalışmaları için her türlü bilgilerin toplanması, toplanan bilgilerin uluslararası geçerliliği olan sistemlere göre tasnif edilerek, araştırmacıların hizmetine sunulması ve benzeri faaliyetler Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. 1993 yılında ayrı birim olarak kurulan Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezinde; yayın sağlama, kataloglama ve tasnif, teknik ve okuyucu hizmetler, bilgi toplama (CD) bilgi sağlama, bilimsel yayınlar veri tabanı hazırlama, bilgi ağlarından yararlanma, kütüphane veri tabanı oluşturma, doküman sağlama (yurtiçi-yurtdışı), gibi konularda çalışmalarda bulunulmaktadır.

Kütüphane mesai günleri 8.00-12.00; 17.00 saatleri arasında devamlı olarak öğrencilerin faydasına sunulmaktadır. Bunun dışında tüm fakülte ve yüksekokullarda kendi öğrencilerine hizmet verebilecek küçük çapta kütüphaneler mevcuttur.

Beslenme

Üniversite öğrencilerine Anafartalar Kampusu içinde bulunan merkez mutfağı yemekhanesinde ve Yahya Çavuş Kampusu içinde bulunan Ziraat Fakültesi Yemekhanesinde çalışma günlerinde öğle yemeği verilmektedir. Ayrıca Çanakkale Meslek Yüksekokulu öğrencileri için, buradaki mevcut öğrenci yemekhanelerine yemek taşınmakta ve öğrencilerin hizmetine sunulmaktadır. İlçelerdeki meslek yüksekokullar ise, kendi okul mutfaklarından faydalanmaktadır. Yemekten faydalanmak isteyen öğrenciler yemek katılım payı olarak, yemeğin maliyetinin yarısını ödemekte, geriye kalan yarısı da Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Sosyal Hizmetler Bütçesinden karşılanmaktadır. Merkez mutfağı dışında, bütün okullarda bulunan kantinler yoluyla öğrencilerin beslenme ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmaktadır.

Burslar

Maddi durumu iyi olmayan öğrencilere Üniversite Vakfı kanalıyla, kitap, teksir ve yemek parası yardımları yapılmaktadır. Öğrencilerin rahat ve huzurlu bir ortamda eğitim ve öğretimlerini sürdürebilmeleri için her türlü tedbir Üniversite yönetimince alınmaktadır.

Kültürel Etkinlikler

Üniversitenin hazırladığı uluslararası nitelikli veya yerel sempozyum, açıkoturum ve paneller Eğitim Fakültesi spor salonunda düzenlenmektedir. Fakülte öğretim üyeleri bu faaliyetlerde konuşmacı olarak bildirilerini sunmakta, ayrıca bilimsel çalışmalara panelist olarak katılmaktadırlar.

Halkoyunları ekipleri 4 ayrı dalda, yarışmalarda ve sosyal faaliyetlerde gösterilerini sergilemektedirler.

Spor Tesisleri ve Etkinlikler

Üniversitenin Beden Eğitimi ve Spor Bölümü ile Sağlık, Kültür Dairesi Başkanlığınca öğrencilerin beden ve ruh sağlığı yönünden geliştirilmesini, ders dışı zamanlarının değerlendirilmesini sağlamak amacıyla her türlü spor ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmakta, çeşitli sportif faaliyetler ile spor şölenleri ve şenlikleri düzenlenmektedir.

Bu faaliyetler sırasında sporcu öğrenciler Başbakanlık Gençlik ve Spor Müdürlüğünce düzenlenen üniversitelerarası spor yarışmalarına katılmakta, branşlarında Türkiye birinciliği kazanan sporculara Üniversite Rektörlüğünce çeşitli imkanlar sağlanmaktadır.

Üniversitelerarası yarışmalarda basketbol, voleybol, hentbol, futbol, masa tenisi, tekvando, kros yarışmalarına katılan Üniversite takımları atletizmde 1500 ve 800 metrede Türkiye birincilikleri almıştır.

Sağlık Hizmetleri

Üniversitede sağlık hizmetleri Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sağlık biriminde karşılanmaktadır. Burada görevli 2 doktor ve 2 hemşire öğrencilerin sağlık sorunlarına yardımcı olmaktadırlar. Gerektiğinde öğrenciler il veya ilçelerdeki devlet hastanelerine sevk edilmektedir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri

Üniversitede rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri henüz örgütlenmemiştir. Öğretim görevlileri tarafından öğrencilere akademik danışmalık hizmeti verilmektedir.
 
#13
Çukurova Üniversitesi http://www.cu.edu.tr


Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Kütüphane ve Bilgiişlem Merkezi

Araştırma ve eğitimin en önemli destek birimi olan Üniversite kütüphanesi halen Tıp Fakültesi Morfoloji binasında hizmet vermektedir. Yapımı son aşamasında olan ve 12000 m² kapalı alanı bulunan yeni kütüphane binasının 1996 yılı sonunda açılması çalışmaları hızla sürdürülmektedir. Yeni binada aynı anda 800 okuyucunun yararlanabileceği okuma salonları ile 1 sergi salonu ve 2 konferans salonu yer almaktadır.

Kütüphanede 110.000 kitap, 60.000 cilt dergi bulunmaktadır. Aboneliği devam eden süreli yayın sayısı 900 olup Nadir Eserler Bölümünde 77 el yazması, 726 eski harfli basma eser vardır.

Çukurova Üniversitesi öğretim üyelerinin, öğrencilerin ve diğer araştırmacıların gereksinim duydukları bilgi tarama hizmetleri için yeterli PC ve CD Rom veri tabanları bulunmaktadır. Science Citation Index, Social Citation Index, Akademic Abstracts, Agris Agricola, Econlit, Eric, Iconda, Medline, Serials Directory vb. veri tabanları düzenli gelmektedir.

1995 yılında Internet bağlantısı gerçekleştirilmiştir. Kullanıcılar için gerekli Internet parkı yeni hizmet binasında açılacaktır. Ayrıca TÜBİTAK tarafından oluşturulan Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Kütüphane olanaklarını arttıracaktır. 5 adet PC parkında toplam 70 kişisel bilgisayar bulunduğu salonlarda Üniversitenin lisans öğrencileri Novell netork işletim sistemi altında DOS ve indos ortamlarında çalışabilmektedirler.

Beslenme

Çukurova Üniversitesi kampusunda on bin kişiye yemek çıkartabilecek kapasitede, 6500 m² alanı olan bir kafeterya bulunmaktadır. Kampus içerisindeki bütün fakülte ve yüksekokulların öğrenci ve personeline öğle yemeği bu merkezi kafeteryada verilmektedir. Ayrıca Tıp Fakültesi 2., 5. ve 6. sınıf öğrencileri için Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesindeki öğrenci yemekhanesine 400 kişilik, kampus dışında eğitim öğretim gören İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine 700 kişilik, Ceyhan Meslek Yüksekokuluna da 200-300 kişilik yemek, merkezi kafeteryadan gönderilmektedir. Merkezi kafeteryada öğrenci, akademik personel ve idari personel salonları olarak üç bölüm halinde hizmet verilmektedir. Kafeteryada sandviç ve meşrubat veren bir bölüm de mevcuttur. Kafeteryanın salonları öğrenci çayları ve diğer sosyal etkinlikler için de kullanılmaktadır.

Barınma

Adana şehir merkezinde 404 öğrenci kapasiteli Hacı Sabancı Kız Yurdu bulunmaktadır. Ayrıca Ceyhan Meslek Yüksekokulunun ve Osmaniye Meslek Yüksekokulunun kendi bünyelerinde bir yardımlaşma derneği tarafından yönetilen kız ve erkek öğrenci yurtları vardır. Yabancı Dil Öğretim Merkezi 1989 yılında kurulan merkezin amacı, Çukurova Üniversitesine bağlı fakülte ve enstitülerin yabancı dil ağırlıklı hazırlık sınıfı programlarına kaydolan öğrencilerine İngilizce Dil Eğitimi vermektir. Merkezde 75 kadrolu, 5 ücretli, 2 yabancı uyruklu, 1 uzman ve 10 idari personel görev yapmaktadır.

Burslar

Çukurova Üniversitesi öğrencilerine SYDTF, TEV, Ticaret Odaları, DSİ, Lions Kulüpleri, Ticaret Borsası, Diyanet Vakfı ve Çukurova Üniversitesi Geliştirme, Güçlendirme ve Dayanışma Derneği burs vermektedir. Yaklaşık 500 öğrenci burslardan yararlanmaktadır.

Kültürel Etkinlikler

Rektörlüğe bağlı Kültür Sanat Merkezi, öğrencilerin ilgi alanlarına göre boş zamanlarını değerlendirmek, yeni ilgi alanları ile birlikte dinlenme ve eğlenme alışkanlığı kazanmalarını, güzel sanatlarla ilgili faaliyetleri izlemelerini, isterlerse bu faaliyetlere katılmalarını sağlamak için çalışmalar yapmakta ve elverişli ortamlar yaratmaktadır.

Kültür Sanat Merkezi bünyesinde Türk Halk Oyunları, Türk Halk Müziği Korosu, Klasik Türk Müziği Korosu, Çoksesli Koro ve Tiyatro Grubu bulunmaktadır. Çalışmalar hafta içinde saat 17:00'den sonra, hafta sonunda cumartesi günleri yapılmaktadır. Merkez tarafından akademik yıl boyunca resim, heykel, fotoğraf, süsleme sanatları sergileri, müzik resitalleri, konserler, tiyatro gösterileri gibi çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlenmektedir.

Üniversitede öğrencilerin özgürce etkinliklerde bulunabileceği değişik branşlarda faaliyet gösteren 21 adet kol kurulmuştur. Her yıl mayıs ayında kolların katılımı ile Bahar Şenliği düzenlenmektedir.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Kampusta 3 adet büyük nizami futbol sahası, 4 adet mini futbol sahası, ısıtmalı olimpik ölçülerde 1 adet kapalı yüzme havuzu, 6 adet açık voleybol ve basketbol sahası, 4 adet tenis kortu, 2 adet açık hentbol sahası, 3000 metrelik kros parkuru, içerisinde 20 adet masa bulunan masa tenisi salonu, iki minder kapasiteli güreş salonu, 1 jimnastik salonu, 4500 m² alana sahip 1600 seyirci kapasiteli içerisinde bir nizami yarış sahası, bir antrenman sahası, bir kondisyon salonu bulunan kapalı spor salonu ile Seyhan Baraj Gölü kıyısında yer alan Su Sporları Merkezinde yelken-kürek çalışmalarının yapılabileceği bir adet kayıkhane vardır. Osmaniye Meslek Yüksekokulunun birer adet basketbol, voleybol, futbol ve hentbol sahaları vardır. Ceyhan Meslek Yüksekokulunun 1 adet çim ve 1 adet halı futbol sahası, 2 adet basketbol ve voleybol sahası, 3 adet masa tenisi alanı bulunmaktadır.

Sağlık Hizmetleri

Öğrencilere sağlık hizmetleri Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının Mediko-Sosyal Merkezinde verilmektedir. Merkezde 2 psikiyatr, 1 iç hastalıkları uzmanı, 1 aile hekimliği uzmanı, 1 kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, 1 ürolog, 1 çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, 1 K.B.B. hastalıkları uzmanı, 6 pratisyen hekim, 1 dişeti hastalıkları uzmanı, 4 diş hekimi, 1 biyokimya uzmanı, 1 sosyal hizmet uzmanı, 5 hemşire, 2 diş teknisyeni, 1 laboratuvar teknisyeni, 6 memur ve iki hizmetli görev yapmakta olup bir laboratuvar ile USG cihazı bulunmaktadır. Burada tedavisi yapılamayanlar, öncelikle Üniversite Hastanesi ile diğer kamu sağlık kuruluşlarına sevk edilmektedir. İlçelerdeki yüksekokullarda öğrenciler devlet hastanelerine sevk edilmektedirler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde öğrencilerin sorunları ve kişilik gelişimi ile ilgilenen bir Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezi bulunmaktadır. Ayrıca Mediko-Sosyal Merkezde de öğrencilerin uyum sorunlarının çözülmesine çalışılmaktadır. İlçelerdeki yüksekokullarda akademik danışmanlar öğrencilerin sorunları ile ilgilenmektedirler.
 
#14
Dicle Üniversitesi http://www.dicle.edu.tr

Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Kütüphane Hizmetleri

Dicle Üniversitesinin Merkez Kampusunda ve kampus dışındaki fakülte ve yüksekokullardaki kütüphanelerde öğrencilerine hizmet veren toplam 61.578 cilt kitap mevcuttur. Merkez kütüphanesi Tıp Fakültesi binasında Kütüphane olarak yapılan kısımda 4 katlı toplam 500 m² lik bir alanı kapsamaktadır. Katlar arasında çalışan 1 kitap asansörü mevcuttur. Orta kat öğrencilerinin ders çalışmalarına ayrılmıştır.



Birinci katta yer alan 2.960 cilt süreli yayın alfabetik olarak sıralanmış ve okuyucuların hizmetine sunulmuştur. Halen 210 adet süreli yayına abone olunmuştur. Okuyucular süreli yayınların, fotokopilerini ücretsiz olarak elde edebilmektedirler. Yükseköğretim Dokümantasyon Merkezinden talep edilen Literatür taraması ve makalelerin fotokopileri kütüphane yönetimi aracılığı ile ücret karşılığında temin edilebilmektedir. Ayrıca MED-LINE sistemine abone olunmuş ve CD'lerle literatür taraması yapılması sağlanmıştır.



Beslenme

Üniversite Merkez Kampusu ile Diyarbakır dışındaki fakülte ve yüksekokullarda her gün ortalama olarak 5.000 öğrenciye üç çeşit öğle yemeği verilmektedir. Öğrencilerden öğle yemeği karşılığında sembolik bir ücret alınmakta maddi durumu iyi olmayan 1.000 öğrenciye Üniversite tarafından ücretsiz yemek verilmektedir. Yurtlarda ise kahvaltılar ücretsiz akşam yemeği ise çok düşük bir fiyatla verilmektedir. Her fakülte ve yüksekokulda yiyecek temin edilen, müzikli ve satranç salonlu kantinler öğrencilere hizmet vermektedir.



Burslar

Dicle Üniversitesinin Diyarbakır'daki kampusunda bulunan fakülte ve yüksekokullarda okuyan 1292 öğrenci Başbakanlık SYDTF, TEV, MEB, Sabancı Vakfı, Adana Ticaret Odası, Diyarbakır Belediyesi, Yoksul Öğrenci Hasta Dostları Derneği gibi kuruluşlardan burs almaktadırlar. Mardin, Diyarbakır ve Batman meslek yüksekokullarından toplam 20 öğrenci TEV, Siirt Eğitim Fakültesinden 174 öğrenci MEB, 300 öğrenci Başbakanlık SYDTF bursundan yararlanmaktadırlar. Diğer okullar öğretime yeni başladıklarından henüz burs alan öğrencileri bulunmamaktadır.



Kültürel Etkinlikler

Dicle Üniversitesinde Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde öğrencilerin yoğun katılımıyla Türk sanat müziği, Türk halk müziği, folklor, tiyatro, havacılık, fotoğrafçılık, resim, satranç, doğa ve çevre vb. gibi birimler faaliyet göstermektedir. Öğrencilerin faaliyetleri düzenlenen konser, tiyatro gösteri ve sergilerle izleyicilerin beğenisine sunulmaktadır. Zaman zaman halkada sunulan bu faaliyetler, Üniversite ile kent halkı arasında kurulması arzu edilen diyalog bakımından da büyük önem arz etmektedir.



Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Öğrencilerin ruh ve beden sağlığını geliştirmek amacı ile Üniversite Merkez Kampusu ile diğer birimlerinde 4 adet kapalı spor salonu, çok sayıda futbol, basketbol, voleybol sahaları iki adet tenis kortu ve atletizm pisti gibi spor tesisleri öğrencilere hizmet vermektedir. Ayrıca tüm fakülte ve yüksekokullarda aktif olarak masa tenisi sporu yapılmaktadır. Üniversitelerarası spor karşılaşmalarında boks güreş, futbol, basketbol ve voleybol takımları başarılı sonuçlar almaktadırlar. Kapalı spor salonu aynı zamanda müzik, eğlence ve konserler içinde kullanılmaktadır. Öğrenciler arasında daha iyi ilişkilerin kurulması ve öğrencilerin serbestçe eğlenmelerini sağlamak amacıyla müzik, dans ve çay partileri düzenlenmektedir.



Sağlık Hizmetleri

Dicle Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi tüm birimleri öğrencilere sağlık hizmeti vermektedir. Öğrencilerin sağlık sorununa Üniversite Sağlık Kültür ve Spor İşleri Daire Başkanlığına bağlı Sağlık Biriminde çare bulunmakta ve ilaç, protez, gözlük ve işitme cihazları bütçe imkanları içerisinde ücretsiz olarak karşılanmaktadır
 
#15
Dokuz Eylül Üniversitesi http://www.deu.edu.tr

Öğrencilere Sağlanan Hizmetler

Kütüphane ve Bilgiişlem Merkezi

Üniversitede 13 ayrı birimde kütüphane bulunmaktadır. Merkez kütüphanesi Buca İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kampusu içinde hizmet vermektedir.

Dokuz Eylül Üniversitesinin bütün fakülte ve yüksekokullarda öğrencilerin bizzat kullanabilecekleri kişisel bilgisayarlar ve mini sistemler bulunmakta; gerek bilgisayar dersi uygulamaları gerekse araştırma çalışmaları bilgisayarlarda değerlendirilmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi 1995 yılında Internete bağlanmıştır. Internet hat hızlarının artırılması ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Beslenme

Dokuz Eylül Üniversitesinin merkezi bir kampusu olmadığı için her fakültenin bir yemekhanesi ve kantini, bazılarının da büfe ve pastanesi vardır. Bu tesislerde tüm öğrenciler öğle yemeği yiyebilmektedirler.

Barınma

Dokuz Eylül Üniversitesinin Buca Eğitim Fakültesi Kampusu içinde rektörlük, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına bağlı bir kız öğrenci yurdu bulunmaktadır. Yurdun kapasitesi 532'dir.

Burslar

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri başta Başbakanlık SYDTV, TÜBİTAK, MEB, PTT, Karayolları Genel Müdürlüğü, TEV, Merkez Bankası, Diyanet İşleri Başkanlığı, SSK, Cumhurbaşkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi resmi kuruluşlar, Türk-Japon İşbirliği Vakfı, Sabancı Vakfı, Faysal Finans Vakfı, Milli Kültür Vakfı, Koç Vakfı, Türk Madenciliği Geliştirme Vakfı, Denizli Ticaret Odası, TARİŞ, Vakıfbank, EKHABYS, Sevda Cenap And Vakfı ve Konservatuvarı Koruma Derneği (Konservatuvar öğrencilerine), Tıp Fakültesi Yardım Derneği (Tıp Fakültesi öğrencilerine) gibi kuruluşlardan burs almaktadırlar. Ayrıca ÖSYS sınavlarında kayıt hakkı kazandığı programların puan türlerinde, ülke çapındaki sıralamada ilk 500 arasında giren ve kayıt hakkı kazandığı programlar ilk üç tercihi içinde yer alan öğrencilere DEVAK (Dokuz Eylül Üniversitesi Vakfı) tarafından burs verilmektedir.

Kültürel Etkinlikler

Üniversitede Türk Sanat Müziği korosu, Türk Halk Müziği Korosu, medidatif dans ve müzik, fotoğraf, kitap, mimarlık, Atatürkçü düşünce, havacılık vb. konularla ile uğraşan öğrencilerin kurduğu kulüpler ve Türk halk oyunları ekiplerinin çalışmaları sonuçlarında yapılan gösteriler, Rektörlüğe bağlı Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca yürütülmektedir. Öğrenciler tarafından Türk sanat müziği, Türk halk müziği, rock müzik vb. konserler verilmekte, gösteriler yapılmaktadır. Her yıl, Uluslararası Halk Oyunları Festivali düzenlenmekte ve pek çok yerli ve yabancı toplulukların bu festivale katılması ve öğrencilerin birbirleriyle kaynaşması, kültür alışverişinde bulunması sağlanmaktadır. Ayrıca fakülte ve yüksekokullarda bilgi yarışması ve satranç turnuvaları gibi faaliyetlerde bulunulmaktadır.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Üniversite kampuslarında, kapalı spor salonu, açık voleybol sahası, aletli spor salonu, açık basketbol sahası, futbol sahası, mini futbol sahası, masa tenisi salonu, açık tenis kortu bulunmaktadır. Ayrıca dağcılık, basketbol, hentbol, masa tenisi, badminton, tekvando, futbol, atletizm, tenis, kayak gibi spor etkinlikleri de yoğun olarak yapılmaktadır. Sportif etkinliklere katılan öğrenciler için çeşitli turnuvalar düzenlenmekte ve öğrencilerin bölge ve ülke genelinde yapılan yarışmalara katılmaları sağlanmaktadır.

Sağlık Hizmetleri

Sağlık hizmetleri, Üniversite rektörlük binasında bulunan sağlık biriminde verilmektedir. Birimde pratisyen hekimle, diş hekimleri, cerrahi mütehassısı, hemşireler, eczacılar ve biyologlar görev yapmaktadır. Merkez öğrencilerin her türlü teşhis ve tedavilerini yapabilecek şekilde donatılmıştır. Gerektiğinde hasta öğrenciler Üniversite Hastanesine sevk edilmektedir. Muayene ve tedavi için başvuran öğrencilere az bir ücret karşılığında sevk kağıdı düzenlenmekte, muayenesi yapılıp tedavisi mümkün olacaksa reçetesi verilmektedir. Bunun yanında Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının doktorları tarafından değişik semtlerde bulunan fakültelerin öğrencilerine hizmet götürülmektedir. Ailesi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olmayan öğrencilerin ilaç ve tedavi giderleri mevcut mevzuat çerçevesinde Üniversite Sosyal Hizmetler Bütçesinden karşılanmaktadır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Rektörlükte bulunan Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sağlık biriminde görev yapmakta olan 1 psikolog haftanın her günü öğrencilere, aile ortamından ayrılış, çevreye uyum, arkadaşlık kurma ve benzeri sorunların çözümüne yardımcı olmak üzere rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti de vermektedir
 
#16
Dumlupınar Üniversitesi http://www.dumlupinar.edu.tr

Öğrencilere Sağlanan Hizmetler

Beslenme

Dumlupınar Üniversitesi Germiyan Kampusunda merkezi bir yemekhane mevcut olup Kütahya'nın merkezindeki öğrencilere buradan yemek hizmeti verilmekte, diğer yerlerde ise fakülte ve yüksekokullarca beslenme imkanı verilmektedir.

Burslar

Meslek Yüksekokulunun öğrencilerinden 20'si SYDV'dan, 10'u Kütahya İlinden Yetişenler Derneğinden, 10 öğrenci ise ZKHABYS tarafından verilen burslardan yararlanmaktadırlar.

Kültürel Etkinlikler

Dumlupınar Üniversitesinin fakülte ve yüksekokullarının kendi faaliyet alanlarına göre çeşitli kulüp, sergi konferans, sempozyum, panel vb. kültürel faaliyetler düzenlenmektedir. Ayrıca, Sağlık Kültür ve Spor Dairesinin koordinasyonu ile tiyatro, halk oyunları, izcilik, resim, müzik gibi alanlarda da çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Dumlupınar Üniversitesinin Germiyan Kampusunda; kapalı spor salonu, mini futbol sahası, açık voleybol sahaları, açık alan basketbol sahaları, halı saha, kondisyon, güreş ve jimnastik salonları, futbol sahası ve kros koşu yolu mevcuttur. Diğer birimler de bulundukları il, ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile Gençlik ve Spor Teşkilatının salonlarından faydalanmaktadırlar.

Sağlık Hizmetleri

Sağlık hizmetleri Kütahya'da bulunan Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sağlık birimlerinde verilmektedir. İl ve ilçelerdeki diğer kurumlarda öğrenciler devlet hastanelerine veya sağlık ocaklarına sevk edilmektedirler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Dumlupınar Üniversitesinde henüz rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti veren bir birim yoktur. Öğrencilerin sorunları ile akademik personel ilgilenmektedir
 
#17
Ege Üniversitesi http://www.ege.edu.tr


Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Kütüphane ve Bilgiişlem Merkezi

Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi, 1961 yılında kurulmuştur. Dairenin faaliyetleri kuruluş amacına uygun olarak enformasyon ve otomasyon konusunda yoğunlaştırılmıştır. Elli bin kitap ve 400 süreli yayınla hizmet veren bir merkez kütüphanenin yanı sıra tüm fakültelerdeki kütüphanelerde toplam kitap sayısı yaklaşık 250 000 bin adettir. Ayrıca bir CD ROM ünitesi kurulmuş olup, 11 adet veri tabanı ile üniversitemiz öğretim elemanlarına bilgi tarama ve danışmanlık hizmeti vermektedir. EARN ve Internet kanalı ile yurt dışındaki kütüphaneler ile tüm bilgi ağları ve çok kısa bir sürede DIALOG adlı bilgi bankası kullanılabilmekte, araştırmacılara en son teknoloji sunulabilmektedir. Bilgisayara dayalı hizmetler yanında kütüphanecilik hizmetleri hafta içi 8.00-21.00 saatleri arasında kesintisiz devam etmektedir. Fotokopi, ödünç verme, yayın tarama, bibliyografya çalışmaları yanında fakülte kütüphaneleri ile işbirliği içinde yurtiçi ve yurtdışı yayın mübadelesi istekleri kütüphane tarafından karşılanmaktadır.

Ege Üniversitesinin akademik ve idari amaçlı bilgisayar kullanım ve bilgisayarlı otomasyon ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi faaliyet göstermektedir. bu nedenle Merkez, Üniversitenin ihtiyaç duyduğu güçlü teknik desteği sağlayabilmek için, fakülte ve yüksekokul daire başkanlıklarına terminal veya mikrobilgisayar bağlantısı ile bilgisayar hizmetleri vermektedir.

Üniversite kampus ağının yönetim ve işletim görevini yürüten merkez, IBM Ana Bilgisayarlar, Digital Alpha İş İstasyonları ve bölümlerdeki laboratuvarların oluşturduğu yerel ağ ile ilgili yazılım ve donanım sorunlarını da elemanları ile çözmektedir. Merkez tarafından ayrıca, bilimsel araştırmaların değerlendirilmesi konusunda, istatistiksel danışmanlık ve destek hizmetleri de verilmektedir. Kampustaki sistemlerin Internet ve BITNET uluslararası ağlarına erişimi gene merkez tarafından sağlanmakta, bu hizmetler 24 saat kesintisiz sürdürülmektedir.

Beslenme

Beslenme hizmetlerinde Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına bağlı 10.000 öğrenci kapasiteli 3 yemekhane ile 5 öğrenci kantini mevcuttur. Bunlardan ayrı olarak Yap-İşlet Devret modeli ile yaptırılan 8 kantin - kafeterya ile üniversite vakfınca işletilen 10 kantin, öğrencilerimize hizmet vermektedir.

Burslar

Üniversite öğrencilerine 18 kuruluş tarafından karşılıksız burs verilmektedir. Bu burslardan yararlanan öğrenci sayısı 274'dür.

Kültürel Etkinlikler

Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan Kültür ve Sanat Hizmetleri Şube Müdürlüğü, öğrencilerinin ders dışı zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerine yardımcı olmakta, amatör düzeyde sanat etkinliklerini sergilemekte ve üniversite genelinde kültür ve sanat hizmetlerini yürütmektedir.

Çalışmalar, 330 seyirci kapasiteli Kültür ve Sanat Anfisinde, öğrenci yemekhaneleri üstünde yer alan 24 adet sanat odasında, kapalı spor salonunun bir bölümü ile Atatürk Kültür Merkezinde (Merkezin 730 kişilik iki, 237 kişilik bir ve 48 kişilik üç salonu ve ayrıca zemin katta büyük bir sergi salonu mevcuttur.) yürütülmektedir. Ayrıca gerek öğrencilerin sanatsal faaliyetlerini sergilemeleri, gerek Üniversite sosyal hayatının canlandırılması için kampus içerisinde 5 000 kişilik bir Tören-Şölen Alanı vardır.

Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğü bünyesinde sinema, batı müziği, fotoğraf, halk dansları, şiir, satranç, modern, dans, tiyatro, doğa ve dağcılık, çevre, kış gözlem, briç, izcilik, havacılık, mağaracılık gibi öğrenci topluluklarının yanı sıra, Türk halk ve Türk sanat müziği koroları bulunmaktadır. Bu topluluklar yıl boyunca çalışmalarını sürdürerek, yıl sonunda ülke çapında yapılan yarışmalara ve gösterilere katılmakta ve başarılar kazanmaktadırlar.

Özdere'de haziran-eylül ayları arasında Üniversitenin öğrencilerinin tatillerini değerlendirebilecekleri 200 yatak kapasiteli öğrenci kampı vardır. Her yıl mayıs ayında düzenlenen spor ve sanat şenliğinde; satış ve tanıtım standları, spor karşılaşmaları, film gösterileri, tiyatro, çeşitli yarışmalar, paneller konferans, sempozyum, defile ve konserler izleyenler ve çeşitli çevrelerce büyük ilgi ve beğeni kazanmaktadır.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde Spor Hizmetleri Şube Müdürlüğüne bağlı spor salonları, olimpik yüzme havuzu, tenis kortları, çim futbol sahaları, atletizm pisti, ile çeşitli açık basketbol ve voleybol sahaları bulunmaktadır.

Tüm öğrenciler, serbest veya bir çalıştırıcı eşliğinde bu tesislerden yararlanabilmektedirler. Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu organizasyonlarda görev almakta ve gönüllü öğretim üyeleriyle, öğrencilere çeşitli spor dallarında destek olmaktadır. Müdürlük tarafından düzenli etkinlikleri bulunan spor dallarında (futbol, basketbol, hentbol, yüzme, voleybol, su topu, masa tenisi, vb.) turnuvalar düzenlenmektedir. Spor kulüpleri üniversitelerarası yarışmalara katılarak değişik branşlarda çok önemli başarılar elde etmişlerdir.

Sağlık Hizmetleri

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan, ve içinde çocuk, intaniye, kadın-doğum, genel cerrahi biyokimya, radyoloji, dermatoloji, 3 adet dahiliye polikliniği ile 3 diş polikliniği bulunan ünitede öğrencilere hizmet verilmektedir. Ayrıca bu polikliniklerin çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla tam teşekküllü bir röntgen biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuvarları vardır acil hizmetler için 2 yatak ve bir eczane mevcuttur. Bu ünitede uzman hekimler, pratisyen hekimler, diş hekimleri, eczacılar, sağlık teknisyenleri ve hemşireler ile çeşitli hizmetlerde görev yapan personel bulunmaktadır.

Üniversiteye kayıt yaptıran tüm öğrenciler sağlık taramasından geçirilerek bulguların kayıtları düzenli olarak tutulmakta ve Merkezde tedavisi mümkün olmayan hastalıklar, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine sevk edilmektedirler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri

Üniversite öğrencilerinin psikolojik, sosyal, ekonomik ve her türlü sorunlarının ele alındığı, sorunlarının niteliği doğrultusunda yönlendirildiği birim, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak hizmet vermektedir. Psikologlar ve Sosyal Hizmet Uzmanlarından oluşan bu birimde psikolojik danışmanlık olarak arkadaş ve grup iletişim problemleri, kimliğe ilişkin problemler, aile çatışmaları, uyum problemleri, ele alınmaktadır. Ayrıca öğrencilerin problemlerini çözmeye yönelik rehberlik hizmetlerinde ise öğrenci-aile ilişkileri, kalacak yer bulma, gereksinimi olan öğrencilere ücretsiz yemek ve yarı zamanlı iş bulma ve çeşitli kuruluşlarca burs sağlama çalışmaları yapılmaktadır
 
#18
Fırat Üniversitesi http://www.firat.edu.tr

Öğrencilere Sağlanan Hizmetler

Kütüphane ve Bilgiişlem Merkezi

Bütün kitap ve süreli yayınların bilgisayara kayıtlı olduğu kütüphanede; kitap ve ciltli süreli yayın sayısı bugün 90.260'a ulaşmış olup, devam eden dergi sayısı 815'tir ve bunun 515'i Türkçe, 300'ü ise yabancı yayınlardır. Okuyucu sayısı 1992 yılında 161.887, 1995 yılında 233.392. ve 1996'nın ilk üç ayında da 112.070 rakamına gelmiştir. Gör-işit servisinin başladığı 1993 yılından günümüze 262 gösteri yapılmış ve bundan 3694 kişi faydalanmıştır. Fotokopi servisinde öğrenciler, araştırma yaptıkları kitapların fotokopisini çekme imkanı bulmaktadırlar. Kütüphane hafta içi 8.00-21.30 ve cumartesi günleri ise 9.00-17.00 arası açık tutulmaktadır. Fazla mesai saatlerinde kitap salonu ve süreli yayınlar salonu açık tutulmakta, ödünç verme ve fotokopi servisleri faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kütüphanede görevli uzmanlar, okuyucu rehberliği yapmakta, kütüphanenin düzeni istenilen yazıya nasıl ulaşacağı, müracaat kitaplarının kullanımı konularında son sınıfta tez hazırlama aşamasında olan öğrencilere yardımcı olmaktadırlar.

Merkezi bilgisayar sistemi 8 MB ana bellek, 40 terminal, manyetik şerit sürücü, 4 kontrol birim, 3.7 GB disk bellek kapasitesi ile diğer çevre birimleri ile Üniversitenin idari ve akademik çalışmalarına destek sağlamaktadır.

Barınma

Üniversiteye bağlı olarak Tunceli'de 144, Keban'da 240, Muş'ta 90 ve Kemaliye'de ise 100 yataklı yurtla öğrencilere hizmet verilmektedir. Bunun yanında Elazığ içinde ise 300 kişilik Gülaçtı Yurdu ve 308 kişilik Kültür Öğrenci Yurdu öğrenciler, barınma olanağı sağlamaktadır.

Üniversitenin Fırat Bilim Merkezi Derneği bünyesinde çalışan Fırat Üniversitesi Gençlik Eğitim Merkezi (FÜGEM), 1988-1989 öğretim yılında hizmete girmiştir. Bu merkezde hem üniversite öğrencilerine hem de mensuplarına hizmet verilmektedir. Merkezde tam otomatik 4 adet çamaşır ve 4 adet kurutma makinelerinin bulunduğu bir çamaşırhane, ütü bölümü, bay ve bayan kuaför salonları, müzik dinleyerek bir şeyler okunabilecek çay, meşrubat, tost, köfte, servisi yapılan kafeterya salonu, Kadınlar Kolunun büro bölümünde bazı acil ihtiyaçların bulunduğu bir satış köşesi ve fotokopi makinesi ayrıca giyim eşyaları ve kitapların bağışlanabileceği ve çok düşük fiyatlarla ihtiyacı olan öğrencilere satılabileceği bir bölüm bulunmaktadır. Merkez, haftanın altı günü 08.00-18.00 saatleri arasında açık tutulmaktadır.

Beslenme

Üniversitede tüm öğrencilere yemek ve kafeterya hizmeti veren yaklaşık on bin kişi kapasiteli yeni Üniversite Evinin, merkezi kafeterya kısmı hizmete açılmış bulunmaktadır. Bu binada iki ayrı mutfak ile yanında 2000 kişinin oturup yemek yiyebileceği sekiz salonu vardır. Üniversite evinde 3500 öğrenci öğle yemeği yiyebilmektedir.

Burslar

Fırat Üniversitesi öğrencilerine SYDTF, TÜBİTAK, TEV, MEV, Vehbi Koç Vakfı, Elazığ Kültür Tanıtma Vakfı, Elazığ Ticaret Odası, Etibank, Tarım-İş Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Fırat Üniversitesi, Özel Vakıflar, Tıp Fakültesi Yardımlaşma Sandığı, burs vermekte ve burslardan yaklaşık 1476 öğrenci yararlanmaktadır.

Ayrıca FÜGEM, tarafından 150 öğrenciye karşılıksız burs ekonomik sıkıntı içinde bulunan öğrencilere ücretsiz aylık yemek kartı verilmektedir. Bu sayı aylık 60-100 arasında değişmektedir. Bahsedilen hizmetler Bingöl, Muş, Tunceli ve Keban'da bulunan meslek yüksekokulları için de geçerlidir.

Kültürel Etkinlikler

Fırat Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde kültürel faaliyetler düzenlemekte ve yürütülmektedir. Bunlar, konferanslar, paneller, sempozyumlar, kongreler, anma ve yıldönümleri kutlamaları, tiyatrolar, sergiler vb. dir. Bunun yanında öğrenciler bazı kulüpler vasıtasıyla sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler yapabilmektedirler.

Fırat Üniversitesi bünyesindeki çeşitli etkinliklerin yapıldığı konferans salonları bulunmaktadır.

Bunlar: Atatürk Konferans salonu (800 kişilik), Bahattin Ögel Konferans Salonu (250 kişilik) ve Veteriner Fakültesi Konferans Salonu (400 kişilik) rektörlük kampusunda bulunan Sanat Galerisinde Güzel Sanatlar Bölümü okutmanları ile üniversite öğrencileri tarafından ortaklaşa düzenledikleri karma ve kişisel sergiler açılmaktadır.

Halk oyunlarımızın geliştirilmesini, yayılıp yaşatılmasını ve Üniversite gençlerinin boş zamanlarını bu olumlu yolla değerlendirilmelerini sağlamak amacıyla, öğrencilerden kurulu Halk Oyunları Topluluğu faaliyetlerine devam etmektedir. Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başbakanlığınca yürütülmeye çalışılan bu faaliyetlerle Halk Oyunları Topluluğu, Başbakanlık Gençlik ve Spor Müdürlüğünün her yıl düzenlediği yarışmalara katılmaktadır. 25 Mart 1995 tarihinde Gaziantep'te yapılan Üniversitelerarası Halk Oyunları Grup Birinciliği yarışmalarında Elazığ yöresi oyunları ile Halk Oyunları Ekibi birinci olma başarısını göstermiştir. Ekipler Üniversitelerarası halk oyunları şenliklerinde gösteriler sunmaktadırlar.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Üniversitede kapalı spor salonu, biri Rektörlük Kampusunda diğeri de Mühendislik Kampusunda olmak üzere futbol sahası bulunmaktadır. Mühendislik kampusunda bulunan açık futbol sahası, nizami ölçülere uygun, burada zemini çimle kaplı olup, atletizm pisti, ızgaralı çim pisti ve seyirci tribünü mevcuttur. Amatör kümede bulunan Fırat Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü futbol takımının lig usulüne göre yapılan müsabakaları, deplasman maçları dışında, söz konusu sahada yapılmaktadır. Ayrıca kampus içerisinde değişik yerlerde açık basketbol ve voleybol sahaları bulunmaktadır. İlki 1990-1991 öğretim yılından bu yana spor şenlikleri yapılmaktadır. Spor şenliklerinde öğrencilere yönelik, basketbol, futbol, masa tenisi ve kros yarışmaları düzenlenmektedir.

Üniversite bünyesinde kurulan Gençlik ve Spor Kulübü, futbol, voleybol, basketbol, güreş, halter, badminton, tekvando ve judo branşlarında faaliyet göstermektedir.

Sağlık Hizmetleri

Üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullarda okuyan öğrencilerin ilk muayene ve tedavileri Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığınca yapılmakta, sevklerinin uygun görülmesi halinde Üniversitenin Araştırma ve Uygulama Hastanesine gönderilmekte ve buradan da gerekli görülenlerin, il içi ve il dışı hastanelere sevkleri yapılmaktadır. Sağlık Merkezinde dahiliye uzmanları, pratisyen doktorlar, diş hekimleri, hemşireler, sosyal çalışmacı, psikolog ve hastabakıcı; öğrencilere sağlık hizmeti vermektedirler.

Ailesi herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmayıp ve 25 yaşını geçmemiş ise söz konusu öğrencinin tedavi masrafları Üniversite bütçesi tarafından karşılanmaktadır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Üniversitede rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri 1985-1986 öğretim yılında oluşturulan psiko-sosyal servis tarafından verilmektedir. Servisin ana amacı, kişi, grup ve toplulukların kendilerini, sorunlarını ve karşılaştıkları güçlükleri tanımalarına ve çözümlemelerine, kendileri ve birbirleriyle barışık yaşayıp sorunları ile baş edebilme yollarını bulmalarına, gerekli değişim ve gelişmelerin sağlamalarına yardımcı olmaktır.
 
#19
Galatasay Üniversitesi http://www.gsu.edu.tr

Öğrencilere Sağlanan Hizmetler

Beslenme

Kampusun içinde yeter büyüklükte bir yemekhane ve iki kantin bulunmaktadır.

Burslar

Türk Eğitim Vakfı, TÜBİTAK, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı, YÖK (Türk-Japon İşbirliğini Geliştirme Bursu), Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı, Çağdaş Eğitim Vakfı, Vehbi Koç Vakfı, Hacı Ömer Vakfı, Mess Eğitim Vakfı, Adana Ticaret Odası Öğrenci Okutma Vakfı, Yümlü Vakfı, Kâmil Kes Vakfı, Bereketzade İlim Kültür Vakfı Şeyh Yahya Efendi İlim Kültür Vakfı vb.

Kültürel Etkinlikler

Forum Kurallarını Okuyalım !!! Üniversitesi tek bir kampustan oluştuğundan, öğrencilerin kendi fakülte arkadaşları dışında diğer fakülte öğrencileri ile sıkı bir diyalog kurma ve birlikte kulüp faaliyetlerinde bulunma imkanları vardır. Bu mekan birliği ayrıca öğrencilerin gerek kendi alanları gerekse mesleki alanları dışındaki konularla düzenlenen seminer, sempozyum gibi etkinlikleri de takip etme imkânı tanımaktadır.

Forum Kurallarını Okuyalım !!! Üniversitesinin konu alanlarına göre kurulan öğrenci kulüpleri kültürel faaliyetler düzenlemektedirler. Bunlar, tiyatro, spor, edebiyat, Atatürkçü düşünce, mühendislik ve teknoloji, çevre ve ekolojik yaşam, dağcılık, felsefe, sualtı ve kış sporları kulüpleridir.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Üniversite öğrencileri voleybol, basketbol ve futbol dallarında çeşitli Üniversiteler ile spor yarışmalarına katılmaktadır. Ancak yeni kurulan bir öğretim kurumu olduğu için ilerde kampusta spor salonlarının açılması planlanmaktadır.

Sağlık Hizmetleri

Sağlık hizmetleri, Üniversitenin Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığının sağlık birimleri tarafından yerine getirilmektedir. Üniversite bir Mediko-Sosyal Bölüm ile Diş Hekimleri Birimi kurulmuş olup öğrencilerin tedavileri burada yapılmakta, gerekli hallerde devlet hastanelerine sevk edilmektedir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Üniversitede öğrencilerin akademik sorunları ile Danışman öğretim üyeleri, psikolojik sorunları ile de Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sağlık birimleri ilgilenmektedir.
 
#20
Gazi Üniversitesi http://www.gazi.edu.tr


Öğrenciye Sağlanan Hizmetler

Kütüphane ve Bilgiişlem Merkezi

Üniversitenin bütün birimlerine hizmet vermekte olan Merkez Kütüphane, modern teknik imkanlarla donatılmıştır. 5000 öğrenci kapasiteli yeni kütüphane binası 1997 yılında hizmete girmiştir. Kütüphanede 78.743 kitap, 29.778 ciltli dergi, 3.515 tez olmak üzere 112.036 ciltlik bir koleksiyon bulunmaktadır.

Merkez Kütüphanede 782'si yabancı olmak üzere 1.346 süreli yayına abonedir. A.V. koleksiyonunda 139 video kaset, 88 Audio kaset, 33.245 slayt, 5 plak bulunmaktadır. Koleksiyona her yıl ortalama 6000-7000 yayın eklenmektedir. Yeni gelen yayınlar Kütüphaneye gelen yeni yayınlar Internet kanalıyla kullanıcılara duyurulmaktadır.

Kütüphanede bulunmayan yayınlar, kütüphanelerarası işbirliği yolu ile yurtiçi ve yurtdışında bulunan diğer kütüphanelerden ödünç veya fotokopi olarak getirilebilmektedir. Veri tabanları internete açık olan yerli ve yabancı bilgi merkezleri ile kütüphanelere ulaşmak mümkündür. Kütüphanede öğrenciler için mevcut ağa bağlı internet ofisi kurulmuştur. Adı geçen birimlerin kendi içinde de alt Netork'ler kurularak (Mühendislik Mimarlık, Eczacılık, Fen Edebiyat, Teknik Eğitim, İktisadi ve İdari Bilimler ve Tıp Fakülteleri) ağ genişletilmektedir. Bağlantısı bulunmayan birimlerin de ağa dahil edilmesi çalışmaları sürdürülmekte olup kısa zamanda hizmete geçirilecektir.

1994 yılında Üniversite, Uluslararası Bilgisayar Ağı İnternetin Türkiye ayağı olan TUR-NET'e bağlanarak uluslararası iletişim ağlarında GAZİ-NET adı altında (İnternetin Türkiye'de faaliyete geçtiği günden itibaren) hizmet vermeye başlamıştır.

Beslenme

Üniversite bünyesinde 10'u Ankara'da, 3 tanesi Kırşehir, Kastamonu ve Çorum'da olmak üzere 13 yemekhane faaliyet göstermektedir. Yemekhaneler tüm öğrenciye yemek çıkarma imkânına sahiptir. Yemekler diyet uzmanlarının gözetiminde, modern tesislerde, mevsimlere göre öğrencilerin ihtiyacı olan gerekli kalori ve diğer besin öğelerini karşılayacak biçimde hazırlanmaktadır. Yemekhanede 1 ayda yemek yiyen idari akademik personel ve öğrenci sayısı 100.000'dir.

Burslar

Gazi Üniversitesi öğrencilerine başta SYTDF, TEV, MEB olmak üzere TÜBİTAK, DSİ, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, bazı belediyeler, Emekli Sandığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi resmi kuruluşlarla Uran Holding, Sönmez Vakfı, Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Vakfı, Türk Eczacılar Birliği gibi özel kuruluşlar burs vermektedirler.

Kültürel Etkinlikler

Gazi Üniversitesinin çeşitli bölümlerinde konu alanlarına göre oluşturulan kulüpler, sergi, konferans, panel vb. kültürel faaliyetler düzenlemektedirler. Bunlar immünoloji, kardiyoloji, ortopedi, çevre, doğa, havacılık, satranç vb. kulüplerdir. İletişim Fakültesinde dergi çıkarma, kapalı devre televizyon yayını yapma gibi faaliyetler yürütülmektedir. Ayrıca Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığınca tiyatro, halk oyunları, müzik, resim vb. alanlarında çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir. Ancak yeni kurulan fakülte ve yüksekokullarda bu çalışmalar şimdilik sadece anma günleri, konferans ve seminer düzenleme ile sınırlı kalmaktadır.

Üniversitede bu toplulukların etkinliklerinin yanı sıra, rektörlükçe düzenlenen ve her ay, konusunda uzman kişilerce verilen konferanslar dizisi organize edilmekte ve yine Rektörlükçe, her yıl mayıs ayı içinde yapılan ve 1996 yılında üçüncüsü gerçekleştirilen Gençlik Şöleni düzenlenmektedir.

Geleneksel Gençlik Şöleni dışında, ilgili öğrenci toplulukları ve fakülteler tarafından konserler ve film gösterimleri gibi çok sayıda etkinlikler de düzenlenmektedir. Öğrencileri tarafından yapılan el sanatları ürünleri, Üniversitenin Gazi Sanat Galerisinde sergilenmekte, defileler, geziler düzenlenmektedir.

Karagöl Eğitim ve Dinlenme Tesisleri, Beşevler Kampusu Sosyal Tesisleri Üniversite öğrencilerinin kullanımına açıktır. Rektörlük Kampusu içinde 700 kişilik anfi-tiyatro bulunmaktadır.

Spor Tesisleri ve Etkinlikleri

Gazi Üniversitesinin Beşevler kampusunda 4 kapalı spor salonu, 2 futbol salonu, 6 voleybol ve basketbol sahası, 2 tenis kortu ve 1 koşu parkuru vardır. Tapu Kadastro Meslek Yüksekokulunun 1 adet kapalı spor salonu ve açık spor alanları, Kırşehir ve Kastamonu meslek yüksekokullarının birer adet kapalı spor salonları bulunmaktadır. Yeni açılan yüksekokulların öğrencileri Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne ait spor salonlarından yararlanmaktadırlar.

Üniversitelerarası spor yarışmalarına bütün branşlarda katılan üniversite takımlarının eğitim ve sportif faaliyetleri için kullanılan aletli jimnastik, ritmik jimnastik, halkoyunları, güreş salonları, açık hava atletizm, futbol tesisleri ile içinde olimpik ölçülerde kapalı yüzme havuzu bulunan kapalı ve açık spor kompleksi ve tenis kortları bulunmaktadır. Üniversiteler arası spor yarışmalarında, Üniversite hentbol ve kayak takımları, Türkiye şampiyonu; voleybol kız ve erkek takımları Türkiye ikincisi ve atletizm müsabakalarında sporcular Türkiye rekorları kırarak birinci olmuşlardır.

Üniversitelerarası spor yarışmalarına ek olarak, Üniversitenin Spor Kulübü bayan hentbol ve voleybol branşlarında Türkiye 1. liginde mücadele etmektedirler. Ayrıca 1997 içinde bitirilecek olan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulundaki halı futbol sahası ve sosyal tesisi hizmete geçirilecektir. Elmadağ/Ankara'daki Kayak evini Üniversite yaptırmaktadır.

Sağlık Hizmetleri

Sağlık hizmetleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sağlık birimleri tarafından yerine getirilmektedir. Üniversitenin tüm öğrencileri ve personeli için sağlıkla ilgili konularda ilk başvuru, teşhis ve ayakta tedavilerinin yapıldığı bir sağlık Merkezi (Mediko-Sosyal) bulunmaktadır. Merkezin bünyesinde 33 sağlık personeli görev yapmaktadır. Sağlık merkezinde yılda ortalama 120.000 başvuruya cevap verilmektedir. Ankara dışındaki yüksekokulların sağlık birimleri vardır. Gerekli hallerde öğrenciler çevredeki devlet hastanelerine ve sağlık ocaklarına sevk edilmektedir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Gazi Üniversitesinde genellikle öğrencilerin akademik sorunları ile öğretim üyeleri, psikolojik sorunları ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sağlık birimleri ilgilenmektedirler. Eğitim fakültesinde bir rehberlik ve psikolojik danışma birimi açılmış olup öğrencilerin psikolojik sorunlarına çözüm bulunmasına çalışılmaktadır.

İstihdam Hizmetleri

Gazi Üniversitesinde bir istihdam bürosu yoktur. Ancak işveren kuruluşların yetkililerini konferans vermek üzere fakültelere davet ederek ve öğrencilere staj yaptırarak, öğrencilerle işverenlerin birbirlerini tanımalarına yardımcı olunmaktadır
 
Üst