Diş Ağrısı

#1
Sponsorlu Bağlantılar


DİŞ AĞRISI

Dişlerde meydana gelen ağrı genellikle şu şekillerde ortaya çıkar:

1.Yemek Esnasında veya Sonrasında Oluşan Ağrı:

Kişi yemek sırasında veya yemeği takiben yarım saat içinde, dişinde keskin bir ağrıdan şikayet eder. Yemek sırasında dişin üzerindeki çürük boşluğuna yiyecekler girmiştir. Bakteriler bu yiyeceklerle beslenerek asit üretir. Oluşan asit, dişin sinirini etkileyerek ağrıya sebep olur. Bu durumda yapılacak şey, bir diş fırçası yardımıyla dişi temizlemektir. Yiyecek artıkları dişin üzerinden uzaklaştırıldıktan sonra, kısa bir süre içinde ağrı geçer. Ancak, ağrının tekrar oluşmasını beklemeden dişhekimine müracaat edilmelidir.

2.Dinmeyen Diş Ağrıları:

Bu tip ağrılar genellikle gece ortaya çıkar ve uzun sürer. Diş dokunmaya karşı hassastır ve dişin etrafında ve yüzde şişlik ve ağrı vardır. Böyle bir durum, çürüğün ilerleyip dişin sinirini öldürmesi ve dişin enfekte olması sonucu ortaya çıkar. Bu ağrıyı dindirmek kolay değildir. Yapılabilecek en uygun şey, öncelikle dişin üzerindeki yiyecek artıklarının temizlenmesidir. Dişhekimine danışarak uygun bir ağrı kesici içmek ağrıyı geçirecektir. Ancak, en kısa zamanda bir dişhekimine başvurmak gerekir. Ulaşma imkanınız yoksa, doktor tavsiyesi ile uygun bir antibiyotik kullanmaya başlamanız, dişinizdeki enfeksiyonun en kısa zamanda kontrol altına alınabilmesi için faydalı olacaktır. Akut enfeksiyonların çoğunda olduğu gibi, ağrı birkaç gün içinde ortadan kalkar.



YARALANMALAR

Fiziksel travma sonucu yüz, çene ve dişlerde yaralanmalar oluşabilir. Bu tür bir durumda, hasta mümkün olduğu kadar kısa süre içinde dişhekimine ulaştırılmalıdır. Bu tür yaralanmalar, en çok çocuklarda, sporcularda ve trafik kazası geçirenlerde görülür. Sporcularda çeşitli korunma apareyleri kullanılarak, olası bir durumda meydana gelebilecek yaralanmalar minimuma indirilebilir.

Travma sonucunda en çok çene kemiğinde ve dişlerde kırılma ve çatlamalar görülür veya diş yerinden çıkar.

Dişte kırılma meydana geldiğinde, mümkünse kırılan diş parçası bulunarak, koruma altına alınmalı ve en kısa sürede dişhekimine başvurulmalıdır.

Travma sonucu görülebilecek en önemli durum, dişin içinde bulunduğu kemik yuvasından tamamen çıkmasıdır. Bu durum dışında hekim olaya müdahale eder, ancak diş yuvasından çıkmışsa, hekimin müdahalesi kadar, acil tedavi öncesinde dişin hekime ulaştırılma şekli ve süresi çok önemlidir. Diş kron kısmından tutulmalıdır, kök kısmından tutularak, bu bölgedeki dokuların hasar görmesine neden olunmamalıdır. Bu dokular fazla zarar görürse, dişin yuvasına tekrar tutunması mümkün olmaz. Diş kron kımından tutularak, akan su altında yıkanır, böylece üzerindeki yabancı maddeler uzaklaştırılır. Temizleme sırasında kesinlikle ovalama yapılmamalı ve fırça kullanılmamalıdır. Diş serum fizyolojik veya süt içinde veya bunlar bulunamıyorsa, hastanın yanağının içinde korunmalı ve en kısa sürede dişhekimine ulaşılmalıdır. Eğer 30 dakika içinde hekime ulaşılırsa, dişin tekrar kendi yuvasına yerleştirilerek kurtarılması şansı çok yüksektir.
 
Üst