çocuklarda kurallar ne zaman konur

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Kurallar Ne Zaman ve Nasıl Konmalı...

Bebeğiniz 10 aylık olana kadar disiplin söz konusu değildir. On aylık bir bebek artık annesinin söylediklerini anlamaya başlamıştır. Bundan sonra önemli olan tutarlı olmanızdır. Bebeğiniz eğer dokunmaması gereken bir şeye dokunuyorsa sert bir şekilde önce "hayır" deyin. Ardından nedenini anlatın. Bu arada onun ilgisini başka bir şeye çekin. Bebeklerin ilgisi kolaylıkla değiştirilebilir. Kısaca ona yasak bölgeyi unutturun.

Oturduğunuz yerden talimatlar vermeyin. Bebeğiniz "hayır" sözüne aldırmıyorsa hemen onun yanına gidin ve uzaklaştırın. Kızdığınızı ses tonunuzla belirtin. Eğer bebeğiniz inatlaşıyorsa üstüne gitmeyin, onu alıp başka bir odaya götürün. Ama asla yumuşamayın. Yasak olan şey her zaman yasak olmalı. Evdeki diğer büyüklere de koyduğunuz kuralları anlatın ve sizinle tutarlı davransınlar.

Bebeğinize sınırlar koyun. Bu sınırlar sizin önceliklerinize göre değişir. Ancak sınırlar bebeğinizin aynı zamanda kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Eğer bebeğiniz sizin çok sevdiğiniz bir şeyi kırdıysa ve siz çok sinirlendiyseniz sakinleşmek için kendinize zaman tanıyın. Bebeğe öfkeyle bağırmayın. Bu durumda bebeğiniz de sinirli bir hal alacak ve yatıştırılamayacaktır. Daha büyük bebeklerde hareketin sonucuna katlanmasını sağlayabilirsiniz. Mesela sütü yere dökmüşse birlikte temizleyin. Bir dahaki sefere sütü taşırken daha dikkatli olacaktır.

Sürekli olarak hayır derseniz "hayır" kelimesi anlamını yitirir. Her şeye yasak koymayın. Aşırı kuralcılık kural tanımazlığı getirebilir. Bazı bebekler hayırı oyuna çevirirler. Ciddiyetinizi bozmayın ve hareketinizin kahkahayla sonuçlanmasına izin vermeyin. Bebeğiniz sizin ciddi olduğunuzu anlasın. Her hayıra bir evet üretin. Mesela "Hayır annenin kitabına dokunamazsın ama evet bu dergiye birlikte bakabiliriz." diyebilirsiniz.

 
Üst