Ağa Bağlanmak

#1
Ağa bağlanmak :
Bilgisayara bağlı bir ağ varsa bu bilgisayarı ağa tanıtmak için bilgisayarım-sağ tuş özellikler bölümünde bilgisayar adı bölümünde ağ kimliği sekmesini tıklayarak yerel kullanıcı hesabı oluşturabiliriz. Böylelikle bir ağa bağlanmış oluruz.
Gelen sekmede ilk seçeneği seçiyoruz. Etki alanı olmayan bir ağ kullanıyorum. Seçeneğinden sonra çalışma grubunu yazarak ağa dahil oluyoruz.
Paylaşım ve güvenlik hakkı verirken hangi bilgisayarların ne gibi haklara sahip olacağını belirleriz. Ancak burda hak verme seçeneği aktif değilse bunu aktif hale getirmek için bilgisayarım penceresinde araçlar-klasör seçenekleri-görünüm kısmında “basit dosya paylaşımı kullanımı kullan”seçeneğinin chekini kaldırmak gerekir. Haklar verirken bütün kullanıcıların aynı hakka sahip olmasını istiyorsak everyone hepsinde allow kısmını seçmemiz gerekir.

Ayrıca başlat-çalıştır gpedit.msc yazarak bu pencerede security option(Windows ayarları- güvenlik ayarları)kullanıcı hakları kısmında “bu bilgisayara ağ üzerinden eriş” seçeneği erişebilecek bilgisayarların listesini ekle. Ayrıca aynı bölümde güvenlik seçenekleri kısmında “adsız kullanıcılara everyone izinleri uygulansın” seçeneğini etkin ettiğimizde kullanıcının şifre sahibi olmasına gerek olmadan bağlantı yapabilir. Eğer sadece istediğimiz kişilerin bağlanmasını istiyorsak birinci seçeneği kullanmalıyız. Herkesin bağlanmasını istiyorsak ikinci seçeneği uygulamalıyız.
Yine ağ ile ilgili diğer düzenlemeleri bu bölümde yapabilirsiniz.
Ayrıca ağda bir bilgisayara bağlanma sorunu yaşanıyorsa bu bilgisayarın hizmetler(yönetimsel araçlar) kısmında ağ seçeneklerini kontrol etmek gerekir.
Ağa bağlanırken ip numaraları kullanılarakta ağa bağlantı sağlanabilir. Bunun için ağa bağlanmak istediğimiz bilgisayarlara ip numaraları veririz. 192.168.1.1 ile başlayarak diğer bilgisayarlarada başka(192.168.1.2) ip numaralarıda verilebiliriz. Alt ağ maskesinede 255.255.255.0 verebiliriz. Varsayılan ağ gecidi(default gateway) boş bırakılır.
Eğer burayı otomatik yaparsak önce bilgisayar eğer ağda dhcp server varsa buradan bir ip numarası alır eğer yoksa kendisi bir ip üretir ve kullanır.
Ağda bir bilgisayarı aramak için ağ bağlantılarımdan sağ tuş-bilgisayar ara ile bilgisayar adını girerek bilgisayar ararız.Daha sonra bize kullanıcı adı ve sifreyi sorar.
Her açılışta başka bir bilgisayara bağlanmak istiyorsak ağ bağlantılarından sağ tuş sürücüye bağlan seçeneğini kullanarak başka bir bilgisayarın paylaşıma açılan dosyasını göstererek açılışta otomatik bağlanmış oluruz.
Ağa bağlı olup olmadığımız görmek için ağ bağlantıları bölümünde bağlantımı simge olarak göster seçeneğini kullanırız.
** AĞA BAĞLANIRKEN :
Eğer ağa bağlanırken sorun oluyorsa. Ağdaki diğer makineye erişmek için. Önce makinelere sabit ip numarası atalayalım. Örnek ip:192.168.1.3 alt ağ:255.255.255.0 diğerlerinede ip numarası son rakamı farklı verelim. Daha sonra paylaştırılan klasöre izinler bölümünde everyvone olarak atama yapalım.
Önce o makinenin ip numarasını başlat-çalıştır-cmd ile ipconfig yazarak öğren sonra diğer
makinede başlat-çalıştır. \\ip numarası\paylaşım adı\
Yukarıdaki paylaşım adını öğrenmek için denetim masası-yönetimsel araçlardan paylaşılan klasörlerden paylaşımı seçip öğrenebiliriz.
Örnek

\\192.168.1.48\c$\
\\192.168.1.48\access\
Uzak bilgisayara bağlanmak :
Uzak bilgisayara bağlanmak için bilgisayarım-sağ tuş özellikler bölümünden uzak sekmesini seç. burda uzaktan yardım seçeneğini seç. sonra kullanıcıların uzaktan bağlanmasına izin ver seçeneğini seç. kullanıcıları seç seçeneğinde gelişmiş kısmında kullanıcıları tanımla. Eğer bunda sorun yaşanıyorsa ağ bağlantıları kısmında gelişmiş sekmesinde bilgisayarı dışarıdaki tehlikelere karşı koru(firewall) sekmesinin aktif olmaması gerekir.
Daha sonra başlat-programlar-donatılar-iletişim-uzak masaüstü bağlantılar kısmında bilgisayar adını veya ip numarasını yazarak diğer bilgisayarın masaüstüne bağlantı yapabiliriz.

Ağınızın ip numarasını öğrenmek için başlat-çalıştır cmd komutu ile dos ortamında İpconfig komutunu kullanmalıyız
Veya ağ bağlantıları üzerinde sağ tuş-durum seçeneği ilede ip numaralarını öğrenebiliriz.
Veya wntipcfg programını internetten indirip kullanabiliriz.
Direk kablo bağlantısı yapma:
Seri portları öncelikle ayarlamak gerekir. Control panelde telefon ve modem ayarını seçelim. Daha sonra ekle tuşuna basarak diğer com bağlantısını modem olarak tanıtacağız. Modemimi algılama listeden seçeceğim seçeneğini tıkla ileri gelen pencerede standart modem türlerinden iki bilgisayar arasında iletişim kablosunu seç. sonra eğer modeminiz varsa com olarak başka bir seçenek seçerek tamam diyoruz.
Cross kablomuzuda oluşturduktan sonra diğer işleme geçelim.
Denetim masasında-ağ bağlantıları bu pencerede yeni bir bağlantı oluştur tıkladıktan sonra gelen pencerede en alt seçeneği tıkla.
Bağlantıyı com veya lpt1 olarak mı bağlantıyı seç. kullanıcıları belirle. Daha sonra gelen bağlantılar menusu oluşur bu menüyü açarak bu pencerede ağ iletişimi sekmesini tıklayarak ağda hangi İp aralığındaki bilgisayarların gireceğini belirle.
Bunun dışında Ethernet kartları ilede bu bağlantıyı yapabiliriz.


Kullanıcılara kısıtlamalar getirmek :
Bunu group policy editor(grup ilkesi) programı ile yapabiliriz.
Başlat-çalıştır bölümüne gpedit.msc yazarak çalıştırırız.
Kullanıcı yapılandırması bölümünde kullanıcıların haklarının altında bulunan yönetim şablonları bölümünde sınırlandırabiliriz. Burda yapılan kısıtlamalar tüm kullanıcılar için geçerlidir.
Masaüstü massenger ağ vs. gibi sınırlandırmaları yapabiliriz.
Ayrıca engelleme ve bazı kısıtlamalar için hizmetler penceresini kullanabiliriz. Denetim masası-yönetimsel araçlar –hizmetler ile buna erişebiliriz.
 
Üst