Kablosuz (Wireless) Adsl Modeme Şifre Koymak (Zyxel, AirTies Markalar İçin)

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Airties Marka Modemlerde Wireless Şifreleme



1.Adım: Masa üstünden İnternet Explorer’ı Çift Tıklayıp Açıyoruz.

2.Adım: İnternet Explorer Açıldığında Adres Çubuğuna 192.168.2.1 Yazıp Enter’a Basıyoruz.

3.Adım: karşımıza Airties Modemin Yönetim Giriş Sayfası Geliyor. Eğer daha önceden giriş şifresini belirlememişsek, Şifre yazan kutuyu boş bırakıp Tamam Butonuna Basıyoruz ve Ayar Sayfasına Giriyoruz...

4.Adım: Ayar Sayfası Karşınızda: Daha Sonra Sol Menüdeki Kablosuz Yazan Menünün Üzerini Tıklayıp Altındaki Menülerin Açılmasını Sağlıyoruz ve Açılan menüdende Kablosuz Ağ Güvenliği Bölümünün Üzerini Tıklayıp Aşağıdaki Ekranla Karşılaşıyoruz: 5.Adım Kablosuz Ağ Güvenliği Sayfasından Üstteki WPA Yazan Yerin Yanındaki Kutucuğu İşaretliyoruz ve Altında Şifre Girmemiz İçin Açılan Yerleri Görüyoruz: evet şimdi sıra şifremizi girmeye geldi.

PSK Anahtarı Yazan Yerdeki Kutucuğa Şifremizi Giriyoruz. Şifremizin harf ve rakamlardan derlenmesine dikkat edin derim. (Örn: 7Tu5ba442 Gibi)
Şifremizi Girdikten Sonra Alttaki Kaydet Butonuna Basıp İşlemi Bitiriyoruz:
Kablosuz İletişimi Olan Cihazlarınızda (Laptop v.s.) Bu Şifreyi Girerek Modeminize Bağlanabilirsiniz.



Zyxel Marka Modemlerde Wireless Şifreleme



Zyxel 661HW-61 Modem Wireless Sifreleme Mac Filtresi Ag Guvenligi ile ilgili bilgileri asagida okuyabilirsiniz. Kablosuz modemlerde genelde sifreleme olayini pek onemsemeyiz cabucak modemimizi kurup kisayoldan internete baglanma fikri daha kolay gelir. Ancak bu durum buyuk problemlere neden olabilmektedir. Limitli adsl kullanici iseniz sifresiz aginiza baglanan biri binlerce mb boyutunda dosyalar indirip faturanizin kabarmasini saglayabilir yada yine kablosuz modem aginiza baglanan biri baglantiyi illegal isler icin kullanabilir bu durumda sorumluluk tamamen sizin olur.

modemlerde tercihim daima zyxell olmustur ve bu modemin bircok cesidini inceleme sansim oldu. orta duzeyde kullanicilar icin tavsiye ettigim Zyxel 661HW-61 kablosuz modem icin wireless sifreleme ve mac filtreleme islemlerini yazinin devaminda resimli anlatimlarla bulabilirsiniz.

modem arayuzune internet explorer penceresine http://192.168.1.1 yazarak erisiyoruz. default sifremiz 1234 herhangi bir degisiklik yapmadi ise bu sifre ile modem arayuzune baglanabiliriz.

ZyXEL 661HW ürününde wireless ayarı yapmak için aşağıdaki şekildede görüldüğü gibi ana menüde Advanced Setup başlığı altındaki Wireless LAN sekmesini tıklayınız.



Bu bölüme girildiğinde karşınıza wireless ayarlarının yapıldığı aşağıdaki ekran gelecektir.



burada wireless yazisini tikliyoruz karsimiza asagidaki sayfa geliyor



Enable Wireless LAN sekmesini tıklayarak cihazınızın wireless özelliğini aktif hale getirebilirsiniz.

Enable Wireless g+ seçeneği işaretli ise g+ destekli wireless clien kartlar g+ hızında 661HW-61’e erişebilecektir. 802.11 Mode bölümünde cihazın wireless standartını kendiniz belirleyebilirsiniz. Mesela 802.11 b Only seçilirse sadece bu teknolojideki cihazlar bağlanır. Mixed seçili iken hem b hem de g standardını destekleyen wireless kartlar 661HW-61’e bağlanır.

ESSID kullandıgınız kablosuz ağı tanımlamak için verilen bir isimdir.Bu isim default olarak ZyXEL gelir.Buraya istediğiniz başka bir isim yazabilirsiniz.Bu ismin ortamdaki başka bir ağda kullanılmaması önerilir.Sadece aynı ESSID değerine sahip kullanıcılar kablosuz ağınıza giriş yapabilirler.Hide ESSID özelliği sayesinde girmiş oldugunuz bu değerin ortamdaki başka kullanıcılar tarafından görülmesini engelleyebilirsiniz. Channel ID ile de haberleşmenin gerçekleşmesini istediğiniz kanalı seçebilirsiniz. RTS/CTS Threshold ve Fragmentation Treshold değerlerinin default değerlerde bırakılması önerilir.

Web Encryption bölümünde router ile kullanıcı arasındaki wireless haberleşmenin şifreli olarak yapılmasını sağlayan ayarlar bulunur.Router ile kullanıcı arasındaki haberleşmenin şifreli olmasını istiyorsanız Enable seçeneği seçilir.Enable edildikten sonra aşağıdaki Key kısımlarına istediğiniz bir şifre girebilirsiniz. Bu bağdaştırıcı 64,128 ve 256 bit şifrelemeyi destekler.Haberleşmenin sağlanabilmesi için client tarafındada bu şifrenin aynen girilmesi gerekmektedir.


Mac Filtreleme islemini asagidaki sekilde gerceklestirebilirsiniz

Wireless haberleşmedeki diğer bir güvenlik seçneği ise MAC adres tabanlıdır.MAC adres bazında izin verme veya engelmeme yapabilirsiniz.Bu ayarları Wireless başlığı altındali MAC Filter bölümünden aşağıda görüldüğü gibi yapabilirsiniz.



MAC adres tabanlı filtreleme Active Yes yapılarak aktif hale getirilir.Daha sonra Action kısmından belirteceğiniz MAC adreslere izin verme ( Allow Association) veya engelleme (Deny Association) seçeneğini seçebilirsiniz.Örneğin 2 kişiye ağa bağlanma izni vermek istiyorsak Action kısmından Allow Association’u seçip bu kişilerin MAC adreslerini de şekilde görüldüğü gibi tabloya yazmamız gerekiyor.

Bir diğer güvenlik seçeneği ise 802.1x protokolüdür.Wireless menüsündeki 802.1x/WPA , Local User Database ve RADIUS başlıkları bu konu ile ilgilidir.Bu konu hakkında ayrıntılı bilgiyi ürün kitapçığında ulabilirsiniz.
 
Üst